Επιχείρηση συγκάλυψης για το νερό – δηλητήριο

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ

Επιχείρηση συγκάλυψης της σοβαρότητας και της έκτασης του προβλήματος με το νερό – δηλητήριο σε Οινόφυτα, Ωρωπό και Θήβα, καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, σε δελτίο Τύπου, μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της, με τον περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας Θ. Σκορδά.Επιπλέον, το ΚΚΕ, επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στο υπουργείο Υγείας που «υποβαθμίζει το πρόβλημα», ενώ θέτει προ των ευθυνών της και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «για την ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού». Σημειώνει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν το μόνο που κάνουν είναι να «εξασφαλίζουν άλλοθι πως κάτι γίνεται», όταν αφήνουν ανέγγιχτη την ουσία του προβλήματος. Επισημαίνει, δε, πως δε γίνεται καμιά ειδική έκτακτη επιτήρηση στις βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για τη μόλυνση του Ασωπού, ενώ εγκαλεί τον Περιφερειάρχη, ο οποίος αρνείται να ζητήσει ειδικά και έκτακτα μέτρα.

Αναλυτικά, τονίζεται: «Επιχειρείται συγκάλυψη της σοβαρότητας και της έκτασης του προβλήματος από την ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου, μολύβδου και άλλων ιχνοστοιχείων στα νερά της περιοχής Οινοφύτων – Ωρωπού και Θήβας. Επιχειρείται να συγκαλυφθούν οι αιτίες που σχετίζονται με την ασύδοτη δράση και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σοβαρή είναι η ευθύνη του υπουργείου Υγείας που αδιαφορεί για το πρόβλημα υποβαθμίζοντάς το. Παρότι σχετίζεται με τη Δημόσια Υγεία, αποποιείται τις ευθύνες του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να πάρει υπόψη της τις ευθύνες που έχει για την ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού».

«Μέτρα – άλλοθι»

Οπως σημειώνει το ΚΚΕ, «τα μέτρα που μέχρι σήμερα πάρθηκαν εξασφαλίζουν μόνο το άλλοθι πως κάτι γίνεται». Και τονίζει: «Αφήνουν ανέγγιχτη την ουσία του προβλήματος. Φαίνεται πως σε μια προοπτική θα λυθεί μόνο το πρόβλημα της ύδρευσης των Οινοφύτων». «Δεν υπάρχει – επισημαίνεται στη συνέχεια – κανένας ουσιαστικός έλεγχος για τα απόβλητα και την τύχη τους και καμιά ειδική έκτακτη επιτήρηση στις βιομηχανικές μονάδες, που χρησιμοποιούν ή έχουν σαν ενδιάμεσο προϊόν παράγωγα του χρωμίου, του μολύβδου και άλλων επικίνδυνων ιχνοστοιχείων».

Στην ανακοίνωση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις ευθύνες της Περιφέρειας: «Ο Περιφερειάρχης αρνείται να λειτουργήσει σαν επικεφαλής των δημόσιων – κρατικών υπηρεσιών της περιοχής ζητώντας ειδικά και έκτακτα μέτρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ υπενθυμίζει τις πέντε προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ – όπως αυτά εκφράστηκαν και από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε πρόσφατη περιοδεία στα Οινόφυτα. Αναλυτικά, το ΚΚΕ, προτείνει:

  • Η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να εισπράττει από τις βιομηχανίες που ευθύνονται για την καταστροφή των υδροφορέων της περιοχής, τα ποσά για τη δημιουργία και τη λειτουργία των απαιτούμενων έργων υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής και να τα αποδίδει στην ΕΥΔΑΠ.
  • Να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας, το οποίο χαρακτηρίζει τον Ασωπό, αγωγό των λυμάτων των βιομηχανιών της περιοχής.
  • Σε κάθε βιομηχανία να εγκατασταθούν και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση με ευθύνη και παρακολούθηση του κράτους, μηχανισμοί συγκράτησης όλων των ρύπων.
  • Το κόστος να το επιβαρυνθούν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το «ο ρυπαίνων πληρώνει».
  • Να εξεταστεί η υγεία όλων όσοι εργάζονται και ζουν στην ευρύτερη περιοχή.
Advertisements
Αναρτήθηκε στις περιβάλλον, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιχείρηση συγκάλυψης για το νερό – δηλητήριο
Αρέσει σε %d bloggers: