Δώστε δυνατό πολιτικό χτύπημα σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Δυναμώστε αισθητά τον αντίποδά τους, το ΚΚΕ

«Αυτό που ενδιαφέρει στις 16 Σεπτέμβρη είναι να νιώθουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκαν εκλογικό πολιτικό χτύπημα, ενώ δυνάμωσε αισθητά ο αντίποδάς τους, το ΚΚΕ. Δεν αλλάζει η ΝΔ, δεν αλλάζει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ από γεννησιμιού της ήταν κόμμα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ έγινε στην πορεία.Εμείς δε στρογγυλεύουμε τις θέσεις μας για να πάρουμε τυφλές ψήφους, ούτε μετατρέπουμε την αντίθεσή μας με τα κόμματα της εξουσίας σε βεντέτα με τους αρχηγούς τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους που έχουν βγάλει συμπεράσματα, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί συμφωνούν μαζί μας σε μια σειρά από ζητήματα άμεσης, ζωτικής σημασίας, έχοντας τις δικές τους απόψεις για γενικότερα ζητήματα. Και εκείνους, βεβαίως, που ενδιαφέρονται να ανοιχτεί πόρτα ευρύτερου διαλόγου και μακροπρόθεσμης δράσης. Ωστε να μη μιλάμε μόνο για κίνημα αντιπολίτευσης αλλά και για κίνημα που διεκδικεί στην πορεία την εξουσία».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στη χτεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στο Πεδίον του Αρεως. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στην παραγωγή και το εμπόριο, στη δημόσια διοίκηση, στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, άνεργοι και άνεργες, συνταξιούχοι,

Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, συμβασιούχοι,Αυτοαπασχολούμενοι, μικροϊδιοκτήτες αγρότες,

Νέοι και νέες, γυναίκες που ανήκετε στα λαϊκά στρώματα,

Μετανάστες, μετανάστριες,

Αγωνιστές της επιστήμης και της έρευνας, της τέχνης, του πολιτισμού,

Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, των δημοκρατικών και λαϊκών αγώνων, κατά της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών. Χαιρετίζουμε ειδικά εσάς που αποδείξατε πόσο εύστοχη είναι η λαϊκή ρήση, «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Σας καλούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στις 17 Σεπτέμβρη στους αγώνες που έρχονται, με εφαλτήριο το καινούριο που μπορεί να βγει από την κάλπη. Ενίσχυση παντού των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, συνεργαζόμενοι και φίλοι του Κόμματος.

Δεν είμαστε εμείς οι κομμουνιστές οι μοναδικοί αταλάντευτοι μαχητές. Ομως, σκεφτείτε καλά, δεν μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική χωρίς το αντίπαλο δέος, το ΚΚΕ, χωρίς την κοινή μας δράση.

Είμαστε περήφανοι γιατί σε δύσκολες ώρες για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, διατηρούμε και αναπτύσσουμε τη σταθερότητά μας, έχουμε ικανότητα πρόβλεψης. Μελετάμε και βγάζουμε συμπεράσματα και διδάγματα από το παλαιότερο και πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό μετράει σήμερα και όχι η εκ των υστέρων διαπίστωση, η εκ των υστέρων αγωνιστικότητα.Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε πυξίδα, δεν ταλαντευόμαστε, δεν πάμε όπου φυσάει ο άνεμος.

Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι συμβολή για να σηκωθεί ένας πιο ισχυρός κοινωνικοπολιτικός φραγμός στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Δε ζητάμε να μας εξουσιοδοτήσετε με λευκή επιταγή για να λύσουμε τα προβλήματά σας για λογαριασμό σας. Οι αγώνες είναι το οξυγόνο, εμείς δεν τους χρησιμοποιούμε ως τοπίο για να φιλοτεχνήσουμε το πορτρέτο μας. Τους παίρνουμε πολύ πολύ σοβαρά.

Οπου πήγαμε, όπου μιλήσαμε, η απογοήτευση των εργαζομένων από την εναλλαγή της θητείας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ήταν εμφανής. Περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα, παρά ποτέ, δεν τρέφουν πια προσδοκίες απέναντι στα δύο κόμματα εξουσίας. Συναντήσαμε πολλούς και ιδιαίτερα νέους που εναποθέτουν προσδοκίες στο Κόμμα μας.

Συναντήσαμε πολλούς και πολλές που ανοιχτά δήλωσαν ότι ξεπέρασαν δισταγμούς, θα ψηφίσουν ΚΚΕ, αισθάνονται έτσι πιο αισιόδοξοι. Τους πιστεύουμε, η ψήφος τους θα βρεθεί στην κάλπη.

Ανάμεσα στους καινούριους ψηφοφόρους είναι και αρκετοί με τους οποίους δώσαμε κοινούς αγώνες στη 10ετία του ’70. Είναι αυτοί που αισθάνονται ακόμα περισσότερο προδομένοι. Και άλλοι που ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία των απογοητευμένων να τολμήσουν.

Οσοι θα ψηφίσουν το ΚΚΕ για πρώτη φορά, θα αισθάνονται περήφανοι γιατί δεν παγιδεύτηκαν στο δίλημμα να ψάξουν ποιο είναι το μικρότερο ή το μεγαλύτερο κακό. Θα έχουν πιο ήσυχη τη συνείδησή τους ότι αρνήθηκαν να εκχωρήσουν τα δικαιώματα και τις προσδοκίες στο ένα από τα δύο κόμματα της εξουσίας.Αυτό που ενδιαφέρει στις 16 Σεπτέμβρη είναι να νιώθουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκαν εκλογικό πολιτικό χτύπημα, ενώ δυνάμωσε αισθητά ο αντίποδάς τους, το ΚΚΕ. Δεν αλλάζει η ΝΔ, δεν αλλάζει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ από γεννησιμιού της ήταν κόμμα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ έγινε στην πορεία.

Εμείς δε στρογγυλεύουμε τις θέσεις μας για να πάρουμε τυφλές ψήφους, ούτε μετατρέπουμε την αντίθεσή μας με τα κόμματα της εξουσίας σε βεντέτα με τους αρχηγούς τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους που έχουν βγάλει συμπεράσματα, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί συμφωνούν μαζί μας σε μια σειρά από ζητήματα άμεσης, ζωτικής σημασίας, έχοντας τις δικές τους απόψεις για γενικότερα ζητήματα. Και εκείνους, βεβαίως, που ενδιαφέρονται να ανοιχτεί πόρτα ευρύτερου διαλόγου και μακροπρόθεσμης δράσης. Ωστε να μη μιλάμε μόνο για κίνημα αντιπολίτευσης αλλά και για κίνημα που διεκδικεί στην πορεία την εξουσία».

 

Πολύ σοβαρή υπόθεση η πολιτική συμμαχιών

«Το ΚΚΕ», συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, «ανοιχτά και καθαρά θέτει στο λαό πώς βλέπει την εναλλακτική διακυβέρνηση και εξουσία. Δεν την κρύβουμε όπως κάνουν άλλα κόμματα αντιπολίτευσης που περιγράφουν ένα θολό τοπίο. Το να λέμε πρώτα να μιλήσει ο λαός και μετά βλέπουμε, είναι σαν να λέμε σας έχουμε ανάγκη μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη.

Δεν κρύβουμε ότι παλεύουμε με όρους συμμαχίας έχοντας προοπτική μια νέα εξουσία, τη λαϊκή, που θα αναδείξει το λαό σε ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Θα φέρει το λαό στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής, στη διεύθυνση των κρατικών υποθέσεων, με νέους λαϊκούς θεσμούς που αναδείχνονται στη λαϊκή δράση και πάλη.

Βεβαίως, στις 16 Σεπτέμβρη δεν κρίνεται το ναι ή όχι στη λαϊκή εξουσία, αλλά το ναι ή όχι στη συντηρητική πολιτική πριν απ’ όλα, το ναι ή όχι στο σταθερό αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα, για τα χειρότερα που θα έρθουν, για το τι αύριο θέλουμε.Σας καλούμε να στηρίξετε το ΚΚΕ και για να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός, η συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας.

Η πολιτική συμμαχιών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την κάψουμε με πρόχειρες συμμαχίες για καιροσκοπικούς λόγους. Η πολιτική ιστορία του τόπου έχει γνωρίσει συμμαχίες που βοήθησαν το λαϊκό κίνημα, αλλά και συμμαχίες που το τραυμάτισαν.

Το θέμα δεν είναι να κάνουμε μια συμμαχία με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη, μέσα στην οποία, χάριν άμεσων και πρόσκαιρων οφελών, κουκουλώνονται διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα.

Η συμμαχία που προτείνουμε έχει θεμελιακό γνώρισμα να εκφράσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, με εξειδίκευση στη νεολαία και τις γυναίκες. Δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστική συμμαχία δίχως αντίθεση και με τις φιλελεύθερες και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, με τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ. Εδώ εκφράζεται ο ταξικός, ο λαϊκός πατριωτισμός. Απέναντι βρίσκονται ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου.

ICON

Τέτοια λαϊκή συμμαχία, προς το παρόν, δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας. Αν είχε συγκροτηθεί θα είχαμε ήδη δεχτεί τη συμμετοχή μας χωρίς να βάζουμε όρο τη συμφωνία με το σοσιαλισμό.Οσο οι λαϊκές μάζες είναι εγκλωβισμένες στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική συμμαχιών θα είναι βασανιστική υπόθεση».

 

Αυτός είναι ο δικομματισμός

«Δεν αξίζει μπροστά στην κάλπη», τόνισε στη συνέχεια η ομιλήτρια, «να πονοκεφαλιάζουμε ποιο από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν δίνει καλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις. Οι υποσχέσεις τους, τηρουμένων των αναλογιών, μας θυμίζουν τα βιβλιάρια απόρων κορασίδων της Φρειδερίκης και το μουρουνέλαιο που μοίραζαν στα σχολεία στη 10ετία του ’50.

Αφού ξεθεμελίωσαν κατακτήσεις, αφού τα έδωσαν όλα στην πλουτοκρατία, τώρα έρχονται να προσφέρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Και οι δύο μοιάζουν με κλέφτες που μπαίνουν στο σπίτι σου, σου παίρνουν το μηνιάτικο και σου αφήνουν τα ψιλά.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση και την πικρία μας για το γεγονός ότι η λαϊκή οικονομική, κοινωνική και οικολογική τραγωδία που ζήσαμε στη Δυτική Πελοπόννησο, στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Γράμμο και αλλού έγινε το προσφιλές θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μετατράπηκε σε λαϊκό μελό για ψηφοθηρία και φιλανθρωπία. Οποιο κόμμα και αν βγει στην κυβέρνηση θα θυμηθεί αυτές τις περιοχές, ακριβώς γιατί οι επιχειρηματίες που ήδη έχουν πάρει φιλέτα θα πέσουν απάνω καταπάνω. Μερικοί μάλιστα από αυτούς θα εμφανιστούν με τη μάσκα του οικολόγου.

Από την πρώτη στιγμή επιμείναμε ότι κριτήριο πρέπει να αποτελέσουν οι εξελίξεις και τα βασικά γεγονότα της τελευταίας 20ετίας. Από τότε που ψηφίστηκε η ενιαία εσωτερική αγορά για να προετοιμαστεί η ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στη συνέχεια έρχεται το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η αλλαγή συνόρων και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για τη διανομή και αναδιανομή των αγορών, η κατάργηση και τυπικά της έννοιας «κυριαρχικά δικαιώματα», η δημιουργία μισθοφορικών στρατών. Η αλματώδης αύξηση των εξοπλισμών όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ κατά των λαών.Είκοσι χρόνια τώρα, ιδιαίτερα μετά το 1990, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων, η κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων, η αυξανόμενη ανεργία, η εμπορευματοποίηση των πάντων, της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, των δασών και γενικότερα της γης, της παροχής νερού.

Ο διωγμός των νέων ηλικιών, τα νέα βάρη στις γυναίκες. Οι «τρομονόμοι» και η συγκρότηση νέων μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής.

Κάθε φορά που έχουμε εκλογές ακούμε τα ίδια, ότι κυβέρνησε ένα κόμμα και όχι ο δικομματισμός. Το θέμα είναι ότι συνεχίστηκε η ίδια πολιτική και από τα δύο κόμματα. Το θέμα είναι ότι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν υποκριτική και για τα μάτια του κόσμου αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο δικομματισμός.

Χρόνια τώρα όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, υιοθετούν το ταξικό σύνθημα της «ανταγωνιστικότητας» και της «ελεύθερης αγοράς», μια πολιτική δηλαδή που δεν έχει φραγμό όσον αφορά την επιθετικότητα σε βάρος των εργαζομένων.

Αναλογιστείτε ότι ακόμα είμαστε στη μέση, το αύριο θα είναι χειρότερο καθώς επέρχεται νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων.

Στα είκοσι χρόνια άλλαξαν οι κυβερνήσεις, η καινούρια όχι μόνο δεν καταργούσε τους νόμους της προηγούμενης, αλλά πατούσε πάνω σ’ αυτούς και τους έκανε χειρότερους. Ας μας πει η ΝΔ ποιον αντιλαϊκό νόμο του ΠΑΣΟΚ κατήργησε, ας μας πει το ΠΑΣΟΚ ποιον αντιλαϊκό νόμο της ΝΔ θα καταργήσει. Ας μας αναφέρουν ένα μέτρο που έπληξε το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπωλιακά συγκροτήματα».

 

Δεν πρέπει να τους γίνει το χατίρι

«Σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «τα φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα συνυπογράψανε τις αντιλαϊκές αποφάσεις, είτε με τη μορφή μονοκομματικών κυβερνήσεων, είτε συνεργασίας. Με λύπη θυμίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη σύμπραξη και ανοχή ορισμένων κομμουνιστικών κομμάτων και αριστερών ανανεωτικών δυνάμεων. Φιλελεύθερα και σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έβαλαν την υπογραφή τους ή ανέχθηκαν με όλη την καρδιά τους τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, στην Αφρική.

Ολη αυτή η πορεία με επίκεντρο και την εμπειρία στη χώρα μας είναι κριτήριο ψήφου και για την κάλπη που θα ανοίξει στις 16 Σεπτέμβρη. Γιατί τα προβλήματα θα υπάρχουν και στις 17 Σεπτέμβρη.

Οσο πλησιάζουμε κοντά στην κάλπη τόσο τα τύμπανα του εκβιασμού θα ηχούν δυνατά. Αυτό είναι το καλό σημάδι αυτής της εκλογικής μάχης. Οτι τα δύο κόμματα που χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην εξουσία συνειδητοποιούν πως αυτή τη φορά ψηφοφόροι από τα λαϊκά στρώματα των αστικών και ημιαστικών κέντρων, της υπαίθρου, τους πήραν χαμπάρι, θέλουν ή προσπαθούν να ξεφύγουν και από τους δύο. Οτι νέοι άνθρωποι δε φοβούνται τα διλήμματά τους.

Τους ενοχλεί η θέση μας ότι είναι πολύ καλύτερα για τους εργαζόμενους να έχουν απέναντί τους και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με λιγότερη δύναμη και κύρος. Τους ενοχλεί η θέση ότι καλύτερα να φοβάται το θεριό τον Γιάννη παρά ο Γιάννης το θεριό.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν παραπλανητικά τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, ενώ ξέρουν ότι το σύστημα ακόμη έχει τη δύναμη να αναδείξει αντιλαϊκή κυβέρνηση, κυβέρνηση των επιχειρηματιών. Δεν είναι τυχαίο ότι αναζητούνται αναχώματα και απλώνονται χέρια συνεργασίας. Το θέμα είναι να μη φοβάται ο λαός να ανοίγει δρόμο. Διαφορετικά θα είναι πάντα στη γωνία, κολλημένος στον τοίχο, ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται αν στην πορεία, κάτω από τη δική του καταλυτική παρέμβαση, δημιουργηθούν προϋποθέσεις ριζικής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων. Οι μόνοι φοβισμένοι θα είναι οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες, τα διεθνικά κεφάλαια που κερδίζουν στα χρηματιστήρια. Αν το βράδυ των εκλογών δεν εκφράσει ο λαός με διακριτό τρόπο αυτή την αντίθεσή του και στα δύο κόμματα, τότε είναι βέβαιο ότι από την επόμενη μέρα θα βρίσκεται μπροστά και στα παλιά και σε νέα πιο εκβιαστικά και παραπλανητικά διλήμματα, θα δεχτεί άμεσα τις συνέπειες του όποιου φόβου και δισταγμού του.

Από την άλλη μέρα θα ακούσει εκατοντάδες φορές νέα διλήμματα, θα δέχεται νέους εκβιασμούς.

Δεν πρέπει να τους γίνει το χατίρι στις 16 Σεπτέμβρη.

Οι εργαζόμενοι να ανησυχούν για τα νέα μέτρα που θα έρθουν στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και Πρόνοια, στην Παιδεία. Για το νέο «Καποδίστρια» που θα εμπορευματοποιήσει πλήρως την κοινωνική πολιτική, ενώ θα ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας υπέρ των επιχειρηματιών.

Να ανησυχούν για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και τα δύο κόμματα έναντι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, δεσμεύσεις που τους θίγουν και οικονομικά και κοινωνικά, που πλήττουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Δεσμεύσεις που εκχωρούν νέα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ενα μήνυμα χρειάζεται το βράδυ των εκλογών, ένα λαϊκό και νεολαιίστικο μήνυμα: «Φτάνει πια, το αποφασίσαμε να μη σας δώσουμε το δικαίωμα να μας έχετε στο τσεπάκι και οι δύο»».

 

Το ΚΚΕ προβάλλει στόχους και αιτήματα πάλης που βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων

«Σήμερα», τόνισε στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, «όλοι και όλες έχουμε τόσες εμπειρίες που δεν μπορεί να σκεπτόμαστε όπως μας έμαθαν κάποτε στο σχολείο ότι ο πόλεμος της Τροίας έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος γίνεται για τη διανομή και αναδιανομή των αγορών, στρέφεται κατά των λαών. Δεν επιτρέπεται να προβάλλεται η ΕΕ ως αθώα περιστερά έναντι των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ δεν παραπέμπει τη λύση των προβλημάτων στο σοσιαλισμό. Εδώ και τώρα προβάλλει στόχους και αιτήματα πάλης που ανακουφίζουν, βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων.

Αγώνες έγιναν, αγώνες ξέσπασαν, αντιστάσεις υπήρξαν, όμως αυτές δεν μπόρεσαν να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, γιατί στα ηγετικά όργανα των κοινωνικών κινημάτων της εργατικής τάξης, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, της αγροτιάς κυριαρχούν συνδικαλιστικές δυνάμεις που ανήκουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι ηγεσίες χρησιμοποιούν το κίνημα για να επιστρέψει το κόμμα τους στη διακυβέρνηση.

Οι αγώνες, κύριοι του Συνασπισμού, δεν μπορεί να γίνονται από τη μια μεριά κατά της συντηρητικής πολιτικής και από την άλλη να συνεργάζεσαι στην εκλογή οργάνων σε Εργατικά Κέντρα και σε Ομοσπονδίες, και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έναν από τους εταίρους, το ΠΑΣΟΚ. Εχουμε να κάνουμε με κυνήγι για κατάκτηση θέσεων ως αυτοσκοπό.

Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αποκτήσει την αυτοτέλειά του από τις ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

 

Κάντε το σίγουρο, το ασφαλές

Επίσης, η ομιλήτρια σημείωσε:

«Απευθυνόμαστε:

— Στους εργατοϋπαλλήλους και στα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

— Στη νεολαία, στα παιδιά που δουλεύουν χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη 12χρονη μόρφωση, στα παιδιά που δουλεύουν και σπουδάζουν γιατί δεν μπορούν αλλιώς να τα βγάλουν πέρα.

— Στα παιδιά που δεν μπόρεσαν να φθάσουν ως το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ εξαιτίας των ταξικών φραγμών στην κοινωνία και στην Παιδεία.

— Στα παιδιά που τους προσφέρουν γαλάζιες και πράσινες θέσεις, ή τα στέλνουν στα επισφαλή προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας.

— Στα παιδιά που δουλεύουν λίγες ώρες και λίγες μέρες το μήνα.

— Στα παιδιά που έχουν πέσει στα ναρκωτικά και στις οικογένειές τους που δίνουν μάχη για να κερδηθούν με τη ζωή και τον αγώνα, και όχι να βρουν νέους δρόμους εξάρτησης από υποκατάστατα, ή να παγιδευτούν στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «μαλακά» και «σκληρά» που και πολιτικά κόμματα υιοθετούν, μόνο που προεκλογικά αποφεύγουν να το ξαναπούν δημόσια.

— Στους φοιτητές και σπουδαστές που ξέρουν τι θυσίες έχουν κάνει οι γονείς τους για να σπουδάσουν.

— Στους νέους μισθωτούς επιστήμονες.

— Στα νέα ζευγάρια που τα κοροϊδεύουν με μέτρα – ψίχουλα.

— Στα νέα παιδιά που τα εκμεταλλεύονται οι διάφοροι εργολάβοι.

Η ψήφος δεν έχει σχέση με την οικογενειακή παράδοση, δεν είναι συναισθηματικό θέμα. Η αποχή, το λευκό και το άκυρο δεν πρόκειται να ανησυχήσουν ή να προβληματίσουν τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας.

Κάντε τώρα, την τελευταία στιγμή, το σίγουρο, το ασφαλές, όσο και αν σας φαίνεται τολμηρό. Ψηφίστε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ».

 

Δεν έχουμε πολλά πρόσωπα, δε σας μπερδεύουμε

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Αρχή μας είναι ότι κάθε λαός, και ο ελληνικός λαός, πυξίδα στην κάλπη, στη δράση, πρέπει να έχει τι τον συμφέρει. Δεν είναι υποχρεωμένος ο λαός να δέχεται τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τις επιλογές των ΗΠΑ γιατί έτσι αποφάσισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και συνέχισε:

«Κάθε λαός, και ο ελληνικός, έχει δικαίωμα να αλλάζει γνώμες και επιλογές, με βάση την πείρα του. Δεν είναι υποχρεωμένος ένας λαός να σέβεται ή να πειθαρχεί στις δεσμεύσεις και εξαρτήσεις που έχει συνάψει η εξουσία και η εργοδοσία. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απεξάρτησή του από αυτές. Χρήματα υπάρχουν, πακτωλός, τα κεφάλαια και κέρδη στην Ελλάδα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Ο,τι παράγεται σ’ αυτόν τον τόπο, σε όλη την Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο, ό,τι προσφέρεται είναι προϊόν της δουλιάς των εργαζομένων, τους ανήκουν τα πάντα. Απορρίπτουμε το σόφισμα η οικονομία δεν αντέχει.

Ναι, σίγουρα σήμερα χρειάζονται αλλαγές και εκσυγχρονισμοί, αλλά αυτοί που συμφέρουν τον εργαζόμενο λαό, την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία και τις γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Απορρίπτουμε τις μεταρρυθμίσεις και τους εκσυγχρονισμούς που γίνονται κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της πλουτοκρατίας.

Δε θεωρούμε τετελεσμένο γεγονός ό,τι έγινε την τελευταία 20ετία σε βάρος του λαού, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ένταξη της άμυνας της χώρας στο ΝΑΤΟικό δόγμα, την αλλαγή χρήσης γης, με νέες ιδιοκτησίες σε δάση, ακτές, παραλίες.

Παλεύουμε ανυποχώρητα για μια καλύτερη ζωή με σταθερή δουλιά για όλους, για να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια και για το αύριο, με ανάλογους μισθούς και μεροκάματα, με συντάξεις ανθρώπινες, με μείωση του εργάσιμου χρόνου και του χρόνου συνταξιοδότησης. Δωρεάν Παιδεία και Υγεία, δωρεάν γενικά κοινωνική πολιτική, σύγχρονες υποδομές που εξασφαλίζουν επίλυση του προβλήματος για σύγχρονη λαϊκή στέγη, καθαρό φθηνό νερό, αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, ελεύθερους χώρους, φθηνό κοινωνικό τουρισμό και δωρεάν για τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων. Δρόμους χωρίς διόδια. Δάση και ορεινοί όγκοι, ελεύθεροι χώροι, παραλίες και ακτές, να γίνουν δημόσια περιουσία.

Παλεύουμε για τη δημοκρατία όχι μόνο στις κορυφές αλλά από τη βάση της, στον τόπο δουλιάς, στο εργοστάσιο και στο γραφείο. Εκεί είναι το μεγάλο ζόρι. Δεν αρκούν οι κινητοποιήσεις στους δρόμους και στις πλατείες. Είναι πολύτιμες. Αλλά εκεί που θα κριθεί η έκβαση του αγώνα είναι στο πιο σκληρό ταξικό πεδίο απέναντι σε μια εργοδοσία περισσότερο στυγνή από ποτέ.

Εκεί χρειάζεται στήριξη ο εργαζόμενος, ο νέος εργάτης και εργάτρια που θέλει να αντιδράσει και να απεργήσει, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυση και την ανεργία.

Νιώσετε ασφάλεια, αριστεροί και προοδευτικοί εργαζόμενοι, με το ΚΚΕ σε κοινή δράση, στη συνάντησή μας στην κάλπη.

Και εσείς που μείνατε στη μέση του δρόμου για πολλά χρόνια, χωρίς όμως να απεμπολήσετε αρχές και αξίες, ελάτε μαζί μας να ξανασυναντηθούμε.

Ξέρετε ποιοι είμαστε, ξέρετε τις θέσεις μας. Δεν έχουμε πολλά πρόσωπα, δε σας μπερδεύουμε. Ξέρετε καλά ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το ΚΚΕ και εσείς που έχετε διαφωνίες μαζί μας, διατηρείτε επιφυλάξεις και ερωτηματικά για θέματα του σοσιαλισμού, για ιδεολογικά ζητήματα.

Την αισιοδοξία και την πίστη μας για μια ανώτερη κοινωνία, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν την αντλούμε μόνο από την ιστορία μας και τις ματωμένες σημαίες μας. Τη στηρίζουμε πάνω στις εκρηκτικές αντιθέσεις που οξύνονται στην καπιταλιστική κοινωνία, μια κοινωνία που προ πολλού έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει κάτω από το βάρος της πάλης των τάξεων.

Ο αγώνας των κομμουνιστών, των αριστερών που είναι σταθεροί και αταλάντευτοι, δεν είναι ένας μάταιος αγώνας ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Θα ανταποκριθούμε γιατί ξέρουμε τι σημαίνει ενότητα λόγων και έργων. Γιατί πιστεύουμε στην εργατική, στη λαϊκή πρωτοβουλία, πιστεύουμε στη νέα γενιά.

Δεσμευόμαστε, αυτή είναι η τελευταία μας λέξη, στο λαό. Δεσμευόμαστε, μπροστά στη νεολαία, στους νέους ψηφοφόρους», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα.

Θυμίζουμε…

«Δε φθάνει το ΟΧΙ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε στην ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα, «χρειάζεται ένα γερό, αταλάντευτο, έμπειρο, μαχητικό αντίβαρο, και αυτό σήμερα είναι το ΚΚΕ».

«Η υπερψήφιση του ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια του οποίου συμμετέχει η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και δεκάδες συνεργαζόμενοι. Είναι η καλύτερη επένδυση για το λαό, είναι το ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ.

Δε χρειάζονται αγωνιστικές κορόνες χωρίς περιεχόμενο, χρειάζεται αγωνιστική στρατηγική.

Δεν είμαστε απλά στην άλλη όχθη απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλώνουμε ότι σήμερα και αύριο και μεθαύριο δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε αυτήν την όχθη. Είναι μια από τις περιπτώσεις που χωράει το ΠΟΤΕ, από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά δεν αλλάζουν.

— ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ το μοναδικό ΟΧΙ στην ελληνική Βουλή του ΚΚΕ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σε αντίθεση με το ΝΑΙ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και το ΝΑΙ του Συνασπισμού. Δεν πρόκειται για ένα γεγονός του παρελθόντος, που πέρασε και δεν έχει τόση σημασία σήμερα.

Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και πέρασαν και αυτά που θα έρθουν εκπορεύονται από αυτήν τη βασική συνθήκη που καταργούσε τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν στην κίνηση του κεφαλαίου, που έδωσε το «πράσινο φως» στην αρπαγή των κατακτήσεων.

Δε λέμε μόνο ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, αλλά και στη λογική του μονόδρομου. Δεν ήμαστε οι μόνοι που είπαμε ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ. Το είπαν και λαοί στην Ευρώπη, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία…

— ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ τη θέση μας «ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες», είτε αφορούσε τις ΔΕΚΟ είτε άλλες κρατικές επιχειρήσεις, όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούσαν, και άλλες δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, έλεγαν ότι το θέμα δεν είναι μικρό ή μεγάλο κράτος αλλά η σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων, έστω και με ιδιωτικοποίηση ή με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Δεν υπερασπιστήκαμε τις κρατικές επιχειρήσεις έτσι όπως τις κατάντησαν ή τις χρησιμοποίησαν τα κόμματα εξουσίας. Αντισταθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση γιατί έφερνε τα χειρότερα.

— ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ την αντίθεσή μας στην ΚΑΠ που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τη λογική της αποδέχεται και ο ΣΥΝ.

— ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ την αντίθεσή μας με τον «Καποδίστρια», όταν όλα τα κόμματα – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ – υποστήριζαν τη βασική λογική του, διαφωνώντας σε θέματα διαδικασίας μεταξύ τους.

— ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ την έγκαιρη προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι στα Βαλκάνια θα ξεσπάσει πόλεμος με την παρέμβαση των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, και ότι στη συνέχεια θα μπουν στο χορό οι ΗΠΑ.

— ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ την αντίθεσή μας σε συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, του τύπου ότι ο πόλεμος γίνεται για να αντιμετωπιστεί η εθνοκάθαρση των Σέρβων, ή για να ανατραπεί ο Σαντάμ. ‘Η για να χτυπηθεί στο Αφγανιστάν ο Μπιν Λάντεν. Σας θυμίζουμε την κριτική που κάναμε στο ΣΥΝ που έλεγε «όχι» στον πόλεμο αλλά την ίδια ώρα νομιμοποιούσε προσχήματα των ιμπεριαλιστών.

— ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ το μοναδικό ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν» σε σχέση με τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου»…

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δώστε δυνατό πολιτικό χτύπημα σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Δυναμώστε αισθητά τον αντίποδά τους, το ΚΚΕ
Αρέσει σε %d bloggers: