Η επόμενη μέρα

Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει αισιοδοξία στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ είναι αναμφισβήτητα αυτό που χαρακτήρισε την προχτεσινή εκλογική μάχη. Περίπου 150.000 νέοι ψηφοφόροι συναντήθηκαν στην κάλπη με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους συνεργαζόμενους με το Κόμμα.

Η αθροιστική μείωση των ποσοστών του δικομματισμού είναι ενθαρρυντικό στοιχείο. Κυρίως επειδή επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερης πόλωσης τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στους εκβιασμούς και των δύο, ένα σημαντικό κομμάτι, κύρια της εργατικής τάξης και της νεολαίας, ανέπτυξε ισχυρές αντιστάσεις. Εφτασε μέχρι την κάλπη με κριτήριο τη δική του πείρα και όχι τα ψευτοδιλήμματα των αστικών κομμάτων. Η πλειοψηφία, ωστόσο, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων παραμένει εγκλωβισμένη στις μυλόπετρες του δικομματισμού.

Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ σχετικά με τη σχεδιασμένη από την πλουτοκρατία και το δικομματισμό αντιλαϊκή λαίλαπα τις οποίες πρόβαλλε στο λαό όλο το προηγούμενο διάστημα ισχύουν στο ακέραιο. Λίγες μόλις ώρες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι θα αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου ακόμα πιο γρήγορα και αποφασιστικά να προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα. Για τη σχεδιαζόμενη επίθεση, θα χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι τη «σαφή – όπως τη χαρακτηρίζει – εντολή» που πήρε, την «ισχυρή κυβέρνηση» που θα σχηματίσει. Τα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα εργασιακά θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό για την εργατική λαϊκή οικογένεια τρόπο. Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση χρειάζεται ξεκάθαρη γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης. Και τέτοια γραμμή μονάχα το ΚΚΕ διαθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπέστη σοβαρή εκλογική ήττα, ακόμη και μετά το όποιο ρετουσάρισμα θα επιχειρήσει στην αντιλαϊκή πολιτική του, θα συνεχίσει να προσφέρει με το ίδιο σθένος τις υπηρεσίες του στο κεφάλαιο, θα συνεχίσει την ίδια αντιδραστική πολιτική που εφάρμοσε και στηρίζει. Αλλωστε, η ήττα του αποδίδεται από κορυφαία στελέχη όχι στην πολιτική του αλλά στον τρόπο προβολής της, δηλαδή στην κακή προπαγάνδα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα που να είναι σε όφελός τους απ’ αυτά τα κόμματα.

Η επόμενη μέρα βρίσκει επίσης τις λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία, με τα ίδια προβλήματα όπως και την προηγούμενη. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση του ΚΚΕ κάνει πιο δυνατό το αντίβαρο στο δικομματισμό, στην πολιτική του κεφαλαίου. Και χρεώνει τους κομμουνιστές με το μεγάλο καθήκον να ανταποκριθούν στην εμπιστοσύνη των εκατοντάδων χιλιάδων που ψήφισαν το ΚΚΕ, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν σε όλα μαζί του. Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των ταξικών αγώνων, στη μάχη για κάθε μικρό και μεγάλο λαϊκό πρόβλημα. Να συναντηθούν με ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στους δρόμους του αγώνα, στη βάση του κοινού ταξικού συμφέροντος.

Να εντείνουν την προσπάθειά τους για τον απεγκλωβισμό νέων δυνάμεων από το δικομματισμό. Να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αποτελεσματική άμυνα του λαού, στην οργάνωση της αντεπίθεσής του. Σ’ αυτήν τη βάση, το ΚΚΕ σχεδιάζει ήδη τη δράση του μέσα και έξω από τη Βουλή. Με πείσμα και αστείρευτη πίστη στη δύναμη του λαού, που μπορεί και πρέπει να φέρει τα πάνω κάτω.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η επόμενη μέρα
Αρέσει σε %d bloggers: