ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ : Η αναγκαία κοινωνική αλληλεγγύη δεν προσφέρεται ως θέαμα και ακρόαμα

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

To KKE επανέρχεται στην κεντρική προεκλογική δράση, με αναπόσπαστο στοιχείο τα τραγικά προβλήματα που αναδείχτηκαν απ’ τη μεγάλη τραγωδία των πυρκαγιών, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι, με δηλώσεις η Αλέκα Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε πως τα προβλήματα των πυρόπληκτων δε λύνονται με τη φιλανθρωπία και τόνισε πως η κοινωνική αλληλεγγύη δεν προσφέρεται ως θέαμα και ακρόαμα.

«Εκ μέρους του ΚΚΕ ενημερώνουμε ότι από σήμερα επανερχόμαστε στο πρόγραμμα της κεντρικής προεκλογικής δράσης με την πολλαπλότητα των μορφών που χρησιμοποιούμε, ανάμεσα σ’ αυτές και τοπικές συγκεντρώσεις», σημείωσε και τόνισε: «Αναπόσπαστο στοιχείο της προεκλογικής μας δράσης αποτελούν βεβαίως και τα τραγικά προβλήματα που αναδείχτηκαν ακόμα πιο ανάγλυφα στις πρόσφατες πυρκαγιές».

«Το ΚΚΕ», συνέχισε, «όπως γνωρίζετε πραγματοποιεί πολιτική προεκλογική δράση έτσι και αλλιώς χωρίς πυροτεχνήματα, πανηγύρια και τρικ, δεν υπάρχει καμιά συμφωνία και πληρωμή διαφημιστικής εταιρείας δίπλα μας. Μας εμπνέουν τα λαϊκά προβλήματα και η πείρα των κοινωνικών αγώνων, αυτά μας δίνουν ιδέες για συνθήματα, αφίσες και έντυπο υλικό». Τόνισε πως «το τι θα βγει από την κάλπη, πόσες απώλειες θα έχουν τα κόμματα εξουσίας, σε ποιο βαθμό θα τιμωρηθούν από τον αγανακτισμένο και προδομένο λαό και τους ψηφοφόρους τους, θα επιδράσει στο πόσα και ποια ουσιαστικά μέτρα θα ληφθούν για τα θύματα της πυρκαγιάς, για το αν θα υπάρχει πολιτική πρόληψης».

Ο,τι ανήκει στο λαό πρέπει να του αποδίδεται

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «τα προβλήματα των θυμάτων της κόλασης της πυρκαγιάς δεν πρόκειται να λυθούν με τη φιλανθρωπία, με τα χρήματα των χορηγών που διεκδίκησαν και πήραν πρόσθετα προνόμια σε βάρος της χρηματοδότησης των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών. Δε θα λυθούν με συναυλίες τύπου Αλ Γκορ, ούτε σηκώνοντας μαύρες σημαίες. Ο,τι ανήκει στο λαό και τη νεολαία πρέπει να αποδίδεται δικαιωματικά από το κράτος και την κυβέρνηση. Η αναγκαία κοινωνική λαϊκή αλληλεγγύη δεν προσφέρεται ως θέαμα και ακρόαμα».

Επισήμανε πως «μετά τις εκλογές και όχι τώρα προεκλογικά θα υπάρξει ενημέρωση στις πληγείσες περιοχές, εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για το πώς θα συγκεκριμενοποιήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη μας στα θύματα των συγκεκριμένων περιοχών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας».

«Απευθυνόμαστε», τόνισε, «σε όλους εκείνους που, λόγω της δίκαιης αγανάκτησης, κάτω από τη συγκινησιακή φόρτιση των ημερών, δηλώνουν ότι οι εκλογές δεν έχουν ενδιαφέρον. Αυτή η εκτίμηση, που ελπίζουμε ότι είναι προσωρινή, βολεύει πολύ τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που προτιμούν ένα λευκό και άκυρο, την αποχή από μια ψήφο – σαφή καταδίκη τους».

Δημόσια υλικοτεχνική και κοινωνική υποδομή

Υπενθύμισε πως «το ΚΚΕ πολύ καιρό πριν, και πιο ειδικά και στη μάχη των τοπικών εκλογών και πολύ πριν υπάρξει υποψία για την ημερομηνία των εκλογών, ανακοίνωσε δημόσια ότι κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσουν, εκτός από τη δουλιά και το εισόδημα, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δημόσια Παιδεία και Υγεία και τα εξής:

Δημόσια υλικοτεχνική και κοινωνική υποδομή που να πληρώνει το κράτος και η πλουτοκρατία, χωρίς μετακύληση των εξόδων στις πλάτες του λαού με άμεσους ή έμμεσους φόρους και μισθούς λιτότητας. Αφορά:

  • Στα δάση και τους ορεινούς όγκους.
  • Στη διαχείριση του νερού και τη διασφάλιση να πίνουμε καθαρό νερό, όχι όπως γίνεται στα Οινόφυτα και αλλού.
  • Στην αντισεισμική θωράκιση.
  • Στα προγράμματα σύγχρονης λαϊκής στέγης και αναβάθμισης υποβαθμισμένων οικιστικών περιοχών.
  • Στην κοινωνική υποδομή εξυπηρέτησης της λαϊκής οικογένειας, με εξειδίκευση στη νεολαία και τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία.
  • Στα έργα αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά και για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
  • Στις παραλίες και τις ακτές».

Ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων ή ανάπτυξη για το λαό

Η Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά, σημείωσε πως «υπάρχει ανάπτυξη και ανάπτυξη», εξηγώντας: «Ανάπτυξη στην οποία κάνουν κουμάντο τα μονοπωλιακά συγκροτήματα, γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα εξουσίας σε βάρος του λαού και ανάπτυξη από το λαό για το λαό. Θα αποκαλύψουμε ακόμα πιο δυνατά τον ταξικό χαρακτήρα των διακηρύξεων περί ισχυρής «ανταγωνιστικής οικονομίας», τα περί «βιώσιμης» και «αειφόρου» ανάπτυξης, τα περί «αγροτοτουρισμού» και τα περί «της τουριστικής βιομηχανίας» που λογίζεται ως η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Κάτω από αυτούς τους εύηχους τίτλους, που τους λανσάρει η ΕΕ και τους αναμασάνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ και τα άλλα μικρότερα κόμματα, κρύβεται ό,τι συμφέρει αποκλειστικά την πλουτοκρατία, ό,τι οδηγεί στην όξυνση των ταξικών ανισοτήτων, των περιφερειακών επίσης, της ερημοποίησης της υπαίθρου. Αυτά τα ζητήματα θα τα αναπτύσσουμε μέχρι τη στιγμή που θα ανοίγουν οι κάλπες».

Μέτρα ανεπαρκή, κατώτερα των περιστάσεων

Μετά τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

— «Ενα σχόλιο θα ήθελα για τις χτεσινές εξαγγελίες που έκανε ο Θ. Ρουσόπουλος»

— «Ηδη έχουμε τοποθετηθεί με ανακοίνωση. Είναι μέτρα ανεπαρκή, κατώτερα των περιστάσεων και των ευθυνών της κυβέρνησης, κατώτερα του συγκεντρωμένου πλούτου που υπάρχει, είναι μέτρα προσωρινά και πάνω απ’ όλα αυτό που μας απασχολεί είναι το εξής: Εδώ χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα γι’ αυτό κάνουμε λόγο. Οταν γίνεται λόγος για αγροτοτουρισμό και τουριστική βιομηχανία σημαίνει ότι θα αλλάξει εντελώς το παραγωγικό πρότυπο των περιοχών αυτών.

Ενας λόγος παραπάνω, που θα μπουν τα μεγάλα συγκροτήματα, τα οποία ήδη έχουν πάρει μια μεγάλη φέτα στην Ιόνια Οδό και αλλού, στη Μεσσηνία κ.λπ., και σε άλλους ορεινούς όγκους και αυτό θα θεωρηθεί ανάπτυξη. Οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες μπροστά στις απώλειες που ήδη υφίστανται οι μισθωτοί εργαζόμενοι και οι θέσεις εργασίας στην αγροτική οικονομία, γιατί και εκεί υπάρχουν θέσεις, με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες γης κ.λπ. Επομένως, τα μέτρα που παίρνονται δεν πρόκειται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία στην ύπαιθρο, που αφορά όμως και τους εργατοϋπαλλήλους».

Να υποστούν απώλειες

— «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτό που είπατε ότι ο κόσμος έχει μια αρνητική στάση προς τις εκλογές. Αυτό στρέφει τον κόσμο σε άλλες επιλογές, στα μικρότερα κόμματα και στο ΚΚΕ. Πώς το βλέπετε αυτό σε βάθος πολιτικής ουσίας; Και το δεύτερο είναι ότι πλέον μπαίνουν ζητήματα ακυβερνησίας και μη αυτοδυναμίας. Πώς το σχολιάζετε»;

— «Ως προς το πρώτο θέμα. Εμείς δεν αλλάξαμε το σύνθημά μας, δηλαδή ότι πρέπει να υποστούν σεβαστές απώλειες και τα δύο κόμματα και να ενισχυθεί η ουσιαστικά ανταγωνιστική δύναμή τους στο κοινοβούλιο και στο λαό, το ΚΚΕ. Δεν αλλάξαμε καθόλου το σύνθημα, παραμένει το ίδιο και δεν πρόκειται να καπηλευτούμε τα προβλήματα που γέννησαν οι πυρκαγιές, γιατί στο κάτω – κάτω αυτά ήταν αναμενόμενα, με την έννοια την εξής: Γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι στη χώρα δεν υπάρχει τεχνική και κοινωνική υποδομή και για την καθημερινή ζωή του λαού αλλά και σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Απλά θεωρούμε ότι αυτό που αποκαλύφθηκε σε ορισμένους που, ίσως, δεν ήξεραν αυτό το πράγμα, πρέπει να εκφραστεί με την ψήφο.

Επίσης, από την αρχή της εκλογικής μάχης είχαμε αναδείξει το ζήτημα ότι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές τα δύο κόμματα εξουσίας θα άφηναν αυτό το περήφανο ύφος τους και τη σιγουριά της νίκης, και θα άρχιζαν ψιθυριστά, πλαγίως, καθέτως, οριζοντίως αλλά και ανοιχτά ή μέσω των διάφορων παπαγάλων, να καλλιεργούν στο λαό το φόβο μιας αδύναμης κυβέρνησης, μιας μη ισχυρής κυβέρνησης, είτε το φόβο πως δε θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Εμείς έχουμε προ πολλού τοποθετηθεί. Ο λαός πρέπει να φοβάται μια ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση, μια ισχυρή αντιλαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση, διότι ακριβώς η δύναμή τους είναι μεγάλη ζημιά και αντιπροσωπεύει πάρα πολλούς κινδύνους για το λαό».

Αδύναμη κυβέρνηση, αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση

«Το αστικό πολιτικό σύστημα με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει λύσεις. Ο λαός πρέπει να κάνει την επόμενη κυβέρνηση και την επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση να τρέμουν. Δυστυχώς, απ’ αυτήν την εκλογική μάχη δεν μπορεί να βγει λαϊκή κυβέρνηση και δεν είναι εύκολο στις παρούσες συνθήκες, αλλά μπορεί να ανοίξει μια πόρτα που να βλέπει στο βάθος ο λαός τη λαϊκή κυβέρνηση. Ο λαός δεν πρέπει να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του και προπάντων δεν πρέπει να υποτιμήσει τη δύναμη που έχει. Ο αντίπαλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο φαίνεται. Ο λαός πρέπει να αποκαλύψει και να βγάλει στην επιφάνεια όλη τη δύναμη που έχει, όσο μπορεί στις 16 Σεπτέμβρη και ακόμα περισσότερο στην πορεία.

Εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα, να λέμε ότι ο δικομματισμός πνέει τα λοίσθια. Τα λένε αυτοί που είναι έτοιμοι να του δώσουν ανάσα ζωής με κυβερνητικές συμπράξεις. Ο δικομματισμός πρέπει να δεχτεί πλήγμα και να είναι αδύναμος. Αυτό είναι το κυριότερο και το ρεαλιστικό. Δεν είναι τι θέλουμε. Εμείς θέλαμε μια λαϊκή κυβέρνηση, δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι – το ξαναλέμε – μια αδύναμη κυβέρνηση, μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, ισχυρό ΚΚΕ και ένα κίνημα ανερχόμενο, στην πορεία πλειοψηφικό, που αναμετράται με επιτυχία και επιτυγχάνει μια λαϊκή κυβέρνηση».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Φωτιά. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ : Η αναγκαία κοινωνική αλληλεγγύη δεν προσφέρεται ως θέαμα και ακρόαμα
Αρέσει σε %d bloggers: