Κατά συρροή ψεύτες

Μιλώντας χτες για το Ασφαλιστικό ο Κ. Καραμανλής «δεσμεύτηκε» ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δε θα μειωθούν οι συντάξεις. Λέει ψέματα. Προτείνει την παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων, στη βάση των νόμων του ΠΑΣΟΚ. Η πείρα της ενοποίησης και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δείχνει, και μείωση των συντάξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ενοποίηση των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, που έγινε με νόμο της ΝΔ το 2005, ως συνέχεια του νόμου Ρέππα. Τα αποτελέσματά της ήταν:

  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σε ορισμένα Ταμεία, αυξήθηκαν στους άντρες μέχρι και 7 χρόνια και μέχρι και 15 χρόνια σε ορισμένες κατηγορίες γυναικών.
  • Για χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, οι συντάξεις που θα πάρουν μειώνονται μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες. Δραστική συρρίκνωση συντάξεων είχαν και υφιστάμενοι συνταξιούχοι.
  • Ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι απαλλάχτηκαν από τις υποχρεώσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα Ταμεία. Παράλληλα, η μείωση των εισφορών τους έφτασε μέχρι και το 50%. Αυτά τα βάρη μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ.

Αυτά κι άλλα χειρότερα περιμένουν τους εργαζόμενους, αν την επομένη των εκλογών ο δικομματισμός δε μετράει σημαντικές απώλειες. Αν το ΚΚΕ δε βγει ενισχυμένο αποφασιστικά από την κάλπη.

Ασφαλιστικό 2008 … όπως το 1992

Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ για το Ασφαλιστικό και πώς θα το αντιμετωπίσει μετά τις εκλογές είναι μνημείο αντιασφαλιστικής αντίληψης. Είναι ανοιχτή ομολογία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται για νέο ρεσάλτο στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να εκθειάσει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιβλήθηκαν την περίοδο 1990 – 1992 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα να ισχυριστεί ότι έτσι διεσώθη το ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να «ανοίξει τα μάτια» των εργαζομένων. Γιατί με τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» – όπως χαρακτήρισε τους νόμους Σιούφα και Σουφλιά ο πρωθυπουργός – το μόνο που επιτεύχτηκε ήταν το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τι να πρωτοθυμίσουμε απ’ αυτά τα αντιασφαλιστικά «μαργαριτάρια»;

  • Την αύξηση στα 65 χρόνια από τα 60 στη συνταξιοδότηση των νέων εργαζόμενων γυναικών;
  • Την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη;
  • Την επιβολή για πρώτη φορά του ΛΑΦΚΑ – την οποία και ανανέωσε δύο φορές στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ;
  • Τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων κατά 25% στη δαπάνη των φαρμάκων;
  • Τον μη υπολογισμό στο συντάξιμο μισθό των δώρων και του επιδόματος αδείας;
  • Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για κατοχύρωση σύνταξης από τα 4.050 ένσημα στα 4.500;
  • Τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων;

Οπου και να πιάσεις αυτούς τους νόμους αποπνέουν μένος κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Και όμως αυτούς τους νόμους εκθείασε χτες ο πρωθυπουργός. Οπως ακριβώς με τα ίδια λόγια τους εκθείαζαν και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, και τους οποίους νόμους κράτησε σε ισχύ και υλοποίησε και αυτό με απόλυτη συνέπεια.

Και δεν είναι περίεργο που, ξεκινώντας από τους αντιασφαλιστικούς νόμους του Μητσοτάκη, ο Κ. Καραμανλής βλέπει τη «λύση» του Ασφαλιστικού στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου Ρέππα και παραπέρα στις πατέντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, ο πρωθυπουργός με τη «δέσμη προτάσεων» προκρίνει την εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα και την παραμονή στην εργασία πέραν της συνταξιοδότησης, με μισή σύνταξη και μερική απασχόληση… Στην ΕΕ το λένε και παράταση του εργάσιμου βίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επαναφέρει τις βασικές στοχεύσεις του νόμου Ρέππα που μεταξύ άλλων προβλέπει την «ενοποίηση Ταμείων», την ανατροπή του θεσμού των ΒΑΕ, το τσάκισμα των αναπηρικών συντάξεων και των αναπήρων. Τα παραπάνω, όπως από πρώτο χέρι γνώρισαν και οι τραπεζοϋπάλληλοι με την «ενοποίηση» των Ταμείων τους και την υπαγωγή τους στο ΕΤΑΤ, σημαίνουν απλά ότι οι συντάξεις θα μειωθούν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν.

Οσες, λοιπόν, διαβεβαιώσεις και αν δώσει ο πρωθυπουργός για το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας δεν έχουν την παραμικρή αξία. Η ίδια η δέσμη προτάσεων είναι βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Και ο μόνος που μπορεί να εξουδετερώσει μια τέτοια βόμβα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους στις 16 Σεπτέμβρη, με τους αγώνες τους μετά από τις εκλογές.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατά συρροή ψεύτες
Αρέσει σε %d bloggers: