ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : Εξομοιώστε τα όρια, ιδιωτικοποιήστε την Κοινωνική Ασφάλιση

 

 

Αποκαλυπτική η απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τον περασμένο Ιούλη

 

 

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο συνένοχοι για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο, που αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί με όχημα και την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι κοινές τους ευθύνες φτάνουν ακόμα πιο πέρα. Γνώριζαν και γνωρίζουν τις προθέσεις της ΕΕ να σπρώξει ακόμα πιο πάνω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης συνολικά των εργαζομένων και να ιδιωτικοποιήσει τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη βάση αυτών των κατευθύνσεων, διαμόρφωσαν το σύνολο της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας την τελευταία τουλάχιστον 15ετία. Και βέβαια, είχαν και οι δύο ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, στη βάση του οποίου παραπέμπεται σήμερα η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική προφορική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στις 17 Ιούλη 2007, λίγες μόλις μέρες μετά την άσκηση προσφυγής από την ΕΕ κατά της Ελλάδας για το θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Στην Ερώτηση, ο Θ. Παφίλης σημείωνε:

«Θεωρεί η Επιτροπή ότι η σύνταξη των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα δεν εντάσσεται στην κοινωνική ασφάλιση; Εκτιμά ότι η διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δε συνιστά θετική διάκριση υπέρ των γυναικών, που δικαιολογείται από τη δυσμενή και ανισότιμη θέση τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης; Πιστεύει η Επιτροπή ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνει με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 έτη ή αντίθετα με τη μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών στα 60 έτη;».

Απάντηση – «πιλότος»

Στις 4/9/2007, η Επιτροπή απαντάει στα ερωτήματα, επισημαίνοντας τα εξής:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο ελληνικός Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων αφορά συντάξεις που θα πρέπει να θεωρούνται «αμοιβή» υπό την έννοια του άρθρου 141 της Συνθήκης ΕΚ. Συνεπώς, οι συντάξεις αυτές δεν εντάσσονται στα καθεστώτα κοινωνικής ασφάλισης» (!!)

Δηλαδή, ουσιαστικά η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά εντάσσονται στους νόμους της καπιταλιστικής «ελεύθερης αγοράς», έτσι που οι συντάξεις διαμορφώνονται ως αντάλλαγμα – «αμοιβή» που εξαρτάται αποκλειστικά από τη θέληση του εργοδότη. Δεν αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων αλλά «αμοιβή» – οικειοθελή παροχή του εργοδότη.

Και, βέβαια, το συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου αποτελεί τον «πιλότο», για να επιβληθεί αυτή η πολιτική σε όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση του ίδιου του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι η συνταξιοδότηση παύει πλέον να αποτελεί υποχρέωση του κράτους και ταυτόχρονα δικαίωμα των εργαζομένων και γίνεται ανταποδοτική παροχή. Να τι υπερψηφίζουν και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε όλα τα όργανα της ΕΕ. Να τι στηρίζουν όλοι οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΝ.

Ισότητα στην εξαθλίωση

Σε άλλο σημείο της απάντησής της, η Κομισιόν σημειώνει απροκάλυπτα:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης δεν μπορούν να θεωρηθούν θετική διάκριση. «Θετική διάκριση», υπό την έννοια του άρθρου 141(4) της συνθήκης ΕΚ, είναι μέτρα «που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική δραστηριότητα». Κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο «θετικής διάκρισης»».

Είναι φανερό το πώς αντιλαμβάνεται η ΕΕ την ισότητα των δύο φύλων: σαν ισότητα προς τα κάτω, ισότητα ως προς τη μιζέρια, τη φτώχεια, τη χειροτέρευση της θέσης τους, την ένταση της εκμετάλλευσης. Μέτρα ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών, σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ, πρέπει να παίρνονται μόνο για να ενισχύσουν την επαγγελματική δραστηριότητα, δηλαδή την περιβόητη «επιχειρηματικότητα».

Και η απάντηση καταλήγει:

«Το κράτος – μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίσει τον τρόπο εξίσωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης ή άλλους όρους επιλεξιμότητας για την καταβολή συντάξεων, με στόχο να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων από κάθε άποψη».

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την κυνική απάντηση της Κομισιόν είναι ξεκάθαρα για το λαό μας: Η πολιτική της ΕΕ για το Ασφαλιστικό είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη – μέλη. Ηδη, αυτό ξεκίνησε στη Γερμανία, όπου λίγους μόλις μήνες πριν τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν στα 67. Το ίδιο και στη Μ. Βρετανία και ακολουθούν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, στα πλαίσια της ομογενοποίησης – χειροτέρευσης των συστημάτων ασφάλισης της ΕΕ.


 

Κούφιες ντουφεκιές αποπροσανατολισμού

Συνεχίστηκε και χτες η κούφια αντιπαράθεση και ο σκόπιμος αποπροσανατολισμός των εργαζομένων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ασφαλιστικό και την παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης διαρρηγνύανε τα ιμάτιά τους ότι δε θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας των γυναικών και ισχυρίζονταν ότι η ΕΕ μας παρέπεμψε επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτό το αίτημά της. Την ίδια στιγμή όμως, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωνε – καθόλου τυχαία – ότι «οι νεοεισερχόμενοι θα μπουν (σ.σ. στην εργασία) με αναμφισβήτητα κάποιες προδιαγραφές, οι οποίες θα είναι καινούριες…». Να πώς προαναγγέλονται τα χειρότερα για τα οποία προειδοποιεί το ΚΚΕ.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ ενώ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον κουρνιαχτό που σήκωσε με το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται και το ίδιο σε αμηχανία να απαντήσει για τις πραγματικές του προθέσεις. Ο Γ. Ραγκούσης ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εξομοιωθούν ή να πλησιάσουν τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών, προσπάθησε να τον δικαιολογήσει λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννοούσε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο, αλλά αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο θα μπορούσε κανείς να το δει μόνο μέσα από την ικανοποίηση μιας σειράς από προϋποθέσεις…».

Σχολιάζοντας το ζήτημα της παραπομπής ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, περιόρισε τις ευθύνες στην κυβέρνηση, χωρίς να πει κουβέντα για εκείνες του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει το ίδιο, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στρατηγική της να αυξηθεί ο εργάσιμος βίος ανδρών και γυναικών.


 

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

 

Συνδιαμόρφωσαν την επίμαχη ευρωενωσιακή οδηγία!

Εκτός από τους εθνικούς νόμους που αύξησαν τα όρια ηλικίας από τα 60 στα 65 των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας, που οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η οδηγία 2006/54, που αποτελεί τη βάση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της Ελλάδας, αναδιατυπώνει σύνολο οδηγιών που αφορούν την «ισότητα των ευκαιριών». Υπεύθυνη για τη σύνταξη αυτής της οδηγίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα (monitoring of decision making process between institutions COM 2004/279) της ΕΕ, ήταν η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, που λόγω λήξης της θητείας της συνεργάστηκε με τον νέο επίτροπο Σταύρο Δήμα μέχρι την παρουσίαση της τελικής πρότασης.

Η οδηγία, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την επαγγελματική ασφάλιση, αναπαράγει τις διατάξεις της οδηγίας 86/378 ΕΟΚ που εγκρίθηκε επί θητείας επιτρόπων του ΠΑΣΟΚ και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η οδηγία αναφέρει ρητά (άρθρο 6) ότι «μεταξύ των διατάξεων που αντιβαίνουν προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης (…) συμπεριλαμβάνεται (…) η επιβολή διαφορετικών ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν όχι απλώς ενήμεροι για την κοινοτική νομοθεσία, αλλά συνέβαλαν με την υπογραφή τους στη διαμόρφωσή της. Είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι. Το γεγονός, άλλωστε, δεν μπορεί να ξενίζει τις γυναίκες, που δεν ξεχνούν ότι η πρώτη συνέπεια των κοινοτικών μέτρων ισότητας ήταν να αρθεί η απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας των γυναικών!

Το αν η απασχόληση στο Δημόσιο αποτελεί ή όχι επαγγελματική ασφάλιση, έχει ήδη απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υπάρχουν ήδη σχετικές αποφάσεις που αφορούν άλλες κοινοτικές χώρες, τουλάχιστον από το 1990. Αρα, και πάλι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να τις γνώριζαν και να είχαν πάρει τα μέτρα τους, όταν ψηφίζονταν τροπολογίες της νομοθεσίας ή αναδιατύπωση της νομοθεσίας το 1996-97 και το 2006.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τέλος, όπως και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στήριξαν το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο για την απασχόληση, το πρόγραμμα «PROGRESS», μέσα στο οποίο εντάσσεται αυτή η οδηγία και σειρά άλλων αντεργατικών αντιλαϊκών ρυθμίσεων, όπως αυτή του χρόνου εργασίας.

 

Ψεύτες και υποκριτές!

Με το νόμο Σιούφα (2084/1992) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες ασφαλισμένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 1993 και μετά εξομοιώθηκε και ανέβηκε στα 65 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε αυτούσιο το νόμο. Σήμερα έρχονται και οι δυο να πουν ότι τους έπιασε δήθεν ο πόνος για τα όρια ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο πριν το 1993! Γιατί δεν καταργούν σήμερα το νόμο του 1992, αφού όπως λένε κόπτονται για τις γυναίκες και υπερασπίζονται δήθεν το δικαίωμά τους να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη; Είναι ψεύτες και υποκριτές! «Μαύρο» και στους δύο, ισχυρό ΚΚΕ, για να προλάβουμε τα χειρότερα!

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γυναίκα, εργατικά, κοινωνική ασφάλιση. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : Εξομοιώστε τα όρια, ιδιωτικοποιήστε την Κοινωνική Ασφάλιση
Αρέσει σε %d bloggers: