ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Μας υπόσχονται «σκληρό» 18μηνο

Σε 1,5 χρόνο θα επιδιώξουν να σαρώσουν τα πάντα, με επίκεντρο την προώθηση νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, την επιβολή νέων φόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Επίθεση μακράς διαρκείας, με στόχο πάντα …την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ετοιμάζεται να προαναγγείλει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ. Το εύρος της περιλαμβάνει τα πάντα και ο χρονικός της ορίζοντας φτάνει τους 18 μήνες… Στο διάστημα αυτό φιλοδοξούν να σαρώσουν τα πάντα. Θα επιχειρήσουν να προωθήσουν τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, να εφαρμόσουν το νέο σκληρό – αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2008, να προχωρήσουν στην «εκκαθάριση» των εκκρεμοτήτων τύπου «Ολυμπιακής», να προετοιμάσουν το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να καθιερώσουν τον αποικιοκρατικό θεσμό των «Συμπράξεων», σαν την κυρίαρχη μορφή κατασκευής των δημοσίων έργων, αλλά και να προωθήσουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στα πρότυπα της περιβόητης «ευελφάλειας».

Στο οικονομικό επιτελείο ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις 16 Σεπτέμβρη ως «πρόκριμα και επιδοκιμασία του κυβερνητικού έργου» για να συνεχίσει στη δεύτερη τετραετία πιο δυνατά… Είναι εμφανές ότι στο διάστημα Οκτώβρης 2007 – έως τις αρχές του 2009, θα επιχειρήσουν γενικό σάρωμα των πάντων, ώστε να έχουν καθαρίσει το έδαφος πριν από τις ευρωεκλογές που θα γίνουν το έτος αυτό. Αστάθμητος παράγοντας, βέβαια, στον όλο σχεδιασμό προβάλλει η απειλή μιας διεθνούς ύφεσης, η οποία, στην περίπτωση που εκδηλωθεί, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στους ρυθμούς ανάπτυξης και την απασχόληση, αλλά και οι αντιδράσεις από τον λαϊκό παράγοντα, οι οποίες φαίνεται ότι υποτιμούνται. Αν και τα λαϊκά στρώματα στις πρόσφατες εκλογές έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (μείωσαν την εκλογική τους δύναμη περισσότερο από 6 μονάδες), ωστόσο για τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων έχει χαρακτηριστικά μονόδρομου…

Η αυλαία αναμένεται να ξεκινήσει με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και ήδη προβάλλονται τρομοκρατικά σενάρια, ότι, χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων σε βάθος χρόνου φτάνουν έως και τα 400 δισ. ευρώ… Με άλλα δηλαδή λόγια, επανασύρουν από τη φαρέτρα την τρομοκρατία των ελλειμμάτων, την οποία είχαν «θάψει» στην περίοδο των εκλογών. Στα δημοσιονομικά, το τοπίο προβάλλει γκρίζο για τα λαϊκά στρώματα. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2008 προβλέπει περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων στο 2,4% του ΑΕΠ, αλλά τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται σύνθετα… Και αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδας – αντικρούοντας τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας – υποστηρίζει ότι τα κρατικά έσοδα τον Αύγουστο «βούλιαξαν», κάτι που αναμένεται να γίνει και το Σεπτέμβρη. Κοντά σε αυτό, θα πρέπει να προστεθούν το αδιευκρίνιστο έως σήμερα κόστος των πυρκαγιών που κατέστρεψαν τη μισή Πελοπόννησο τον Αύγουστο – μόνο η χορήγηση του επιδόματος των 3.000 ευρώ ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ – αλλά και οι νέες δαπάνες που θα χρειαστούν για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών… Με τα δεδομένα αυτά, αλλά και με δεδομένο τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, η αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, φόροι μεταβιβάσεων) θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη…

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

Ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι ηγεσίες του ΕΒΕΑ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΛΠΕ, «χαιρέτισαν» το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, προβάλλοντας επίσης τις αξιώσεις τους για προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Ικανοποιημένοι έσπευσαν να εμφανιστούν οι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων από το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ή ανακοινώσεις των ηγεσιών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ).

Ειδικότερα, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως εντολή στην κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει την πολιτική των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ζητήσει από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των δεσμεύσεών της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Παράλληλα, αξίωσε από την αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί αρωγός στην κυβερνητική πολιτική με «νέες προτάσεις και τις απαραίτητες συναινέσεις» σε διάφορα θέματα όπως, «στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στο Περιβάλλον, στη Δημόσια Διοίκηση, στο κράτος Πρόνοιας».

Στο ίδιο πνεύμα με τους εμποροβιομήχανους κινήθηκε και η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΕΕ. Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίηση της Συνομοσπονδίας επειδή – όπως είπε – «υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα αναλάβει άμεσα χωρίς παρενθέσεις την προώθηση του κυβερνητικού έργου». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση την «προώθηση των μεταρρυθμίσεων», με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.

Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό, ο Δ. Αρμενάκης αξίωσε διάλογο με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα λήξης και «συμμετοχή χωρίς προαπαιτούμενα και δεύτερες σκέψεις» και πρότεινε χρηματοδότηση του Ταμείου των Εμπόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 0,40 – 0,50% του ΑΕΠ. Ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τις αντιλαϊκές – ταξικές αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου για την Παιδεία, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και να συνδέσει τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την «αποτελεσματικότητά» τους! Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προανήγγειλε ουσιαστικά ανατιμήσεις σε όλο το εύρος του εμπορίου με πρόσχημα τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ανακοίνωσε πως, με αφορμή την ημέρα «Ελληνικού Εμπορίου», τα καταστήματα θα κάνουν «ειδικές τιμές» για το τριήμερο από τις 20 μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη.

Τέλος, η ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) – εκπροσωπεί τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων – με ανακοίνωσή της, αφού χαιρέτισε την εκλογή της «νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης», μετέφερε την «αισιοδοξία» των μεγαλοεργοδοτών στο χώρο του εμπορίου, πως θα «επιλύσει τα διαχρονικά προβλήματα της χώρας».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Καπιταλιστικά Κέρδη, Ν.Δ., εργατικά, κοινωνική ασφάλιση. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Μας υπόσχονται «σκληρό» 18μηνο
Αρέσει σε %d bloggers: