Απο Μέρα Σε Μέρα 24-08-2007

Αλλού οι διαχωριστικές γραμμές

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;». Διόλου πρωτότυπο το δίλημμα του Κ. Καραμανλή για τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη. Το ίδιο ή παραλλαγές του ακούμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από τους δύο μονομάχους, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να δείξουν πως διαφέρουν, πασχίζουν να πείσουν ότι αντιπροσωπεύουν τάχα «διαφορετικούς κόσμους», ότι ο ένας είναι «το φως» και ο άλλος «το σκότος», κ.ο.κ. Το χιλιοειπωμένο παραμύθι κοιμίζει ολοένα και λιγότερους αλλά είναι υποχρεωμένοι να το επαναλαμβάνουν μονότονα, επιχειρώντας να φτιάξουν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η πραγματική, όμως, διαχωριστική γραμμή με βάση το παραπάνω δίλημμα αφήνει τα δύο μεγάλα κόμματα στην πλευρά της οπισθοδρόμησης. Εκεί οδηγούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που από κοινού εφαρμόζουν εδώ και χρόνια: Στον εργασιακό μεσαίωνα, στην κατάργηση των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων. Οσο και αν θέλει ο Κ. Καραμανλής να εμφανίσει τις «μεταρρυθμίσεις» ως την τελευταία λέξη της προοδευτικότητας και εκείνους που αντιστέκονται ως αντιδραστικούς, η ζωή και πράξη δείχνει, με οδυνηρό τρόπο είναι αλήθεια, ότι είναι το όχημα για την αντιλαϊκή επέλαση. Οσο για την «πλατιά κοινωνική συμμαχία» που στηρίζει τάχα τις «μεταρρυθμίσεις», αυτή περιορίζεται στη σύμπλευση της ΝΔ με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στη συμμαχία με τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεργολάβους, το ΣΕΒ…

****************

 

Τι να πεις;;;

 

Ανακοινώνοντας την προσχώρηση του πρ. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Χρυσανθακόπουλου (για όποιον δε θυμάται πρόκειται για εκείνη την περίπτωση με τα…«φρουτάκια») στο ΛΑ.Ο.Σ., ο Γ. Καρατζαφέρης τον κάλεσε στα λεγόμενα εθνικά θέματα να κινηθεί όπως περιγράφει η «διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη»! Ο δε προσχωρών, για τη μετακίνησή του παρέπεμψε και στην εκλογή του Γεώργιου Παπανδρέου, το 1952, με τον «Συναγερμό» του Αλέξανδρου Παπάγου.

Επιπλέον, μάλλον πληγωμένος από το «κόψιμό» του από τη Χ. Τρικούπη, εξαπέλυσε μύδρους κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι απέκλεισε από τα ψηφοδέλτια τις «πατριωτικές δυνάμεις» του κόμματος, ενώ είχε εναγκαλιστεί τους Μάνο – Ανδριανόπουλο. Οτι στην Ελλάδα υπάρχει άτυπη διακυβέρνηση της λέσχης Μπίλντεμπεργκ και Ελλήνων επιχειρηματιών. Οτι έρχονται δύσκολες μέρες καθώς βιάζεται ο «διεθνής παράγοντας και οι ντόπιοι υποτακτικοί του» να κλείσουν διάφορα μέτωπα. Οτι μόνο του το όποιο κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης και ίσως γι’ αυτό έγιναν «άνευρα» τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Χρήστος Γούδης, είπε ότι ο Αν. Φούρας του ΠΑΣΟΚ διάβασε το βιβλίο του «Η κουλτούρα της Δεξιάς» και δήλωσε σύμφωνος μαζί του. Εμείς τώρα τι να σχολιάσουμε;

****************

 

Δηλώνει διαθέσιμος

 

Χτες ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωνε ότι «ήρθε το τέλος της μεταπολίτευσης, δηλαδή των μεγάλων κομμάτων κι έφτασε η εποχή των ευρυτέρων συνεργασιών». Παρέπεμψε σχετικά στις κυβερνήσεις συνεργασίας σε Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο και είπε χαρακτηριστικά ότι «βοηθάμε τη δημοκρατία αν απλώσουμε το παιχνίδι σε περισσότερα κόμματα».

Κατανοητό το μήνυμα, το έχει ξαναστείλει εκεί όπου θέλει, άσχετα αν για λόγους ψηφοθηρικούς κατά καιρούς θολώνει τα νερά ισχυριζόμενος ότι δε θα συνεργαστεί με το όποιο πρώτο κόμμα. Τι να πει δηλαδή; Οτι μετεκλογικά θα στηρίξει αυτούς που σήμερα βρίζει μήπως και εισέλθει στη Βουλή; Ωστόσο, ο ρόλος του ως δεκανίκι του αστικού, δικομματικού συστήματος δεν κρύβεται.

Οπως δεν κρύβονται και οι καταβολές και ακροδεξιές απόψεις του. Οσο κι αν προσπάθησε και χτες, χρησιμοποιώντας διάφορους πρώην και «περαστικούς» από άλλα κόμματα, να τις κρύψει. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν τρώνε κουτόχορτο και αντιλαμβάνονται τα διάφορα παιχνίδια του.

***********

 

Εξαχρείωση εξ Αμερικής

 

Απόλυτη εξαχρείωση: Το νέο αμερικανικό ριάλιτι, «Kid Nation». Βάσει του σεναρίου σε μια εγκαταλειμμένη πόλη του Μεξικού 40 παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών πρέπει να επιβιώσουν μόνα τους για 40 μέρες, συγκροτώντας τη «δική» τους κυβέρνηση και να κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μόνα τους την τροφή τους. Αυτό είναι το σενάριο …θεωρητικά, καθώς η πραγματικότητα που έζησαν οι υποψήφιοι παίκτες περισσότερο προσομοιάζει με εφιάλτη, που τραυματίζει ανεπανόρθωτα την παιδική ψυχή. Συνάμα αποκαλύπτει μια ακόμη πτυχή του βόρβορου της αμερικανικής κοινωνίας και της ασυδοσίας των ΜΜΕ…

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι αρχές στο Νέο Μεξικό εξετάζουν εάν το σόου παραβιάζει τους πολιτειακούς νόμους για την παιδική εργασία, αλλά και τα δικαιώματα των ανηλίκων, καθώς οι γονείς ενός παιδιού που έπαιξε μέχρι το τέλος στο «παιγνίδι» κατήγγειλαν ότι η μεταχείριση των παιδιών από τους οργανωτές του ριάλιτι έφτασε στα όρια της κακοποίησης. Τα περισσότερα παιδιά έπρεπε, μάλιστα, να εργάζονται περισσότερες από 14 ώρες τη μέρα. Εκτός αυτού, τέσσερα παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία, γιατί κατά λάθος ήπιαν λευκαντικό, ενώ ένα υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο, την ώρα που μαγείρευε.

***********

Τα δημοσκοπικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να πείτε …πήξαμε στη δημοσκόπηση τις τελευταίες δύο μέρες! Πήραν τηλεφωνικά δείγματα, μας «τεμάχισαν», μας κατηγοριοποίησαν, ανέλυσαν το πώς σκεπτόμαστε, τι προσδοκούμε, τι θέλουμε και, φυσικά, τι θα ψηφίσουμε.Τώρα, εμείς, ως σύγχρονο, ευρωπαϊκό και πολιτισμένο εκλογικό σώμα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέλθουμε στις κάλπες και να επιβεβαιώσουμε αυτό ακριβώς που προέβλεψαν οι εκλογολόγοι και παρουσίασαν οι «έγκριτοι» τηλεοπτικοί παρουσιαστές.

Τόσο κόπο έκαναν οι άνθρωποι, τόσα χρήματα ξοδεύτηκαν και οι πλέον αξιόλογες εταιρείες δημοσκοπήσεων ενεπλάκησαν στην όλη ιστορία. Οπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους διαψεύσουμε.

Ολα αυτά έγιναν, βέβαια, για το καλό μας. Για να ξέρουμε τι γίνεται. Για να μην πάμε στην κάλπη ανυποψίαστοι για το τι στατιστικά ψήφισε ο προηγούμενος από εμάς και τι θα ψηφίσει ο επόμενος.

Μια απορία έχουμε βέβαια: Πώς γίνεται να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την ενημέρωσή μας τα ίδια «επικοινωνιακά κέντρα» που φροντίζουν επιμελώς η προεκλογική συζήτηση να μην ξεφεύγει καθόλου από τη «Ζορμπαλογία» σήμερα, ή από ό,τι επιλέξουν αύριο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Οπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, οπουδήποτε στην ηλεκτρονική …«μιντιακή» δημοκρατία μας διατυπώνονται απόψεις υπέρ της επί της ουσίας συζήτησης για το Ασφαλιστικό ή τα προβλήματα των εργαζομένων τις …προσπερνάνε στα γρήγορα ή προσπαθούν να τις απαξιώσουν.

Δεν είναι, λένε, …τηλεοπτικές και αυθαίρετα αποφασίζουν ότι δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο. Κι αν μπορούσαν θα τις είχαν εξαφανίσει εντελώς.

***********

ΕΜΒΡΟΝΤΗΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ να έμειναν οι αγρότες του Αγρινίου όταν άκουσαν χτες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει ότι το κόμμα του πρόκειται να προωθήσει τη «Συμβολαιακή Γεωργία». Μιλάμε για προχωρημένα πράγματα…

Γρηγοριάδης Κώστας

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι, πρόκειται για συμβόλαια ανάμεσα σε εταιρείες και παραγωγούς προκειμένου να απορροφηθεί η παραγωγή τους (με τις γνωστές εξευτελιστικές τιμές φυσικά).Οσο για το τι γίνεται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, απλώς πρέπει να υπογράψει κανείς κι ένα συμβόλαιο …με τον καιρό! Το ΠΑΣΟΚ όμως το εγγυάται και αυτό. Προεκλογική περίοδος είναι άλλωστε, όλα μπορούν να τα τάξουν.

 

 

 

 

***********

 

 

 

Επεσε στενοχώρια…

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επεφτε κλάμα από τους πρωτοκλασάτους πολιτικούς σχολιαστές των καναλιών με την ανάγνωση των στοιχείων των προχτεσινών δημοσκοπήσεων. Τα «λαμπερά ονόματα» της τηλεόρασης που πασχίζουν να διαμορφώνουν την «κοινή γνώμη» κατά τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του πολιτικού τους συστήματος. Στη διαπίστωση λοιπόν με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων ότι ποτέ από τη μεταπολίτευση ως τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί δε συγκέντρωναν τόσο χαμηλά ποσοστά στην προτίμηση των λαϊκών στρωμάτων και ποτέ τα τελευταία χρόνια μετά το 1990, το ΚΚΕ δεν εμφανιζόταν τόσο σταθερό σε άνοδο και ποσοστό σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έπεσε στενοχώρια. Τό ‘ριξαν λοιπόν στην κινδυνολογία, περί αστάθειας λειτουργίας του δικομματικού συστήματος και προπάντων ότι αυτή η καταγεγραμμένη προτίμηση δημιουργεί αδύναμες κυβερνήσεις και προβλήματα διακυβέρνησης. Αλήθεια, για ποιον; Μα για τη δημοκρατία της εκμετάλλευσης, για το αστικό πολιτικό σύστημα και την ανάγκη αυτό να λειτουργεί με ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, από τα κόμματα της πλουτοκρατίας για να προωθούν ανενόχλητοι τις αντιλαϊκές επιλογές. Το κλάμα και η στενοχώρια λοιπόν έπεφτε γιατί όσο και αν τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα δημοσκόπησης, πού ξέρεις, κάλπη είναι αυτή. Μπορεί ο λαός να βγάλει αδύνατη κυβέρνηση, αδύνατη αξιωματική αντιπολίτευση και ισχυρό ΚΚΕ. Δηλαδή σοβαρά εμπόδια στην πλουτοκρατία να εφαρμόζει την αντιλαϊκή της πολιτική. Ξέρουν αυτοί. Αυτό φοβούνται. Γι’ αυτό κινδυνολογούν. Μόνο που αυτή η κινδυνολογία δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα αλλά τα συμφέροντα των αφεντικών, των πλουτοκρατών. Για να ξεζουμίζουν ανενόχλητοι τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Γι’ αυτό στις εκλογές ο λαός να κοντύνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το σύνολο του δικομματισμού και να δώσει τη δύναμή του στο ΚΚΕ. Ανίσχυρος δικομματισμός σημαίνει δυνατός λαός.

************

 

Το Ασφαλιστικό

Στις προηγούμενες εκλογές, όταν δημιουργήθηκε ζήτημα με το Ασφαλιστικό, ο Κ. Καραμανλής για να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους – και για να υφαρπάσει την ψήφο τους – είχε κωδικοποιήσει την απάντηση της ΝΔ στις εξής κουβέντες: «Δε θα αυξήσουμε τα όρια συνταξιοδότησης, δε θα μειώσουμε τις συντάξεις, δε θα αυξήσουμε τις εισφορές». Δεκάξι λέξεις, που μ’ έναν τρόπο μπορεί, πράγματι, να αποτελούσαν απάντηση, αν και αργότερα η κυβέρνησή του χειρίστηκε αυτές τις δεσμεύσεις κατά το δοκούν.

Χτες, επαναφέροντας το θέμα του Ασφαλιστικού, για να παρουσιάσει τις νέες δεσμεύσεις της ΝΔ χρειάστηκε ομιλία 600 λέξεων και αναφορά στα 11 σημεία, που ο «Ρ» αναλύει σε επόμενες σελίδες του. Αυτή τη φορά δε δεσμεύεται ούτε ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ούτε ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις, ούτε ότι δε θα αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων.

Γιατί δεν το έκανε; Μα επειδή και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των «μεταρρυθμίσεων» που σχεδιάζουν, θεωρούν ένα το κρατούμενο και την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών. Η πρωτοτυπία δεν είναι δική τους. Αυτό αξιώνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στις άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ, το ίδιο πασχίζουν να γίνει και εδώ.

«Κερασάκι» σ’ αυτή την υπόθεση η περιβόητη «εθνική σύνταξη», που μονότονα τάζει το δίδυμο Καραμανλή – Παπανδρέου, λες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πανηγυρίζουν, αν μετά από δεκαετίες εργασίας το τίμημα θα είναι μια σύνταξη της τάξης των 400 και 500 ευρώ…

Είναι κι αυτός ένας λόγος, ώστε να τους μαυρίσουμε και τους δύο. Είναι ακόμα ένας λόγος για να υπερψηφιστεί το ΚΚΕ.

************

 

Προσδοκίες…

Την ήττα της κυβέρνησης και τη μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, από τη χτεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ. Γιατί; Διότι έτσι δε θα υπάρχει αυτοδυναμία, θα γίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί και θα γίνουν αλλαγές στα κόμματα! Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι πραγματικά προσδοκά ο ΣΥΝ, ο εκπρόσωπός του πρόσθεσε το αποκαλυπτικότατο: «Εμείς με το σημερινό ΠΑΣΟΚ δε συνεργαζόμαστε»!

Οπερ σημαίνει ότι ο ΣΥΝ ελπίζει σε ένα «άλλο» ΠΑΣΟΚ που θα τον «χωράει». Σημαίνει επίσης πως ο ΣΥΝ «οραματίζεται» κυβερνήσεις συνεργασίας όπως στην Ιταλία, στη Γαλλία και – γιατί όχι – στη Γερμανία. Το γεγονός πως όλες αυτές οι κυβερνήσεις σχηματίζονται για να διαχειριστούν τον καπιταλισμό με όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος είναι «ψιλά» γράμματα για τον ΣΥΝ. Το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα δεν ετεροκαθορίζονται από τα εκλογικά ποσοστά αλλά από την ιδεολογία που εκφράζουν και την πολιτική τους θέση, είναι επίσης «ψιλά» γράμματα. Δηλαδή, ο ΣΥΝ πλασάρει την επικίνδυνη, για το λαϊκό κίνημα, θέση, ότι ο δικομματισμός «μπορεί να αλλάξει».

Πρόκειται για «καραμπινάτο» οπορτουνισμό που στοχεύει στην παγίδευση της λαϊκής ψήφου. Πάντως, στο δελτίο Τύπου του ΣΥΝ, όλες οι παραπάνω «αναλύσεις» και «προσδοκίες» του στελέχους του… εξαφανίστηκαν!

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα Σε Μέρα 24-08-2007
Αρέσει σε %d bloggers: