ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ : «Λουκέτο» στο όνομα της εμπορευματοποίησης

 

Στο έλεος της «πρόνοιας» των ιδιωτών οι ψυχικά πάσχοντες. Πολλοί οι μνηστήρες για την κερδοσκοπική αξιοποίηση του οικόπεδου – φιλέτου

 

Ζέση, προκειμένου να βάλουν οριστικά «ταφόπλακα» στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) επιδεικνύουν το υπουργείο Υγείας, η διοίκησή του και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα ερίζουν για τα 460 στρέμματα του οικοπέδου – «φιλέτο» που διαθέτει. Οι σχεδιασμοί συνοδεύονται με προεκλογικές εξαγγελίες για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στο χώρο του ΠΝΑ – που πράγματι έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική – αλλά μέσω των αντιλαϊκών Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), που εμβαθύνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Το Σάββατο και την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αποασυλοποίησης των χρόνιων ασθενών του ΠΝΑ δρομολογείται σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του, με την οικοδόμηση νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Ακολούθησε χτες εκδήλωση – συνέντευξη στο ΠΝΑ, όπου η διοικήτριά του ανακοίνωσε ότι 93 πρώην νοσηλευόμενοι του ΠΝΑ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες κυρίως των ιδιωτικών εταιρειών και το οριστικό κλείσιμο θα σημάνει η σχεδιασμένη διασπορά των τεσσάρων Παιδοψυχιατρικών κλινικών σε νοσοκομεία της Αττικής και το κλείσιμο της μοναδικής στην Ελλάδα Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών (ΜΕΠ), στην οποία σήμερα νοσηλεύονται 12 παιδιά. Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι υπάρχει στόχευση για τη δημιουργία κέντρου που θα συντονίζει τις σχεδόν ανύπαρκτες στην Ελλάδα υπηρεσίες για τον αυτισμό.

Ακόμα, επανέλαβε τις προεκλογικές εξαγγελίες για τη δημιουργία νοσοκομείου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνει με ΣΔΙΤ και ότι θα χρειαστούν 100 απ’ τα συνολικά 460 στρέμματα του ΠΝΑ. Οπως ακούστηκε στη συνέντευξη, ακόμα και η εκκλησία ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει την ανέγερσή του.

Σε αγαστή συνεργασία και ο δήμαρχος Ραφήνας, Ανδρέας Κεχαγιόγλου, «χαιρέτισε» τις εξαγγελίες. Και «πλειοδοτώντας» για το οικόπεδο του ΠΝΑ όπως μια σειρά επιχειρηματίες και άλλοι φορείς, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος Ραφήνας έχει ανάγκη από χώρους του ΠΝΑ που αδειάζουν! Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κώστας Μακρής που δήλωσε περήφανος για το κλείσιμο του ΠΝΑ και για την «πλάτη» που έβαλαν κάποιοι εργαζόμενοι.

 

Αμεση παρέμβαση του ΚΚΕ

Τους σχεδιασμούς αυτούς κατήγγειλε με ανακοίνωση που μοίρασε στο νοσοκομείο, λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής και υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος Νίκο Στεφανίδη. Σε αυτήν υπογραμμίζει ότι οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν από τις υποσχέσεις που δίνει προεκλογικά η ΝΔ, σε συνέχεια ανάλογων υποσχέσεων που είχε δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμονές των προηγούμενων εκλογών για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.

«Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής γνωρίζουν πολύ καλά καθώς και οι εργαζόμενοι στο ΠΝΑ ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ μέσα από το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» για τη δήθεν αποασυλοποίηση δρομολόγησαν ουσιαστικά το κλείσιμο του ΠΝΑ, χαρίζοντας στο ιδιωτικό κεφάλαιο τόσο τις υπηρεσίες του όσο και την περιουσία του. Το ΚΚΕ θεωρεί αυτονόητο για όλους το δικαίωμα στη δημόσια 100% δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση και σε αυτήν την κατεύθυνση αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα να τιμωρηθούν στις 16 Σεπτέμβρη τα κόμματα που θέλουν την υγεία βορά στην κερδοσκοπία των ιδιωτών», τονίζει η ανακοίνωση.

****************

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Χαράτσι με … καπέλο στους γονείς

Αυξάνονται και τα τροφεία που καταβάλλει το ΙΚΑ στις ιδιωτικές – μη επιδοτούμενες κλινικές – που περιθάλπουν ανάπηρα παιδιά ασφαλισμένων

Χαράτσια που καταλήγουν άμεσα στην τσέπη των εργαζομένων ή έμμεσα στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών αποτελούν οι αυξήσεις των τροφείων στους πέντε παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» και των νοσηλίων που καταβάλλει το ΙΚΑ στις μη επιδοτούμενες απ’ το κράτος ιδιωτικές κλινικές. Τις αυξήσεις αποφάσισαν οι Διοικήσεις των παραπάνω οργανισμών, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στους σταθμούς της Παιδικής Στέγης υποχρεώνονται να πληρώσουν 270 – έναντι 210 – ευρώ το μήνα για τροφεία. Η Επιτροπή Αγώνα Γονέων στην «Παιδική Στέγη» δήλωσαν χτες ότι αρνούνται να πληρώσουν το νέο χαράτσι και από σήμερα αρχίζουν κινητοποιήσεις στους πέντε σταθμούς (Παπαστράτειος Αθήνας και Πειραιά, Κρόσφιλντ, Κυνοσάργους και Αργέντειος). Επίσης, σχεδιάζουν την άνοδό τους στην Κατερίνη για να αναρτήσουν πανό διαμαρτυρίας μπροστά απ’ το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου -εκλέγεται στην Πιερία.

Το περασμένο καλοκαίρι και μετά από πολυήμερο αγώνα που έδωσε το Σωματείο των Εργαζομένων μαζί με τους γονείς των παιδιών η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τους αρχικούς σχεδιασμούς της – που είχε δρομολογήσει με τη διοίκηση του Ιδρύματος – να κλείσουν τους σταθμούς, με πρόσχημα τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Παρά το γεγονός ότι διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και οι θέσεις εργασίας, τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς παρέμειναν. Μαζί με τα τροφεία που καταβάλλει το ΙΚΑ (αυξήθηκαν κατά 30%) αποτελούν πάνω από το 70% της χρηματοδότησης των πέντε σταθμών. Επίσης, το Ιδρυμα παρέμεινε φιλανθρωπικό σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου το κράτος να μην αναλάβει το ίδιο την ευθύνη για τη λειτουργία των σταθμών, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέο χαράτσι.

Νέα επιβάρυνση για το ΙΚΑ

Εκφραση της γενικευμένης εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας αποτελεί και η αύξηση του ημερήσιου νοσήλιου – τροφείου που καταβάλλει το ΙΚΑ στα μη επιδοτούμενα ιδιωτικά ιδρύματα (ασυλικού τύπου του νόμου 861/79), που περιθάλπουν παιδιά ασφαλισμένων με βαριές σωματικές και κινητικές αναπηρίες.

Το ημερήσιο νοσήλιο διαμορφώνεται σε 29,30 ευρώ από την 12.7.2007 έναντι των 27,40 ευρώ που ήταν απ’ την 1.3.2005. Ετσι, το ΙΚΑ θα καταβάλλει 10.556 ευρώ ετησίως (29,35 ευρώ ημερησίως Χ 30 ημέρες Χ 12 μήνες) που θα έπρεπε να επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός ή το κράτος θα έπρεπε να λειτουργήσει δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες για τα ανάπηρα παιδιά των ασφαλισμένων.

 

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ : «Λουκέτο» στο όνομα της εμπορευματοποίησης”

  1. Γιάννης Χουστουλάκης Says:

    Πραγματικά είναι λυπηρό να βλέπουμε σε μια «πολιτισμένη» χώρα να κλείνει και το τελευταίο ουσιαστικά Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο. Κι ερωτώ τους ιθύνοντες : που θα νοσηλεύονται στο εξής επείγοντα παιδοψυχιατρικά περιστατικά (ψυχώσεις, αυτοκτονικοί έφηβοι, διαταρχές συμπεριφοράς και συναισθήματος).Καλά τα παιδιά με χρόνια προβλήματα , έσπευσαν να τα διακομίσουν βιαστικά σε ιδιωτικούς ξενώνες που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ούτε τις κατάλληλες υποδομές, ούτε την επιστημονική κατάρτιση που χρειάζεται, αλλά τα οξέα?
    Έτσι ανοίγει ο δρόμος στα ιδιωτικά συμφέροντα και απαξιώνεται περαιτέρω η δημόσια υγεία.
    Ως ειδικευόμενος της παιδοψυχιατρικής , έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές το πρόβλημα που να νοσηλεύσω ασθενείς μου. Ίσως αυτό το πρόβλημα να μου το λύσουν μελλοντικά οι γνωστοί σκληροί καπιταλιστικοί οργανισμοί (MIG) που ταυτόχρονα πουλάνε δάνεια, πατάτες, φασόλια, τηλεπικοινωνίες, burgers και φυσικά υγεία. Μια χαρά όλα.


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: