ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Μία πάνω, μία κάτω…

Πολλή κουβέντα έγινε στις τηλεοράσεις για το ΣΥΡΙΖΑ και το εκλογικό του ποσοστό. Εδινε και έπαιρνε η άποψη πως ήταν η πολιτική δύναμη με τη μεγαλύτερη εκλογική άνοδο, αν και η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, με το ΚΚΕ να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο. Τυχαίο; ή σκοπιμότητες; Δεν έχει σημασία… Αυτό που έχει σημασία είναι το τι πραγματικά ισχύει. Ποια είναι η αλήθεια.

Ετσι, αν ανατρέξουμε στην πορεία του ΣΥΝ από τις εκλογές του 1993, οπότε και για πρώτη φορά συμμετέχει στις εκλογές ως αυτόνομο πολιτικό κόμμα, θα δούμε μια πορεία γεμάτη σκαμπανεβάσματα.

Στις εκλογές του 1993 δεν κατορθώνει να πιάσει το όριο για την είσοδό του στη Βουλή. Μένει εκτός, συγκεντρώνοντας 2,94%.

Στις επόμενες, το 1996, ο Συνασπισμός καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο και εισέρχεται στη Βουλή με ποσοστό 5,12%. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει σε βουλευτικές εκλογές ως και σήμερα.

Στην εκλογική αναμέτρηση του 2000 ο ΣΥΝ εισέρχεται οριακά στη Βουλή, αφού το προηγούμενο ποσοστό του συρρικνώνεται στο 3,20%.

Το «θρίλερ» της εισόδου του ή μη στη Βουλή το ξαναζεί και στις εκλογές του 2004. Τελικά μπαίνει με ποσοστό 3,26%.

Στις προχτεσινές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο ΣΥΝ αυτοτελώς, αλλά σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς δυνάμεις, έλαβε 5%. Δηλαδή ποσοστό μικρότερο και απ’ αυτό του 1996.

Επομένως από πουθενά δεν προκύπτει ότι ήταν η δύναμη με τη μεγαλύτερη εκλογική άνοδο. Οπως επίσης δεν κατέγραψε και το μεγαλύτερο εκλογικό του ποσοστό σ’ αυτές τις εκλογές, αφού είναι μικρότερο και απ’ αυτό του 1996.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκλογές 2007, ΣΥΝ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Μία πάνω, μία κάτω…
Αρέσει σε %d bloggers: