Απο Μέρα σε Μέρα 08-09-2007

Προεκλογική υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προεκλογική δημαγωγία πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν και σ’ αυτόν τον τομέα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έστησαν και χτες τα δυο κόμματα.

Το «χορό» άνοιξε ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος, που οργάνωσε προεκλογικά φιέστα στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» με πρόσχημα τα εγκαίνια του αξονικού τομογράφου, που λειτουργεί εδώ και μήνες στο νοσοκομείο. Ακολούθησε ανακοίνωση του υπεύθυνου του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, ότι δεν έγιναν προσλήψεις για τη λειτουργία του αξονικού.

Στην πραγματικότητα είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που καταδίκασαν στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση τα δημόσια νοσοκομεία (λείπουν σταθερά 25.000 νοσηλευτές και 3.500 γιατροί), πριμοδοτώντας ταυτόχρονα το κεφάλαιο που κερδοσκοπεί στον ευαίσθητο τομέα. Εξαίρεση δεν αποτελεί και το «Αμαλία Φλέμινγκ» που «πνίγεται» από τις ελλείψεις. Το 2007 προσλήφθηκαν μόλις 28 νοσηλευτές – σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών – ενώ ο αξονικός τομογράφος λειτούργησε εκ των ενόντων με προσωπικό απ’ το ακτινολογικό εργαστήριο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της γαλαζοπράσινης πολιτικής στην Υγεία. Γι’ αυτή την πολιτική, αλλά και για την προεκλογική τους υποκρισία, τα δυο κόμματα να πάρουν αποφασιστική απάντηση απ’ το λαό στις επερχόμενες εκλογές.

************

Ομηρία

 

Σε προεκλογικές προσλήψεις… δανεικών τεχνικών προχωρά ο ΟΤΕ, μέσω της θυγατρικής «ΟΤΕplus».

Οι προσλήψεις θα γίνουν με τη μέθοδο της συνέντευξης και αφορούν 250 τεχνικούς. Οι προκηρύξεις – εξπρές δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Αυγούστου και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε χτες, Παρασκευή! Και οι προσλήψεις αυτές – πέραν του προεκλογικού χαρακτήρα τους – εντάσσονται στην αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στον ΟΤΕ, όπου οι θυγατρικές δανείζουν προσωπικό στον Οργανισμό, αντί να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα κενά που υπάρχουν σήμερα.

Επισημαίνεται ότι στον ΟΤΕ περισσότεροι από 1.400 συμβασιούχοι παραμένουν «όμηροι» από 5 ως και 18 χρόνια! Και η «ομηρία» αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα διαιωνίζεται…

************

Για ποιον το κέρδος;

 

Στους ετεροδημότες της Καρδίτσας που βρίσκονται στην Αθήνα μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής, Δ. Σιούφας. Και αναφέρθηκε φυσικά στις ενεργειακές συμφωνίες που συναινούν με το δικομματικό στόχο της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο».

Μίλησε για τους αγωγούς, για τις συμφωνίες ανεφοδιασμού με άλλες χώρες.

Αλλά δεν είπε ποιο ακριβώς θα είναι το κέρδος για το λαό, από αυτές τις συμφωνίες. Το κέρδος για τις επιχειρήσεις το καταλαβαίνουν όλοι, λίγο – πολύ. Προφανώς, όμως, είναι μάταιο και κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί γι’ αυτό, να αναμένουμε φτηνότερα καύσιμα. Είναι μάταιο να προσδοκά κάποιος τεράστια οικονομικά οφέλη για το κράτος, αφού η εμπλοκή των κρατών έχει ως σκοπιμότητα τη διευκόλυνση των εταιρειών να βγάλουν κέρδος. Ακόμα και αν το δημόσιο Ταμείο «γέμιζε» με εκατομμύρια ευρώ θα ήταν μάταιο να ελπίζει κανείς ότι αυτά τα χρήματα θα ξοδεύονταν για τη λαϊκή ευημερία. Θα γίνονταν επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη και στις ίδιες από τις οποίες θα εισπράττονταν.

Είναι, τελικά, μάταιο να ελπίζει κανείς ότι ο δικομματισμός θα βοηθήσει το λαό, έστω και λίγο….

 

************

«Ελεύθερη αγορά» ή κατά του ανταγωνισμού;

 

Να παρέμβει ο υφυπουργός Ανάπτυξης για τις μεγάλες αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα άλευρα που, όπως λένε, φτάνουν μέχρι και το 90% – ενώ προαναγγέλλονται και νέες – ζητούν οι αρτοποιοί της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας, Προαστίων και Περιχώρων. Να ελέγξει, λέει, εάν είναι δικαιολογημένες οι ανατιμήσεις κι αν υπάρχει ίση μεταχείριση στις τιμές που διαθέτουν τα άλευρα οι βιομήχανοι στους αρτοποιούς και στους αλευροβιομήχανους. Τώρα, τι περιμένουν από την κυβέρνηση της «απελευθέρωσης» και της «ελεύθερης οικονομίας»; Τα πράγματα είναι απλά και προφανώς όσοι δεν τα λένε με τ’ όνομά τους θα έχουν τους λόγους τους. Οι αρτοποιοί ζητάνε έλεγχο στην «ελεύθερη αγορά»; Σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» και «ανταγωνισμού», στο καθεστώς, δηλαδή, που ορκίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ούτε έλεγχος τιμών μπορεί να υπάρχει, ούτε φρένο στις αδηφάγες κερδοσκοπικές ορέξεις των βιομηχάνων. Και σ’ ένα τέτοιο καθεστώς αυτοί που θα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο θα είναι οι βιομήχανοι κι αυτοί που θα πνίγονται κάτω από τα κέρδη τους οι βιοτέχνες αρτοποιοί και οι εργαζόμενοι.

 

************

Τα … ντιμπεϊκά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ πως εμείς τώρα πρέπει να φοβηθούμε με τα προεκλογικά διλήμματα που προσπαθεί να θέσει ο πρωθυπουργός; Πάντως, το «Καραμανλής ή Εκλογές» δεν τρομάζει κανέναν σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ούτως ή άλλως, οι «οδοστρωτήρες» του Ασφαλιστικού, της λιτότητας, των φοροεπιδρομών, της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για επέλαση. Το μόνο που αναζητείται από την ΕΕ και τους εγχώριους «διαπλεκόμενους» είναι το ποιος θα τους καθοδηγήσει.

Θα είναι «μπλε», «πράσινος» ή …πιο πολύχρωμος;

Είναι βέβαιο, επίσης, πως όταν ξέρουν «τι» θέλουν να κάνουν, όταν έχουν ξεκαθαρίσει, δηλαδή, τις αντιλαϊκές τους κατευθύνσεις, τότε και τα κυβερνητικά σχήματα θα βρουν και τις «φόρμουλες». Αλλωστε, από υποψήφιους εκτελεστές των σχεδίων …άλλο τίποτα!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΑΚΟΜΗ …πλανάται στους δημόσιους διαλόγους το ερώτημα τού «ποιος κέρδισε» στο προχτεσινό «ντιμπέιτ»! Οσο για τα κριτήρια – όπως ήταν αναμενόμενο – ουδεμία σχέση έχουν με τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων. Συζητούν λες και οι πολιτικοί αρχηγοί πήγαν εκεί για να …διεκδικήσουν τηλεοπτική εκπομπή και ψάχνουν να βρουν τον πιο «τηλεοπτικό».

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, πάντως, είναι το …ποιος έχασε. Και, βέβαια, είναι η ενημέρωση του ψηφοφόρου, ο οποίος κλήθηκε μετά τον τηλεοπτικό διάλογο να ασχοληθεί με το «ύφος» των πολιτικών αρχηγών και με το αν και πόσο τσακώθηκε η Στάη με τον Λιάτσο.

ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, αποκάλυψε, τελικά, την …ευαισθητοποιημένη οικολογική ψυχή της κυβέρνησης! Ανακοίνωσε ότι σκέπτονται τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος μετά τις πυρκαγιές.

Πρέπει σαφώς τώρα να περάσει στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας …Γενική Γραμματεία Δεντροφύτευσης και Ανεξάρτητη Αρχή για την Πυρασφάλεια των δασών.

Γρήγορα. Ας μην καθυστερούμε στη …«θεσμική κατοχύρωση» της προστασίας του περιβάλλοντος, όταν μπορούμε να δημιουργήσουμε τόσα κόλπα για την εφαρμογή των ίδιων πολιτικών.

 

 

 

 

 

 

 

************

Μαζί στις αντιδραστικές αλλαγές

Ασφαλώς και δεν του ξέφυγε του Κ. Καραμανλή, όταν αποκάλεσε ταραξίες τους φοιτητές που έδωσαν πολύμηνους ηρωικούς αγώνες ενάντια στον αντιδραστικό νόμο – πλαίσιο που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης Παιδείας. Τους ίδιους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς είχε χρησιμοποιήσει και την επομένη του ματοκυλίσματος του συλλαλητηρίου στις 8 Μάρτη. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, είχε κάνει λόγο για «φαινόμενα φασισμού» και είχε καταγγείλει τις «μειοψηφίες», ενώ είχε υπερασπιστεί και καλύψει την αστυνομική βία.Και τότε και τώρα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, ώστε να μπορέσει να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, επιχείρηση που θα ενταθεί μετά τις εκλογές.

Δεν μπορεί, ωστόσο, να περάσει ασχολίαστο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ψέλλισε μια λέξη διαμαρτυρίας για τους απαράδεκτους πρωθυπουργικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των φοιτητών. Ο λόγος είναι απλός. Στην πραγματικότητα ο Γ. Παπανδρέου βρισκόταν και βρίσκεται απέναντι από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, υποστηρίζοντας τόσο τον αντιδραστικό νόμο όσο και την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ηταν ο Γ. Παπανδρέου που προσερχόμενος τότε στη συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος της Βουλής είχε πει, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση το αξέχαστο «δεν ήρθα να σας πω να αποσύρετε το νόμο – πλαίσιο»(!). Καθόλου, λοιπόν, δε διαφέρουν οι δύο μονομάχοι, όπως πάσχισε να δείξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

************

Το «τυράκι» των επιδοτήσεων…

Επιδοτήσεις φτώχειας για τους μικρομεσαίους αγρότες εξασφάλισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά στα λόγια επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι πολλά τα λεφτά…

Ομως, τα ονομαστικά κονδύλια των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, θα παραμείνουν σταθερά στην περίοδο 2007 – 2013 και ίσα με το μέσο όρο της τριετίας 2000 – 2002, με αποτέλεσμα τα πραγματικά κονδύλια να είναι πολύ λιγότερα, εξαιτίας του πληθωρισμού. Το 2007, τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα είναι μειωμένα κατά 18% τουλάχιστον σε σχέση με αυτά του μέσου όρου της τριετίας 2000 – 2002. Τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013, ακόμα και αν δε γίνει καμιά αρνητική αλλαγή από αυτές που συζητιούνται στα πιο επίσημα όργανα της ΕΕ, τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα μειώνονται ισόποσα με τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα το 2013 να είναι μειωμένα κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με το μέσο όρο της τριετίας 2000 – 2002.

Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων επηρεάζουν άμεσα και σε μεγάλο ποσοστό (πάνω από 30%) το καθαρό αγροτικό εισόδημα, ο αποδεκατισμός τους, από τον πληθωρισμό και τις υψηλές «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις, θα έχει ολέθριες συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες που το εισόδημά τους ήταν οριακό για την επιβίωσή τους. Ομως, αυτό προφανώς για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ψιλά γράμματα…

 

************

Η τηλεοπτική «διαπαιδαγώγηση» στις ΗΠΑ…

Τα παιδιά στις ΗΠΑ βομβαρδίζονται με εικόνες βίας και σεξουαλικού περιεχομένου ανά 3,5 λεπτά της ώρας, σε χρόνους υψηλής θεαματικότητας και ακροαματικότητας της αμερικανικής τηλεόρασης.

Η έρευνα έγινε από το Τηλεοπτικό Συμβούλιο Γονέων (PTC), αφορά συνολικά 180 ώρες προγράμματος την περίοδο 2006-2007 και προκύπτει ότι το 90% των 208 προγραμμάτων στη διάρκεια της ζώνης υψηλής θεαματικότητας και ακροαματικότητας περιέχουν ύβρεις, σεξουαλικές σκηνές και σκηνές βίας. Σε σχέση με ανάλογα στοιχεία του 2001 παρατηρείται αύξηση κατά 22,1% των σεξουαλικών σκηνών και 42,2% των σκηνών βίας.

Διόλου περίεργο. Σε λίγα χρόνια η σημερινή πιτσιρικαρία θα κληθεί στα όπλα σε ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και θα πρέπει να «διαπαιδαγωγείται» από τώρα…

 

 

************

Ενταση της εμπορευματοποίησης

Πιστό στις δεσμεύσεις του, το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή του, θα χρηματοδοτήσει με έκτακτες επιχορηγήσεις τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ) που ανήκουν σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η εκχώρηση της αποασυλοποίησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα – και μέσω των μη κερδοσκοπικών οργανισμών – έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους και συνολικά το εγχείρημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε υποτροπή. Γι’ αυτό, λοιπόν, και αυτή η προσήλωση του υπουργείου Υγείας προοιωνίζεται νέα ένταση της εμπορευματοποίησης σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο.

Βέβαια, και πάλι κάποιοι θα πετύχουν το στόχο τους: Να έχουν και πάλι κέρδη.

************

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις πολιτικά σχόλια, Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εργατικά, καπιταλισμός. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα σε Μέρα 08-09-2007
Αρέσει σε %d bloggers: