Νέο φονικό στα μεταλλεία του Κυριακόπουλου

Ενας 29χρονος νεκρός το Σάββατο. Σχεδόν 80 τα θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων απ’ την αρχή της χρονιάς

Το θάνατο βρήκε το περασμένο Σάββατο ο 29χρονος εργάτης στη μεταλλευτική επιχείρηση «S&Β», στην Αμφισσα, Μάνθος Λαλλάς, όταν το μηχάνημα που χειριζόταν έπεσε σε γκρεμό βάθους 100 μέτρων.

Το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης έγινε στις 2.30 μ.μ., όταν ο νεαρός εργάτης, που δούλευε για λογαριασμό της εργολαβικής εταιρείας «ΙΝΤΕΡΚΑΤ» (έχει αναλάβει τμήμα των μεταλλείων βωξίτη της «S&Β», που ανήκει στον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Κυριακόπουλο), επιχείρησε να αδειάσει μπάζα. Το μηχάνημα, (HOLBAK) που οδηγούσε χωρίς να έχει άδεια, έπεσε σε γκρεμό, στην τοποθεσία «Νερά 8», στην περιοχή Καστελίων Γραβιάς. Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας των εργοδοτών είναι όχι μόνο ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν είχε ενημερωθεί για τις εργολαβικές εργασίες, αλλά και ότι δεν υπήρχε τουμπαδόρος (εργαζόμενος απαραίτητος στο συντονισμό για τις κινήσεις του μηχανήματος).

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, πρόκειται για τον τέταρτο νεκρό που θρηνεί η εργατική τάξη τα τελευταία 4 χρόνια μέσα στα μεταλλεία του Κυριακόπουλου και για τον έκτο σε όλο το νομό. Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚ επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν για τη ζωή των εργατών τόσο στη σκάλα φόρτωσης της επιχείρησης στην Ιτέα όσο και στα υπόγεια της «S&B», αφού οι εργασίες γίνονται από ανειδίκευτους εργάτες, η εργοδοσία δεν προσλαμβάνει βοηθούς, δεν παίρνει μέτρα προστασίας κλπ.

Για τις ανεξέλεγκτες υπερωρίες, την ανειδίκευτη εργασία, τις εργασίες που κάνουν οι εργολάβοι χωρίς ενημέρωση της Επιθεώρησης κλπ., είχε προειδοποιήσει και το Σωματείο εργαζομένων στα μεταλλεία από τον περασμένο Ιούνη, με παρέμβασή του προς τους αρμόδιους φορείς.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, εργατικά, εργοδοτική τρομοκρατία, καπιταλισμός. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέο φονικό στα μεταλλεία του Κυριακόπουλου
Αρέσει σε %d bloggers: