ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : «Σήμα» για αντιλαϊκή επίθεση

  • «Δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια μέρα ούτε ένα λεπτό», δηλώνει στους υπουργούς ο Κ. Καραμανλής
  • Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, «τομές» στο κράτος, λιτότητα, αναθεώρηση του Συντάγματος στις άμεσες προτεραιότητες της «νέας» κυβέρνησης

Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Υγεία, οι αντιδραστικές τομές στο κράτος, η συνέχιση της λιτότητας, η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ο Κ. Καραμανλής από την πρώτη «πανηγυρική» συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έσπευσε να «στοχοπροσανατολίσει» τους υπουργούς, αξιώνοντας ταυτόχρονα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Δείχνοντας τη σπουδή του για άμεση προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός ευθύς εξαρχής τόνισε ότι «χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει – δεν μπορεί να χαθεί ούτε μία μέρα ούτε ένα λεπτό»(!).

 

Ως ύψιστο στόχο έθεσε τη «μέγιστη αποτελεσματικότητα» και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε απ’ όλους να λειτουργούν με «αυστηρή προσήλωση στους στόχους και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων». Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ο ίδιος κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ήδη το οικονομικό επιτελείο (Γ. Αλογοσκούφης) δουλεύει με χρονοδιάγραμμα 18 μηνών.

 

Εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στις κυβερνητικές προτεραιότητες, τις οποίες μάλιστα εμφάνισε ως προϊόν «συμφωνίας με τους πολίτες», επισημαίνοντας ότι πρέπει να προωθούνται ταυτόχρονα «χωρίς να χάνουμε καιρό». Προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, επιστράτευσε ξανά τις προκλητικές παροχές – ψίχουλα, επαναλαμβάνοντας ότι τα σχετικά νομοσχέδια για τις «αυξήσεις» στις συντάξεις του ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, πολυτεκνικό επίδομα τριτέκνων θα ψηφιστούν πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αναφορά έκανε και στη συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, αποφεύγοντας όμως να πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Οι προτεραιότητες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:

 

Η «διασφάλιση της δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή η ένταση της λιτότητας, οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, η αύξηση των (έμμεσων) φόρων, οι ιδιωτικοποιήσεις. «Κρίσιμο βήμα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του 2008. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από τους υπουργούς κάθε δυνατή προσπάθεια για «το δραστικό περιορισμό οιασδήποτε σπατάλης και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

 

Η «επίλυση» του Ασφαλιστικού, στη βάση των θέσεων που είχε παρουσιάσει προεκλογικά, που ως γνωστόν προδικάζουν αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων. Ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε «υπεύθυνο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι «να προχωρήσουμε με σταθερά, με στέρεα βήματα, αλλά χωρίς αναβολές, χωρίς καθυστερήσεις». Ο στόχος είναι «ιερός»: «Εχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια σε κάθε πολίτη». Η αμέσως επόμενη φράση του «ιδίως, μάλιστα, στους οικονομικά ασθενέστερους» είναι αποκαλυπτική για το πού θα θέλει να «εξομοιώσει» τις συντάξεις.

 

Η συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, που αποκάλεσε «μεγάλη προτεραιότητά μας». Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στους «τίτλους», όπως «ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες», «νέα δυναμική στη στρατηγική για την ψηφιακή Ελλάδα, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες», παραπέμποντας ωστόσο σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα γίνει «στο αμέσως επόμενο διάστημα».

 

Μεταρρύθμιση του κράτους, η οποία περιλαμβάνει από την «ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας», τη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή («Καποδίστριας 2»), αλλά και τομές «στις δημόσιες μεταφορές και τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας». Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» με γνώμονα την «ποιότητα υπηρεσιών υγείας στον πολίτη που έχει ανάγκη».

 

Αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς η Βουλή είναι αναθεωρητική. «Δική μας επιλογή είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση, να υπάρξουν κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις αναθεωρητέες διατάξεις», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσβλέπει στη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ. Η εκκίνηση της διαδικασίας, συμπλήρωσε, θα οριστεί με γνώμονα την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.

 

Κατά τα λοιπά, η ομιλία του πρωθυπουργού αναλώθηκε σε οδηγίες στους υπουργούς για τις σχέσεις τους με τα ΜΜΕ – «η πολλή τηλεόραση, οι πολλές δηλώσεις, οι πολλές δημόσιες κουβέντες βλάπτουν και βλάπτουν σοβαρά» – αλλά και για τις μεταξύ τους σχέσεις – «λειτουργούμε όλοι (λειτουργούμε και οι 152) ως μια δυνατή ομάδα, ως μια γροθιά, απέναντι στα προβλήματα». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχιστεί η επικοινωνιακή ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον Θ. Ρουσόπουλο, επειδή κρίθηκε ότι λειτούργησε «με επιτυχία» στις πρόσφατες πυρκαγιές, προφανώς γιατί κατάφερε να «θολώσει» τις ευθύνες της κυβέρνησης για το πρωτοφανές οικολογικό και πολιτικοοικονομικό έγκλημα…

 

Επιχειρηματικά σχέδια για τα καμένα

Μόνο μεγάλα λόγια και προσωπικές δεσμεύσεις ότι δε θα τους ξεχάσει επιφύλασσε ο Κ. Καραμανλής στους πυρόπληκτους την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε σε κάποιο «συγκροτημένο σχέδιο» της κυβέρνησης για το οποίο όμως δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο. Επιπλέον, δεν έκανε κανέναν απολογισμό για τα μέτρα άμεσης ανακούφισης και κυρίως δεν είπε λέξη για τα χρήματα που θα διατεθούν για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι η ανάθεση της ανασυγκρότησης στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα θα ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό. «Η στήριξη των συμπολιτών μας και η ανασυγκρότηση, η αναγέννηση των περιοχών που έπληξαν οι φωτιές του Αυγούστου, είναι βασική προτεραιότητά μας. Είναι προσωπική δέσμευσή μου» είπε, παραπέμποντας στη συνέχεια στα μεγαλεπήβολα σχέδια. «Εχουμε καταρτίσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, για το σκοπό αυτό. Σχέδιο που πρόκειται να βελτιώνεται και να εφαρμόζεται με εντατικούς ρυθμούς. Υπάρχουν άμεσοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι», ήταν τα «συγκεκριμένα» που είπε παραπέμποντας στους συναρμόδιους «να ελέγξουν άμεσα τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά το σχέδιό μας και να δουν τα αμέσως επόμενα βήματα». Καταλήγοντας υποσχέθηκε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται τακτικά και «θα επιβλέπει προσωπικά» και πως «θα είμαι παρών σε κάθε βήμα».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, Ν.Δ., Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Φωτιά, εργατικά, κοινωνική ασφάλιση. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : «Σήμα» για αντιλαϊκή επίθεση
Αρέσει σε %d bloggers: