ΠΑΣΟΚ : Καυγάς για το πρόσωπο – δεδομένες οι αντιδραστικές θέσεις

Την απόλυτη προσήλωσή τους στις αντιλαϊκές και αντιδραστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις του οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι εσωκομματικές διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζουν και τελειώνουν στο «πρόσωπο» που θα καταλάβει τον προεδρικό θώκο.

Στο πλήθος των συνεντεύξεων και των δηλώσεων που έδωσαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και χτες, τόνιζαν σε όλους τους τόνους ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται σε ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά στην «ανάγκη» της ανάδειξης νέας «ηγεσίας» που θα το οδηγήσει στην ανακατάληψη της εξουσίας. Παράλληλα, από όλες τις πλευρές επιχειρείται να σμιλευτεί ένα «αριστερό προσωπείο», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων για μια δήθεν …φιλολαϊκή στροφή του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στις 11 Νοέμβρη – μέρα που θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – δε θα συγκρουστούν μόνο ο Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά θα υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία. Τα σενάρια της συγκρότησης «τρίτου πόλου» ενίσχυσαν με συνεντεύξεις τους η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Θ. Πάγκαλος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα με τον Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος φιλοδοξούν στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία να κάνουν «αρχηγικές εμφανίσεις» και να κερδίσουν στο επίπεδο των «εντυπώσεων», αλλά παράλληλα να μην οξύνουν την εσωκομματική κρίση.

Βέβαια, όσο και αν ανεβάσουν τους τόνους, θα κινηθούν στη γνωστή αντιπολιτευτική του ΠΑΣΟΚ να …καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ανικανότητα» χωρίς να θίγει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δε φταίει το πρόγραμμα…

Την απουσία προγραμματικών και ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στους διεκδικητές της προεδρικής «καρέκλας», ήρθε να επισημάνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ευ. Βενιζέλος. Στις εκλογές, είπε, «χάσαμε με συντριπτική ήττα που έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά χωρίς να φταίει για αυτό το δεδηλωμένο επισήμως ιδεολογικό μας στίγμα, ούτε το κείμενο του προγράμματός μας». Ενα πρόγραμμα που τις αντιλαϊκές του κατευθύνσεις για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τη συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και Παιδείας, είχε προτείνει και στηρίξει και ο Ευ. Βενιζέλος, κάτι που σημείωσε και στη συνέντευξή του, τονίζοντας: «Είμαι ο εισηγητής των προωθημένων θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το εγγυημένο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους συμβασιούχους, την αντιμετώπιση των θυμάτων της αποβιομηχάνισης»…

Ο ίδιος δεν απέφυγε να συνδράμει στη χειραγώγηση του λαού, ισχυριζόμενος ότι θα επιδιώξει στροφή προς τα αριστερά και μίλησε για τη συγκρότηση ενός «ανοιχτού και πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ με ιδεολογικό στίγμα στο χώρο της ευρωπαϊκής πλειοψηφικής και κυβερνητικής Κεντροαριστεράς». Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι διεκδικεί «τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο όνομα των ιδεών, των πεποιθήσεων, των αξιών και των προγραμματικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ όπως αυτές διαμορφώθηκαν και βεβαίως διαμορφώνονται ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συναίνεσης, αν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Ευ. Βενιζέλος συγκρότησε 12μελή επιτροπή εκλογικού αγώνα και «εκπρόσωπος Τύπου» ορίστηκε ο Δ. Καρύδης, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Σημίτη.

Πυξίδα ο Μπλερ και ο Πρόντι!

Τη λαϊκή αποδοκιμασία και καταδίκη των θέσεων και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η Αν. Διαμαντοπούλου την παρουσίασε σαν «μια ψήφο διαμαρτυρίας» και ανέφερε ότι η πολιτική λύση για την κρίση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δοθεί με «τις διαδικασίες και τις πολιτικές επιλογές που έβγαλαν τους Εργατικούς στη Βρετανία από την κρίση, αλλά και το ενδιαφέρον παράδειγμα ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία». Δηλαδή, η συνέχιση με πιο άγριους ρυθμούς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υιοθέτησε η σοσιαλδημοκρατία μέσα στην ΕΕ. Στη συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αναφέρει επίσης ότι είναι χρέος της προς το ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες να κινηθεί, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να είναι η ίδια υποψήφια.

Από την πλευρά του ο Μ. Χρυσοχοΐδης, έτερος πιθανός υποψήφιος του «τρίτου πόλου», με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ζήτησε την «κατοχύρωση σαφών ιδεολογικών τάσεων εντός του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος χτες στα «ΝΕΑ» σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να «στρογγυλέψει» το πρόγραμμά του, να προτάξει τις «δίκαιες αλλαγές (σ.σ. αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις) που έχει η ανάγκη η κοινωνία». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επίσης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει συνολικότερο πρόβλημα ως πολιτικό υποκείμενο. Το αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πλην Βρετανών, που είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν καταφέρει να δώσουν επιθετικές, σύγχρονες και κοινωνικά δίκαιες κεντροαριστερές απαντήσεις στις πιέσεις που εύλογα προκαλούν η παγκοσμιοποίηση και οι νέες ανισότητες»…

 • Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευ. Βενιζέλο να διατηρεί προβάδισμα σε όλες έναντι του Γ. Παπανδρέου, με τη διαφορά όμως να μειώνεται. Σε δημοσκόπηση της «VPRC» για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας», το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η λύση για το ΠΑΣΟΚ είναι «η μετακίνησή του προς τα αριστερά». Οι πολιτικές τοποθετήσεις, βέβαια, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες…

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΠΑ.ΣΟ.Κ. 4 Σχόλια »

4 Σχόλια to “ΠΑΣΟΚ : Καυγάς για το πρόσωπο – δεδομένες οι αντιδραστικές θέσεις”

 1. animalis Says:

  Αγαπητέ φίλε.
  Αντίδραση είναι η προσήλωση σε πολιτικές καταδικασμένες από την ιστορία.
  Αντίδραση είναι η προσήλωση σε σταλινικές πολιτικές εκκαθαρίσεων.
  Αντίδραση είναι το κλείσιμο των ματιών στην καταπίεση των ανθρωπινων δικαιωμάτων στην «κομμουνιστική» Κίνα.
  Αντίδραση είναι το καπέλωμα των αγώνων του Λαού
  Αντίδραση είναι η κατάχρηση του όρου κομμουνισμός από κάποιους που ποτέ δεν τον εφάρμοσαν.
  Αντίδραση είναι μόνο μια ΤΟ ΚΚΕ

 2. isxyrokke Says:

  Αντίδραση είναι η αναγκαστική ανεργία
  Αντίδραση είναι οι μισθοί πείνας
  Αντίδραση είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας
  Αντίδραση είναι τα σχέδια για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
  Αντίδραση είναι να επιτρέπεις και να ευνοεις την συσσώρευση πλούτου από μια χούφτα ολιγαρχών σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.
  Αντίδραση είναι να πρέπει να πληρώνεις για υπηρεσίες που θα έπρεπε να σου παρέχονται δωρεάν (υγεία, παιδεία)
  Αντίδραση είναι να συμμετέχεις και να διευκολύνεις σφαγές λαών για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

  Αντίδραση είναι οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  Αντίδραση είναι οι πολιτικές που προτίθενται να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

  Τελος οφείλω να σου πω οτι ο φτηνιάρικος χοντροκομμένος αντικομουνισμός σου χρειάζεται ανανέωση.

 3. animalis Says:

  Όσο θα παραμένετε κολλημένοι σε πολιτικές επιλογές αποστασιοποίησης από ευρύτερες συνεργασίες, τόσο η συντήρηση θα έχει το δικαίωμα και τη δύναμη να πετύχει όλα αυτά που αναφέρεις.
  Μόνο μια φορά συνεργαστήκατε και αυτή τη φορά το κάνατε με την ίδια τη συντήρηση στη χειρότερη της μορφή.
  Μη μου μιλάς για αντίδραση διότι οι δικές σας πολιτικές οδηγούν στην εξουσία τη συντήρηση.
  Ίσως αυτό να επιθυμείτε για να υπάρχετε.
  Τέλος δεν είμαι αντικομμουνιστής.
  Εσείς είστε γι’αυτό και οικιοποιήστε το όνομα αυτό για να το διαβάλλετε και να το διαλύσετε.

 4. isxyrokke Says:

  Τι να πω;
  .
  Η πλήρης αναστροφή της πραγματικότητας σε όλο της το μεγαλείο, το μαύρο – άσπρο.

  Δηλαδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν προοδευτικές;
  Δηλαδή το ΚΚΕ θα ήταν προοδευτικό αν συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ;
  Δηλαδή το ΚΚΕ φταίει για τις αντιδραστικές κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

  ΕΛΕΟΣ

  Οι αναγνώστες μας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: