Απο Μέρα σε Μέρα 11-09-2007

Οι «σωτήρες» των συμβασιούχων

Γρηγοριάδης Κώστας

«Να δούμε ποιες είναι οι πάγιες, πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, όπως και ο ευρωπαϊκός νόμος επιτάσσει, που λέει πολύ σωστά ότι, όταν υπάρχουν πάγιες ανάγκες στο Δημόσιο πρέπει να συμπληρώνονται από θέσεις μόνιμες, από μόνιμες συμβάσεις εργασίας και όχι με εποχιακές συμβάσεις, που πολλές φορές, κρατάνε και έξι και επτά και οκτώ χρόνια». Την απάντηση αυτή έδωσε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε ερώτηση για το τι θα κάνει με τους συμβασιούχους αν βγει κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε έτσι ότι και το ΠΑΣΟΚ όπως η ΝΔ υιοθετεί απόλυτα το κριτήριο των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών αναγκών», που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι παραμένουν και σήμερα πολιτικά και εργασιακά όμηροι.Μια μέρα μετά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να συνδράμει το ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας και πάλι στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου – που όπως η ίδια λέει το συνέταξε μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το κατέθεσαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ – που υποτίθεται ότι επιλύει το πρόβλημα των συμβασιούχων. Και αυτό το σχέδιο νόμου όπως και τα Προεδρικά Διατάγματα της ΝΔ στηρίζονται στην αντεργατική κοινοτική οδηγία 70/1999. Μια οδηγία που σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αλλά, είπαμε. Στην κατάργηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Καιρός να τους δώσουν απάντηση οι συμβασιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι στις 16 Σεπτέμβρη.

***************

Πακέτα απάτης

 

«2,36 δισ. ευρώ. Παροχές Ανάσα για 2,5 εκατ. Ελληνες. Ποιοι και πόσα παίρνουν από τα δώρα».«Πρώτο πακέτο – μαμούθ. Γκάζι με 2,3 δισ. ευρώ. 40 μέτρα για αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους, ανέργους, γυναίκες – μητέρες, δημοσίου υπαλλήλους».

«Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών. Η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από φόρους και τέλη».

Είναι τρεις διαφορετικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι εφημερίδων. Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο πρώτος του «Εθνους» και ο δεύτερος της «Ελευθεροτυπίας» στις 3 Σεπτέμβρη 2003 με αφορμή τις εξαγγελίες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, λίγες μέρες πριν τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του 2004.

Ο τρίτος της «Απογευματινής» στις 9 Σεπτέμβρη 2007 με αφορμή τις εξαγγελίες του Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μία βδομάδα πριν τις εκλογές.

Είναι τραγικά όμοιος ο τρόπος που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εξαπατήσουν από τη θέση της κυβέρνησης που διαχειρίζεται τον κρατικό κορβανά, κάθε φορά πριν από τις εκλογές, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους νέους ανθρώπους, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους αγρότες. Ομως, στην πραγματικότητα αυτά τα πακέτα δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μπίζνες για ψήφους», όπως σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ετσι κι αλλιώς, από την επομένη των εκλογών το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός, αφού τα «πακέτα» που υποτίθεται ότι είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων μπαίνουν στα συρτάρια και τα διαδέχονται μέτρα που αδειάζουν το πορτοφόλι του ελληνικού λαού, που χτυπούν ακόμα περισσότερο τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά του δικαιώματα, που «φουσκώνουν» τις τσέπες μόνο του μεγάλου κεφαλαίου…

***************

Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο

Ευκαιρία για να πέσουν – ακόμη μια φορά – οι «μάσκες», αποτέλεσαν τα όσα είπε ο Δ. Σιούφας στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΕΛ.ΠΕ του Λάτση στη ΔΕΘ. Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα σχέδια εκσυγχρονισμού και επέκτασης των διυλιστηρίων του ομίλου στην Ελευσίνα.

Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο που πολλές φορές προσπάθησε να το προωθήσει η ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, υποστηριζόμενη τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, πλην όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων το ακύρωσαν. Η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και οι κάτοικοι υφίστανται μια αργή φθορά της υγείας τους, ενώ κινδυνεύουν και από ατυχήματα που μπορούν να πάρουν πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο προηγούνται…

***************

Περί ακυβερνησίας…

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ προοπτική της …ακυβερνησίας αναθεμάτισε με τις χτεσινές δηλώσεις του ο Κώστας Μητσοτάκης και αναπόλησε τις προσωπικές του εμπειρίες από την περίοδο 1990-1993, λέγοντας ότι κυβερνήσεις που δεν έχουν ισχυρές πλειοψηφίες είναι εξαρτημένες.Μόνο που δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα μνήμης ο ελληνικός λαός και τη θυμάται τη συγκεκριμένη περίοδο. Και το πώς η δική του «ανίσχυρη» κυβέρνηση πέρασε αντιλαϊκά μέτρα και το πώς η επόμενη «ισχυρή» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διατήρησε και συνέχισε τις ίδιες αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Οσο για το επιχείρημα που ανέπτυξε, περί του ότι οι μη ισχυρές κυβερνήσεις είναι …έρμαια των διαπλεκόμενων, μόνο γέλια μπορεί βέβαια να προκαλέσει. Εκτός κι αν οι ισχυρότατες κυβερνήσεις του Σημίτη πρώτα και του Καραμανλή μετά κοντραρίστηκαν με τα «διαπλεκόμενα» κι εμείς δεν το καταλάβαμε.

Εμείς μια χαρά τα βλέπουμε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αναπτύσσονται τα τελευταία 20 χρόνια, είτε με «μπλε» είτε με «πράσινη» διαχείριση της κατάστασης και καθόλου δεν ανησυχούν για το «ποιος» θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Το μόνο που τους κάνει να ανησυχούν είναι όταν ο λαός μπαίνει στο προσκήνιο, αγωνίζεται και διεκδικεί. Τότε, άλλωστε, επιστρατεύουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν δείξει ότι ξέρουν να συναινούν εναντίον του.

Θυμάστε, άλλωστε, πως και τα δύο κόμματα «χαιρέτισαν» με ενθουσιασμό την «αύξηση» των 0,77 λεπτών που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ!

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ να προσέχει λίγο το ΠΑΣΟΚ τις εκφράσεις του. Οταν λέει αυτά τα …οικολογικά περί «πράσινης» ανάπτυξης, από την οποία θα βγει ωφελημένο το «περιβάλλον». Αλλού πάει το μυαλό όσων τα ακούν αυτά.

Γιατί, βλέπετε, την έχουν βιώσει την «πράσινη» ανάπτυξή τους κι έχουν δει να ωφελείται το «περιβάλλον». Μόνο που ήταν το «περιβάλλον» των επιχειρηματιών, που στήριζαν την καθ’ όλα πράσινη κυβέρνηση Σημίτη. Αυτή ντε, που είχε για υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου…

***************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα «εύσημα» που τους αξίζουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών μας, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας», αναφώνησε περήφανος από τη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής. Πασχίζοντας να βρει «έξωθεν καλούς μάρτυρες» της κυβερνητικής πολιτικής, ομολόγησε ότι μόνο οι υπερεθνικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μπορούν να εγκωμιάζουν την πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Μπορεί να ισχυρίζεται ότι η πολιτική αυτή είναι «καθολική απαίτηση της κοινωνίας»(!), αλλά γνωρίζει ότι οκτώ στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να κρύψει με κάθε τρόπο ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές ομιλίες του: Την παταγώδη, δηλαδή, αποτυχία της κυρίαρχης πολιτικής να δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ακόμα χειρότερα οι όποιες «λύσεις» (π.χ. ανεργία) έδωσε, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των λαϊκών μαζών. Αυτός είναι ο λόγος που καταφεύγει στην κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας, επιστρατεύοντας διάφορους «δείκτες» που μετράνε στην κερδοφορία του κεφαλαίου και «παραλείποντας» τους 2.000.000 ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και αρκετά ακόμα εκατομμύρια που «ακροβατούν» πάνω από αυτά… Ας κρατήσει τα εύσημα από την ΕΕ ο Κ. Καραμανλής (τα ίδια εύσημα άλλωστε επιδείκνυε και ο Κ. Σημίτης). Το ζήτημα είναι να πάρει τα «εύσημα» από τους εργαζόμενους και το λαό την Κυριακή: Κόκκινο στην κάλπη.

 

***************

Αποκαλυπτική «αυτοκριτική»

Είναι γνωστή η «αξία χρήσης» του Κ. Μητσοτάκη ως «αθυρόστομου», ο οποίος λέει αυτά που δεν μπορούν να πουν ευθέως οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς έκανε και χτες το πρωί βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό «πιο πολύ για την επόμενη μέρα» των εκλογών, γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τη Δευτέρα «θα είναι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ». Αυτό που «βιάστηκε» να πει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας μάλιστα «τη βαθιά ικανοποίησή» του γι’ αυτό, ήταν ότι στη δεύτερη τετραετία η έμφαση από την κυβέρνηση θα δοθεί «στις βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος». Μάλιστα, εκθείασε «την εντιμότητα και το θάρρος» του Κ. Καραμανλή «να κάνει και αυτοκριτική, ότι στην πρώτη τετραετία δεν προχωρήσαμε αρκετά γρήγορα, ότι στη δεύτερη πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά». Και, βέβαια, ο έμπειρος συντηρητικός πολιτικός αντελήφθη ότι αυτό είναι το κυρίαρχο και όχι οι προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές – ψίχουλα, που θα εξανεμιστούν πριν φτάσουν στους «αποδέκτες» τους…

 

***************

Μερικές αλήθειες για το βιβλίο της Ιστορίας

Με το να μην εμφανίσει το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού στα σχολεία επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει την προεκλογική αντιπαράθεση για το επίμαχο βιβλίο. Ετσι, η νέα εκδοχή, με τις διορθώσεις σε επιμέρους διατυπώσεις που ανακοινώθηκαν – με προφανή στόχο να παραμείνει το βιβλίο και το αντιδραστικό πνεύμα του στα σχολεία – δεν αναμένεται να φτάσει στους μαθητές πριν τις εκλογές καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, «βρίσκεται στην παραγωγή τώρα».

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά απαιτείται η απόσυρσή του, όπως από την αρχή δήλωσε το ΚΚΕ, ανοίγοντας συνολικά το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου, κατονομάζοντας το ποιος το ορίζει, το τι ανθρώπους διαμορφώνει, μιλώντας για το σχολείο που έχει ανάγκη και δικαιούται ο λαός. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να συσκοτιστούν τα ζητήματα αυτά τα οποία αναδεικνύονται και από το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας, για το οποίο άλλωστε είναι πολλοί εκείνοι που έχουν να απολογηθούν: Η κυβέρνηση της ΝΔ που το έφερε στα σχολεία, το ΠΑΣΟΚ που επί των ημερών του ετοιμάστηκαν τα νέα βιβλία, οι δυνάμεις του ΣΥΝ που ανέλαβαν να υπερασπίσουν το περιεχόμενό του, εκείνοι που αρθρώνοντας εθνικιστικές κραυγές αποφεύγουν να ασχοληθούν με την ουσία του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Ολοι εκείνοι τελικά που θέλουν τις συνειδήσεις της νεολαίας κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του συστήματος που ο καθένας με τον τρόπο του υπηρετεί.

 

***************

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, ΛΑ.Ο.Σ, Π.Α.ΜΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα σε Μέρα 11-09-2007
Αρέσει σε %d bloggers: