Ψήφος χαστούκι στο δικομματισμό με ενίσχυση του ΚΚΕ

Η περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα ξεκίνησε από τον καταπέλτη του πλοίου «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» και κατέληξε στο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ», όπου μίλησε σε συγκέντρωση ναυτεργατών.Η Αλ. Παπαρήγα έθεσε το ερώτημα στους ναυτεργάτες: «Μπορεί τώρα σε αυτές τις εκλογές να γίνει κάτι το διαφορετικό που να δημιουργήσει μια ανάταση, ανακούφιση, να δώσει τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τα χειρότερα;

Εμείς λέμε ναι. Αυτό που μπορεί να γίνει δεν είναι βέβαια αυτό που ονειρευόμαστε, εμείς παλεύουμε για λαϊκή εξουσία, ο λαός να είναι στην εξουσία για μια ριζική ανατροπή. Αλλά σε αυτές τις εκλογές, τα δύο κόμματα εξουσίας που ωφέλησαν το εφοπλιστικό κεφάλαιο όσο δε λέγεται, τα δύο κόμματα που έχουν πάρει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον των ναυτεργατών – και οι δύο σάς επιστράτευσαν και πήραν μέτρα αντιλαϊκά – να δεχτούν ισχυρό χαστούκι, να χάσουν ψήφους από εργατικά λαϊκά, στρώματα και πριν από όλα από την εργατική τάξη την εργατική οικογένεια.

Αν τα δύο κόμματα αυτά έχουν σημαντικές απώλειες και αν οι απώλειες αυτές κατευθυνθούν στο ΚΚΕ πράγμα που είναι δυνατόν – υπάρχει τέτοιο ρεύμα – την άλλη μέρα των εκλογών από καλύτερες θέσεις θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα. Θα κερδίσουμε χρόνο να μη βγάλουν από το συρτάρι τα καινούργια μέτρα για το Ασφαλιστικό και όλα τα άλλα. Κερδίζεις χρόνο σημαίνει ότι είσαι σε καλύτερη θέση όχι μόνο να αμυνθείς, αλλά να αντεπιτεθείς. Οι ναυτεργάτες έχουν τέτοιες εμπειρίες. Οταν έδωσαν συνεχή αγώνα κάτι κατάφεραν. Αν συμβεί αυτό θα απελευθερωθούν μετά τις εκλογές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες από τα δύο μεγάλα κόμματα. Γιατί, ξέρετε, δημιουργείται ένα ρεύμα που πολλαπλασιάζεται μετά τις εκλογές. Και αυτοί που ψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα θα απεγκλωβιστούν. Εννοείται ότι η δυσαρέσκεια δεν μπορεί να εκφραστεί, να έχει πρακτικό αποτέλεσμα, με λευκό και άκυρο».

Τεχνητό το δίλημμα

«Επιβάλλουν – τόνισε – σε αυτούς που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα το δίλημμα, τι θα γίνει αν δε θα ‘χουμε κυβέρνηση. Και οι δημοσκοπήσεις χτες (σ.σ. προχτές) αυτό έκαναν, οι οποίες είναι και λίγο πειραγμένες, όχι μαγειρεμένες, ακριβώς για να βάλουν αυτό. Δηλαδή, τάση στα μικρότερα κόμματα, ναι θετικό, αυτό λένε οι διάφοροι συζητούντες στα κανάλια, όμως τι θα γίνει αν δε θα ‘χουμε κυβέρνηση; Αυτό θα το δουλέψουν ως τη μέρα της κάλπης.Πρόκειται για τεχνητό δίλημμα, γιατί οι ισχυρές κυβερνήσεις αποδείχτηκαν κίνδυνοι. Αυτό που φοβούνται τα κόμματα εξουσίας και η πλουτοκρατία δεν πρέπει να φοβίζει το λαό. Το αντίθετο. Εμάς μας ανησυχούν οι κίνδυνοι από μια ισχυρή σταθερή κυβέρνηση, από μια ισχυρή αντιπολίτευση, από ένα δικομματισμό που δεν έχει αισθητές απώλειες. Αυτό σημαίνει ισχυρότερο εφοπλιστικό κεφάλαιο, πιο ξεσαλωμένο, να το πω έτσι, τον ΣΕΒ, πιο ξεσαλωμένη την εργοδοσία και απογοητευμένο το λαό.

Μακάρι να μην μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, να ανοίξει ο δρόμος για μια διαπάλη. Εμείς δε θα συνδράμουμε στις εναλλακτικές τους λύσεις. Πρέπει όσο πιο αδύναμοι να είναι και στο τέλος, στην πορεία, αύριο που θα υπάρχει πλειοψηφία να τους δώσεις και μια κλοτσιά. Για αυτό λέμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, υπάρχει και άλλη εξουσία, διακυβέρνηση. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική ναι μεν, αλλά ανάμεσα στους δύο πρέπει να διαλέξω.

Αυτοί – πρόσθεσε – θα βρουν τρόπο, το τιμόνι θα το ‘χουν, θα τα φτιάξουν ακόμα και μεταξύ τους. Θα πάνε και για κυβέρνηση συνεργασίας. Ηδη ο ΣΥΝ ένα κουστουμάκι το ετοιμάζει. Ο Καρατζαφέρης το είπε πιο ανοιχτά ότι θα συνεργαστεί με έναν από τους δύο, άλλο κουστουμάκι. Τα κουστουμάκια είναι έτοιμα. Το ζήτημα είναι να δυσκολεύονται να έχουν μία ισχυρή κυβέρνηση, είτε είναι μονοκομματική είτε συνεργασίας».

Ενισχυμένο ΚΚΕ, ενισχυμένο λαϊκό κίνημα«Συνολικά ο δικομματισμός να έχει χάσει, να είναι ισχυρό το ΚΚΕ και πάνω από όλα να ισχυροποιείται το κίνημα. Θα έχεις δυνατότητα να κερδίσεις χρόνο, να ανασυνταχθείς και να αντεπιτεθείς.

Η εργατική τάξη δεν μπορεί να φοβάται το καινούργιο που σε αυτή τη φάση είναι κάτω οι δύο, ενισχυμένο ΚΚΕ, ενισχυμένο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γιατί όλα τα αιτήματα για δημόσιες ακτοπλοϊκές γραμμές, για φτηνό εισιτήριο, για αυξήσεις, μισθούς, θα έχουν μια άλλη δυναμική. Και χίλιες φορές να παλεύω για το καινούργιο που με συμφέρει, από το να προσθέσουμε μια τετραετία ενός υψηλού δικομματισμού, μιας υψηλής δικομματικής εναλλαγής. ‘Η, αν θέλετε, αντί να μπαίνει στην αναμέτρηση μια εργατική λαϊκή εξουσία, να συζητάμε αν θα πάει ο ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ ή αν θα γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ας πάνε να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς κοιτάμε να δυναμώνει το κίνημα, να τους δυσκολεύουμε. Αυτή είναι η θέση μας. Αυτό που έγινε στην Ηλεία και τη Μεσσηνία είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα και άλλα θα γίνουν. Δεν ξέρουμε με ποια μορφή θα εκφραστούν αυτά τα εγκλήματα, αλλά τίποτα πια δε μας βρίσκει ανέτοιμους.

Υπάρχουν δυνατότητες, και το ναυτεργατικό κίνημα έχει τη δική του υποχρέωση, καθαρά πράγματα. Δεν είναι ανάγκη να γίνετε όλοι κομμουνιστές για να μας ψηφίσετε ή να παραιτηθείτε από όποιες παρατηρήσεις και κριτική έχετε. Αλλά στην κάλπη έχει συγκεκριμένα κόμματα και πρέπει να επιλέγεις όχι το μικρότερο κακό, αλλά το καλύτερο και νομίζουμε ότι το ΚΚΕ, και το λέμε χωρίς έπαρση, είναι το καλύτερο για την εργατική τάξη».

Καράβια λαϊκή περιουσία

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας με τους ναυτεργάτες, έκανε ειδική αναφορά στη σημασία που δίνει το ΚΚΕ τόσο στον κλάδο αυτό όσο και στη ναυτιλία.

«Τον κλάδο τον δικό σας – ανέφερε – τον εξετάζουμε και ευρύτερα κάθε εξέλιξη και από την πλευρά των εργαζομένων και, ας πούμε, της ιδιοκτησίας. Υπάρχει η αντίθεση ανάμεσα στα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τα συμφέροντα των ναυτεργατών. Η αντίθεση είναι ανταγωνιστική. Οσο το κεφάλαιο δυναμώνει τόσο δημιουργούνται χειρότερες συνθήκες δουλιάς, αμοιβής και συνταξιοδότησης των ναυτεργατών. Βέβαια, με τους αγώνες σας έχετε καταφέρει να περιορίσετε ορισμένες συνέπειες. Θα ήταν χειρότερα τα πράγματα. Θα είχε μειωθεί ακόμα η οργανική σύνθεση των πλοίων, δε θα υπήρχε το δεκάμηνο της υποχρεωτικής απασχόλησης. Υπάρχουν ορισμένες κατακτήσεις πολύ περιορισμένες, γιατί ακριβώς αποδεικνύεται ότι ο αγώνας ενός μόνο κλάδου δε φτάνει.

Μας ενδιαφέρει ο κλάδος σας γενικότερα και ο τομέας δραστηριότητας, διότι για παράδειγμα από αυτό εξαρτάται η σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά, αν το εισιτήριο είναι φτηνό ή ακριβό κ.ά. Συνδέεστε με τον τουρισμό και την αναψυχή. Οταν το κόστος μετακίνησης για μια οικογένεια καλύπτει το επίδομα αδείας σημαίνει ότι αν δουλεύουν και οι δύο, το επίδομα αδείας του ενός πάει στο πήγαινε – έλα, ή ας πούμε και στη διαμονή τους σε ένα μέρος αναψυχής. Επομένως, το κόστος των υπηρεσιών εδώ έχει σχέση γενικότερα με όλους τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό.

Ξέρετε ότι έχουμε θέσεις και προτάσεις. Και για τον κλάδο των ναυτεργατών και για την ακτοπλοΐα ως μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων, επικοινωνίας, για κάθε κατηγορίας πλοίων. Και η πρότασή μας είναι η εξής:

Σήμερα που αυτό το μέσο μεταφοράς και επικοινωνίας βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, των εφοπλιστών, παλεύουμε για τη βελτίωση των συνθηκών, αλλά και για φτηνές συγκοινωνίες. Η προοπτική βεβαίως πρέπει να είναι διαφορετική και συνδέεται με την προοπτική ολόκληρου του λαού. Ολα τα μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι δημόσια. Αεροπλάνα, πλοία, τα πάντα. Δημόσια με την έννοια ότι ανήκουν στο λαό και όχι απλώς ανήκουν στο κράτος. Διότι και η «Ολυμπιακή» ανήκε στο κράτος αλλά λειτουργούσε με τα κριτήρια που λειτουργούσε.

Παλεύουμε για να έχουμε δημόσια μέσα μεταφοράς, συγκοινωνίας κ.λπ. όπου θα αναγνωρίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μιλάμε για καλύτερους μισθούς, ανθρώπινη ζωή και παίρνουμε σαν βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ξέρετε και τα άμεσα αιτήματά μας για μισθούς, συντάξεις.

Το πρόγραμμά μας είναι επεξεργασμένο και ζυμωμένο μέσα στους αγώνες και δεν εμφανιζόμαστε προεκλογικά να κάνουμε προγράμματα. Διότι όλα τα προεκλογικά προγράμματα είναι σαν λένε στους εργαζόμενους ξεχάστε τι κάναμε χτες.

Παίρνουμε υπόψη τη ζωή όλων των εργαζομένων και δεν υπάρχει κλάδος και τομέας όπου οι εργαζόμενοι να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα από όλες τις πλευρές. Σταθερής δουλιάς και ανεργίας, στην Υγεία, στην Παιδεία. Παίρνουμε υπόψη όλη την οικογένεια του εργαζόμενου και όχι τη μονάδα».

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ψήφος χαστούκι στο δικομματισμό με ενίσχυση του ΚΚΕ”

  1. SULIS Says:

    ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ….ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΠΑΛΛΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ν.Δ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΟΥ…ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΧΕ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΥΝΕΠΕΣ ΗΤΑΝ…ΝΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΚΕ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ!


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: