Κρίση στο ΠΑΣΟΚ : Η κορυφή του παγόβουνου

Οι διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική ήττα μπορεί να εκδηλώνονται στο επίπεδο του «προσώπου» που θα ηγηθεί της πορείας για την ανακατάληψη της εξουσίας, στην ουσία όμως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της σοβαρής πολιτικής κρίσης που διέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μια κρίση, που δεν έχει να κάνει με τη μικρότερη ή μεγαλύτερη ικανότητα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί με την αντίστοιχη ηγεσία της ΝΔ στη μάχη της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά στη βάση της κρίσης αυτής είναι η λαϊκή αποδοκιμασία και δυσαρέσκεια που δείχνει ότι ο εγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων έχει τα όριά του. Το μήνυμα, δε, αυτό αφορά και στους δύο πόλους του δικομματισμού. Το βασικό, λοιπόν, πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι το πώς θα μπορέσει ν’ αντιπολιτευτεί …μια κυβέρνηση που ασκεί μια αντιλαϊκή πολιτική με την οποία συμπλέει σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της. Δηλαδή, το πρόβλημα είναι πώς θα συγκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο, ώστε να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση και υποστήριξη.

Η διαμάχη αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα και όχι μόνο είναι μακριά από αυτά αλλά και σε τελική ανάλυση είναι ενάντια σε αυτά. Ποτέ δεν μπορεί να προσδοκά ο λαός, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που έχουν ζήσει και ζουν στο πετσί τους τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάτι καλό από μια διαμάχη εξουσίας για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτοί που σήμερα στο ΠΑΣΟΚ μιλάνε για την ανάγκη «αλλαγής» του κόμματός τους και κάνουν λόγο για «νέες θέσεις», επιχειρούν να κρύψουν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το Μάρτη του 2007, ψήφισαν ομόφωνα το αντιδραστικό και αντιλαϊκό «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ. Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα λαϊκά στρώματα που βρίσκονται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι ομόφωνα όλοι αυτοί που σήμερα μοιράζονται σε «στρατόπεδα», μέχρι χτες ψήφιζαν για να εφαρμόσουν και να προωθήσουν, αν γίνουν κυβέρνηση, τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις.

Οι διεργασίες που ξεκίνησαν στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να καλλιεργήσουν αυταπάτες ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα που βρίσκονται στους κόλπους του ότι το κόμμα αυτό μπορεί να αλλάξει τον ταξικό του χαρακτήρα, να αλλάξουν η πολιτική του και οι στοχεύσεις του. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να αναμένουν καμιά φιλολαϊκή στροφή όποιος και αν βρεθεί στο «τιμόνι» της ηγεσίας αυτού του κόμματος. Ο αυριανός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η νέα ηγετική ομάδα και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν να είναι εκφραστές των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, θα παραμείνουν πιστοί στην εφαρμογή της σκληρής ταξικής πολιτικής και εκ νέου θα δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμούς. Η νεοταξική πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει γυρισμό. Τα λαϊκά στρώματα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο ΠΑΣΟΚ μπροστά στις εξελίξεις δεν πρέπει να λειτουργήσουν σαν «οπαδοί» των «πόλων» που θα δημιουργηθούν. Αντίθετα, πρέπει και μπορεί να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα είναι καθοριστικά για τη στάση τους.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρίση στο ΠΑΣΟΚ : Η κορυφή του παγόβουνου
Αρέσει σε %d bloggers: