Ρεπορτάζ απο τους χώρους δουλειάς

ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Χωρίς ανάσα δουλεύουν ναυτεργάτες και καράβια

Τις συνέπειες της εφοπλιστόδουλης πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει και το νέο ναυτικό ατύχημα, καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Πάνω στον ντόκο του λιμανιού της Τήνου προσέκρουσε χτες το μεσημέρι το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» της εταιρείας «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ». Το ναυτικό ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του πλοίου. Επεσε στην προβλήτα με την πλώρη, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η «μπάλα» του. Από τους 199 επιβάτες που μετέφερε, μία γυναίκα χτύπησε ελαφρά στη μέση και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» καθημερινά στις 8 το πρωί αποπλέει από το λιμάνι της Ραφήνας για Ανδρο, Τήνο, Μύκονο και επιστροφή, χωρίς πλήρωμα και πλοίο να παίρνουν ανάσα. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με δελτίο Τύπου, επισημαίνουν ότι αναδεικνύονται ξανά οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για επιβάτες, ναυτεργάτες και πλοία η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και οι επικίνδυνες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Οπως τονίζουν, «ο καθορισμός των δρομολογίων και ο χρόνος λειτουργίας των πλοίων είναι στις ορέξεις των εφοπλιστών». Ειδικά τη θερινή περίοδο, οι εφοπλιστές, παραβιάζοντας τη Διεθνή Σύμβαση 180, έχουν τους ναυτεργάτες στο πόδι έως και 18 ώρες τη μέρα. «Επιβεβαιώνεται – επισημαίνουν – ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στηρίζει τους εφοπλιστές και τα κέρδη τους, είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, των πλοίων και του περιβάλλοντος».

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΑΠΟΛΛΩΝ», του εφοπλιστή Δ. Αρκουμάνη. Το πλοίο εκτελούσε τη γραμμή Ιταλία – Ηγουμενίτσα και προχτές Δευτέρα αποδρομολογήθηκε. Οπως καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ο εφοπλιστής, όταν δρομολόγησε το πλοίο τον Ιούνη, πατώντας στη φιλοεφοπλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εξασφαλίζει στους εφοπλιστές «γην και ύδωρ», προσπάθησε να το ξεκινήσει με τους Ελληνες ναυτεργάτες του πληρώματος ανασφάλιστους.

Τώρα, επανήλθε. Με εκβιασμούς και απειλές περί μαύρης λίστας (μπλακ λιστ) και μάλιστα μπροστά στους λιμενικούς της Ηγουμενίτσας αξίωνε από τους ναυτεργάτες να δηλώσουν παραίτηση, ώστε να μη δικαιούνται αποζημίωση! Τα σωματεία απαιτούν από το ΥΕΝ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πάρουν οι ναυτεργάτες όλα όσα δικαιούνται.

************

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Απεργούν για το δικαίωμα στη δουλιά

Σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ), διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά, που απειλείται άμεσα, ύστερα και από το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη και το λουκέτο που αναμένεται να μπει στα άλλα τρία. Η απεργία τους ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Πέμπτη.

Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι ζητούν να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία των μετατάξεων ώστε να μην πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα κλειστά, πλέον, εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης, απασχολούνται αυτό το διάστημα στις εργασίες αποξήλωσης των μηχανημάτων, ενώ πολλοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν σε «εθελούσια» έξοδο.

Οι αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΕΒΖ, έρχονται ως άμεση συνέπεια της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για τα τεύτλα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που οδήγησε στη μείωση της καλλιέργειας κατά 50%.

Ομως, εκτός από το μόνιμο προσωπικό, μετέωροι μένουν και οι χιλιάδες εποχικοί εργάτες που απασχολούνται στα εργοστάσια ζάχαρης και επιβάλλεται ο κοινός συντονισμός της δράσης τους.

Βεβαίως, ο αγώνας θα έχει ουσιαστική προοπτική, αν είναι κοινός με τους μικρομεσαίους αγρότες και όλους όσοι πλήττονται από τον κανονισμό της ΕΕ για τα τεύτλα, βάζοντας στο στόχαστρο την αιτία του προβλήματος, η οποία βρίσκεται στην ΚΑΠ, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι και στις 16 του μήνα.

***********

Κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ

 

Σε απεργία πείνας διαρκείας προχωρούν από το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέλη των ΔΣ των δύο σωματείων της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και συνάδελφοί τους εργαζόμενοι που διώκονται δικαστικά από την εταιρεία. Οι απεργοί θα κατασκηνώσουν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγγελάκη, κοντά στην κάτω πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες κατήγγειλαν την πολιτική διώξεων που έχει υιοθετήσει η διοίκηση της ΕΥΑΘ προκειμένου, όπως λένε, να τους τρομοκρατήσει και να κάμψει την αντίστασή τους απέναντι στην πολιτική κακοδιαχείρισης και σκανδάλων, απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών με τη «συνεργασία» πολυεθνικών κολοσσών όπως η ΣΟΥΕΖ.

**********

ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ «ΖΕΠΕΛΙΝ»

Απολύει όσους δε δέχονται τη διευθέτηση

Η εργοδοσία εκβιάζει για την υπογραφή ατομικής σύμβασης που προβλέπει 6ήμερη εργασία τους θερινούς μήνες

Σε έξι απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η διεύθυνση της επισιτιστικής επιχείρησης «ΖΕΠΕΛΙΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΑΕ», που εδρεύει στο Αττικό Αλσος Γαλατσίου, επειδή οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δεχτούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία.Η διεύθυνση της επιχείρησης, εδώ και χρόνια, απαιτεί από τους εργαζόμενους που δουλεύουν με 5ήμερο – 8ωρο να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, με την οποία επιβάλλεται για την καλοκαιρινή περίοδο η 6ήμερη εργασία με ημερήσιο ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σύμβαση, «…Πλην όμως και εξαιτίας της καλοκαιρινής περιόδου οι λειτουργικές και οικονομικές ανάγκες της πρώτης συμβαλλόμενης επιβάλλουν όπως ο δεύτερος συμβαλλόμενος, αντί να εργάζεται με το σύστημα της πενθήμερης εργασίας από την ημερομηνία υπογραφής του παρόντος και μέχρι 30/10/02 (παλιά πρακτική) να εργάζεται με το σύστημα της 6ήμερης εργασίας δηλαδή με ημερήσιο ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά, χωρίς να θίγονται οι αποδοχές του…».

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε μετά από προσφυγή τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε μετά από τις καταγγελίες των εργαζομένων η εργοδοσία, τους επέβαλε να καταβάλλουν κάθε μέρα 5 ευρώ από το μισθό τους για να πληρώνει η επιχείρηση τον μπουφετζή! Δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πλήρωναν συνάδελφό τους. Οπως επίσης κατήγγειλαν οι ίδιοι, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν εφαρμοζόταν αφού δεν πληρώνονταν Κυριακές, αργίες υπερωρίες και νυκτερινά, όπως και τα ποσοστά τους κλπ.

Η Επιθεώρηση Εργασίας και παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης δεν προσκόμισε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να ελεγχθεί αν εφαρμόζεται η ΣΣΕ, παρέπεμψε τους εργαζόμενους στα αστικά δικαστήρια! Γίνεται έτσι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο το τι περιμένει τους εργαζόμενους τόσο από την εφαρμογή της αντιδραστικής νομοθεσίας που θέσπισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις απολύσεις, όσο και από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο εργατικό δίκαιο με τη λεγόμενη «Πράσινη Βίβλο», ανεξάρτητα ποιος από τους δυο θα βγει στην κυβέρνηση.

***********

ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «AILSA CRAIG»

Το καράβι – θάνατος καραδοκεί για νέα θύματα

Εφοπλιστής και εργολάβος συνεχίζουν τις επισκευές στη Ζώνη, χωρίς να έχουν πάρει κανένα μέτρο μετά τη δολοφονία δυο εργατοτεχνιτών τον περασμένο Ιούλη

ΛΕΠΙΔΗΣ

Κίνδυνο για τη ζωή των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εξακολουθεί να αποτελεί το δεξαμενόπλοιο «AILSA CRAIG», στο οποίο στις 16 Ιούλη ο εργολάβος Παλαιούδης έστειλε δύο μεταλλεργάτες εντελώς απροστάτευτους να εκτελέσουν σωληνουργικές εργασίες στην «γκαζωμένη» Νούμερο 2 δεξαμενή του πλοίου με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί.Ομως, κίνδυνο αποτελεί και για τους ναυτεργάτες, καθώς οι μετασκευές που έγιναν παλιότερα στο πλοίο, τις οποίες έχει εγκρίνει ο Αγγλικός Νηογνώμονας (LLOYDS), έχουν επηρεάσει την ασφάλειά του. Οπως αποκαλύφθηκε, το πλοίο το οποίο ανήκει στην εταιρεία «World Carriers Corp.» του εφοπλιστή Φραγκίστα, …διαθέτει μέχρι και κρυφές δεξαμενές πετρελαίου!

Χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, επειδή, ενάμιση μήνα μετά το διπλό έγκλημα, εφοπλιστής και εργολάβοι είναι καθ’ όλα έτοιμοι να στήσουν νέα εκατόμβη.

Τα σωματεία, από καταγγελίες, έχουν συλλέξει τα εξής στοιχεία:

  • Στο πλοίο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο του πλέγματος των σωληνώσεών του, λόγω της μεγάλης μετασκευής που είχε υποστεί πριν χρόνια.
  • Υπάρχει κρυφή δεξαμενή μεταξύ της δεξαμενής Νο 1 και του πρωραίου στεγανού (fore peak), η οποία είναι γεμάτη πετρέλαιο και είναι άγνωστο αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες!
  • Οι πλευρικές δεξαμενές Νο 2 (δεξιά και αριστερά) έχουν μετατραπεί σε χώρους που αποθηκεύονται τα κατάλοιπα πετρελαιοειδών που μαζεύονται από τον καθαρισμό των άλλων δεξαμενών.
  • Υπάρχουν εκτεθειμένα κατάλοιπα πετρελαιοειδών στην κουβέρτα του πλοίου συσκευασμένα σε σακούλες.

Καμιά εργασία στο πλοίοΜε δεδομένο ότι σε όλους αυτούς τους χώρους ήδη γίνονται – και άλλες πρόκειται να ξεκινήσουν – εκτεταμένες εργασίες κατασκευής και επισκευής, τα σωματεία απαιτούν άμεσα να απομακρυνθούν πλήρως τα κατάλοιπα πετρελαιοειδών από το πλοίο και όσα προκύπτουν να απομακρύνονται αυθημερόν. Να απομακρυνθεί το πλήρωμα του πλοίου από την κουβέρτα και από τους χώρους επισκευής εκτός των ναυτεργατών της πυρασφάλειας.

Επίσης, να σφραγιστεί άμεσα «το control room του φορτίου του πλοίου» και να οριστεί με ευθύνη του ΥΕΝ κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων (ναυπηγών – μηχανολόγων) για να ελέγξει αν τα σχέδια των γραμμών σωληνώσεων και των δεξαμενών φορτίου και ζυγοστάθμισης, τα οποία φέρουν έγκριση από τον Αγγλικό Νηογνώμονα (LLOYDS), ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τα σωματεία κάνουν σαφές προς όλους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει εργασία στο πλοίο μέχρι να δοθεί επίσημη διαβεβαίωση από αρμόδιο φορέα ότι οι εργαζόμενοι δε διατρέχουν πια κανέναν κίνδυνο.

************

ΛΑΡΙΣΑ

Χάνουν τη δουλιά τους καθαρίστριες των σχολείων

Χωρίς δουλιά μένουν πολλές συμβασιούχες καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, στη Λάρισα, με απόφαση του διορισμένου από την κυβέρνηση διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαν. Καραμήτρου. Ο ίδιος, όπως παραδέχτηκε σε χτεσινή συνάντησή του με τη διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών Λάρισας, εισηγήθηκε την απόλυση των καθαριστριών και τις απέκλεισε από το να υπογράψουν νέα σύμβαση για τη νέα σχολική χρονιά.

Συνυπεύθυνη γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι όμως και η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου – υποστηρίχτηκε από την ΠΑΣΚΕ – που, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου. Χτες, μάλιστα, συνηγόρησε στην προκλητική και απαράδεκτη απαίτηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να μη συμμετέχει στη συνάντηση ο γραμματέας της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Θ. Βάιος, που ήταν εκεί. Ετσι, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από κοινού με την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών Χαρούλα Κόκοβα απέκλεισαν από τη συνάντηση το γραμματέα του ΕΚΛ.

Με ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του εκπροσώπου του από τη συνάντηση, τονίζει: «Ζητάμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του θυμίζουμε ότι το Εργατικό Κέντρο είναι θεσμοθετημένο Β’βάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων». Ανακοίνωση – καταγγελία για το θέμα εξέδωσε και ο «Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός Καθαριστριών – Καθαριστών» Νομού Λάρισας.

 

 

 

 

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εργατικά, εργοδοτική τρομοκρατία, κοινωνική ασφάλιση. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρεπορτάζ απο τους χώρους δουλειάς
Αρέσει σε %d bloggers: