Απο Μέρα σε Μέρα…

 

Αγωνιά…

 

Είχε αργήσει να εμφανιστεί ο Θ. Πάγκαλος και να βγάλει το αντικομμουνιστικό του μένος. Χτες, λοιπόν, βγήκε στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ» και εκφράζοντας την αγωνία του δικομματισμού για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι όσοι ψηφίσουν ΚΚΕ «πρέπει να ξέρουν ότι απλώς διαμαρτύρονται και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο». Τα σενάρια της «ακυβερνησίας» που καλλιεργούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέτει ο Θ. Πάγκαλος, με στόχο να εγκλωβίσει στη μέγκενη του δικομματισμού τα λαϊκά στρώματα. Ο Θ. Πάγκαλος είναι απ’ αυτούς που είχε βγει να στηρίξει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας κάτι που επιβεβαίωσε και χτες όταν αντιδρώντας αυτόματα στην ερώτηση, αν το ΠΑΣΟΚ σκέφτεται το ενδεχόμενο συνεργασίας και ποια πολιτικά κόμματα: «Υπάρχει ο ΣΥΝ και υπάρχουν και άλλες δυνάμεις» που «θέλουν να συνυπάρξουν μαζί μας σε μια κοινή κατεύθυνση»…

Με τα σενάρια της δημιουργίας «πανικού» περί ακυβερνησίας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δείχνει την αγωνία του για την απήχηση που έχουν οι θέσεις του ΚΚΕ στο λαό, σε συνδυασμό με το ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου κατανοούν τη σύμπλευση πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και για τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ αγωνιά και για το δικομματισμό. Οι λαϊκοί άνθρωποι πρέπει να τους κάνουν να φοβηθούν με την ψήφο τους. Η «ακυβερνησία» που προβάλλουν δείχνει την αγωνία τους μπροστά στο ενδεχόμενο να δυσκολεύονται μετά τις εκλογές να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική. Ας τους κάνουμε ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή. Είναι σε βάρος της πλουτοκρατίας αυτό και σε όφελος του λαού. Με ψήφο στο ΚΚΕ.

********

Μπλόκα και απλή λογική

Μια βδομάδα μετά τις πυρκαγιές, η Αθήνα γέμισε μπλόκα με αστυνομικούς, που κάνουν ελέγχους σε διερχόμενα αυτοκίνητα, εξετάζοντας τα στοιχεία των οδηγών και ελέγχοντας το εσωτερικό των αυτοκινήτων. Οι «εγκέφαλοι» μάλιστα της ΕΛ.ΑΣ., έφτασαν να βγάζουν τέτοια συνεργεία αστυνομικών, σε διάφορα σημεία και ώρες, ακόμα και έξω από σταθμούς του τρένου. Ενα τέτοιο μπλόκο έστησαν προχτές, στις 3 τα ξημερώματα, στο σταθμό της Κηφισιάς.

Είναι βέβαιο ότι επιχειρησιακά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα τέτοιων μπλόκων, μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και μακριά από τις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας. Εκείνο όμως που λέει η απλή λογική είναι ότι κάποιοι, μάλλον δεν ενδιαφέρονται στα σοβαρά να συλληφθούν οι εμπρηστές…

*******

 

Τραπεζική «φιλανθρωπία»

 

Σούπερ κέρδη 133 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 70%, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2007 ανακοίνωσε περήφανα προχτές η Αγροτική Τράπεζα. Ποιο ήταν όμως το ποσό που πρόσφερε για τη στήριξη των πληγέντων; Μόλις 3,5 εκατ. ευρώ! Το επισημαίνουμε γιατί η ΑΤΕ υποτίθεται ότι είναι μια τράπεζα που αρέσκεται να αυτοδιαφημίζεται ότι βρίσκεται «στο πλευρό των αγροτών». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια τράπεζα σαν όλες τις άλλες που απομυζά τον ιδρώτα των αγροτών, αντλεί από αυτούς ιλλιγιώδη υπερκέρδη και στηρίζει τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Αρα η στήριξη προς τους αγρότες εξαντλείται στις συνήθεις «φιλανθρωπίες».

*******

Τα δημοσκοπικά…

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΟ ΚΙ ΑΥΤΟ! Πήξαμε στους «αναλυτές», που θέλουν να μας αγχώσουν, μήπως με το αποτέλεσμα των εκλογών – με την ψήφο μας δηλαδή – οδηγήσουμε τη χώρα στην …ακυβερνησία.Δηλαδή, πρέπει να ανησυχούμε, μήπως και …δε βρεθεί κυβέρνηση, η οποία να μας περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους, να ψαλιδίσει τα εργασιακά μας δικαιώματα και να αυξήσει τα όρια ηλικίας στο Ασφαλιστικό.

Αυτά, την ώρα που η χώρα διαθέτει τα δυο «μεγάλα» κόμματα που συμφωνούν σε όλα τα παραπάνω και τουλάχιστον τέσσερα που συμφωνούν στην «ευρωπαϊκή προοπτική της» (η οποία συνεπάγεται όλα τα παραπάνω).

Ε, λοιπόν, εμείς λέμε να μην αγχωθούμε για τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των πολυεθνικών και των βιομηχάνων. Γιατί αυτό κρύβεται πίσω από τις περίφημες «ανησυχίες» περί σταθερών κυβερνήσεων. Τις ίδιες που στηρίζουν το να γίνονται οι εκλογές με καλπονοθευτικά συστήματα.

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΛΑ τον τσακωμό της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, συνίσταται στο ότι οι δεύτεροι υποστηρίζουν πως θα έδιναν τα επιδόματα των 3.000 ευρώ στους πυρόπληκτους με μεγαλύτερη «διαφάνεια» και με λιγότερα «γραφειοκρατικά προβλήματα».

Ακόμα και πάνω από τα αποκαΐδια δηλαδή, δε σταματάνε την ανούσια και εκνευριστική «κόντρα» τους. Πάνε και πάλι να κρύψουν τη συμφωνία τους στις ίδιες λογικές και πολιτικές. Ελα, όμως, που δεν κρύβεται…

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ εξελίσσεται, πάντως, η επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ, κυρίως γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ετσι όπως μας τον παρουσιάζουν, είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την «ανασυγκρότηση» της χώρας και δε θέλει να τον απασχολούν με τίποτε άλλο.

Κάπου – όπως μας λένε – στο πίσω μέρος του μυαλού του, πρέπει να υπάρχουν και οι εκλογές που ο ίδιος προκήρυξε. Για την ώρα όμως, το έχει ξεχάσει, μια και δεν είναι δυνατόν να ασχολείται με τέτοια «μικροκομματικά», την ώρα που τον έχει ανάγκη το έθνος!

Λυπούμαστε, αλλά θα δυσκολευτούν να μας πείσουν…

*********

Μίλησαν πριν απ’ αυτές γι’ αυτές

Και κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Αλαβάνος στο Ζάππειο, είπε:

«θέλω να θυμίσω σε όσους μας ακούνε ότι εμείς σηκώσαμε τον τόνο, προσπαθήσαμε παντού να φέρουμε τα οικολογικά ζητήματα (…) βλέπετε τους εκπροσώπους μας (…) είναι όμως όλοι εκπρόσωποι μιας πολιτικής δύναμης που μίλησε για τις πυρκαγιές πριν από τις πυρκαγιές. Και είμαστε περήφανοι ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Παρ’ όλ’ αυτά φαίνεται πως η γιαγιά με τα κόλλυβα και οι βοσκοί που βάζουν φωτιές, ή δεν άκουσαν ή δεν πρόσεξαν τις οικολογικές φωνές και ευαισθησίες τους. ‘Η γιατί δεν τους παρακολουθούν ή γιατί δεν τους καταλαβαίνουν. Γιατί δυστυχώς οι πυλώνες της ΔΕΗ και οι αλεπούδες δεν ακούν και πολύ περισσότερο είναι άκρως απρόσεκτοι και εκτός ελέγχου…

********

Τα φιλέτα της «ανασυγκρότησης»

Αμέσως έπιασαν οι βιομήχανοι το μήνυμα της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών. Δεν πρόλαβε να δηλώσει ο Γ. Αλογοσκούφης ότι τα υπό διαμόρφωση «σχέδια ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών» θα περάσουν «μέσα από τις ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων», η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκεκριμένη. Η «Vivartia» (πρώην ΔΕΛΤΑ του νυν προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επένδυση 10 εκατ. ευρώ δημιουργώντας δύο νέες πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής γάλακτος και γαλακτοφόρων ζώων στην Πελοπόννησο, «συνεισφέροντας μέσα από αυτή την ενέργεια, στη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση του παραγωγικού και οικονομικού ιστού». Το συμπέρασμα είναι προφανές. «Μυρίστηκαν» ψητό και φιλέτα και έσπευσαν να πάρουν θέση στο τραπέζι. Ας τους χαλάσουμε το φαγοπότι. «Μαύρο» στα κόμματα – υπηρέτες που τους τα προσφέρουν όλα στο πιάτο, κόκκινη ψήφο.

*******

Ευαίσθητοι… οι εργοδότες

Εργαζόμενοι σε επιχείρηση στην περιοχή της Αθήνας μάς μεταφέρουν ότι η εργοδοσία, από τα μεγάφωνα του εργοστασίου, καλούσε το προσωπικό να συμμετάσχει στην προχτεσινή συγκέντρωση για τα δάση, που διοργανώθηκε μέσω του διαδικτύου στην πλατεία Συντάγματος. Οι ίδιοι εργαζόμενοι σημειώνουν με νόημα ότι όταν πρόκειται για εργατικές κινητοποιήσεις ή εξορμήσεις ενημέρωσης από τα ταξικά συνδικάτα, οι εργοδότες όχι μόνο δε διαθέτουν τη …μικροφωνική των επιχειρήσεών τους, αλλά κλειδαμπαρώνουν και τις πόρτες, ώστε να μην μπορεί κανείς ούτε να μπει ούτε να βγει. Εύλογος και εύστοχος ο προβληματισμός. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τι πραγματικά φοβίζει και απειλεί το σύστημα της καπιταλιστικής κερδοφορίας (σύμπτωμα του οποίου είναι και ο εμπρησμός των δασών) και τι απλά το στηλιτεύει συγκυριακά και μάλλον ανώδυνα…

**********

Ο αγροτουρισμός…

Ανοίγοντας την ιστοσελίδα του in.gr, βλέπουμε πως υπάρχει μια παραπομπή με τον τίτλο «Αντιστεκόμαστε» – υπονοώντας ότι «αντιστεκόμαστε» στις φωτιές. Πίσω όμως από αυτό τον… εύηχο τίτλο, κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιστοσελίδα του «αγροτουρισμού». Και μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, το πρώτο που αναγράφεται, ανάμεσα στα άλλα, είναι: «Υπάρχει άραγε ΕΛΠΙΔΑ σε αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή; Η μόνη ελπίδα είναι ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μελλοντικών πυρκαγιών χρειάζονται ενέργειες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα»!

Για να πάρει ο αναγνώστης μια γεύση του τι σημαίνει αγροτουρισμός, αρκεί να αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα δράσης της «Αγροτουριστικής ΑΕ» (ιδρύθηκε το 2001 και εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης), προβλέπεται η «προώθηση καινοτομικών δράσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Εναλλακτικού Τουρισμού». Οι συνειρμοί είναι προφανείς. Δώστε τα δάση και τη γη στο κεφάλαιο…

 

*******

Και τομές ο «Δαρείος»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Με ποιες προϋποθέσεις ή με τη διασφάλιση ποιων κατευθύνσεων θα συμμετείχατε ή τουλάχιστον θα στηρίζατε μια κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν μετά από εκλογές να μην έχουμε μια κυβέρνηση», ρωτήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Απάντησε: «Σκεφθείτε να είχατε κάνει αυτό το ερώτημα πριν τις εκλογές του 1977 στον Ανδρέα Παπανδρέου. Νομίζω ότι τότε η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική, διότι η απάντηση που ζητείτε αντίστοιχα, ήταν να αναγκαστούμε να συνεργαστούμε με την ΕΔΗΚ. Και μια εξέλιξη αν θέλετε στην πολιτική ζωή της χώρας μας η οποία έδωσε ελπίδες σε πάρα πολύ κόσμο τότε, ελπίδες που σε μεγάλο βαθμό διαψεύστηκαν, δε θα υπήρχε διότι όπως και να το κάνουμε τότε η παρουσία του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μια τομή στο πολιτικό σκηνικό που υπήρχε». Μεγάλος ο Δαρείος έ; Κάνει και τομές… Κάτι σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1977. Δε μας είπε μόνο ποιον βλέπει στη θέση της τότε ΕΔΗΚ. Πάντως βλέπει τον εαυτό του σαν Ανδρέα και τον ΣΥΝ σαν δύναμη της «τομής» στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Και ως κυβερνητικό κόμμα σ’ αυτό το σύστημα. Πριν την τομή ή μετά αυτό δεν έχει σημασία. Ετσι έβλεπε τα πράγματα και το ΠΑΣΟΚ του ’77. Μόνο που όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, οι ελπίδες που καλλιέργησε τότε το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου διαψεύστηκαν… Οπότε, ας προσέχουν όσοι προσδοκούν σε «τομές» από τον ΣΥΝ…

 

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα σε Μέρα…
Αρέσει σε %d bloggers: