Απο Μέρα σε Μέρα 18-09-2007

Αρχισαν τα όργανα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξαναχτύπησαν χτες οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, οι οποίοι μια μόλις μέρα μετά τις εκλογές προβάλλουν ανανεωμένες τις αξιώσεις τους για την εφαρμογή του προγράμματος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Σε χτεσινό ραπόρτο τους, οι μεγαλορεντιέρηδες του οίκου «Fitch» δηλώνουν πεπεισμένοι ότι «ακόμη και αυτή η οριακή πλειοψηφία που εξασφαλίζει το κυβερνών κόμμα στη νέα Βουλή επαρκεί για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις»…Στέλεχος του εν λόγω οίκου συμπλήρωσε με νόημα πως η «ΝΔ δεν έχει την επιλογή της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα»!

Είναι απόλυτα φανερό ότι στο επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις αξιώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης.

Δεδομένο είναι ότι σε κάθε περίπτωση και καθημερινά θα μας βρίσκουν μπροστά τους.


Τώρα και «μαθητοδάνεια»!

Οχι που θα άφηναν οι τράπεζες ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των γονιών που δυσκολεύονται ν’ ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα παιδιά τους τη νέα σχολική χρονιά! Τους προσφέρουν, λοιπόν, δάνειο – φυσικά με το «κατάλληλο» επιτόκιο – το οποίο μπορούν να εισπράξουν αμέσως, μέσα σε 48 ώρες(!) για ν’ αγοράσουν τα σχολικά είδη που χρειάζονται οι μαθητές (μολύβια, τετράδια, σχολικές τσάντες κ.α.).Μια τέτοια προσφορά έφτασε στα χέρια Λαρισαίου γονιού από την τράπεζα Cetelem – δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο – η οποία υλοποιεί συγκεκριμένο «χρηματοδοτικό πρόγραμμα», που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οχτώβρη, ενώ ανάλογα προγράμματα έχουν και άλλες τράπεζες. Ενημερώνοντας τον «Ρ», ο αποδέκτης της «προσφοράς», επισήμανε: «Δεν έχουν το Θεό τους οι τραπεζίτες. Μετά τα «διακοποδάνεια», τα «εορτοδάνεια», τα «φοιτητοδάνεια», τώρα, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες που δημιουργεί στις λαϊκές οικογένειες η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και η ακρίβεια, προσφέρουν και «μαθητοδάνεια»! «Επιχειρούν να χρεώσουν τους πάντες για τα πάντα. Αυτό είναι το τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Αυτό το σύστημα υπηρετούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να γιατί πρέπει να τα εγκαταλείψουν εντελώς οι άνθρωποι του μόχθου. Να γιατί χρειάζεται να δυναμώνει συνεχώς το ΚΚΕ».


Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Οτι στο Ιράκ δρουν ιδιωτικές εταιρείες με δεκάδες χιλιάδες δολοφόνους δεν είναι ούτε καινούριο ούτε είδηση. Πρόκειται για όλες εκείνες τις εταιρείες που δρουν ανεξέλεγκτα από οποιονδήποτε και έχουν σαν αποστολή να δολοφονούν και να τρομοκρατούν το λαό του Ιράκ δίπλα στα κατοχικά στρατεύματα. Η εγκληματική δράση τους είναι τόσο ασύδοτη που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται δεδομένη. Ετσι, για παράδειγμα, ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν τα ΜΜΕ για το προχτεσινό επεισόδιο όπου μέλη της δολοφονικής αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Blackwater σκότωσαν εν ψυχρώ 11 αμάχους και τραυμάτισαν άλλος 19. Τώρα, επειδή ήταν από τα ζητήματα που σήκωσαν κάποιο θόρυβο, τουλάχιστον στο εσωτερικό του Ιράκ, η δοτή κυβέρνηση αφαίρεσε την άδεια δράσης στο ιρακινό έδαφος!!! Κατά τ’ άλλα, ούτε γάτα ούτε ζημιά… Πιθανόν να αλλάξει όνομα η εταιρεία και οι ίδιοι δολοφόνοι του προχτεσινού περιστατικού να συνεχίσουν το ίδιο ανενόχλητοι τα εγκλήματά τους…


Δεν αλλάζουν…

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΣΕΒΟΝΤΑΙ», όπως μας λένε, «την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», πλην όμως αρέσκονται στο να τη μεταφράζουν όπως θέλουν! Μετά το σαφέστατο αποτέλεσμα των εκλογών …κατάλαβαν αυτό που ήθελαν, ούτως ή άλλως, να καταλάβουν.Ετσι μας προέκυψε ο Κώστας Καραμανλής να διακηρύσσει ότι διαθέτει «κοινωνική πλειοψηφία» (πού την είδε;) και ο Γιώργος Παπανδρέου να πιστεύει ότι πρέπει να …προχωρήσει σε «βαθύτερες αλλαγές» στο κόμμα του. Λες και αυτές που ήδη έκανε επιδοκιμάστηκαν.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, μία είναι η λύση: Επειδή δε θέλει να κατανοήσει τι ζητάει ο ελληνικός λαός όταν προσέρχεται στην κάλπη, ας του το δώσουμε να το καταλάβει προσερχόμενοι στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις.

Γιατί το δήλωσε ο άνθρωπος ξεκάθαρα και θα τα ξαναπεί στις προγραμματικές του δηλώσεις. Θέλει να σταθεί απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και να τα ανατρέψει και, μάλιστα, με «γρηγορότερους ρυθμούς».

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, συζητάει το αν θα αλλάξει αρχηγό, συζητάει το αν θα αλλάξει καταστατικό, συζητάει το αν θα αλλάξει νοοτροπία, συζητάει το αν θα αλλάξει (στο απώτερο μέλλον, φυσικά) το πολιτικό σκηνικό.

Μόνο πολιτική δε συζητάει να αλλάξει. Αυτή τού φαίνεται καλή και δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Κι ας έχουν στα χέρια τους το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό από το 1981. Οχι βέβαια ότι αυτό μας εκπλήσσει…

Ο,τι κι αν γίνει, διαχειριστές της πολιτικής των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ στη θέση του Καραμανλή θέλουν να γίνουν. Τίποτε περισσότερο.

Το μόνο που εγγυάται αυτό το κόμμα είναι ότι θα προσφέρει μπόλικα εσωτερικά μαχαιρώματα, μπόλικους εσωτερικούς καυγάδες, μπόλικες εσωκομματικές διεργασίες και ίσως πολύ …γέλιο.

Μέχρι να αποφασίσει ποιον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη θα έχει για αρχηγό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ισχυρή» κυβέρνηση και λαϊκοί αγώνες

Οσο και να θέλει ο Κ. Καραμανλής να δημιουργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνησή του είναι ισχυρή και πως «στηρίζεται στην κοινωνική πλειοψηφία», η ξεροκέφαλη πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί του. Ο στόχος της ισχυρής αυτοδυναμίας δεν επιτεύχτηκε. Ο λαός δεν έδωσε στον πρωθυπουργό την ισχυρή εντολή που ζητούσε. Αντίθετα, η ΝΔ έπεσε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες και περίπου 370.000 ψήφους και «διασώζεται» χάρη στον εκλογικό νόμο που δίνει το μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο λαός της έδωσε το «πράσινο φως» να προχωρήσει στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή στην κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων που σχεδιάζει. Βέβαια, η ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί «μονόδρομο» για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει την αποδοκιμασία που εκφράστηκε στις κάλπες, αλλά και το γεγονός ότι θα έχει απέναντί της πιο ενισχυμένο λαϊκό κίνημα, απόρροια και της εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ. Μόνο «περίπατος» δε θα είναι η ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων το επόμενο διάστημα.


Αναδόμηση του δικομματικού σκηνικού

Η εσωκομματική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, την οποία σηματοδότησε το εκλογικό αποτέλεσμα, κατευθύνεται μεθοδικά, ώστε να μην αγγίξει τον πυρήνα της κυρίαρχης πολιτικής, τα έργα και τις ημέρες του κόμματος, που είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε την ίδια και αυτή αντιλαϊκή πολιτική. Στόχος τους, η επικέντρωση στα πρόσωπα, ώστε να υπάρχουν περιθώρια το δικομματικό σκηνικό να βγει αλώβητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμφισβήτηση προς τον Γ. Παπανδρέου δεν αφορά τις πολιτικές που επί τόσες δεκαετίες εφαρμόστηκαν, ούτε και τις στρατηγικές συγκλίσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, που τα τελευταία χρόνια υπήρξαν, αλλά το όλο σκηνικό εντάσσεται σε μια προσπάθεια αναδόμησης του δικομματισμού μετά και το πλήγμα που δέχτηκε με την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Αγχος μεγάλο…

Ολοφάνερο το βράδυ των εκλογών το άγχος των δημοσιογράφων στις τηλεοράσεις μπροστά στη σημαντική αύξηση που σημείωσε το ΚΚΕ… Ρωτούσαν κάθε εκπρόσωπο του Κόμματος που καθόταν στο πάνελ «τι θα γίνει τελικά;»… Αγωνία μεγάλη. Θα φερθείτε υπεύθυνα; Θα αξιοποιήσετε το μεγάλο ποσοστό σας; ‘Η απλά θα πανηγυρίσετε και θα επιμείνετε στην απομόνωσή σας; Αυτό ήταν σταθερά το πνεύμα των ερωτήσεων προς τους εκπροσώπους του ΚΚΕ. Μα γιατί επιτέλους αρνείστε συνεργασία έστω και σε επιμέρους θέματα με τα κόμματα εξουσίας;

Ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιαζόταν η ενίσχυση του ΚΚΕ άξια λόγου και σχολιασμού μόνο στην περίπτωση που το ΚΚΕ θα αποφάσιζε να ρίξει επιτέλους λίγο νερό στο κρασί του. Δηλαδή σύμφωνα με τη λογική τους θα άξιζε μόνο αν το ΚΚΕ έπαυε να είναι ΚΚΕ… Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της κ. Παναγιωταρέα, που δεν μπορούσε να το χωνέψει: Τι κακό δηλαδή έχει ο δικομματισμός, «τζιζ» κάνει; Τόσα χρόνια ο δικομματισμός μάς κυβερνά, πού είναι το πρόβλημα; (!!!) Ελα όμως που υπάρχει πρόβλημα και λέγεται αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν τα κόμματα του δικομματισμού. Γι’ αυτό μια μερίδα του λαού αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα και να ψηφίσει το ΚΚΕ. Η δράση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα είναι ήδη σε εξέλιξη. Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει καινούριες δυνατότητες.


«Κοστουμάκι» και στους αγροφύλακες

Με το που συγκροτήθηκε η Αγροφυλακή, ήρθε και το κοστουμάκι της! Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας υπέγραψαν κοινή απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1842/12.9.2007) για τη χορήγηση 650 ευρώ σε κάθε αγροφύλακα «για την κάλυψη εξόδων προμήθειας υφάσματος και ραφής στολών». Συνολικά, το κόστος των στολών θα στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο 1.170.000 ευρώ και απ’ ό,τι φαίνεται οι αγροφύλακες θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν τα «15 είδη ένδυσης και υπόδησης», που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση.

Με τους μετριότερους υπολογισμούς, ο κάθε αγροφύλακας θα χρειαστεί να ξοδέψει περισσότερα από 220 ευρώ – προσαύξηση 33% – για να προμηθευτεί τις στολές που χρειάζονται.

Αρχή με «κοστουμάκι», λοιπόν, και οι αγροφύλακες…

 

Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απο μέρα σε μέρα, αντιϊμπεριαλιστικό μέτωπο, νεολαία. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα σε Μέρα 18-09-2007
Αρέσει σε %d bloggers: