ΚΚΕ Δυναμική άνοδος σε όλες τις περιφέρειες

 

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την άνοδο των ψήφων και ποσοστών του Κόμματος

Η καθολική αύξηση των ποσοστών που συγκέντρωσαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σ’ ολόκληρη τη χώρα είναι ένα από τα πλέον οφθαλμοφανή αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (την ώρα που έκλεινε η σελίδα του «Ρ» έλειπαν τα στοιχεία 40 τμημάτων από τα 20.587 εκλογικά τμήματα), ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του εκλογικού αποτελέσματος είναι και τα παρακάτω:Το ΚΚΕ ψηφίστηκε από 583.272 ψηφοφόρους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,2%. Στις εκλογές του 2004, είχαμε πάρει 436.573 ψήφους και ποσοστό 5,9%. Δηλαδή, τα ψηφοδέλτια του Κόμματος συγκέντρωσαν 146.699 περισσότερες ψήφους, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2,3 μονάδες. Το φετινό ποσοστό αποτελεί τη συνέχεια της ανοδικής πορείας που καταγράφει η εκλογική δύναμη του Κόμματος και είναι το υψηλότερο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε, όταν μαζί με τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του Κόμματος, οι κομμουνιστές μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες και εχθρικές συνθήκες, είχαν δώσει τη μάχη των εκλογών του 1993, συγκεντρώνοντας ποσοστό 4,5%.

Στις προχτεσινές εκλογές σημειώθηκε αύξηση ψήφων και ποσοστών στις 55 από τις 56 περιφέρειες της χώρας.

Σε 11 περιφέρειες το ποσοστό που συγκεντρώνει το Κόμμα ξεπερνά το 10%. Στην πρώτη θέση τα αποτελέσματα που αφορούν τη Σάμο (περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα της Ικαρίας), όπου οι συνδυασμοί του Κόμματος εμφανίζονται με δύναμη 18,1%. Με ποσοστά πάνω από 10% ακολουθούν περιοχές όπως Κέρκυρας, Β΄ Πειραιώς, Λέσβου, Κεφαλληνίας, Β΄ Αθηνών, Λευκάδας, Α΄ Αθηνών, Ζακύνθου, Α΄ Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Αξιοσημείωτο – και ποιοτικό – χαρακτηριστικό στοιχείο από την άνοδο που σημείωσαν οι δυνάμεις του Κόμματος, είναι ότι η βελτίωση των ποσοστών είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές όπου υπάρχει συγκεντρωμένη εργατική τάξη και άλλοι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα που αφορούν τις δύο εκλογικές περιφέρειες και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, ενώ ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία για Εύβοια, Αττική κλπ.

Οπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα, σε εφτά εκλογικές περιφέρειες της χώρας η βελτίωση των ποσοστών του Κόμματος, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2004, ξεπερνά τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κέρκυρα με διαφορά 6,8 μονάδες και ακολουθούν Α΄ Θεσσαλονίκης, Σάμου, Β΄ Πειραιώς, Β΄ Αθηνών, Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς κλπ. Η μόνη περιοχή που είχαμε πτώση σε ποσοστά και ψήφους είναι η Ξάνθη, με ποσοστό 3,54% αυτή τη φορά, έναντι 3,85% το 2004.

 

Σταθερά ανοδική πορεία

 

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία του ΚΚΕ στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 έως και σήμερα. Το 1993, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μετά τη σοβαρή δοκιμασία την οποία πέρασε τόσο με τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όσο και με τη διάσπαση, βρίσκει το ΚΚΕ λαβωμένο, αλλά όρθιο να δίνει την εκλογική μάχη και να λαμβάνει 4,54%.Η σταθερότητα στις αρχές και τις αξίες του, η ανυποχώρητη στάση του και συνέπειά του στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, η αναγνώρισή του από πλατιά λαϊκά στρώματα ως ο ακούραστος μαχητής και υπερασπιστής τους, οι θέσεις και οι προτάσεις του επεξεργασμένες πάντα με γνώμονα το δίκιο των ανθρώπων του μόχθου, σταδιακά αναγνωρίζονται από ολοένα και περισσότερους και αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν.

Ετσι:

  • Στις εκλογές του 1996 το ΚΚΕ αυξάνει το προηγούμενο ποσοστό του σε 5,60%.
  • Στις εκλογές του 2000 παραμένει στάσιμο με ποσοστό 5,53%.
  • Στην αναμέτρηση του 2004 αυξάνει το ποσοστό του σε 5,89%.
  • Στις τελευταίες, προχτεσινές εκλογές το ποσοστό του φθάνει στο 8,15%.

 

 

Οι βουλευτικές έδρες του ΚΚΕ

Στον πίνακα αυτό παραθέτουμε την κατανομή των 22 βουλευτικών εδρών του ΚΚΕ ανά εκλογική περιφέρεια, όπως αυτές προέκυψαν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτέμβρη 2007 και τις αντίστοιχες 12 βουλευτικές έδρες που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης Μάρτη 2004. Σημειώνουμε ότι μέχρις χτες αργά το βράδυ η καταμέτρηση των σταυρών σ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες, όπως την έδιναν τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν είχε ολοκληρωθεί.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΚΚΕ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΚΕ Δυναμική άνοδος σε όλες τις περιφέρειες
Αρέσει σε %d bloggers: