ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΗΛΕΙΑ

  • ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το πιο ουσιαστικό ζήτημα είναι ο πολιτικός αγώνας για τα προβλήματα της περιοχής, όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι στο νομό να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Τα έσοδα του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ θα δοθούν στη νεολαία του Νομού Ηλείας, ως ένδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης της ΚΝΕ

Eurokinissi

  • Στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας, ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ενώ άρχισαν να ροκανίζονται και ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πληγέντες. Αμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα κατεστραμμένα σπίτια, τα καμένα δάση και οι κίνδυνοι πλημμύρας και κατολισθήσεων.
  • Τα προβλήματα για τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες, τους εργατοϋπάλληλους, τους μικρούς επαγγελματίες έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική, την προδιαγεγραμμένη πορεία συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των πάντων στα χέρια λίγων.
  • Το ΚΚΕ, πολύ πριν τις πυρκαγιές, είχε αναδείξει ότι σχεδιάζεται η εγκατάσταση μεγάλων τουριστικών μονάδων, με μεγάλα καπιταλιστικά αγροκτήματα, που θα υποτάσσονται στον τουρισμό σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επαγγελματιών, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Το μεγάλο πλήγμα αυτής της ανθρώπινης, οικονομικής, οικολογικής τραγωδίας να μην αξιοποιηθεί για τέτοιες αρνητικές εξελίξεις.
  • Το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας και τις γνώμες των κατοίκων και των φορέων τους, θα φέρει συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις μπροστά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

 

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΗΛΕΙΑ

Να διεκδικήσουν οι πληγέντες τα δικαιώματά τους

  • Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος βρέθηκε χτες στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου

  • Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα

Την πυρόπληκτη περιοχή της Ηλείας επισκέφθηκε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη. Στόχος της επίσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν και μελετηθούν τα προβλήματα έτσι ώστε το Κόμμα να μπορέσει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη λύση τους. Η πρόταση, αυτή, μάλιστα, ανακοίνωσε χτες η Αλ. Παπαρήγα, θα είναι βασικό συστατικό της τοποθέτησης που θα κάνει το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ο Θεόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ, ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, υπεύθυνος του Εργατικού και Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Πελοποννήσου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Πρόγραμμα δράσης και πάλης

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο δημαρχείο Πύργου η Αλ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Επειδή γίνεται πολύ λόγος για την αλληλεγγύη, για μας η πιο ουσιαστική και βαρύνουσα πλευρά της αλληλεγγύης, είναι ο πολιτικός αγώνας που κάνουμε και για τα προβλήματα της περιοχής. Μας ενοχλεί το γεγονός να θεωρούνται οι πυρόπληκτοι ως κάποιοι άνθρωποι με πάρα πολλά προβλήματα, που κάποιος πρέπει να τους δείξει την ελεημοσύνη. Εμείς θεωρούμε ότι έχετε δικαιώματα, οι εργαζόμενοι όλοι του νομού και, βεβαίως, και οι πυρόπληκτοι, και πρέπει να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας. Δεν είναι απλώς να δούμε τους κατοίκους της περιοχής σαν μια ευκαιρία να δείξουμε φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Εχετε δικαιώματα και πρέπει να γίνει σκληρός αγώνας γι’ αυτά.

Δεν υποτιμούμε καθόλου την πλευρά της κοινωνικής λαϊκής αλληλεγγύης, ξεκαθαρίζοντας το εξής: ότι όλοι όσοι δίνουν χέρι αλληλεγγύης, μιλάω για διάφορες εταιρείες κτλ., δεν το κάνουν με το αζημίωτο. Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμάμε ότι, οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, ο απλός λαός έδειξε τη διάθεση της αλληλεγγύης χωρίς να περιμένει αντίκρισμα, απλώς ένα γνήσιο αίσθημα ανθρωπισμού, και με αυτή την έννοια, αυτό, το δεύτερο, εμείς το στηρίζουμε».

Προϋπήρχαν τα προβλήματα

«Θέλουμε – τόνισε η Αλ. Παπαρήγα – να συγκεντρώσουμε την προσοχή σας σε ορισμένα ζητήματα. Πρώτα πρώτα, τα προβλήματα, ιδιαίτερα σε μικροϊδιοκτήτες αγρότες, σε εργατοϋπαλλήλους, σε μικρούς επαγγελματίες, προϋπήρχαν και έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική, που ακολουθείται στη χώρα μας και με τις απειλές που φέρνει η νέα ΚΑΠ στην Ελλάδα. Η προδιαγεγραμμένη πορεία συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των πάντων στα χέρια λίγων, είναι μια πολιτική που ισχύει και για το νομό σας.

Το τραγικό εδώ είναι το εξής, ότι πάνω σε μια πορεία αρνητική, έγινε το μεγάλο πλήγμα με αυτή την ανθρώπινη, οικονομική, οικολογική τραγωδία. Και ακριβώς αυτό που φοβόμαστε, είναι μη γίνει αυτό που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή ένα τέτοιο γεγονός, να αξιοποιείται για να επιταχυνθούν οι αρνητικές διαδικασίες. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο το τι θα γίνει με την παραγωγή του νομού και ιδιαίτερα, την παραγωγή των μικρομεσαίων αγροτών, των κτηνοτρόφων και άλλων. Αμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα κατεστραμμένα σπίτια, τα καμένα δάση και τους κινδύνους πλημμύρας και κατολισθήσεων. Το κρίσιμο, όμως, είναι τι θα γίνει με την παραγωγή».

Είχαμε διαφωνήσει με τα σχέδιά τους

«Πριν ακόμα γίνουν οι πυρκαγιές, οι εμπρησμοί να το πω έτσι, και μέσα στη Βουλή είχαμε αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα: Οτι πρόκειται να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, ότι σχεδιάζεται εδώ, με όχημα την Ιονία Οδό, τον αγροτοτουρισμό σε όλο το νομό και στην περιοχή του Καϊάφα και αλλού, η εγκατάσταση μεγάλων τουριστικών μονάδων και μάλιστα ιδιωτικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, με την έννοια, στην ουσία, να έχουμε και ιδιωτικά χωριά, ιδιωτικά αγροκτήματα, που θα υποτάσσονται στον τουρισμό και όχι βέβαια στην αγροτική παραγωγή.

Είχαμε διαφωνήσει με όλα αυτά τα έργα και με την εγκατάσταση εδώ μεγάλων εταιρειών, που ήθελαν να διαμορφώσουν μια άλλη κατάσταση στο νομό, όπου θα υποτάσσονται όλα στον τουρισμό των μεγάλων εισοδημάτων και ούτε καν στον τουρισμό εκείνο, που παλιότερα ξέραμε στην Ελλάδα, όπου διαχεόταν, κατά κάποιον τρόπο, το τουριστικό εισόδημα και στους μικρομεσαίους και στους απλούς κατοίκους.

Είχαμε αντιδράσει στο σχεδιασμό να γίνει το κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κοντά στην Ολυμπία και την ένταξη, αν θέλετε, και των αρχαιολογικών χώρων στον τουρισμό των επιχειρηματιών. Ο τουρισμός των επιχειρηματιών δεν έχει καμία σχέση με τον κοινωνικό τουρισμό που είναι αναγκαίος, με την αναψυχή ή με την τουριστική κίνηση ξένων εργαζομένων που αφήνουν και ένα εισόδημα και στους πολλούς».

Θα παίξουν με τον πόνο των ανθρώπων

«Πολύ φοβόμαστε ότι ακριβώς πάνω σε αυτή την τραγωδία, οι εταιρείες θα παίξουν με τον πόνο των ανθρώπων, θα παίξουν με το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση του νομού, θα είναι μακροχρόνια, για να περάσουν τα δικά τους σχέδια, τα οποία τα είχαν πριν και τώρα θέλουν να τα περάσουν ταχύτερα.

Το δεύτερο που θέλω να θέσω είναι το εξής ζήτημα: Πήγαμε σε δυο χωριά, τα πιο τραγικά χωριά λόγω των πολλών νεκρών. Την Αρτέμιδα και το Μάκιστο. Εχουν υιοθετηθεί, από ό,τι καταλάβαμε, αυτά τα χωριά. Για το ένα, βεβαίως υπήρχε προσφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά στην ουσία εδώ υπάρχει μια εταιρεία κυπριακή που, όπως λέει, έχει αναλάβει το χωριό, ενώ το διπλανό το έχει υιοθετήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν και οι φιλανθρωπίες, με εισαγωγικά ή χωρίς, των εταιρειών. Ομως, αυτά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν το συνολικό προγραμματισμό και τις δημόσιες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, και προπάντων αυτές ας πούμε οι προσφορές δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των προβλημάτων.

Παραδείγματος χάριν, στη Μάκιστο, θα χτιστούν κάποια σπίτια, μα εδώ υπάρχουν τα προβλήματα της αγροτιάς. Στην Αρτέμιδα οι Κύπριοι θα οργανώσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, μα υπάρχουν και τα συνολικά προβλήματα. Τι θα κάνουν οι αγρότες; Αρα δεν πρέπει να υπάρχει αυταπάτη και παραπλάνηση ότι με προσφορές, με αγνά ή άλλα κίνητρα, μπορεί να λυθούν τα προβλήματα.

Τρίτο ζήτημα, φοβόμαστε ότι ορισμένες εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση θα αρχίζουν να ροκανίζονται. Εχουμε ένα δείγμα, οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης έλεγαν ότι θα χτιστούν με 75% κρατική ενίσχυση, οι αποθήκες. Σήμερα, που πήγαμε στο χωριό, μας ενημέρωσαν ότι έχει τοιχοκολληθεί ανακοίνωση που λέει ότι θα γίνει με ευθύνη των ίδιων των κατοίκων.

Θα αρχίσουν να ροκανίζονται ορισμένα μέτρα. Θέλει επαγρύπνηση. Μια σειρά πράγματα είναι στον αέρα, θα τα παρακολουθήσουμε με στόχο να παρθούν μέτρα υπέρ του λαού και όχι των εταιρειών», κατέληξε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κρίσιμο ζήτημα το γενικό σχέδιο αποκατάστασης

Περιοδεία στα χωριά Μάκιστος, Αρτέμιδα και Ξυλοκέρα

Νομός Ηλείας. Χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα. 20 μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ακόμη μυρίζεις το καμένο. Περνώντας από το σημείο όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η καρδιά σου πιάνεται. Σ’ όλη την Ηλεία, οι νεκροί έφτασαν τους 48. Πάνω από 3.500 οι άστεγοι.Το κλιμάκιο του Κόμματος περιόδευσε στα χτυπημένα αυτά χωριά και το πρώτο που διαπίστωσε ήταν όχι μόνο πως οι λιγοστοί κάτοικοι δεν έχουν συνέλθει απ’ το βαρύ πλήγμα, μα και πως όλο και περισσότερο οι εταιρείες υποκαθιστούν το συνολικό ενιαίο σχεδιασμό, που θα έπρεπε να υπάρχει. «Μας είπαν θα φτιάξουν το χωριό μας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Δεν το ξέρουμε», λέει ένας κάτοικος στην Αρτέμιδα.

Στη συζήτηση που είχε με τους κατοίκους η Αλ. Παπαρήγα εξαρχής σημείωσε πως «για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων απαιτείται γενικότερος σχεδιασμός». Και στη συνέχεια τόνισε: «Ως Κόμμα, μας ενδιαφέρει το γενικό σχέδιο, όπου εκεί μπορείς να εντάξεις και τις εκάστοτε δωρεές». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε στους κατοίκους την πάγια θέση του Κόμματος για την ανάγκη κατασκευής δωρεάν σπιτιών, σε όλους τους πληγέντες, σε συνδυασμό με την πλήρη, 100% αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους.

Στο Μάκιστο, τα «κοντέινερ» αντικατέστησαν τα σπίτια. «Δεν έχουμε αποχέτευση, ύδρευση, ηλεκτροδότηση», λένε οι κάτοικοι. «Τώρα δεν είναι να περιμένετε τι σας είπαν, αλλά να προλάβετε και τα μέτρα αυτά που δεν είναι προς το συμφέρον σας», λέει η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στις σκέψεις για τουριστική αξιοποίηση του νομού που κυοφορούνται από το 2003. «Θα γίνουμε ξένοι στον τόπο μας», απάντησε ένας κάτοικος. Τέλος, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και το χωριό Ξυλοκέρα, όπου και έγινε αναλυτική συζήτηση για την αγροτική παραγωγή του νομού.


«Πρέπει να απαιτήσετε! Μη ζητάτε λύπη και ελεημοσύνη»

Συνάντηση και συζήτηση με μαθητές, καθηγητές και γονείς στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ζαχάρως

Πρώτος σταθμός της περιοδείας στην Ηλεία το Γυμνάσιο και Λύκειο Ζαχάρως, όπου οι μαθητές την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Από την πλευρά των καθηγητών, την Αλέκα Παπαρήγα καλωσόρισε ο Δημήτρης Κάγκουρας, διευθυντής του σχολείου και ακολούθησε συζήτηση με τους καθηγητές και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας, αλλά και τα καθημερινά (μετακινήσεις μαθητών, βιβλία, εξοπλισμός κ.ά.) που έχουν οξυνθεί μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.Στη συνέχεια, μίλησε στους μαθητές, στο προαύλιο του σχολείου και αφού τους ευχήθηκε καλή χρονιά, τόνισε: «Δε σας αντιμετωπίζουμε με λύπη. Σας βλέπουμε σαν νέα παιδιά, καθώς και τις οικογένειές σας, που έχετε δικαιώματα. Πρέπει να απαιτήσετε. Μη ζητάτε τη λύπη και την ελεημοσύνη. Να απαιτήσετε να επιλυθούν όλα. Τα δικαιούστε. Τα προβλήματα, πολλά από αυτά υπήρχαν σε οικογένειες και πριν τις πυρκαγιές, σήμερα αυτά είναι μεγαλύτερα. Ξαναλέω, σας αντιμετωπίζουμε σαν παιδιά που έχετε δικαιώματα όχι μόνο να μη ζήσετε χειρότερα από ό,τι πριν τις πυρκαγιές, αλλά να ζήσετε και πολύ καλύτερα».

Και συνέχισε: «Καταρχήν, σφίχτε τα δόντια. Και να γίνετε πάρα πολύ καλοί μαθητές. Δεν είναι ζήτημα των βαθμών, είναι της ουσίας. Δεύτερον, μελετάμε όλα τα ζητήματα στο σύνολό τους που αφορούν την Παιδεία. Εχουμε σοβαρότατες αντιρρήσεις για το πώς είναι οργανωμένη η Παιδεία και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, για τα βιβλία, τις συνθήκες απασχόλησης των εκπαιδευτικών. Αυτό δε σημαίνει ότι κατά κάποιον τρόπο μειώνεται για εσάς το ενδιαφέρον για το διάβασμα, για τη μόρφωση – παρά το γεγονός ότι έχετε πάρα πολλά προβλήματα – δεν μπορείτε να πείτε ότι γυρίζω την πλάτη μου στη μόρφωση και δε με ενδιαφέρει».


Στους νέους της Ηλείας τα έσοδα του 33ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, μιλώντας στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου στη Ζαχάρω, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ», που θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη, θα δοθούν στη νεολαία της Ηλείας ως ένδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης. Γεγονός που έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και ένα πλατύ χαμόγελο από τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε: «Αναβάλλαμε προσωρινά τον κορυφαίο θεσμό της Οργάνωσής μας, το 33ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ», για τις αρχές του Οκτώβρη. Τα έσοδα από αυτή την πρωτοβουλία θα τα δώσουμε σε εσάς, στη νεολαία του τόπου, ως ένδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης μας απέναντί σας».

Στιγμιότυπα από την περιοδεία

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της περιοδείας εκτυλίχτηκε στο σχολείο. Εκεί, η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνάντηση που είχε με τους καθηγητές και τους γονείς, ενημερώθηκε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις μετακινήσεις των παιδιών των γύρω χωριών στο σχολείο. Οπως είπαν οι γονείς, «τα παιδιά μεταφέρονται με ΚΤΕΛ», φεύγουν από νωρίς το πρωί και φτάνουν αργά το μεσημέρι. «Είναι το σοβαρότερο πρόβλημα», είπαν.

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στους μαθητές, σημείωσε: «Ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα με τα λεωφορεία». Και πριν τελειώσει τη φράση της, τα χειροκροτήματα των μαθητών σκέπασαν κάθε ήχο. «Υπάρχει ανάγκη για λεωφορεία σύγχρονα, δημόσια, αποκλειστικά για μαθητές, που να λειτουργούν με βάση το ωράριο των σχολείων». Νέα χειροκροτήματα, ακόμη πιο δυνατά. Τα πρόσωπα των μαθητών φωτίστηκαν.

* * *

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα προς τους μαθητές στο σχολείο στη Ζαχάρω διακοπτόταν από τα μαχητικά αεροπλάνα από τη βάση της Ανδραβίδας, που εκείνη την ώρα εκτελούσαν άσκηση. Μόλις, όμως, τέλειωσαν οι ομιλίες, ένας σύντροφος πήρε το μικρόφωνο και απευθυνόμενος στους μαθητές είπε:

«Ολη αυτή την ώρα παρατηρούσαμε τα μαχητικά αεροπλάνα να διασχίζουν τον ουρανό και σκεφτήκαμε τούτο: Εχουμε αεροπλάνα να σκοτώνουν ανθρώπους και να κάνουν πολέμους και δεν έχουμε αεροπλάνα να σώζουν ανθρώπινες ζωές». Τα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός των μαθητών «σκέπασαν» τα τελευταία λόγια.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, ΚΝΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Φωτιά, αλληλεγγύη, νεολαία. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΗΛΕΙΑ
Αρέσει σε %d bloggers: