ΗΛΕΙΑ Πλημμύρες μετά τον πύρινο εφιάλτη

Μετά τον εφιάλτη των πυρκαγιών, με τον κίνδυνο νέων καταστροφών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ζουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών του περασμένου καλοκαιριού.

Χτες, με την πρώτη βροχή, δοκιμάστηκαν από τις πλημμύρες δύο οικισμοί της Βαρβάσαινας Ηλείας, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις για επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα ήταν μόνο λόγια.

Με το φόβο νέων καταστροφών, αυτή τη φορά από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ζουν πλέον οι κάτοικοι της Ηλείας και των άλλων περιοχών που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Ο φόβος αυτός επαληθεύτηκε πολύ γρήγορα χθες το πρωί, όταν δύο οικισμοί στην περιοχή της Βαρβάσαινας και τα χωράφια γύρω από αυτούς πλημμύρισαν μετά από βροχή μόλις λίγων ωρών, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα παρέμειναν υποσχέσεις… Το ευτύχημα για τους κατοίκους ήταν πως η στάθμη του νερού δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή και παρά το γεγονός ότι πλημμύρισαν λίγα σπίτια και αποθήκες, οι ζημιές είχαν περιορισμένη έκταση.

Ο όγκος του νερού που πλημμύρισε την περιοχή προήλθε ουσιαστικά από το απέναντι βουνό, καθώς σε αυτό η δασική βλάστηση κάηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μην μπορούν να συγκρατηθούν από κανένα φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο. Η ορμή του νερού σε συνδυασμό με τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα κ.ά.) δημιούργησαν προβλήματα τόσο στους δύο οικισμούς, όσο και στο δρόμο από Βαρβάσαινα προς Παλαιοβαρβάσαινα, η κυκλοφορία του οποίου αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα, καθώς επενέβησαν ειδικά μηχανήματα της ΔΕΚΕ.

Το καμπανάκι του κινδύνου έχουν κρούσει από την πρώτη στιγμή κάτοικοι και φορείς και ζητούν την άμεση εκτέλεση έργων, που θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά τις πυρόπληκτες περιοχές. Είναι φανερό ότι παρά τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εξέλιξη χρειάζονται ακόμη περισσότερες δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου της Ηλείας παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, που αναφέρουν πως με τις πρώτες βροχές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα οι περιοχές της Ζαχάρως, η Αρχαία Ολυμπία, η Αμαλιάδα από την περιοχή της Σοχιάς, οι κατά μήκος περιοχές όπου ρέουν οι ποταμοί Αλφειός, Ιάρδανος και Ενιπέας.

Επίσης, από κατολισθητικά φαινόμενα κινδυνεύουν οι περιοχές των Δήμων Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, Σκιλλούντος, Ωλένης, Ανδρίτσαινας, Ιαρδάνου, Αλιφείρας, Πηνείας, Αμαλιάδας, Φυγαλείας, Φολόης και Πύργου. Ηδη, στα εδάφη και τις πλαγιές των βουνών όπου η χλωρίδα έχει καεί αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα με τις βροχοπτώσεις που θα ακολουθήσουν τα πρώτα φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις περιβάλλον, Εγκλήματα καπιταλιστών, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Φωτιά. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΗΛΕΙΑ Πλημμύρες μετά τον πύρινο εφιάλτη
Αρέσει σε %d bloggers: