Εκλογικό «όπλο» οι πυρκαγιές

Με καθημερινές «συσκέψεις» και τηλεοπτικά μηνύματα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα του «αποτελεσματικού διαχειριστή κρίσεων»

Σε εκλογικό «όπλο» επιχειρεί να μετατρέψει η κυβέρνηση τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, κλιμακώνοντας την επιχείρηση μαζικής εξαγοράς ψήφων στις πυρόπληκτες περιοχές. Παράλληλα, επιχειρεί να συγκαλύψει τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες για το πρωτοφανές οικολογικό και οικονομικοπολιτικό έγκλημα και να εκτονώσει το λαϊκό θυμό και την αγανάκτηση. Υποβαθμίζει το μέγεθος της καταστροφής και επιχειρεί να εξωραΐσει το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζει για την επόμενη των εκλογών.

Για το σκοπό αυτό ο Κ. Καραμανλής «προεδρεύει» σε συσκέψεις φορέων στις πληγείσες περιοχές, ενώ δεν παραλείπει να απευθύνει τηλεοπτικά μηνύματα καθημερινά, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι «διαθέτει σχέδιο», ώστε «να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους». Είναι ολοφάνερο ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει «προσαρμόσει» την εκλογική τακτική πάνω στο θέμα των καταστροφών, επιχειρώντας μέσα από αυτό να ενισχύσει την εικόνα του «ικανού και αποτελεσματικού διαχειριστή κρίσεων». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής συμπεριφέρεται λες και έχει ξεχάσει τις εκλογές και μοναδική έγνοια του είναι η επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές…

Οι μεγαλόστομες πρωθυπουργικές διακηρύξεις δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης: Πρώτον, ότι ο «κύκλος» των άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κλείνει και άρα «όποιος προλάβει» μέχρι τις εκλογές… Δεύτερον, περισσεύουν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις για «πλήρη αποκατάσταση» στην οικονομία και τα δάση για μετά τις εκλογές. Τρίτον, γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερή η επιδίωξη της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την «εθνική τραγωδία» για να διευκολύνει τις αντιδραστικές τομές στο κράτος αλλά και να δικαιολογήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα (π.χ. αύξηση ΦΠΑ).

Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, προχωρά σε υποκριτική «αυτοκριτική» και πασχίζει να δημιουργήσει κλίμα εθνικής συσπείρωσης και ομοψυχίας κάνοντας λόγο για «νέο πατριωτισμό».

Ο Κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη χτεσινή σύσκεψη στην Τρίπολη, προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι «το χρέος της Πολιτείας δεν εξαντλείται στα άμεσα μέτρα» για την ανακούφιση των πληγέντων και «πως έχουμε πολλά να κάνουμε για να επουλώσουμε τις πληγές των πυρκαγιών». Από τα «πολλά», όμως, δεν ανέφερε τίποτα συγκεκριμένο. Αντίθετα, περίσσεψαν τα παχιά λόγια, διαγκωνιζόμενος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα και το ποιος διαθέτει το καλύτερο σχέδιο «ανασυγκρότησης». Ετσι, αφού ανέδειξε σε «εθνική ανάγκη» να μείνουν στον τόπο τους «οι άνθρωποι της περιφέρειας» και ειδικά οι αγρότες, παρέθεσε τις «υποχρεώσεις της Πολιτείας», παραμένοντας βέβαια σκόπιμα σε γενικόλογο επίπεδο. Υποχρέωση αλλά και δέσμευση, λοιπόν, του κράτους είναι «η πλήρης αποζημίωσή τους (σ.σ. των αγροτών) για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έχασαν, η εγγύηση του εισοδήματός τους για την περίοδο που θα απαιτηθεί, μέχρι οι γεωργικές και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία, η στήριξή τους για την αντικατάσταση του πάγιου εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών τους, η γρήγορη ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, η διασφάλιση όλων των αναγκαίων ποσοτήτων ζωοτροφών»…

Παράλληλα, κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να υλοποιηθούν τα «πρώτα μέτρα» ανακούφισης των πληγέντων, δίνοντας έμφαση σ’ αυτή τη φάση στη χορήγηση «προκαταβολών» στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «συνόψισε» λέγοντας ότι μέχρι χτες είχαν μοιραστεί 165 εκατ. ευρώ σε 45.600 πυροπαθείς, ενώ έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 22.093 αγροτών και κτηνοτρόφων 32 εκατ. ευρώ.

Ο Θ. Ρουσόπουλος ευχαρίστησε τις κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν να κάνουν δωρεάν τα αντιπλημμυρικά έργα. «Ξέχασε» βέβαια να αναφέρει ότι πρόκειται για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα μεγάλα έργα στην περιοχή (Ιόνια οδός, αυτοκινητόδρομοι Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κόρινθος -Πάτρα – Πύργος). Ενισχύοντας την εικόνα ότι «γίνεται ολοκληρωμένο έργο», ανέφερε ότι ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ήδη βρίσκονται εκεί 50 δασεργάτες για αντιδιαβρωτικά έργα. Σχολιάζοντας το σχέδιο «ανασυγκρότησης» του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου «πλειοδότησε σε χρήματα και ανευθυνότητα».

ΠΑΣΟΚ – ΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ»

Κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών

Ενα «σχέδιο ανασυγκρότησης», με την παροχή πλήθους κινήτρων, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επέλαση του πολυεθνικού κεφαλαίου στις πυρόπληκτες περιοχές, προαναγγέλλοντας την αλλαγή της χρήσης της γης και την παράδοσή της σε επενδυτές πολυτελούς τουρισμού και σύγχρονους «μεγαλοτσιφλικάδες», παρουσίασε την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου.

Με τους «κεντρικούς πυλώνες» του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγάγει σε «ατμομηχανή» της «αναγέννησης» της περιοχής – όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου – τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τη συγκεντροποίηση της γης.

Οι στόχοι των προτάσεων ανασυγκρότησης που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου δε διαφέρουν στην ουσία απ’ αυτούς της ΝΔ. Αφορούν στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, της «επιχειρηματικότητας», των επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού και στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Με κορωνίδα του σχεδιασμού την «τσιμεντοποίηση» της Αρχαίας Ολυμπίας (αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενείται στις σελίδες του Πολιτισμού του «Ρ») και την αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας στα πρότυπα των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για «ενισχυμένα αναπτυξιακά κίνητρα στις πυρόπληκτες περιοχές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ανέφερε ότι «η καταστροφή αυτή μπορεί να σημάνει οριστικά και αμετάκλητα το τέλος του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης», στη συνέχεια ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του ανακοίνωσε μέτρα για «εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων οικοανάπτυξης, εναλλακτικού και φυσιολατρικού τουρισμού», όπως ακριβώς απαιτούν οι ντόπιες και ξένες πολυεθνικές για την ανάπτυξη του πολυτελούς τουρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξήγγελλε την επίσπευση «μεγάλων έργων σύγχρονων υποδομών». Μάλιστα, ο Κ. Λαλιώτης, που παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και πάντα στη λογική της κατασκευής έργων που θα εξυπηρετούν τις στοχεύσεις των πολυεθνικών εταιρειών, προανήγγειλε «τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των λιμανιών του Κατάκολου και της Κυλλήνης»» και «την επιτάχυνση της κατασκευής του Νότιου Δυτικού Αξονα» της περιβόητης δηλαδή «Ιονίας Οδού»…

Στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ο Γ. Παπανδρέου στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον Κ. Καραμανλή, που μίλησε για «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις», πρόταξε την… ανάγκη για «εκσυγχρονισμό των καλλιεργιών, ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργιών και τη δημιουργία πρότυπων μονάδων κτημάτων και τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου», παρουσιάζοντας επί της ουσίας τις αντιαγροτικές ανατροπές στο πλαίσιο της ΚΑΠ που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ. Ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «αντίστοιχες προτάσεις» το ΠΑΣΟΚ «επεξεργάζεται για κάθε περιφέρεια της χώρας», τόνισε ότι «η Πελοπόννησος θα είναι η κοιτίδα ενός μοντέλου οικοανάπτυξης, ενός πρότυπου «πράσινης ανάπτυξης»… Ενός πρότυπου δηλαδή, που θα οδηγήσει τη γη σε λίγα χέρια και που βρίσκεται μακριά και απέναντι από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο άμεσης ανακούφισης των πυρόπληκτων» εκεί το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε ένα δικομματικό «πλειστηριασμό» με την κυβέρνηση. Στα πλαίσια της προεκλογικής υποσχεσιολογίας, πλειοδότησε παραπάνω στις στρεμματικές αποζημιώσεις, ενώ ο Γ. Παπανδρέου σ’ ένα κρεσέντο «παροχολογίας»… υποσχέθηκε «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κάθε πυρόπληκτης αγροτικής οικογένειας στα 1.000 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 5 ετών». Βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φτιάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει κάλυψη μόνο στο 60% για την καταστροφή της παραγωγής.

Αυτή που πρέπει πάντως να είναι σίγουροι για τις «δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ είναι οι επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε «καθιέρωση αυξημένων επενδυτικών κινήτρων στις πυρόπληκτες περιοχές, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος», όπως και την «κατάρτιση προγράμματος απασχόλησης 15.000 ανέργων», με επιδοτήσεις επιχειρήσεων «που αναφέρονται σε δήμους και σε νομαρχίες που έχουν κηρυχτεί πυρόπληκτες».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Φωτιά. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκλογικό «όπλο» οι πυρκαγιές
Αρέσει σε %d bloggers: