Απο Μέρα σε Μέρα 01-09-2007

Κοινωνικές ευαισθησίες με … στόχο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει – παράλληλα με τα μέτρα – «ασπιρίνες» άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων – και τη δημιουργία «Ειδικού Ταμείου στήριξης των πληττομένων από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» δεν ήταν τυχαία. Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθεί να πετύχει «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Από τη μια, να αποκρύψει τις ευθύνες της για τη δασοκτόνα και γενικότερα την εφαρμοζόμενη – σε γαλαζοπράσινες παραλλαγές – αντιλαϊκή πολιτική και από την άλλη, να εξωραΐσει την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου εμφανίζοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες με …«κοινωνικές ευαισθησίες».Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε τους ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρηματίες να στηρίξουν τους πυροπαθείς, καταθέτοντας – προαιρετικά – τον «οβολό τους» στο Ειδικό Ταμείο. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκρύψει την πολιτική της ατολμία να προχωρήσει στην έκτακτη φορολογία των κερδών και υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου για την κάλυψη των πυρόπληκτων και παράλληλα να αποδείξει ότι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν «κοινωνικές ευαισθησίες»!

Ηδη, οι πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν να αποδεικνύουν την «κοινωνική τους ευαισθησία», ανακοινώνοντας τα χρηματικά ποσά που κατέθεσαν στο Ειδικό Ταμείο. Βέβαια, οι μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, που προθυμοποιήθηκαν να εισφέρουν στο «Ειδικό Ταμείο» διάφοροι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των υπερκερδών τους που απομυζούν κάθε χρόνο από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται – ελέω κυβερνητικής πολιτικής – σε βάρος των εργαζομένων.

**********

Ο καθένας με τις προτεραιότητές του…

Συνεχίζει να μετράει κάθε μέρα επισκέπτες στην Αρχαία Ολυμπία το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι πια το πρώτο που αναφέρει στην καθημερινή του ενημέρωση για τις «Ενέργειες και Δράσεις στην Αρχαία Ολυμπία». Για να δείξει προφανώς ότι «η ζωή συνεχίζεται» ακόμη και με μια βόλτα στα καμένα. Για να στείλει το μήνυμα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στην «Κόκα Κόλα» (μεταξύ άλλων μονοπωλίων – «χορηγών») ότι το κερδοσκοπικό πανηγύρι των Ολυμπιακών δεν έχει απολέσει την πολιτισμική του πρόφαση. Οτι μπορεί η «κότα» να «τσουρουφλίστηκε» αλλά μπορεί ακόμη να γεννά «χρυσά αυγά». Γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία. Αλλιώς δε θα χρειάζονταν οι τηλεοπτικές κάμερες για να τεκμηριώσουν την καταστροφή στο σημαντικότατο αυτό αρχαιολογικό χώρο, αλλά θα την παραδέχονταν πρώτοι οι ίδιοι, η κυβέρνηση, αντί η ηγεσία του ΥΠΠΟ να τρέχει εξαρχής να τα «μπαλώσει». Αλλά είναι κι αυτό μια επιταγή του «μάνατζμεντ», η λογική του οποίου ανθεί στο ΥΠΠΟ. Αλλωστε, οι «επενδυτές», όπως αποκάλυψε ο «Ρ», είχαν ήδη σπεύσει στην Ηλεία. Τι να τους πουν τα βυζαντινά εκκλησάκια που θρηνούν στα αποκαϊδια;

**********

«Ξαναχτύπησε» ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «ξαναχτύπησε». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έβαλε τα πανό και τις αφίσες της προεκλογικής περιόδου. Χρησιμοποιώντας τη γνωστή πια «καραμέλα» της καθαριότητας της πόλης επιτέθηκε «προληπτικά» σε όσους χρησιμοποιούν αφίσες και πανό απειλώντας ότι «θα αποκαθηλώσουν» ό,τι αφίσα και πανό βρουν μπροστά τους οι επιστρατευμένοι αγνώστου ταυτότητας νεολαίοι, που θα εκτελούν τις εντολές του, αλλά και οι πολύπαθοι εργαζόμενοι του Δήμου στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας. Αυτό ας το λάβουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που στο όνομα το δικό τους «χτυπάει» κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

**********

Τα συνταξιοδοτικά…

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΚΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ τις μέρες τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνουν κατηγορηματικά και δημοσίως ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσουν τις συντάξεις και νιώθουμε τρομερές …ενοχές!Πώς διανοηθήκαμε να τους καταλογίσουμε, βρε παιδί μου, τέτοιες προθέσεις! Πώς μας «κόλλησε» αυτή η τρελή ιδέα ότι θέλουν να θίξουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κόσμου;

Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα μπορούσαν να δίνουν τέτοιες υποσχέσεις, αφού – όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – θέλουν να μπορούν να «κοιτάζουν στα μάτια» τους συνταξιούχους μετά τις εκλογές;

Βέβαια, είναι και κάποιες μικρές λεπτομέρειες, όπως τα προγράμματα των δυο κομμάτων που μιλούν για «κίνητρα παραμονής στην εργασία». Επίσης, είναι κι εκείνο το νομοσχέδιο Γιαννίτση που θέλησε να «περάσει» το ΠΑΣΟΚ, που έγινε «νόμος Ρέππα», καθώς και οι νόμοι του Σιούφα για το Ασφαλιστικό που ουδέποτε καταργήθηκαν.

Εχουμε, επίσης, την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας και όλους τους παρόμοιους «οικονομικούς συμβούλους», που εν χορώ ζητούν κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Τελικά, μάλλον μας λένε ψέματα και οι δύο τους με τον πλέον προκλητικό τρόπο.

ΤΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑ, όμως, αυτή η επίτροπος, η Ντανούτα Χούμπνερ. Υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, προκειμένου να βοηθηθούν οι πυρόπληκτες περιοχές. Προφανώς, πρέπει να της χρωστάμε χάρη για την εξυπηρετικότητά της.

Μόνο που δε μας διευκρίνισε από πού έχει έσοδα αυτό το Ταμείο, όπως και όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμεία. Μήπως είναι από τη φορολογία των πολιτών της Ευρώπης; Μήπως ο κάθε λαός έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα αυτά που μας παρουσιάζουν σαν παροχές τους;

    **********

 

 

Λαϊκότητας απαύγασμα

«Καλούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να σπεύσουν στις πληγείσες περιοχές, να υιοθετήσουν τα χωριά και να εξασφαλίσουν την ανασυγκρότησή τους». Τέτοια έλεγε προχτές το βράδυ, σε εκπομπή του «ΑΝΤ1», εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τις καταστροφές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Αυτή κι αν είναι φιλολαϊκή πρόταση, αντίστοιχη του ονόματος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού! Ετσι, αντιλαμβάνονται τη λαϊκή ευημερία. Αυτό που είπε ουσιαστικά η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ είναι ότι αντί να παίζουμε με τις λέξεις και …τη φωτιά, ας δώσουμε απευθείας το κουμάντο σε περιοχές της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η πολιτική τους. Ενίσχυση της άκρατης εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και φιλανθρωπία στους εξαθλιωμένους και μάλιστα όχι σ’ όλους. Τους μετανάστες δεν τους θέλουν. Οπως λέει ο λαός, «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι». Ακόμα και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην εκπομπή, διαμαρτυρήθηκαν. Οτι «είστε πολιτικός φορέας, πώς είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα;». Αλλά η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. επέμενε: «Είναι στο πρόγραμμά μας και είναι δέσμευσή μας». Και, πράγματι, στο πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ. ζητούν την κατάργηση της προστασίας των δασικών εκτάσεων, αλλαγή χρήσης τους, παράδοση ως και των ορεινών όγκων στην εκμετάλλευση και διατήρησή της μόνο επί δρυμών, που αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε την απύθμενη υποκρισία του κ. Καρατζαφέρη όταν κρατούσε το λάστιχο στους πυροσβέστες για τις ανάγκες των τηλεοπτικών καναλιών.

************

Περί γκούλαγκ…

Γρηγοριάδης Κώστας

Νάτη η Πανδώρα που γύρισε από τις διακοπές της και ξανάπιασε τη γνωστή αντικομμουνιστική δουλιά. Μαυρισμένη από τις παραλίες αλλά με το γνωστό κρύο κολωνακιώτικο ύφος της, ψελλίζει περί γκούλαγκ και άλλα ανάλογα που συνηθίζει στο κομμωτήριο με τις άλλες κυρίες των σαλονιών. Την ίδια ώρα που τα γράφει αυτά, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, μαζί με τους άλλους κατοίκους των περιοχών αυτών.Πάντως, στην εν λόγω κυρία, θα πρέπει να της θυμίσει κάποιος, πως τα μόνα γκούλαγκ που γνώρισαν όλοι οι Ελληνες εξακριβωμένα και σίγουρα, είναι αυτά που τα γέμιζαν χρόνια οι κομμουνιστές στην πατρίδα μας. Ολο και κάτι ακόμα και αυτή θα έχει ακούσει για τη Μακρόνησο, τον Αϊ – Στράτη, τη Γυάρο κλπ…

************

Τουριστική αναδιάρθρωση στα καμένα

Για μια ακόμη φορά χτες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «βαριά βιομηχανία του τουρισμού», τουρισμού πολυτελείας βεβαίως και όχι για το λαό, ανίκανος να αντισταθεί στον «πειρασμό», ακόμη και αυτή την ώρα, που η εύθραστη φύση του τουρισμού αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο της. Και ακριβώς αυτή η αδυναμία του τουρισμού επιβάλει μια άλλη αντιμετώπισή του, θα έπρεπε να δρα αποτρεπτικά από το να επιλεχθεί ως μια από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες ολόκληρης της χώρας.

Η καταστροφή στην Πελοπόννησο δεν έπληξε τον τουρισμό μόνο στις πληγείσες περιοχές. Οι τουρίστες έφυγαν και από περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φωτιά και από περιοχές που βρίσκονταν μακριά από τα πύρινα μέτωπα.

Βεβαίως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορεί μερικοί να βγάλουν κάποιο κέρδος. Οι μεγαλοεπενδυτές μπορεί να «απλώσουν χέρι» και στα καμένα, να φυτέψουν γκαζόν για το γήπεδο του γκολφ, να χτίσουν παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία 5 αστέρων και να «μαντρώνουν» τους τουρίστες στα συγκροτήματά τους. Κι ας είναι καμένος όλος ο τόπος γύρω τους. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με «βαριά βιομηχανία»…

************

«Ποιος Δαρβίνος;»

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθαν αντιμέτωποι οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι, ενώ ο Κάρολος Δαρβίνος είναι άγνωστος. Αυτά είναι μερικά από τα πιο χτυπητά ευρήματα έρευνας για το γνωσιολογικό επίπεδο των έφηβων Βουλγάρων, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η έρευνα έγινε σε νέους από 15 έως 19 ετών, από τους οποίους το 40% δεν είχε ακούσει ποτέ για τον Δαρβίνο και το 60% πίστευε πως στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο ήρθαν αντιμέτωπες η ΕΣΣΔ με τις ΗΠΑ. Τέσσερις στους δέκα δήλωσαν πως το διάβασμα βιβλίων είναι «ξεπερασμένο και ανιαρό». Το 85% των ερωτηθέντων έχει κινητό τηλέφωνο και το 40% ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η πλειοψηφία του 15% των εφήβων που δεν έχουν την παραμικρή εκπαίδευση αποτελούνται από παιδιά των Ρομά.

Αυτό είναι ακόμη μία τραγική συνέπεια της επικράτησης της αντεπανάστασης, και, μάλιστα, σε μία χώρα που το καθεστώς της πανηγυρίζει, επειδή από 1/1/2007 είναι μέλος της ΕΕ.

************

Συλλυπητήρια

«Συλλυπητήρια στις τοπικές εξουσίες των πόλεων και των χωριών που δεν πήραν – έγκαιρα – τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην τους βρει το κακό! Συλλυπητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ, που ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού στα όπλα του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να μας προστατεύσει από τις φωτιές! Συλλυπητήρια στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που κι αυτή έκανε τα ίδια, όταν ήτανε – επί 20 χρόνια – κυβέρνηση! Συλλυπητήρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έστειλε μερικά πυροσβεστικά αεροπλάνα να σβήσουν τις μεγάλες φωτιές, ενώ έστειλε εκατοντάδες αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, πριν εφτά χρόνια! Συλλυπητήρια σε όσους θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να μας δουλεύουν». Είναι το πικρό σχόλιο ενός απλού ανθρώπου(Γ.Γ.) όπως το έχει καταχωρήσει σε Ιστοσελίδα του, όπου εκφράζει και τα ανθρώπινα αισθήματά του για τα θύματα των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, αλλά και τα συλλυπητήριά του σε όσους, παρ’ όλα αυτά, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα κόμματα του δικομματισμού. Ας το ξανασκεφθούν αυτά τα τελευταία θύματα…

************

 

Αναρτήθηκε στις πολιτικά σχόλια, Εκλογές 2007, ΚΚΕ, ΛΑ.Ο.Σ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Φωτιά, απο μέρα σε μέρα. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα σε Μέρα 01-09-2007
Αρέσει σε %d bloggers: