Απο Μέρα σε Μέρα 19-09-2007

Θα μας βρουν απέναντί τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε όλη την προεκλογική περίοδο το ΚΚΕ δεν έπαυε να τονίζει ότι έρχονται χειρότερες μέρες για το λαό, όποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, αναδειχτούν στην κυβέρνηση. Δεν πέρασαν, λοιπόν, ούτε δύο μέρες και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με χτεσινό της ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τη θέση αυτή…Συγκεκριμένα, περιγράφει τους επτά άξονες των «μεταρρυθμίσεων» στους οποίους θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται:

  • Η κατάργηση ειδικών λογαριασμών που ενισχύουν τα ερευνητικά κέντρα των ΑΕΙ, τον αθλητισμό, τα έργα υποδομής των οικισμών που μπαίνουν στα σχέδια πόλης, τις εισφορές για την αρωγή σεισμοπλήκτων, το εισόδημα κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων μέσω επιδομάτων κ.ά.
  • Η αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των εισφορών και μείωση των συντάξεων.
  • Οι αλλαγές στη φορολογία, με κατάργηση μεν των φόρων μεταβίβασης στην πρώτη κατοικία και κληρονομιάς, αλλά και με την επιβολή ενιαίου τέλους κατοχής ακινήτων, που θα χαρατσώνει εσαεί όλους τους Ελληνες.
  • Η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων (λιμάνια, αεροδρόμια) σε συνδυασμό με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που θα επιφέρουν νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και νέα χαράτσια στο λαό.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το ξεπούλημα νέων «πακέτων» μετοχών της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου…

Κάτι «ξεχνά», όμως, η κυβέρνηση: Οτι ο λαός, μειώνοντας το δικομματισμό και ενισχύοντας το ΚΚΕ, έδωσε το μήνυμα πως θα αντιπαλέψει αυτή την πολιτική. Θα αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και για να αποσπάσει νέες κατακτήσεις. Και γι’ αυτό θα τον βρει σύντομα απέναντί της.


Ενταση του αγώνα της αγροτιάς

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η επόμενη περίοδος και για τον αγροτικό τομέα, αφού η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ολοκληρώσει και να εμβαθύνει τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα ενταθεί. Η λεγόμενη «αναδιάρθρωση» των καλλιεργειών, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια μαζικού ξεκληρίσματος της μικρής και φτωχής αγροτιάς της πατρίδας μας και συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια των ολίγων. Οι σχετικές μελέτες άλλωστε έχουν έρθει ήδη στο φως της δημοσιότητας… Το συνεπές αγροτικό κίνημα, ενδυναμωμένο και από το ελπιδοφόρο μήνυμα της κάλπης, πρέπει από σήμερα κιόλας, να εντείνει τις προσπάθειες για τη συσπείρωση των φτωχομεσαίων αγροτών και την οργάνωση των αγώνων τους, μαζί με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην αντιαγροτική λαίλαπα που επέρχεται εξαιτίας της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ.


Αποκαλύψεις Γκρίνσπαν

Ενας γνωστός και υψηλότατος υπάλληλος του μεγάλου κεφαλαίου των ΗΠΑ με διεθνή επιρροή, ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, ήρθε όψιμα να προστεθεί στους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η εποχή των αναταράξεων – περιπέτειες του Νέου Κόσμου», κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους ότι έκανε την επέμβαση στο Ιράκ για τον έλεγχο του πετρελαίου. Φυσικά το αυτονόητο δεν καλύπτει όλη την αλήθεια, δηλαδή ότι ο πόλεμος είναι το απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εκμεταλλευτικού συστήματος. Κατά τα άλλα, ο Γκρίνσπαν μιλάει για όλους και για όλα, για τα πρώην αφεντικά του, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην οικονομική πολιτική και τα πρόσφατα προβλήματα που υπήρξαν με τα στεγαστικά δάνεια και τα παλιότερα γνωστά σκάνδαλα με τον ενεργειακό κολοσσό «Ενρον», που ανακατευόταν σε ασφαλιστικά προγράμματα και άφησε εκατομμύρια εργαζομένων ξεκρέμαστους στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Επειδή ο Γκρίνσπαν ήταν πρωταγωνιστής σε όλα όσα περιγράφει στο βιβλίο του δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε την ακρίβειά τους. Οσον αφορά στα προσωπικά κίνητρα της δημοσιοποίησης – με δεδομένο πως και ο ίδιος ενοχοποιείται από πολλά απ’ αυτά τα γεγονότα – μπορούν ίσως να αναζητηθούν στις ανειρήνευτες αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόσμου των μονοπωλίων.


Ανατιμήσεις και συμφέροντα του κεφαλαίου

Ανατιμήσεις προανήγγειλε, χτες, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Αρμενάκης, τις οποίες απέδωσε στις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή εξέφραζε την ικανοποίησή του για την επανεκλογή της ΝΔ και ζητούσε από τη νέα κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στις αντιδραστικές ανατροπές στην Παιδεία, στο Ασφαλιστικό, κλπ. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα, πακέτο πάνε: Ανατιμήσεις από τη μια, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις από την άλλη και στη μέση συνεπής στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των χιλιάδων μικρεμπόρων.


Ιδιοι και απαράλλακτοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ, ΤΙ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ αλλαγές είναι αυτές παντού! Νέο κυβερνητικό σχήμα από τη Νέα Δημοκρατία, με νέες διαθέσεις και αναβαθμισμένους στόχους.Νέος αρχηγός – εκτός απροόπτου – στο ΠΑΣΟΚ και επίσης νέοι συσχετισμοί.

Ολα φαίνονται να αλλάζουν στο πολιτικό σκηνικό και, γενικώς, να φυσάει ένας αέρας φρεσκάδας και ανανέωσης, πάντα (φυσικά) για το καλό του τόπου. Σχεδόν …κινδυνεύουμε όλοι να μας παρασύρει.

Εχουμε, άλλωστε, και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που παρακολουθούν βήμα βήμα όλες τις εξελίξεις και μας ενημερώνουν αναλυτικά για οτιδήποτε σαλέψει, γνωρίζοντας, φυσικά, και όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων. Είτε αυτό υπάρχει, είτε όχι…

Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι σε όλα αυτά, άλλο που όσοι δημιουργούν όλη αυτήν τη «βαβούρα» δε θέλουν να το αντιληφθούμε.

Ποιο είναι; Μα το ότι αν αφαιρέσουμε το «πολιτικό μάρκετινγκ» αυτής της ιστορίας βρίσκουμε από κάτω τη …Νέα Δημοκρατία που ξέραμε και το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε. Ιδια, απαράλλακτα, χωρίς την παραμικρή μεταβολή στις πολιτικές και τις στοχεύσεις τους.

Αλλωστε, μέσα στον όλο χαμό, ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανεπηρέαστος συνεχίζει να καταρτίζει τον προϋπολογισμό του, μια και ήξερε ότι στην πραγματικότητα τίποτε δε θα αλλάξει (πολύ, δε, περισσότερο, ο υπουργικός του θώκος) και οι αντιλαϊκές πολιτικές θα συνεχιστούν.

ΠΑΝΤΩΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ κι εμείς τον προβληματισμό μας, σχετικά με το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι το «σύγχρονο» κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να έχει διαδικασίες «μπανάλ», όπως συνέδρια και άλλα τέτοια…

Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει αποκλειστικά μέσω Ιντερνετ και να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου …παγκοσμίως. Σε τελική ανάλυση, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μια διεθνής προσωπικότητα, μια και κατέχει τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Επίσης, οι δυο (τουλάχιστον) υποψήφιοι, εκτός από το να καταθέσουν τις πολιτικές τους απόψεις, να διαγωνιστούν σε αγώνα πρωινού «τζόγκινγκ» και στο τέλος να κερδίσει όποιος πει το καλύτερο ανέκδοτο.Σύγχρονα πράγματα, ουσιαστικές αλλαγές…

Χωρίς τον ξενοδόχο

Το ότι το Ασφαλιστικό θα ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, θα σχημάτιζε κυβέρνηση, ήταν εδώ και καιρό ξεκάθαρο και χιλιοδιατυπωμένο. Το ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα ήταν αντιδραστικές και επώδυνες για τους εργαζόμενους, φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν κατά την προεκλογική περίοδο τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το περίγραμμα των ανατροπών που περιέχονται και στα προγράμματά τους. Τώρα, με την επίκληση και της «καθαρής λαϊκής εντολής», ήρθε η ώρα του λογαριασμού…Δύο τουλάχιστον εφημερίδες επιβεβαιώνουν στα χτεσινά τους φύλλα ότι από την επομένη κι όλας των εκλογών μπαίνει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για το Ασφαλιστικό. Η μεθόδευση των ανατροπών, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προβλέπει έναν εξάμηνο «κοινωνικό διάλογο» (με κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις) και την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας μέχρι τον Ιούνη που μας έρχεται!

Είναι φανερό ότι το κεφάλαιο βιάζεται να διευθετήσει μια σημαντική «εκκρεμότητα» που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Είναι, επίσης, φανερό ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή εκλογή της, όπως από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσε το ΚΚΕ. Μία και μόνη διέξοδος υπάρχει για το λαό: Να τους δώσει να καταλάβουν ότι στα αντιασφαλιστικά τους σχέδια λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και το ΚΚΕ, ακόμα πιο δυνατό μετά τις εκλογές, θα πρωτοστατήσει σ’ αυτήν την κατεύθυνση.


Αποπροσανατολισμός

Μέχρι και την Κυριακή των εκλογών εφημερίδες όπως τα ΝΕΑ, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το ΕΘΝΟΣ και το ΒΗΜΑ, αλλά και ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΚΑ, περίπου είχαν θεοποιήσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «αυριανό πρωθυπουργό». Τον «Γιώργο», όπως επί τέσσερα χρόνια προσπαθούσαν να τον πλασάρουν στο λαϊκό υποσυνείδητο. Από προχτές, στις πρώτες σελίδες, σε ολοσέλιδα άρθρα και ρεπορτάζ τους, ξεκίνησαν την ανθρωποθυσία.

Πχ στα ΝΕΑ: «Αποδοκιμασία στο ΠΑΣΟΚ», «Ζητούσαν εκλογές και… αιφνιδιάστηκαν», «Μια προαναγγελθείσα ήττα», «Οι επτά «αδύναμοι» κρίκοι». Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΣΟΚ στο ΠΑΣΟΚ», «Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1981», «Οι ανίκανοι και οι άχρηστοι». Στο ΕΘΝΟΣ: «Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα». Ενώ στο ΒΗΜΑ ρεπορτάζ με τίτλο «Πάγωσαν οι νομαρχιακές οργανώσεις» γράφει ότι «τα τοπικά στελέχη σε κατάσταση σοκ (αν και ορισμένοι έβλεπαν την καταστροφή να έρχεται και προειδοποιούσαν εδώ και μήνες) τηλεφωνούσαν στη Χαριλάου Τρικούπη για να μάθουν τι γίνεται». Φυσικά τα ανάλογα λέγονταν από παρουσιαστές και σχολιαστές του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΚΑ από το βράδυ της Κυριακής κι έπειτα.

Δηλαδή όπως προκύπτει από τα τωρινά γραφόμενα και τα λεγόμενά τους, την ήττα τους την έβλεπαν να έρχεται, άσχετα από το τι ψέματα προπαγάνδιζαν πριν. Και τώρα απλά (τους) φταίει ένα πρόσωπο, που θα το αλλάξουν και δεν τρέχει μία…

Αλλά έτσι πράττουν πάντα στοχεύοντας – και με αυτόν τον τρόπο – στον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα και τα αίτιά τους. Επιδιώκοντας τον ετσιθελικό εγκλωβισμό της λαϊκής ψήφου στα στενά όρια του δικομματισμού και των παραφυάδων του, πάντα προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Αυτή τη φορά δεν τους πέρασε. Εγινε ένα σημαντικό ρήγμα. Στο χέρι όλων των δημοκρατών και προοδευτικών ανθρώπων, των γνήσιων αγωνιστών, είναι να διευρυνθεί.


Τι περίμενε;

Με το «καλημέρα» και οι αυταπάτες. Σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Τα ίδια πάνω – κάτω πρόσωπα επιλέχτηκαν και πάλι για να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική, σαν να μην έγιναν εκλογές, σαν να μην ελήφθη κανένα μήνυμα από τη μείωση της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, από τους κοινωνικούς αγώνες που προηγήθηκαν και από την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που γνώρισε η χώρα».

Περίμενε, άραγε, η ηγεσία του ΣΥΝ ότι η κάλπη, όσο οδυνηρά αποτελέσματα κι αν έβγαζε για το δικομματισμό, θα τον οδηγούσε στο να απαρνηθεί τον εαυτό του ως πολιτικό εκπρόσωπο της άρχουσας τάξης; `Η μήπως ότι η αλλαγή προσώπων σε μια κυβέρνηση με δεδομένη την πολιτική της θα άλλαζε κάτι; Η ΝΔ είχε με σαφήνεια και πριν τις εκλογές ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει στη ρότα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Το ΠΑΣΟΚ ομοίως. Ούτε η πρώτη, λόγω απώλειας ψήφων, ούτε το δεύτερο λόγω της μεγάλης του πτώσης, είναι διατεθειμένα να αλλάξουν αυτή την πορεία. Αλλη πορεία για τον τόπο μπορεί να επιβάλλει μόνο ο λαός με την οργάνωση και την ανάπτυξη της κοινωνικοπολιτικής του πάλης εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΣΥΝ, απο μέρα σε μέρα, καπιταλισμός. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απο Μέρα σε Μέρα 19-09-2007
Αρέσει σε %d bloggers: