Δικομματικός καυγάς και για τη … λυματολάσπη!

 

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ

 

Δικομματικός καυγάς και για τη … λυματολάσπη!

 

Eurokinissi

Χωρίς καμία ντροπή, στο προεκλογικό παιχνίδι των ανούσιων αντιπαραθέσεων έβαλαν χτες οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το πρόβλημα της λυματολάσπης της Ψυττάλειας. Οταν είναι γνωστές οι τεράστιες ευθύνες και των δύο κομμάτων για το ότι ο λαός του Λεκανοπεδίου έχει καταδικαστεί να αναπνέει τα δηλητήριά της και να πληρώνει υπέρογκα ποσά για τη διαχείρισή της!Την αυλαία άνοιξε χτες ο «πράσινος» νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, ο οποίος ανακοίνωσε πως κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας εντόπισαν ότι στο εργοστάσιο ξήρανσης λειτουργούν μόνον οι δύο από τις τέσσερις γραμμές παραγωγής, ότι 300.000 τόνοι αποθηκευμένης λυματολάσπης παραμένουν στο νησί, με τη μισή ποσότητα να έχει αδρανοποιηθεί με ασβεστοποίηση, ότι στο κανάλι εισόδου των ανεπεξέργαστων λυμάτων που φτάνουν στην Ψυττάλεια από τον Ακροκέραμο δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών για την κάλυψή του και ότι δεν υπάρχει ενημέρωση εάν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη διάθεση του προϊόντος της ξήρανσης.

Τη σκυτάλη πήρε η ΕΥΔΑΠ, η οποία, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι οι δύο γραμμές παραγωγής επαρκούν για την ξήρανση της παραγόμενης λυματολάσπης, ότι προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα ανεπεξέργαστα λύματα, αλλά και τη διάθεση του προϊόντος ξήρανσης. Επίσης υποστηρίζει ότι η συσσωρευμένη λυματολάσπη στο νησί ανέρχεται σε 140.000 τόνους και όχι 300.000, ενώ υπόσχεται ότι μέχρι τέλους του χρόνου δε θα υπάρχει ούτε γραμμάριο πάνω στο νησί…

Επειδή λίγο πριν από την κάλπη ο λαός πρέπει να έχει μνήμη, θυμίζουμε:

  • Το έργο της ξήρανσης της λυματολάσπης, παρότι είχε ενταχθεί από το 2000 στο συνολικό έργο της κατασκευής της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού, δεν κατασκευάστηκε, παρά το γεγονός ότι η αρχική εργολαβία ολοκληρώθηκε καθυστερημένα το 2004 με τεράστιες υπερβάσεις (από 128,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, στοίχισε τελικά 202 εκατ. ευρώ). Η λυματολάσπη, μάλιστα, οδηγούνταν στη χωματερή των Α. Λιοσίων, με αποτέλεσμα το 2002 να προκαλέσει κατολίσθηση και σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Λόγω μη κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης, το 2003 η ΕΕ αφαίρεσε από συγχρηματοδότηση της εργολαβίας της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού 30 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας και με αυτά τον ελληνικό λαό.
  • Το 2004, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, η ΝΔ αντί να προκηρύξει αμέσως το διαγωνισμό για το εργοστάσιο ξήρανσης, άφησε τη λυματολάσπη να συσσωρεύεται, λειτουργώντας ως «βόμβα» για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον. Επίσης, κατέφευγε διαρκώς σε διάφορους πειραματισμούς για τη διαχείρισή της (εγκατάσταση καρκινογόνας καύσης, εδαφοποίηση, μεταφορά με πλοία, ασβεστοποίηση), που στοίχισαν στο λαό πάνω από 15 εκατ. ευρώ ακόμη. Τελικά, το Μάρτη του 2006, κάτω από την πίεση του λαού, αναθέτει την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, που στοίχισε στον ελληνικό λαό άλλα 35 εκατ. ευρώ.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δικομματικός καυγάς και για τη … λυματολάσπη!
Αρέσει σε %d bloggers: