ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ-Αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες

 

ΚΚΕ: Αμεση καθολική αποζημίωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου

 

Eurokinissi

Προκαταβολές αποζημιώσεων πολύ κατώτερες των περιστάσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους αγρότες. Τα ποσά που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλά και δε φτάνουν, για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους. Δεν επαρκούν ούτε για την αντικατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που κάηκε. Πόσο μάλλον να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν και να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Για παράδειγμα, για τις καμένες ελιές δίνεται προκαταβολή 150 ευρώ το στρέμμα, όταν αυτό το ποσό δεν αρκεί καλά καλά για αγορά νέων φυτών. Με τι λεφτά θα ξεριζωθούν τα καμένα δέντρα και θα φυτευτούν τα νέα; Από πού θα έχουν εισόδημα οι κατεστραμμένοι ελαιοπαραγωγοί, αφού ως γνωστόν για να καρπίσει μια ελιά χρειάζονται 10 – 12 χρόνια;Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα ποσά για προκαταβολή ανά κατηγορία:

1) Ελαιοκαλλιέργεια εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά στρέμμα.

2) Εσπεριδοειδή – βερικοκιές τριακόσια (300) ευρώ ανά στρέμμα.

3) Συκιές – μουσμουλιές εκατό (100) ευρώ ανά στρέμμα

4) Φιστικιές εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά στρέμμα.

5) Καρυδιές πενήντα (50) ευρώ ανά στρέμμα.

6) Αμπέλια – σταφίδες – ακτινίδια εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά στρέμμα.

7) Κηπευτικά διακόσια (200) ευρώ ανά στρέμμα.

8 ) Αροτριαίες καλλιέργειες εκατό (100) ευρώ ανά στρέμμα.

9) Αιγοπρόβατα ογδόντα (80) ευρώ ανά ζώο.

10) Βοοειδή – Ιπποειδή τριακόσια (300) ευρώ ανά ζώο.

11) Μελισσοσμήνη εξήντα (60) ευρώ ανά κυψέλη.

Δεν ανακοινώθηκαν ποσά για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (π.χ, σταυλικές εγκαταστάσεις) καθώς για δαπάνες ζωοτροφών, ενώ για αποκατάσταση ζημιών κτισμάτων τα ποσά θα υπολογιστούν με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Οπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Οι πληρωμές αυτές αφορούν τις ζημιές του 2007. Το ίδιο ισχύει και για όσες εκκρεμούν από τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006 των εγκεκριμένων από την ΕΕ προγραμμάτων ΠΣΕΑ για πυρκαγιές, για τις οποίες αρκεί η αρχικά κατατεθείσα δήλωση των πληγέντων στο ΠΣΕΑ.

Τα εισπραττόμενα ποσά, που αποτελούν μέρος του τελικώς δικαιούμενου ποσού, συμψηφίζονται με ποσά που θα δικαιούνται οι αγρότες από ΠΣΕΑ ή οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ».

 

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνονται τ’ ακόλουθα: «Οι προκαταβολές που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως μέτρα υπέρ των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων είναι πολύ μικρές και δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις άμεσες ανάγκες τους, ώστε να εξασφαλίζουν την επιβίωση των οικογενειών τους και να αντικαταστήσουν όλο το αγροτικό τους κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, στις αμπελοκαλλιέργειες δίνει 150 ευρώ ανά στρέμμα όταν μόνο η αγορά φυταρίων είναι υπερδιπλάσια, ενώ στα ζώα η αποζημίωση είναι περίπου το ένα τρίτο της πραγματικής τους αξίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες με την ψήφο τους και τον αγώνα τους να διεκδικήσουν:

— Αμεση καθολική αποζημίωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου.

— Προνομιακή χρηματοδότηση για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

— Δωρεάν οικιστική αποκατάσταση όλων των κατοίκων της υπαίθρου.

— Εκτέλεση βασικών έργων στις καμένες περιοχές για να προληφθούν ζημιές από πλημμύρες.

Χρήματα υπάρχουν, να παρθούν από την πλουτοκρατία».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Φωτιά. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ-Αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες
Αρέσει σε %d bloggers: