Ημεροδρόμος 28-09-2007 : Επί πόλων κρεμάμενο

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που ξεκινάει σήμερα, με όσο «σεμνό και ταπεινό» τρόπο κι αν διατυπωθούν από τον Κ. Καραμανλή, εκείνο που θα αποτυπώνουν θα είναι η επίσημη έναρξη του «νέου γύρου» μιας ολομέτωπης επίθεσης σε λαϊκά δικαιώματα, που η ΝΔ και το αστικό πολιτικό σύστημα έχουν βαφτίσει με τον όρο «μεταρρυθμίσεις».

*

Παρότι ο όρος «μεταρρυθμίσεις» θέλει να φαίνεται «ουδέτερος», παρότι έχει φιλοτεχνηθεί από τα επικοινωνιακά επιτελεία του συστήματος, του καιροσκοπισμού και του οπορτουνισμού σαν επιλογή που προωθεί τη «νεότητα» και τη «νεωτερικότητα», ο όρος «μεταρρυθμίσεις» ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των λέξεων που θα πρέπει να αποκαθαρθεί από τη σκουριά της υποκρισίας και της δημαγωγίας μιας πολιτικής που κάθε αντιλαϊκό μέτρο το πλασάρει με τις συνήθεις φιλολαϊκές κορόνες.

*

Οι «μεταρρυθμίσεις» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ούτε ταξικά ουδέτερες είναι, ούτε επωφελείς, για όλους. Εχουν ιδεολογικό πρόσημο, έχουν πολιτική στόχευση και έχουν κοινωνικό αποτέλεσμα. Προσοδοφόρο για τους λίγους. Δυσβάσταχτο για τους πολλούς.

Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, στο Ασφαλιστικό, στην «Ολυμπιακή», στον ΟΤΕ, στις εργασιακές σχέσεις, στη διοικητική συγκρότηση του κράτους, στο πρόγραμμα «ανάπτυξης», στις συνταγματικές διατάξεις για τα δάση, δεν έχουν ως πυξίδα την αλλαγή του «παλιού» στην κατεύθυνση του «καινούριου». Πατούν στο κακό που προϋπάρχει (και το οποίο παρήχθη από τα πολιτικά κόμματα που συνηθίζουν να δημαγωγούν στο όνομα του «νέου»), για να κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για το λαό.

*

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσει την αυτοδυναμία της στο Κοινοβούλιο, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Ομως, όσοι θα ήθελαν η πολιτική δράση των μαζών να σταματά το βράδυ των εκλογών, ξέρουν ότι οι πολιτικές αναμετρήσεις γίνονται και θα γίνονται πάντα στους δρόμους.

Πρόκειται για πεντακάθαρη προεκλογική «προγραμματική δήλωση – δέσμευση» του ΚΚΕ απέναντι στο λαό. Και όταν το ΚΚΕ δεσμεύεται, το εννοεί.

**********************

«Ηλεκτρο, πατσουλί, σάνταλο, περγαμόντο, ζαμπέτι, ζυθόχορτο, λυκίσκος, καστόριο, βενζόλη, οποπάναξ. Φανταστείτε να βάλτε μια τέτοια λέξη κάπου στην ομιλία σας…».

*

Το παραπάνω που διαβάσατε εμπεριέχεται σε κείμενο του Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του Γιώργου, που μοιράστηκε προεκλογικά στους πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ, με την επισήμανση ότι θα έπρεπε να αποτελεί «οδηγό» για τις δημόσιες πολιτικές τους ομιλίες.

Φανταστείτε τώρα, με τα όσα γίνονται μετεκλογικά στο ΠΑΣΟΚ, οι συγκρουόμενοι «πόλοι» να προστρέχανε στον ίδιο «οδηγό». Θα πήγαινε το «οποπάναξ» σύννεφο…

**********************


Την πρώτη θέση μεταξύ των παλιών κρατών – μελών της ΕΕ των «15» κατέχει στη διαφθορά η Ελλάδα, ενώ στην παγκόσμια κατάσταση όσον αφορά τη διαφθορά κατέχει την 56η θέση, επίδοση χειρότερη κι από εκείνη χωρών όπως η Μποτσουάνα, το Μπουτάν και τα νησιά Μπαρμπάντος.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η έρευνα της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια».

Οποιος, πάντως, έχει στοιχεία, να τα πάει στον εισαγγελέα…

***************

Παλιά, το πρόβλημα με την εκλογή προέδρων της Βουλής ήταν ποιος δεν τους ψήφισε.

Από χτες και μετά την εκλογή του κ. Σιούφα με 158 ψήφους, και με δεδομένο ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι 152 και του ΛΑ.Ο.Σ. είναι 10, για να βρει απάντηση το ερώτημα «ποιος δεν τον ψήφισε», πρέπει να βρεθεί η απάντηση σε ένα ακόμα (πολύ πιο δύσκολο) ερώτημα: Τελικά, ποιοι …τον ψήφισαν(!);

Καλά ξεμπερδέματα.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Ημεροδρόμος, ΚΚΕ, Ν.Δ., Π.Α.ΜΕ, ΠΑ.ΣΟ.Κ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημεροδρόμος 28-09-2007 : Επί πόλων κρεμάμενο
Αρέσει σε %d bloggers: