Από Μέρα σε Μέρα 06-09-2007

Ποιους στηρίζουν;..

 

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ακολουθούμενη αντιαγροτική – αντιλαϊκή ευρω-πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον αγροτοδιατροφικό κλάδο είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αγροτικών τιμών και του αγροτικού εισοδήματος, την κατακόρυφη αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή και τη δημιουργία ισχυρών μονοπωλίων.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στην περίοδο 2000-2005 με κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το πραγματικό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 17,9%. Ενώ την περίοδο 2000-2004, σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς των τεσσάρων μεγαλύτερων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών που μονοπωλούν τον κλάδο, τα καθαρά ονομαστικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 138,6%. Την περίοδο 2000-2004 η ονομαστική αύξηση στα διάφορα είδη γάλακτος που πήραν οι κτηνοτρόφοι ήταν 2,5 έως 5 φορές μικρότερη του επίσημου πληθωρισμού, ενώ την ίδια περίοδο η αύξηση των καθαρών ονομαστικών κερδών των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Αυτές οι αυξήσεις έγιναν όπως φαίνεται «νόμιμα» και σε γνώση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του καταναλωτή στο αγελαδινό γάλα να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή του κτηνοτρόφου. Κι αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα.

Μπορούν να τ’ ανεχθούν όλα αυτά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και τα λαϊκά στρώματα και να μην καταδικάσουν την πολιτική που στηρίζει προκλητικά τους μεγαλοβιομηχάνους και τις πολυεθνικές και όχι την αγροτιά και την εργατιά;

***********

Οταν ο Γ. Βουλγαράκης «εμπνέεται»…

Ενα CD με επιλεγμένες δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι περιλαμβάνει η προεκλογική εκστρατεία του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη. Στο εξώφυλλο διαβάζουμε «Γιώργος Βουλγαράκης, Σταθερά μαζί, δυνατά για την Ελλάδα» και μέσα, εκτός από το CD, βρίσκουμε και ένα μικρό οχτασέλιδο ενδεικτικό πολιτικό βιογραφικό συνοδευόμενο από φωτογραφίες του.

Στη λιτή επιστολή που συνοδεύει το CD διαβάζουμε μεταξύ άλλων, ότι «σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, μου έρχεται στο νου η φράση του Μάνου Χατζιδάκι (σ.σ. στο κείμενο αναφέρεται ως «Χατζηδάκης» με «η») ότι «η Πολιτική θα πρέπει να αντλεί από την Τέχνη για να μην χάνει την έμπνευσή της, τη δύναμή της και κυρίως τον ουμανιστικό της χαρακτήρα»».

Ας δούμε πώς «εμπνεύστηκε» από την Τέχνη του Χατζιδάκι ο Γ. Βουλγαράκης, ως υπουργός Πολιτισμού, όταν, σχετικά πρόσφατα, αναφερόμενος σε μια σειρά σημαντικές ορχήστρες, μεταξύ αυτών και η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις (και που κόντεψε να βάλει «λουκέτο» λόγω έλλειψης χρημάτων) έλεγε τα εξής: «Πώς μπορείς να χρηματοδοτείς ορχήστρες με 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και αυτές να έχουν έσοδα 54 χιλ. ευρώ ετησίως; Ποιον αφορά η δουλιά τους;»…

Συμπέρασμα: Η τέχνη είναι χρήσιμη στο κατεστημένο, στο βαθμό που μπορεί να επηρεάσει εν δυνάμει ψηφοφόρους, και «βαρίδι» όταν χρειάζεται στήριξη για πολιτιστική προσφορά στο λαό.

***********

Εκμετάλλευση της τραγωδίας

Η χορήγηση βοήθειας στους πυρόπληκτους και η στήριξή τους ώστε να ορθοποδήσουν και οικονομικά είναι «ένα το κρατούμενο». Σπεύδουν όμως ορισμένοι να «αξιοποιήσουν» την τραγική συγκυρία για να εξυπηρετήσουν σκοπούς που ξεπερνούν τα όσα επιβάλλεται να γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, έχει καταθέσει μια δέσμη προτάσεων που πάνε πολύ μακρύτερα από τη στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι προτάσεις τους αφορούν και μονάδες που απέχουν από τα σημεία της καταστροφής και υπερβαίνουν τις απώλειες εισοδήματος από τις αναχωρήσεις τουριστών, τις οποίες υπέστησαν και αυτές. Δάνεια, διαγραφές χρεών και υποχρεώσεων προς το κράτος, επιδοτήσεις και ευνοϊκή αντιμετώπιση κατ’ εξαίρεση, είναι μερικές από αυτές, καθώς και σημαντική αύξηση των κονδυλίων για διαφημιστική προβολή.

Κάποιες πρώτες κινήσεις για την προβολή κυρίως και την οικονομική ενίσχυση βρίσκονται στο δρόμο της μελέτης ή και της υλοποίησης, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του ΕΟΤ, χτες σε σύσκεψη στη Σπάρτη. Αλλά να ληφθούν μέτρα που ευνοούν μεγαλύτερες μονάδες ή επιχειρήσεις που μπορεί να θέλουν να επεκταθούν στην περιοχή, και όλα αυτά στο όνομα της καταστροφής, είναι κάτι διαφορετικό…

***********

Από την τρώγλη στην ποντικοπαγίδα

Πριν πέντε χρόνια έκαναν μάθημα σε τρώγλες, σε υπόγεια. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Οι αρμόδιες αρχές, τους έκαναν τελικά τη… χάρη: Θα βλέπουν το φως της ημέρας. Είναι οι πιτσιρικάδες που ζουν στις εργατικές κατοικίες του Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά. Εξάχρονα, εφτάχρονα παιδιά, μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, που μαθαίνουν από τα γεννοφάσκια τους ότι γι’ αυτούς το σχολείο θα είναι υπόγειο και κοντέινερ, τρώγλη και ποντικοπαγίδα. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις. Την Παρασκευή, γονείς, μαθητές και δάσκαλοι κατεβαίνουν στους δρόμους του Αργοστολίου.

***********

Περί ντιμπέιτ…

 

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑΙ, ΕΝΤΑΞΕΙ. Θα γίνει το περίφημο «ντιμπέιτ» (αφού έτσι τους αρέσει να το ονομάζουν) των πολιτικών αρχηγών. Με διακαναλική κάλυψη, με στιλίστες, διαφημιστικές εταιρείες, επικοινωνιολόγους, στατιστικολόγους και όλα τα συναφή επαγγέλματα, να φροντίζουν για την «καλή εμφάνιση» των «καταλληλότερων» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Είναι κι αυτό βλέπετε μια …κατάκτηση της δημοκρατίας μας. Μας «επιτρέπουν» να συγκρίνουμε «αντικειμενικά» τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων ώστε να μπορούμε να πάμε ενημερωμένοι στις κάλπες. Και βέβαια ποιο καλύτερο μέρος θα μπορούσε να υπάρξει, για να σκεφτούμε, από τον καναπέ μας, μπροστά σε μια τηλεόραση!

Πολύ θα ήθελαν ακόμα και …να ψηφίζουμε από την ίδια θέση και μην ξαφνιαστείτε αν στο – όχι και τόσο – μακρινό μέλλον φροντίσουν να συμβεί κι αυτό.

Ετσι λοιπόν εμείς κάπου πίσω από τα στημένα χαμόγελα, τα μακιγιάζ, τη σκηνοθεσία, τον φωτισμό, τις «έξυπνες» ερωτήσεις, τα 90 δευτερόλεπτα των απαντήσεων, οφείλουμε να ανακαλύψουμε την πολιτική ουσία του πράγματος.

Γιατί; Γιατί οι κυρίαρχες πολιτικές θέλουν να το κάνουμε έτσι και όχι με τον απλούστερο και λογικότερο τρόπο: Μέσα από την πραγματικότητα, μέσα από την αληθινή ζωή μας και τις εξίσου αληθινές εμπειρίες μας.

Λες και δε γνωρίζουμε τις θέσεις (και κυρίως τις πράξεις) των κομμάτων όταν ψωνίζουμε, όταν περπατάμε στο δρόμο, όταν σπουδάζουμε, όταν μας συμβεί κάτι κακό, ή ακόμη περισσότερο όταν διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Σ’ αυτή την περίπτωση τις βλέπουμε άλλωστε πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά!

Γρηγοριάδης Κώστας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***********

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υβριστές

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ύβρη ότι το ΚΚΕ «είναι το αυτιστικό κόμμα στην πολιτική ζωή του τόπου» εξαπέλυσε από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ για άλλη μια φορά προχτές ο Δ. Χατζησωκράτης του ΣΥΝ. Μάλιστα, αυτή τη φορά την επέκτεινε με τη φράση «… που εντοπίζεται κλινικά». Δε θα καταπιαστούμε με απαίτηση πολιτικού λόγου και επιπέδου αντιπαράθεσης. Σιγά μην είχαμε τέτοιες αυταπάτες. Αλλά με δεδομένο, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συνέντευξή του, ότι είναι αυτός που «μονότονα επαναλαμβάνει» αυτή τη φράση τουλάχιστον από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα, μήπως θα ‘πρεπε να ψαχτεί ο ίδιος; Τόσο κόλλημα, μάλλον χρειάζεται «κλινική παρακολούθηση». Και κάτι ακόμη. Φαίνεται πως το θράσος των ηγετών του ΣΥΝ είναι απύθμενο, όταν επιμένουν να προβάλλουν πολιτική «ενότητας και με το ΚΚΕ», όταν την ίδια στιγμή το αποκαλούν «αυτιστικό». Πολύ περισσότερο να καμώνονται τους θιγμένους από την κριτική του ΚΚΕ στις θέσεις του ΣΥΝ και την άποψη ότι η ψήφος των εργαζομένων σ’ αυτό το κόμμα δεν έχει τίποτα να τους ωφελήσει. Αλήθεια τι άλλο μπορεί να είναι η ψήφος σ’ ένα κόμμα που η πολιτική του αντιπαράθεση είναι του επιπέδου «αυτιστικό κόμμα»; Μετά και απ’ αυτό οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον ΣΥΝ. Και πάντως η ψήφος σ’ αυτό το κόμμα πάει χαμένη.

 

***********

Πρώτα «το δίκιο των Βρυξελλών»

Ενοχλημένη εμφανίστηκε, διά στόματος εκπροσώπου της, η κυβέρνηση για το ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, ζητά την απόσυρση της τροπολογίας του άρθρου 24. «Είναι αδιανόητο για τα κράτη – μέλη να παρεμβαίνει η μία χώρα στο εσωτερικό της άλλης σε τέτοιο βαθμό, θα έλεγα βάναυσο, ώστε να καθορίζει τον καταστατικό χάρτη μιας χώρας», δήλωσε δήθεν αγανακτισμένος ο Θ. Ρουσόπουλος. Ας συγκρατήσει την όψιμη «οργή» του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μόλις πριν από λίγους μήνες στην αναθεώρηση του Συντάγματος η ΝΔ πρότεινε -και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε – την τροποποίηση του άρθρου 28 ώστε οι οδηγίες και οι αποφάσεις των Βρυξελλών να γίνονται σχεδόν αυτόματα τμήμα του «εθνικού δικαίου», πλειοδοτώντας στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά όργανα. Επίσης, ασφαλώς θα θυμάται ότι η κυβέρνηση είχε σπεύσει να συμμορφωθεί απόλυτα με τις οδηγίες της Κομισιόν στο νόμο για το «βασικό μέτοχο», αναγνωρίζοντας την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος. Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβάται από την ΕΕ σε ό,τι αφορά στην προστασία των δασών. Η Κομισιόν δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ φύλακας -άγγελος των δασών. Θεματοφύλακας των πολυεθνικών είναι. Αρα…

***********

Ψηφοθηρικές κουτοπονηριές

Ακόμη και τώρα που η μισή σχεδόν Ελλάδα παραδόθηκε στις φλόγες των εμπρηστών, οι εκπρόσωποι του ΛΑ.Ο.Σ. δε φροντίζουν να κρύψουν τις εκλεκτικές τους συγγένειες με όσους επιδιώκουν να αποχαρακτηρίσουν και να λεηλατήσουν το δασικό πλούτο της χώρας, ούτε να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τους διευκολύνει σ’ αυτήν την ανελέητη επιχείρηση κερδοσκοπίας.

Για παράδειγμα, σε προχτεσινή τηλεοπτική εκπομπή ο γνωστός υποψήφιος βουλευτής του Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ έθεσε το – υποκριτικότατο – ερώτημα: Λέτε να σταματήσει η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Και τι έγινε, λοιπόν, τόσα χρόνια που υπάρχει το συγκεκριμένο άρθρο, σώθηκαν τα δάση;

Φυσικά και δε σώθηκαν. Οχι βέβαια επειδή υπάρχει το άρθρο 24, αλλά ακριβώς γιατί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ οι διατάξεις του και επειδή φρόντισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με νόμους και ρυθμίσεις να το παρακάμψουν. Μήπως ξεχνά ο Μ. Βορίδης ότι το άρθρο 24 προέβλεπε τη σύνταξη Δασολογίου, που 32 χρόνια μετά ακόμη δεν ξεκίνησε; Οτι με νόμους του 1997 επί ΝΔ και του 1987 επί ΠΑΣΟΚ, εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων βαφτίστηκαν «χορτολίβαδα» και «βοσκοτόπια» για να αποχαρακτηριστούν. Οτι με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την υποχρεωτική συνταγματική επιταγή της αναδάσωσης τσιμεντώθηκαν καμένα δάση στην Πεντέλη και αλλού;

Ας σταματήσουν λοιπόν τις ψηφοθηρικές κουτοπονηριές και ας απαντήσουν στον ελληνικό λαό: Είναι υπέρ της προστασίας των δασών ή υπέρ της εμπορευματοποίησής τους;

***********

ΣΥΝ ενάντια στην … αφισορύπανση

Τα μέλη του ΣΥΝ στη διακομματική επιτροπή του Δήμου Θηβαίων, στράφηκαν ενάντια στο ΚΚΕ και στην τάχα… αφισορύπανση που προκαλεί προεκλογικά. Μαζί με τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων ψήφισαν κατά της αφισοκόλλησης, της ανάρτησης πανό και άλλων τέτοιων «ξεπερασμένων» μεθόδων που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ. Βέβαια, η εμπορική διαψηφιακή και πανηγυριτζήδικη αφίσα έχει κατακλύσει την πόλη της Θήβας, αλλά αυτή δεν είναι… ΚΚΕ.

 

 

Αναρτήθηκε στις πολιτικά σχόλια, Εκλογές 2007, ΚΚΕ, ΛΑ.Ο.Σ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από Μέρα σε Μέρα 06-09-2007
Αρέσει σε %d bloggers: