ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΠΡΩΗΝ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»

Υποχώρησε η εργοδοσία κάτω από το συντονισμένο αγώνα

Καταβλήθηκαν χτες τα δεδουλευμένα του Αυγούστου. Συγκέντρωση στην Αθήνα από τους άνεργους κλωστοϋφαντουργούς την Πέμπτη

Μετά από πολυήμερο αγώνα πληρώθηκαν τελικά οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» – πρώην Κλωστήρια Ναούσης – σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Νάουσα. Χτες το πρωί, εισέπραξαν την εξόφληση για τα δεδουλευμένα του Αυγούστου.Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν σταδιακά στάσεις εργασίας, απαιτώντας από την εργοδοσία να τους καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που τους όφειλε για το μήνα Αύγουστο. Στην παρελκυστική τακτική της εργοδοσίας και την προσπάθεια διάσπασης και τρομοκράτησης του αγώνα τους, απάντησαν αποφασίζοντας κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρες απεργίες και επίσχεση εργασίας.

Κάτω από τη συντονισμένη δράση και την αποφασιστική και ενιαία στάση όλων των εργαζομένων, η επιχείρηση αναγκάστηκε να πληρώσει. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν την εργοδοσία πως με τον ίδιο ενωμένο, αποφασιστικό τρόπο θα απαντήσουν και πάλι αν η επιχείρηση καθυστερήσει την εξόφληση των δεδουλευμένων του Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, στο εργοστάσιο της Νάουσας, χτες, η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε συστάσεις στην επιχείρηση και θύμισε στους εκπροσώπους της ότι, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, υποχρεούται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα κάθε μήνα, μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα.

Στον αγώνα και οι απολυμένοι

Μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη, 6 Οκτώβρη, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, αποφάσισαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας. Εδώ και τρία χρόνια, υφίστανται τις συνέπειες της ανεργίας, στην οποία τους καταδίκασε η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι απολυμένοι, με μπροστάρη το ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας, πάλεψαν και κατάφεραν να διασφαλίσουν μέτρα και ρυθμίσεις για την ανακούφιση των ανέργων. Ακόμη, όμως, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν υλοποιηθεί για το σύνολο των απολυμένων.

Με τις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση, χώρισε τους άνεργους σε κατηγορίες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός ρύθμισης το 50%. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει εκτός μάχης μερίδα των απολυμένων, δεν πέρασε. Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, ενωμένοι, συνεχίζουν τον αγώνα με οργανωτή το ΕΚΝ και απαιτούν υλοποίηση των δεσμεύσεων για όλους τους άνεργους. Στην κινητοποίηση, θα συμμετέχουν και οι απολυμένες της «Σεξ Φορμ», με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Συνεχίζουν με στάσεις εργασίας

Με στάσεις εργασίας στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, συνεχίζονται και σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κόντρα στην απόφαση της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας «Thyssen Kroup», να διαλύσει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας με τη μέθοδο του τεμαχισμού, τινάζοντας στον αέρα εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ηδη, μετά το χώρο του ναυπηγείου που παραχωρήθηκε σε εταιρεία για να μετατραπεί σε ιδιωτικό, ακολουθεί το τμήμα τρένων και τροχαίου υλικού, στο οποίο δουλεύουν 200 εργαζόμενοι. Ως νέος ιδιοκτήτης για το τμήμα αυτό, εμφανίζεται ο κ. Μέγιερ, ο οποίος είναι άνθρωπος της «Thyssen» και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου της Γερμανίας!

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και το Σαββατοκύριακο με αποχή από τις υπερωρίες. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να γίνει τελικά συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» για να καθορίσει την παραπέρα πορεία. Ωστόσο μέχρι σήμερα, με ευθύνη της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ κόντρα στη θέληση των εργαζομένων για κλιμάκωση και συντονισμό με ολόκληρο τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και όχι μόνον, ο αγώνας παραμένει μέσα στους τοίχους του ναυπηγείου με κίνδυνο να εκφυλιστεί, ενώ το «διεκδικητικό» πλαίσιο που προβάλλεται είναι «σεβασμός της συμφωνίας της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου». Σήμερα αναμένεται να γίνει και τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης.

Η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), με συνεχείς παρεμβάσεις της στους εργαζόμενους, αναδεικνύει την ανάγκη της κλιμάκωσης του αγώνα, με απεργίες και συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και άλλες μορφές, του συντονισμού με τους άλλους εργαζόμενους διεκδικώντας καμία απόλυση εργαζομένου, ναυπηγείο ενιαίο κάτω από κρατικό έλεγχο.


«ΚΛΑΜΠ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ» – ΚΩΣ

Σε απεργία διαρκείας από σήμερα

Απεργία διαρκείας αποφάσισαν οι 250 περίπου εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο της επιχείρησης «CLUB MEDITERANNE» («ΚΛΑΜΠ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ»), γαλλικών συμφερόντων, στην Κω, μέχρι η επιχείρηση να δεσμευτεί για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση του εισοδήματος και της ασφάλισής τους.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά και στη χτεσινή 24ωρη απεργία, που είχαν αποφασίσει σε γενική τους συνέλευση, ενώ η νέα απόφαση για τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ήρθε μετά τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή περιφέρειας της επιχείρησης Ολιβιέ Μαρκ, σε χτεσινή συνάντηση με τους συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου του νησιού και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, οι οποίες και ενίσχυσαν τους φόβους των εργαζομένων για το αβέβαιο μέλλον του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα, προχτές η υπεύθυνη προσωπικού της εταιρείας, Χαρά Διαμαντοπούλου, και προφορικά αλλά και με γραπτή της δήλωση προς τους απεργούς, επιβεβαίωνε την απόφαση της επιχείρησης για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου χωρίς όμως να δεσμεύεται για τίποτα άλλο. Χτες ο Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας της εταιρείας όχι μόνο δεν έδωσε ούτε μια σαφή απάντηση ή πληροφορία σχετικά με την ανακαίνιση, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ούτε καν για τη λειτουργία του ξενοδοχείου την επόμενη σεζόν!

Ταυτόχρονα, στελέχη της επιχείρησης προσπαθούν να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους με το άμεσο κλείσιμο του ξενοδοχείου. Χτες το απόγευμα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: