Απο Μέρα σε Μέρα 29-08-2007

 

Χτύπησε ανοιχτές πόρτες

 

Να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους οι εργαζόμενοι και τα στελέχη στις μονάδες Υγείας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Στη σύντομη σύσκεψη μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και στελέχη οργανισμών – όπως το ΕΚΑΒ και το ΚΕΕΛΠΟ – που εποπτεύονται απ’ το υπουργείο και μετέχουν ενεργά στη μάχη κατά των πυρκαγιών.Βέβαια, οι εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας στις πληγείσες περιοχές δεν περίμεναν την έκκληση του πρωθυπουργού για να κάνουν το χρέος τους για τους συνανθρώπους τους στην ώρα της επείγουσας ανάγκης. Και μάλιστα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε μόνιμη βάση σε αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Απ’ τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 25.000 νοσηλευτές και πάνω από 2.500 γιατροί, η καθολική ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έμεινε γράμμα κενό, ενώ οι δομές δημόσιας Υγείας δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα και όσες υπάρχουν είναι στην κυριολεξία γυμνές.

Επομένως, ο πρωθυπουργός έκρουσε ανοιχτές θύρες…

*********

 

Διαφορά στα λόγια

Για παράδειγμα, το ΕΚΑΒ έχει στείλει στην Ηλεία 20 άτομα απ’ το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 18 ασθενοφόρα.

Για να μπορούσε το ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί με πληρότητα και χωρίς να εξοντώνονται οι διασώστες στις δύσκολες συνθήκες θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί πανελλαδικά. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται να προστεθούν άλλοι 7.000 εργαζόμενοι στους 3.500 που ήδη εργάζονται στο ΕΚΑΒ και να προμηθευτεί τον απαραίτητο στόλο ασθενοφόρων (Μόνο το Λεκανοπέδιο της Αττικής χρειάζεται 150 ασθενοφόρα – απ’ τα 80 που διαθέτει σήμερα).

Ετσι οι διασώστες που βρίσκονται στον Πύργο δουλεύουν νυχθημερόν και κοιμούνται μόλις 3-4 ώρες το 24ωρο. Και αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα, χωρίς να παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα.

Παρά το ξεπέρασμα του εαυτού τους οι «Αγγελοι της ζωής» – όπως αποκάλεσε πρόσφατα τους διασώστες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος – αντιμετωπίζονται απ’ την κυβέρνηση ταξικά, ως εργαζόμενοι που ξεζουμίζονται. Η διαφορά βρίσκεται μόνο στα λόγια….

*********

Εδώ ο κόσμος καίγεται…

Με κοινή τους ανακοίνωση, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ χαιρετίζουν τους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων και προσέτρεξαν να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στα μέτωπα της φωτιάς. Η αυτοθυσία που επέδειξαν οι εργαζόμενοι τις κρίσιμες ώρες των πυρκαγιών επιβεβαιώνει τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για όλους. Γιατί, όπως προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις, προχτές Δευτέρα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝ) «κάλεσαν συνεδρίαση με θέμα – άκουσον άκουσον – την καθαριότητα του νέου κτιρίου του ΕΚ. Την ίδια ώρα, τα πύρινα μέτωπα μαίνονται και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων δίνουν την άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα μαζί με τον υπόλοιπο λαό».

Από μόνη της, η εικόνα που περιγράφει η ανακοίνωση κάνει περιττό κάθε άλλο σχόλιο…

*********

Γαλαζοπράσινα «μαγαζάκια» πάνω στις στάχτες

Σε προεκλογικό ρινγκ μετέτρεψαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το θρήνο και τη συμφορά των πυρόπληκτων κατοίκων της Πελοποννήσου. Χτες, ο υπεύθυνος Υγείας – Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, κυκλοφόρησε ανακοίνωση όπου «αγανακτούσε» για τη χρήση του νοσοκομείου Πύργου από επιτελείο της ΝΔ ως «κομματικού άντρου». Αυτό που ενόχλησε όμως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, αλλά ότι η ΝΔ τους πήρε την προεκλογική «μπουκιά» απ’ το στόμα!

«Εγκαταστημένοι στο Νοσοκομείο (!), ο υφυπουργός Πρόνοιας, μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, χειρίζονται τις διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων, αποκλείοντας προς το παρόν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, που είναι οι αρμόδιοι φορείς γι’ αυτή τη διαδικασία». Αγανάκτησε ο Χρ. Πρωτόπαππας, γιατί δεν ανέλαβε αυτή τη διαδικασία να τη διεκπεραιώσει η Νομαρχία Ηλείας, που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί, όμως, έχει στηθεί ένα ακόμα κομματικό παραμάγαζο, αλλά αυτή τη φορά από το ΠΑΣΟΚ.

Ερίζουν τα δυο κόμματα πάνω απ’ τις στάχτες και την καταστροφή που δημιούργησαν με την πολιτική τους. Ο λαός να τους δώσει στις εκλογές την απάντηση που τους αξίζει. Μαυρίζοντάς τους!

*********

 

Το κράτος και τα συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΑΦΟΡΜΗ για μια νέα σχέση πολίτη και κράτους» θέλει ο πρωθυπουργός, να είναι οι πυρκαγιές που ακόμη καίνε τη χώρα. Τον βεβαιώνουμε ότι αυτό ισχύει, όχι όμως στην κατεύθυνση που θα ήθελε…Γιατί ο «πολίτης» κατάλαβε πάρα πολύ καλά ότι το «κράτος» που σε χρόνο μηδέν ενέκρινε πλουσιοπάροχα ποσά ενίσχυσης μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και κατασκευαστικών εταιρειών στην Πελοπόννησο, δεν μπόρεσε να εγκρίνει κονδύλια για την πραγματική πυροπροστασία της.

Είδε το κράτος, που όταν πρόκειται να επιτηρήσει (με κάμερες κ.λπ.) διαδηλώσεις και στη συνέχεια να τις καταστείλει (με τα ΜΑΤ), έχει εξαιρετική οργάνωση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οταν, όμως, πρόκειται να επιτηρήσει δάση και να καταστείλει φωτιές αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ανεπαρκές.

Κι επειδή όλες οι καλές «σχέσεις» στηρίζονται στην «κατανόηση», θεωρούμε ότι ο «πολίτης» μπορεί να καταλάβει ότι το «κράτος» είναι εργαλείο που εξυπηρετεί με πολιτικές συγκεκριμένα συμφέροντα. Δυστυχώς, όμως, το συγκεκριμένο κράτος δεν εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.

ΑΚΟΥΣΑΜΕ, πάντως, και την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για το κράτος. Αυτοί δεν πρόκειται να το «επανιδρύσουν», όπως μας έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Προτίθενται να το «ανασυντάξουν». Οπως παλιότερα οι μεν ήθελαν να το «νοικοκυρέψουν» και οι δε να το «ανασυγκροτήσουν».

Ακόμη κι όταν θα έχουν όμως εξαντλήσει κάθε έκφραση που μπορεί να προσφέρει η πλουσιότατη ελληνική γλώσσα, πάλι το ίδιο κράτος θα έχουμε.

*********

Αυτός το χαβά του

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο δήμαρχος το… χαβά του. Ο λόγος για το δήμαρχο (ΠΑΣΟΚ) Αγίου Παύλου, Ν. Βαρσάμη, που, αντί ν’ ασχοληθεί με τις πυρκαγιές, έδωσε εντολή στο προσωπικό να καθαρίσει την πόλη από τις προεκλογικές αφίσες των κομμάτων! Αυτό συνέβη το περασμένο Σάββατο, όταν στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ ενημέρωσαν το δήμαρχο ότι στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης της πυροπροστασίας του δάσους Σέιχ Σου, μια ομάδα 30 ατόμων είναι έτοιμη να ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου. Δυστυχώς, όμως, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Κάτι που επιβεβαιώθηκε την επόμενη ημέρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε μετά από αίτημα της ΔΕΑΚ. Αυτοί είναι οι αιρετοί του δικομματισμού. Ακόμα και την ώρα της καταστροφής, αντί ν’ ασχολούνται πώς θα την αποτρέψουν, επιδίδονται στο κυνήγι των πολιτικών αφισών! Αξιοι.

 *********

«Ανασυγκρότηση» από ποιον για ποιον…

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Βασικά, είναι κίνητρα για τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις». Ιδού, διά στόματος υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα, το μοντέλο για την «ανασυγκρότηση» της παραγωγικής βάσης των πυρόπληκτων περιοχών. Απόλυτα συνεπές με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και ενταγμένο στην κυρίαρχη πολιτική, το χρεοκοπημένο αυτό μοντέλο είναι καταδικασμένο να αναπαράγει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και να οδηγήσει στα σημερινά ολέθρια αποτελέσματα. Αναθέτοντας η κυβέρνηση της ΝΔ (το ίδιο θα έκανε και μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) στις δυνάμεις της αγοράς το ρόλο της κινητήριας δύναμης, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το κεφάλαιο, που θα μεταφέρει τα κρατικά κονδύλια για την «ανασυγκρότηση» κατευθείαν στα ταμεία των επιχειρήσεων. Είναι ευνόητο ότι οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν άγρια το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό και τους φτωχούς αγρότες των περιοχών αυτών, θα εξαγοράσουν φτηνά τη γη, θα «χτίσουν» πάνω στα καμένα δάση και το τελευταίο που θα σκεφτούν είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, η πρωτοφανής καταστροφή βάζει ξανά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, που καθορίζει και τον τύπο του τρόπου παραγωγής. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που θα ενισχύσει το ρόλο του λαϊκού παράγοντα, ώστε σε πρώτη φάση να πιέσει για ουσιαστικά μέτρα και να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στην ανασυγκρότηση, ενώ ταυτόχρονα θα κρατεί ανοιχτό το δρόμο προς τη λαϊκή εξουσία.

*********

Σαν δυο σταγόνες…

Σαν δυο «σταγόνες νερού» – ακόμα και σε επίπεδο φρασεολογίας – μοιάζουν σε πολλά ζητήματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», μας ενημερώνει το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα.

«Η οδική ασφάλεια είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα διακυβέρνηση», είχε διακηρύξει ο Κων. Καραμανλής λίγες μέρες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ, το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα εξαντλείται σε επτά όλες κι όλες αοριστολόγους αράδες. Στην πρώτη αναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί Συντονιστική Αρχή, αρμόδια για την καθιέρωση προτύπων και τον έλεγχο υλοποίησής τους. Στη δεύτερη, πληροφορούμαστε ότι θα υπάρχουν «δείκτες μέτρησης των τελικών αποτελεσμάτων. Και στην τρίτη αράδα, μαθαίνουμε ότι «η κυκλοφοριακή αγωγή εισάγεται στο παιδαγωγικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Το τελευταίο, μάλλον, θα το είχε κατά νου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει!

Για τη «νέα διακυβέρνηση» τι να πούμε; Το «θέμα πρώτης προτεραιότητας» ξεχάστηκε και έγινε «έσχατο». Αν εξαιρέσουμε τις 390 κάμερες κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου (μέτρο κάθε άλλο παρά για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας), στον τομέα της οδικής ασφάλειας διεκδικεί το… απόλυτο μηδέν.

 *********

Ιδού οι ένοχοι…

Ο Αλ. Αλαβάνος εντόπισε τους υπεύθυνους της τραγωδίας που πλήττει τη χώρα μας. Αυτοί είναι, όπως τους απαρίθμησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες: «Ζέστη, δυνατός αέρας, έλλειψη βροχών», καθώς «τότε έχουμε μία ανάπτυξη των φαινομένων και των κινδύνων πυρκαγιών» και συνέχισε λέγοντας: «Και φυσικά, αυτές οι συνθήκες δίνουν δυνατότητες και στους εμπρηστές να δράσουν». Επιπροσθέτως, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τις πυρκαγιές ευθύνονται: «Οι πυλώνες της ΔΕΗ, η αμέλεια, οι βοσκοί». Αυτά ήρθαν να εμπλουτίσουν τον κατάλογο με τους ενόχους, που είχε παρουσιάσει προχτές, όπου, μεταξύ άλλων, τέτοιοι ήταν «τα ξερόχορτα στα κράσπεδα των δρόμων, οι εκατοντάδες χωματερές, η ηλικιωμένη γυναίκα που έβαζε το φούρνο έξω και προκάλεσε πυρκαγιά στην Ηλεία»…

Νομίζουμε ότι κάθε σχόλιο περιττεύει…

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Φωτιά. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα σε Μέρα 29-08-2007
Αρέσει σε %d bloggers: