Για την ακτοπλοΐα

Για την ακτοπλοΐα

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι για όσα διαδραματίζονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Παρέδωσαν σε μια χούφτα εφοπλιστές αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα, που αφορά στις ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα και συνδέεται με την ασφάλεια της χώρας, τη ζωή και την ανάπτυξη των νησιών. Αποτελέσματα αυτής της διαχρονικής πολιτικής που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ο υπερήλικος, υποσυντήρητος και ανεπαρκής ακτοπλοϊκός στόλος. Τα ακάλυπτα νησιά, τα πανάκριβα εισιτήρια, η ταλαιπωρία των επιβατών, η άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, η υποβάθμιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.Ορισμένες μόνο από τις νομοθετικές παρεμβάσεις τους την τελευταία 15ετία αποδεικνύουν την εγκληματική πολιτική και τη συνενοχή τους σε βάρος ναυτεργατών, νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων:

  • Η ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ το 1992 συμφώνησε στον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάργηση του καμποτάζ και την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών. Δηλαδή την εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ στη Ναυτιλία.
  • Το ΠΑΣΟΚ το 2001 μετά το έγκλημα και τους 80 νεκρούς του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» ψήφισε το νόμο 2932/2001 για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, με τον οποίο εναρμόνισε τον Κοινοτικό Κανονισμό 3577 με την ελληνική νομοθεσία. Με το νόμο αυτό απελευθερώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων εκτός οικονομικής θέσης. Καταργήθηκαν οι εκπτώσεις σε φοιτητές – ΑμΕΑ κλπ.
  • Η ΝΔ το Μάη του 2006 θέτει σε πλήρη εφαρμογή το νόμο 2932 του ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει. Ετσι απελευθέρωσε καθολικά τα δρομολόγια και τις τιμές των εισιτηρίων καταργώντας και τον περιορισμό (πλαφόν) στην οικονομική (γ΄ θέση). Αύξησε το πρωτόκολλο των επιβατών υποβαθμίζοντας τις συνθήκες ασφαλείας και τις συνθήκες εργασίας. Τον Ιούνιο του 2006 κατάργησε το όριο ηλικίας των 30 ετών που κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή είχε καθιερωθεί μετά το έγκλημα του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», επιτρέποντας σε δεκάδες υπερήλικα, υποσυντήρητα πλοία «σαπάκια» (π.χ. «ΜΙΛΕΝΑ») να ταξιδεύουν ταλαιπωρώντας και απειλώντας τη ζωή χιλιάδων επιβατών, αλλά και ναυτεργατών, οι οποίοι εκτός των άλλων «φτύνουν αίμα» για να τα έχουν «εν κινήσει».
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μειώνουν τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, επιβάλλουν συνθήκες εργασίας τύπου γαλέρας και χτυπάνε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2006 και το 2002 αντίστοιχα επιστράτευσαν τους ναυτεργάτες επειδή απεργούσαν, διεκδικώντας δουλιά με δικαιώματα και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα. Η επιστράτευση από το ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε και με ματοκύλισμα σε βάρος των ναυτεργατών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής ζουν καθημερινά νησιώτες, ταξιδιώτες και ναυτεργάτες. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρουν απάντηση στις εκλογές. Μαζί και οι δυνάμεις εκείνες του ευρωμονόδρομου, που με τη στάση τους καθαγιάζουν την εφοπλιστική δραστηριότητα και την αντιδραστική νομοθεσία που προωθείται στο πλαίσιο της ΕΕ.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για την ακτοπλοΐα
Αρέσει σε %d bloggers: