ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ

Από καλύτερες θέσεις η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων

«Η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, με τη δυναμική που περικλείει, σε συνδυασμό και με τις απώλειες των δύο αστικών κομμάτων εξουσίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνέχιση του αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από καλύτερες θέσεις».Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και την έναρξη των εργασιών της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα «μας επιφορτίζουν με νέες ευθύνες και επιβάλλουν μια πιο έντονη και ανώτερη σε ποιότητα δραστηριότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέσα και έξω από τη Βουλή. Με τη δράση της να συμβάλει στην ανάπτυξη των αγώνων του λαού για να παρεμποδιστούν τα νέα επώδυνα σε βάρος των εργαζομένων μέτρα.

Το ελπιδοφόρο για το λαό αποτέλεσμα δε χωράει καμία επανάπαυση. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις απώλειες που υπέστησαν, διατηρούν σημαντικές δυνάμεις για τη συνέχιση της πολιτικής που έχουν δεσμευτεί στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να προωθήσει γρήγορα τις επώδυνες για τους εργαζόμενους αλλαγές. Στο στόχαστρό της βρίσκονται:

— Το Ασφαλιστικό και πιο συγκεκριμένα τα δικαιώματα στην πρόωρη συνταξιοδότηση, τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, οι αναπηρικές συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, στην κατεύθυνση απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις της.

— Η παραπέρα υπονόμευση όσων έχουν απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση των περιορισμών στις απολύσεις κλπ.) με γενίκευση και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

— Η συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Στο βωμό ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θυσιάζονται το περιβάλλον, τα δάση και οι ορεινοί όγκοι.

— Η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της φτωχής και της μεσαίας αγροτιάς με την ΚΑΠ.

— Η εφαρμογή και εμβάθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία και στην Ερευνα.

— Η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης στην Υγεία, που θα την κάνουν πιο ακριβή για το λαό.

— Η προώθηση του «Καποδίστρια 2″ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

— Η παραπέρα αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος.

— Ταυτόχρονα προωθεί την παραπέρα ενσωμάτωση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δε γίνεται πάνω σε αυτές τις στρατηγικές επιλογές, για τις οποίες υπάρχει ταύτιση με τη ΝΔ. Και τα δύο κόμματα είναι δεσμευμένα στις επιλογές που απορρέουν από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η διαμάχη γίνεται για την κυβερνητική εξουσία.

Δεν πρέπει να υπάρξει χαμένος χρόνος. Χρειάζεται η άμεση λαϊκή κινητοποίηση, το ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, για να παρεμποδιστούν αυτά τα μέτρα που συσσωρεύουν νέα προβλήματα για τους εργαζόμενους, για να αποσπαστούν κατακτήσεις και να γίνουν βήματα στον αγώνα για τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός μας».

Τέλος, τονίζεται: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναδείξει τα καθημερινά και τα γενικότερα προβλήματα του λαού και της χώρας. Θα αντιταχθεί σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, με τα οποία επιδιώκονται οι παραπέρα αντιδραστικές αλλαγές προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Θα συμπαραστέκεται και θα στηρίζει, από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, όλους όσοι θίγονται, αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό, στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Για να έχει αποτελέσματα για το λαό μας ο αγώνας δεν αρκεί η κριτική στο δικομματισμό. Χρειάζεται να αναδειχτεί ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει το λαό μας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος θα συμβάλει με την πάλη της μέσα και έξω από τη Βουλή στο να υποστεί πλήγματα ο δικομματισμός, να απεγκλωβιστούν δυνάμεις και να υπάρξουν διεργασίες που θα διευκολύνουν την πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα γνωστοποιεί ότι όρισε ως γραμματέα της τον Αντώνη Σκυλλάκο. Ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ορίζει τον Σπύρο Χαλβατζή και τον Αχιλλέα Κανταρτζή, ενώ αποφάσισε να προτείνει την Βέρα Νικολαΐδου ως αντιπρόεδρο της Βουλής και την Ελπίδα Παντελάκη ως γραμματέα της Βουλής.


ΚΚΕ

Να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος

Με τον καθιερωμένο αγιασμό έγινε χτες η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εκλέχτηκαν από τις τελευταίες εκλογές. Πριν τον αγιασμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έστειλε επιστολή στο προεδρείο της Βουλής ζητώντας την κατάργηση του θρησκευτικού τύπου του όρκου. Στην επιστολή τονίζεται:«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας και υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας. Στα πλαίσια αυτά έχει προτείνει και την κατάργηση του θρησκευτικού τύπου του όρκου, όπου και αν αυτός προβλέπεται, μεταξύ άλλων και για την ορκωμοσία των βουλευτών. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη συνολική αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ χτες, όπως έκαναν και στο παρελθόν, δεν ακολούθησαν το τελετουργικό του θρησκευτικού όρκου.

Οι βουλευτές του Συνασπισμού, αντιδρώντας στο θρησκευτικό όρκο, επέλεξαν να μην παρίστανται στην αίθουσα της Ολομέλειας όσο διαρκούσε η δοξολογία και εισήλθαν όταν ήρθε η στιγμή της ανάγνωσης του όρκου από τον εκτελούντα χρέη προέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα. Κατά την ορκωμοσία της προηγούμενης Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΝ είχαν επιλέξει την αποχώρηση.

Επίσης, αρνήθηκαν να ορκιστούν θρησκευτικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη και Ν. Σηφουνάκης.

Advertisements

3 Σχόλια to “ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ”

 1. Βαγγέλης Τ. Says:

  Εγώ θα έλεγα πως ακόμη και ο όρκος δεν είναι αναγκαίος. Σαν πολίτης δε μου φτάνει να ξέρω πως ο βουλευτής ορκίστηκε είτε πολιτικά, είτε θρησκευτικά πως θα υπηρετήσει την πατρίδα για το γενικό καλό. Το αποτέλεσμα μετράει. Αν μετά από μια τετραετία δεν έχεις αποδώσει να πας στο καλό, και δε με νοιάζει σε τι ορκίστηκες.
  Όσον αφορά τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας είναι απλός. Η εκκλησία, σαν αντιπρόσωπος της αγάπης και του λόγου του Θεού στη γη θα πρέπει να διανείμει την περιουσία της στους πολίτες. Γιατί ο μη διαχωρισμός των δύο είναι καθαρά οικονομικής φύσεως. Και η ορθοδοξία δεν πρέπει να μιμείται τον καθολικισμό.

 2. alexis Says:

  το κκε υποκριτικα και ψηφοθηρικα σκεπτομενο παρεμεινε στον αγιασμο για να συμπαρασταθει φαινετε στη συντροφισα λιανα να προσευχηθει και να κανει το σταυρο της…καληνυχτα σας

 3. isxyrokke Says:

  To ΚΚΕ έχει σταθερότατη άποψη και θέση σχετικά με τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και την έχει καταθέσει και υπερασπίζεται εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

  Η στάση του και για τον όρκο των βουλευτών παραμένει καθαρή και σταθερή.

  Στην «Ε» διαβάζουμε σχετικά με την ορκωμοσία της προηγούμενης βουλής :

  «Ο κ. Χριστόδουλος, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αγίασε όχι μόνο τον πρωθυπουργό και τον προεδρεύοντα, αλλά και όλους τους καθήμενους στην πρώτη σειρά. Βεβαίως, δεν πλησίασε το ΚΚΕ, καθώς η Αλέκα Παπαρήγα τον απέτρεψε μ’ ένα νεύμα του κεφαλιού της.

  Ωστόσο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ήταν η μόνη από το ΚΚΕ που σήκωσε το χέρι της για να ορκιστεί»

  Απο τους βουλευτές των άλλων κομμάτων :

  «Το χέρι τους δεν σήκωσαν οι βουλευτές του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και Θ. Λεβέντης, αλλά και η Μαρία Δαμανάκη, βουλευτής πλέον του ΠΑΣΟΚ.»

  Κάποιοι που δεν ορκίστηκαν φέτος την προηγούμενη φορά είχαν σηκώσει το χεράκι τους.
  Σύμφωνα με την λογική σου υποκριτικά και ψηφοθηρικά πράττοντες, έτσι δεν είναι;

  Πηγη : http://www.enet.gr/online/online_hprint?a=&id=62824420


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: