Υποστηρίζουμε το μαζικό, λαϊκό, οργανωμένο αθλητισμό

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

«Υποστηρίζουμε το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, ο οποίος αναπτύσσεται στο σχολείο, στη γειτονιά και εκεί μέσα θα αναδειχτούν και τα ταλέντα. Θα υπάρξει και ο πρωταθλητισμός, δεν μπορεί να μην υπάρξει, αλλά μέσα σε συνθήκες μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Και όταν μιλάμε για αθλητισμό μη επαγγελματικό, μη φανταστείτε ότι τον θεωρούμε έναν ερασιτεχνικό αθλητισμό. Βεβαίως πρέπει να είναι οργανωμένος, οι άνθρωποι που απασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να αμείβονται, πρέπει να εξασφαλίζεται το μέλλον των ανθρώπων που αθλούνται, είτε έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, είτε με οποιοδήποτε άθλημα». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας της στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

«Μην αφήσετε να σας τρομοκρατήσουν. Επιδιώκουν υψηλό δικομματισμό, άνετες κυβερνητικές πλειοψηφίες, για να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους, ώστε με άνεση να επιπέσουν κυριολεκτικά στα λαϊκά δικαιώματα, όποια έχουν απομείνει, να ολοκληρώσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Σταθερές κυβερνήσεις και ισχυρές έχουμε γνωρίσει». Με αυτές τις δηλώσεις, χτες το πρωί, πριν από την επίσκεψή της στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, ενώ, παράλληλα, τόνισε:«Το ΚΚΕ είναι το κόμμα εκείνο που μπορεί και θέλει να μετατρέψει την εκλογική του δύναμη σε δύναμη του λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται να παλεύει στη Βουλή, και μάλιστα με φωνές και θεαματικούς τρόπους. Πάνω απ’ όλα, συνδυάζει την πάλη μέσα στη Βουλή με το λαϊκό αγώνα στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, παντού».

Αμέσως μετά, η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο και Ηλέκτρα Πατσουράκη, ξεκίνησε την επίσκεψή της στην ΓΓΑ. Περιόδευσε στα γραφεία των εργαζομένων και κουβέντιασε μαζί τους. Λίγο αργότερα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Τύπου, όπου παρακολούθησαν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μερική δουλιά, μερικός μισθός, μερική προσωπικότητα

«Ο χώρος της ΓΓΑ μας ενδιαφέρει διπλά», σημείωσε και εξήγησε πως η «μια πλευρά είναι πως είναι χώρος εργασίας, και μάλιστα με πάρα πολλά προβλήματα, με πολλαπλές εργασιακές σχέσεις. Το θέμα των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων που εξελίσσονται και θα εξελιχθούν, δουλιά ίσον μερική δουλιά, μερικός μισθός, μερική σύνταξη, όλα μερικά. Μερική προσωπικότητα και ανασφάλεια, γιατί αυτά επιδρούν πια γενικότερα. Είναι απ’ τα ζητήματα, τα οποία έχουμε στο επίκεντρο της καθημερινής μας δράσης και επομένως και της προεκλογικής.Κυρίως εδώ αυτά τα θέματα θέλουμε να θίξουμε, αλλά θέλω να συμπληρώσω ότι ο χώρος αυτός μας απασχολεί και ως χώρος όπου διαμορφώνεται και εξειδικεύεται, κάθε φορά, η κυβερνητική πολιτική στον αθλητισμό. Με τον κύριο υφυπουργό είχαμε συναντηθεί πριν από λίγους μήνες και θέσαμε τα ζητήματα της βίας στα γήπεδα».

Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως ο αθλητισμός είναι ένα «απ’ τα πολλά ζητήματα που έχουμε και είμαστε εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ είναι «εναντίον της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και του επαγγελματικού αθλητισμού, που, πια, έχει εξελιχθεί σε δράση των επιχειρηματιών στο χώρο του αθλητισμού και έχουν εκτρέψει, κυριολεκτικά, ακόμα περισσότερο τον αθλητισμό απ’ τον πραγματικό του χαρακτήρα».

Συμπλήρωσε ότι «εμείς υποστηρίζουμε το μαζικό λαϊκό αθλητισμό – όχι μόνο τον πρωταθλητισμό – ο οποίος αναπτύσσεται στο σχολείο, στη γειτονιά και εκεί μέσα θα αναδειχτούν και τα ταλέντα. Θα υπάρξει και ο πρωταθλητισμός, δεν μπορεί να μην υπάρξει, αλλά μέσα σε συνθήκες μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Και όταν μιλάμε για αθλητισμό μη επαγγελματικό, μη φανταστείτε ότι τον θεωρούμε έναν ερασιτεχνικό αθλητισμό. Βεβαίως πρέπει να είναι οργανωμένος, οι άνθρωποι που απασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να αμείβονται, πρέπει να εξασφαλίζεται το μέλλον που ανθρώπων που αθλούνται είτε έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, είτε με οποιοδήποτε άθλημα. Δεν μπορεί να είναι ανεπάγγελτοι».

Επισήμανε πως το ΚΚΕ έχει ριζικές διαφορές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε πως είχε εκθέσει τις απόψεις του, «με αφορμή το θέμα της βίας στα γήπεδα και το ρόλο των διάφορων ΠΑΕ. Καταψηφίσαμε στη Βουλή το χάρισμα των χρεών των ΠΑΕ, σε αντίθεση με τα δύο κόμματα που το ψήφισαν, γιατί πρόκειται για εταιρείες. Δεν τα έχουμε με τους ανθρώπους που αθλούνται, δεν τα έχουμε με τους φιλάθλους, αλλά είναι εταιρείες.

Και όταν είναι εταιρείες, δεν μπορεί να χαρίζονται, ας φύγουν απ’ τη μέση οι επιχειρηματίες και να επιχορηγείται ο αθλητισμός. Και ο χορηγός γενικά του αθλητισμού πρέπει να είναι ο λαός, με την έννοια ο αθλητισμός να παρακινεί σε ενδιαφέρον σε συμμετοχή. Δεν μπορεί ο λαός να δίνει τα λεφτά του στις εταιρείες και μετά να έρχονται οι εταιρείες και να λένε καλύψτε».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι μεταγραφές, τύπου ποδοσφαίρου, έχουν περάσει και στην πολιτική» και πρόσθεσε: «Είδατε πώς είναι οι μεταγραφές, όποιος έχει λεφτά αγοράζει. Και στην πολιτική, δυστυχώς, αυτό έχει περάσει, αλλά έχει γίνει ανάποδα. Δεν είναι η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, είναι η πολιτική – η κυρίαρχη πολιτική, για να μη γενικεύω – που πέρασε τους κανόνες της και στο ποδόσφαιρο και παντού».

Στο επίκεντρο τα προβλήματα της δουλιάς

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε πως «στο επίκεντρο της πάλης και δράσης του ΚΚΕ, όλα τα χρόνια και τώρα, είναι τα προβλήματα της δουλιάς. Ξεκινάμε – είπε – από το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά, την καλή αμοιβή, τις δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία και στην Πρόνοια και επομένως τα εξασφαλισμένα γηρατειά. Αυτό είναι το κεντρικό μας μοτίβο και αυτό το ξέρετε. Τα βλέπουμε σε αντίθεση και με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας, αλλά και σε αντίθεση με τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν».

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ενώ νωρίτερα είχε χαιρετίσει την εκδήλωση η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση ενός εργαζόμενου, ο οποίος σημείωσε: Παρόλο που δε βρίσκομαι στο χώρο του ΚΚΕ, θέλω να το ευχαριστήσω επειδή ενδιαφέρθηκε και ασχολήθηκε με τα προβλήματα των εργαζομένων στην ΓΓΑ.

Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υποστηρίζουμε το μαζικό, λαϊκό, οργανωμένο αθλητισμό
Αρέσει σε %d bloggers: