Εφιαλτικό σχέδιο «ανασυγκρότησης»

  • Το δρόμο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους άνοιξε ο Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του «σχεδίου ανασυγκρότησης»

  • Εντείνεται η ψηφοθηρική εκστρατεία στα καμένα

Associated Press

Στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», την οποία ενισχύει με κάθε τρόπο, αναθέτει η κυβέρνηση την παραγωγική «ανασυγκρότηση» των πυρόπληκτων περιοχών, γεγονός που προδικάζει ότι την καταστροφή από τις πυρκαγιές θα ακολουθήσει η επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.Οι επτά άξονες του σχεδίου ανασυγκρότησης δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. «Ατμομηχανή» είναι οι επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και με την κερδοσκοπία στη γη. Η παραγωγική διαδικασία θα ανασυγκροτηθεί σε νέες βάσεις, με μεγάλους χαμένους τους φτωχούς αγρότες, τους εργάτες, αλλά και το περιβάλλον.

«Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός θα διαπνέεται από μια νέα αντίληψη αειφόρου ανάπτυξης και οικολογικής αντίληψης», δήλωσε ο πρωθυπουργός σπεύδοντας να δώσει πιο σαφή δείγματα γραφής. Ξεκινώντας από τη γεωργία και κτηνοτροφία που παίζουν σημαντικό ρόλο στις πληγείσες περιοχές, ο Κ. Καραμανλής μίλησε για «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις» στις καλλιέργειες, προϊδεάζοντας για επώδυνες ανατροπές στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

«Στις πυρόπληκτες περιοχές θα διατηρηθούν οι καλλιέργειες που συνδέονται με την αγροτική παράδοσή τους, αλλά θα γίνουν και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις με την εισαγωγή νέων, πιο παραγωγικών καλλιεργειών και περισσότερο εμπορεύσιμων προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αυτά εξαντλούνται στις κατώτερες των αναγκών αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και στους κτηνοτρόφους μέσω ΕΛΓΑ.

Eurokinissi

Το βάρος, σε κάθε περίπτωση, θα το σηκώσουν οι επιχειρήσεις. «Η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα», είναι ένας βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Ο άλλος είναι «ο τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του τόπου μας».Προαναγγέλλει ακόμα «αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας των περιοχών αυτών», ανοίγοντας ορθάνοιχτα παράθυρα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος των ακτών και των δασικών εκτάσεων. Επίσης οι υποδομές θα περάσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, αφού προηγηθούν μελέτες…«Είναι απαραίτητο να γίνουν στους χρόνους που πρέπει όλες εκείνες οι δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος», είπε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι θα γίνουν «συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η εξαγγελία για τσιμεντοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας με την κατασκευή εκεί «σύγχρονου αθλητικού κέντρου». Για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

Εκστρατεία στα αποκαΐδια

Eurokinissi

Πάντως, η κυβέρνηση θα εντείνει την επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τις επόμενες μέρες θα εντείνει τη μάχη των εντυπώσεων, με στόχο να αμβλύνει τη λαϊκή οργή και το θυμό για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η «μάχη» για την ανακούφιση των πληγέντων εξελίσσεται ικανοποιητικά και μπορεί να αποτελέσει το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης για τις εκλογές. Για το σκοπό αυτό η εκλογική τακτική προσαρμόζεται σε αυτό το νέο δεδομένο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έδωσε νέα στοιχεία για την πορεία εφαρμογής των μέτρων για τους πυρόπληκτους, σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες τρεις μέρες κατατέθηκαν 36.000 αιτήσεις αποζημίωσης και μοιράστηκαν συνολικά 130 εκατ. ευρώ. Ο Κ. Καραμανλής δέχεται και τη «βοήθεια» από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χ. Μπαρόζο, με τον οποίο θα πετάξουν σήμερα πάνω από τα καμένα και στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στο Μαξίμου.Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άδειασε» τον Δημ. Αβραμόπουλο που διαφοροποιήθηκε στην τρομοθεωρία της ασύμμετρης απειλής, δηλώνοντας ότι «η ασύμμετρη απειλή ως έννοια είναι συνυφασμένη με τη διεθνή τρομοκρατία. Με τίποτε άλλο». Σε συνέντευξή του χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Δε μας φτάνει η ανθρώπινη, οικολογική και οικονομική καταστροφή από την τραγωδία αυτή και θα προσθέσουμε ως κράτος και άλλες καταστροφές;». Και συμπλήρωσε: «Ο όρος » ασύμμετρη απειλή» μπορεί να ακυρώσει ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού και να δώσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι στο φάσμα των στόχων της διεθνούς τρομοκρατίας». Ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και δε σχολιάζει «προσωπικές απόψεις».

 

Αμεση κινητοποίηση για ανασυγκρότηση με κέντρο τις λαϊκές ανάγκες

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή σχετικά με την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών:«Το σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα στην Πελοπόννησο, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται από γενικότητες που έχουν ως στόχο να κρύψουν την κύρια επιδίωξη: Να παραδώσει μεγάλες εκτάσεις γης στους κερδοσκόπους και να ενισχύσει την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων, με κύρια κατεύθυνση τις επενδύσεις στον πολυτελή τουρισμό και να επιταχύνει τη συγκέντρωση και την αλλαγή χρήσης της γης. Η ανασυγκρότηση ειδικά της αγροτικής παραγωγής δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των αγροτών και την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων με την κρατική ευθύνη.

Κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος δεν μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των αγροτών και των εργαζομένων, την πλήρη και σταθερή εργασία, τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών και των βασικών τομέων της οικονομίας. Η ανασυγκρότηση της περιφέρειας με κέντρο τις λαϊκές ανάγκες θα απαιτήσει την άμεση κινητοποίηση, αγώνες των κατοίκων. Είναι επιτακτική ανάγκη η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός και στην πορεία να ανατραπεί η πολιτική του».

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Εφιαλτικό σχέδιο «ανασυγκρότησης»”

  1. papachatzis Says:

    Αν έχετε χρόνο κάντε μια βόλτα απο το blog μου και διαβάστε το σημερινό άρθρο με τίτλο «ασύμμετρη…δημοπράτηση».Θα με ενδιέφερε η άποψη σας…
    http://proxeirotetradio.blogspot.com/


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: