Κυβέρνηση νέας αντιλαϊκής επίθεσης

  • Τις προτεραιότητες για την ανατροπή των λαϊκών δικαιωμάτων υπηρετεί πρώτα απ’ όλα το νέο κυβερνητικό σχήμα

  • Στόχος η γρήγορη και πιο αποφασιστική προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

 

Η αποτελεσματικότερη και ταχεία προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της «νέας» κυβέρνησης Καραμανλή, συνεχίζοντας την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση των προηγούμενων χρόνων.Από τη σύνθεση της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε χτες και ορκίζεται σήμερα, προκύπτει αβίαστα ότι ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις τουλάχιστον όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα για να προχωρήσει με σταθερά και γρήγορα βήματα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών ανατροπών.

Για το σκοπό αυτό αφ’ ενός κρατά τους «βασικούς» και δοκιμασμένους υπουργούς και ταυτόχρονα τους πλαισιώνει με αρκετούς νέους, οι οποίοι διακρίνονται για την αφοσίωσή τους στις «μεταρρυθμίσεις» και τον Κ. Καραμανλή. Γενικότερα, το νέο κυβερνητικό σχήμα διακρίνεται για την ιδεολογικοπολιτική σύμπνοιά του και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις πλέον ακραίες αντιλαϊκές επιλογές.

Επιδιώκοντας να δημιουργήσει την αίσθηση για ένα «νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα», ο πρωθυπουργός φρόντισε να απαλλάξει τη νέα κυβέρνηση από παλιά βαρίδια ή υπουργούς που δεν είχαν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Η σύνθεση της κυβέρνησης υπηρετεί πρώτα απ’ όλα τις προτεραιότητες που έχουν ήδη τεθεί για τα επόμενα χρόνια.

Οικονομία: Το οικονομικό επιτελείο παραμένει κατά βάση το ίδιο καθώς στόχος είναι να εξασφαλιστεί η γρήγορη και δίχως καθυστερήσεις προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Στην ημερήσια διάταξη είναι το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συνέχιση της λιτότητας κ.ο.κ. Το βάρος θα σηκώσει, βέβαια, ο Γ. Αλογοσκούφης στο Οικονομίας και ο Β. Μαγγίνας στο Απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, είναι σαφής η αποστολή του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο γνωστός για τις νεοσυντηρητικές απόψεις του είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», του ΟΤΕ, την «εξυγίανση» του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών κ.ο.κ. Η τοποθέτηση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Τουρισμού αποσκοπεί στη διευκόλυνση των «μεγάλων επενδυτών», στους οποίους θα εκχωρηθούν τα πάντα (ακτές, νησιά, λιμάνια, δάση κ.ο.κ.). Παράλληλα, η παραμονή του Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ εγγυάται την απρόσκοπτη «συνεργασία» με τους μεγαλοεργολάβους για τα «μεγάλα έργα» και την υλοποίηση των χωροταξικών σχεδίων προς όφελος της «ανάπτυξης» της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο διορισμός του Αλ. Κοντού σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των αγροτών, μέσω της πριμοδότησης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Παιδεία: Η τοποθέτηση του Ευρ. Στυλιανίδη στη θέση της Μ. Γιαννάκου επιβεβαιώνει περίτρανα τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών είναι γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του και τους αγώνες που είχε δώσει ως συνδικαλιστής της ΔΑΠ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δημόσια Διοίκηση: Η συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ένα υπερυπουργείο «εσωτερικής ασφάλειας» στα πρότυπα των ΗΠΑ, έχει στόχο την επιτάχυνση των τομών στη δημόσια διοίκηση («Καποδίστριας 2») και την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής.

Ναυτιλία: Η συγχώνευση των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου υπό τον Γ. Βουλγαράκη αποτελεί απαίτηση των ακτοπλόων εφοπλιστών, την οποία έσπευσε να ικανοποιήσει ο Κ. Καραμανλής, εκχωρώντας τους ταυτόχρονα την «τύχη» των νησιών και των κατοίκων τους.

– Εξωτερική πολιτική: Παραμένει στοχοπροσηλωμένη στη ρότα του ευρωατλαντισμού και της ενεργούς συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η μετάταξη του Π. Δούκα στο ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να υποτάξει το μηχανισμό του υπουργείου στα «ανοίγματα» του μεγάλου κεφαλαίου σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Οι νέοι και οι πρώην

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα τοποθετήθηκαν πολλά νέα στελέχη της ΝΔ κυρίως ως υφυπουργοί, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν και «γεω-πολιτικές» σκοπιμότητες. Πρόκειται για τους: Χρ. Ζώη, Παναγιώτη Χηνοφώτη, Ν. Λέγκα, Κ. Τασούλα, Γ. Πλακιωτάκη, Γ. Βλάχο, Στ. Καλαφάτη, Ανδ. Λυκουρέντζο, Σοφία Καλαντζάκου, Κ. Κιλτίδη, Γ. Ιωαννίδη και Π. Καμμένο.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση «κόπηκαν» οι: Μαριέττα Γιαννάκου (η οποία δεν εξελέγη βουλευτής), Β. Πολύδωρας, Α. Παπαληγούρας, Ευ. Μπασιάκος, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Μ. Κεφαλογιάννης και οι υφυπουργοί: Γ. Γιακουμάτος, Γ. Ορφανός, Απ. Ανδρεουλάκος, Γ. Καλός, Β. Μιχαλολιάκος, Θ. Γιαννόπουλος, Ι. Λαμπρόπουλος και Αν. Νεράντζης.

Οπως ανακοινώθηκε, ο Δ. Σιούφας θα προταθεί από τη ΝΔ για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 11 π.μ. και αμέσως μετά θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κανένα περιθώριο χρόνου στην αντιλαϊκή πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το σχηματισμό της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το σχηματισμό της κυβέρνησης:

«Ούτε στιγμή να μην πάει χαμένη. Στη «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ να μη δοθεί ούτε το ελάχιστο περιθώριο χρόνου. Η αντιλαϊκή πολιτική της θα συνεχιστεί, γιατί η ΝΔ είναι κόμμα του κεφαλαίου και έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που φέρνουν πλούτο στους λίγους και στους πολλούς ένταση της εκμετάλλευσης, μείωση του εισοδήματος και ζωή χωρίς δικαιώματα. Αρα, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες, χρειάζεται να οργανώσουν αμέσως την αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

Το ΚΚΕ θα κάνει εκείνο που δεσμεύτηκε και προεκλογικά: Θα δώσει όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό του λαού».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Ν.Δ.. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυβέρνηση νέας αντιλαϊκής επίθεσης
Αρέσει σε %d bloggers: