Χρέος στην ιστορική αλήθεια

 

Η απόφαση για την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού και η αντικατάστασή του από το προηγούμενο βιβλίο Ιστορίας συνοδεύτηκε από μία φωνακλάδικη, αλλά και ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυο ομάδες του ίδιου στρατοπέδου: Τους εθνικιστές από τη μια μεριά και τους κοσμοπολίτες από την άλλη. Η αντιπαράθεση, όπως εξελίσσεται και παρουσιάζεται από τα αστικά ΜΜΕ, παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε επιμέρους πλευρές του εγχειριδίου, πολύ συγκεκριμένες και όχι τυχαία επιλεγμένες. Η όλη αντιπαράθεση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και αποφεύγει εντέχνως να αγγίξει την ουσία: Οτι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο, όπως και άλλα εγχειρίδια για άλλα μαθήματα, είναι γραμμένο αποσπασματικά, είναι βαθιά αντιεπιστημονικό. Γιατί παραποιεί και αποκρύπτει γεγονότα, παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα αποσπασμένα από τις συνθήκες της εποχής που συντελέστηκαν, χωρίς συνέχεια και χωρίς αλληλουχία. Με αποτέλεσμα, ο μαθητής να μην μπορεί να καταλάβει γιατί συντελέστηκε το ένα ή το άλλο γεγονός, σε ποιες συνθήκες, να μην μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και διδάγματα.

Την ίδια στιγμή η συζήτηση στρέφεται και στο ποιος έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία. Ισχυρίζεται η μία ομάδα πως μόνο οι ειδικοί είναι εκείνοι που μπορούν να έχουν λόγο για τα εγχειρίδια. Δεν είναι όμως τα πονήματα θέσφατα, επειδή γράφτηκαν από χέρια ειδικού. Τα εγχειρίδια κρίνονται. Και εκείνοι που έχουν πολλούς λόγους να τα κρίνουν, γιατί ενδιαφέρονται για το τι μαθαίνουν τα παιδιά τους, είναι οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας των νέων βιβλίων, από την επίσημη εμφάνιση των νέων «παιδαγωγικών» μεθόδων, το ΚΚΕ έκανε κριτική τόσο στο συγκεκριμένο, όσο και σε άλλα σχολικά εγχειρίδια. Κριτική, που βασίζεται σε επιστημονικές αναλύσεις, σε παιδαγωγικές μεθόδους και πατάει γερά στη θέση αρχής του ΚΚΕ για ολόπλευρη μόρφωση για όλους. Η προσωρινή αντικατάσταση του βιβλίου της Ιστορίας από το προηγούμενο εγχειρίδιο – που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται από ιδεολογική μονομέρεια – και η προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή νέου βιβλίου δεν ανατρέπουν τις προσπάθειες για αναπροσαρμογή του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων σε κατεύθυνση αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, με βάση τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού. Αλλωστε, το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας παραμένει το ίδιο και απαράλλακτο. Δηλαδή, τόσο η ιστορία φέτος όσο και το επόμενο βιβλίο θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Είναι καθήκον τόσο των κομμουνιστών, όσο και των δασκάλων, που σέβονται την επιστήμη και ενδιαφέρονται για τη γνώση που μεταδίδεται στους μαθητές, να διδάσκουν την ιστορική αλήθεια. Να αντιπαλέψουν την απόπειρα ξαναγραψίματος της ιστορίας κατ’ επιταγήν του ιμπεριαλισμού και να μην κάνουν σκόντο από τη μόρφωση των παιδιών χάριν του ενός ή του άλλου αστικού ιδεολογήματος. Και το καθήκον αυτό εντάσσεται στην πάλη για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, στην πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις πολιτικά σχόλια, ΚΚΕ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρέος στην ιστορική αλήθεια
Αρέσει σε %d bloggers: