ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 

 

Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης

 

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης

 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, με καθαρό το μήνυμα ότι οι ταξικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα. Οτι η νέα αντεργατική πρόκληση και επίθεση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.«Πριν ακόμα κατακαθίσει ο κουρνιαχτός των εκλογών επιβεβαιώνεται η θέση μας, ότι όποια κυβέρνηση του δικομματισμού και αν εκλεγεί θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς την αντεργατική της πολιτική γιατί έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην εργοδοσία και την ΕΕ (κάτι που έλεγαν άλλωστε και στα προεκλογικά τους προγράμματα)», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου. «Χωρίς μία λέξη για τη χρόνια λεηλασία των ασφαλιστικών μας ταμείων από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία (πάνω από 25 τρισεκατομμύρια δραχμές) ετοιμάζονται για νέο πειρατικό ρεσάλτο», σημειώνει.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου επισημαίνει ότι εκτός από τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ήδη ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει για την ένταση της επίθεσης «το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Τη συναίνεση και τη διγλωσσία της ΓΣΕΕ». Και καλεί σε ετοιμότητα όλους τους εργαζόμενους, ειδικά τους νέους και τις νέες.

«Σε αγωνιστική ετοιμότητα, με στόχο από κοινού με τα ταξικά συνδικάτα και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο να οργανώσουμε την πάλη μας, να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους», καλεί τους εργαζόμενους και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στη ΣΟΦΤΕΞ, υπογραμμίζοντας: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί και δε θέλει να οργανώσει αγώνα, γιατί είναι ο πιο φανατικός υπερασπιστής του νόμου Ρέππα, καθώς και του περίφημου «κοινωνικού διαλόγου»».

Τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση καταγγέλλει και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην «ΚΑΖΗΣ», ξεκαθαρίζοντας πως «οποιαδήποτε μέτρα της κυβέρνησης θα μας βρουν αντιμέτωπους, προβαίνοντας σε δυναμικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

«Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφερόμενη στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. «Ανάλογα μέτρα πήραν στη Γερμανία και τώρα παίρνουν στη Γαλλία. Σκοπό έχουν να πάρουν πίσω μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης». Και καταλήγει μεταξύ άλλων ότι «όλο το αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα θα βρεθεί πολύ σύντομα στους δρόμους για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα… Απαιτούμε: Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο Κοινωνικό Σύστημα Ασφάλισης. Και τονίζουμε ότι: Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

 

Συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Για την ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης προετοιμάζονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία. Ηδη, στο Νομό Μαγνησίας σε σύσκεψη που συγκάλεσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ πάρθηκαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διοργάνωση πικετοφορίας στις 16 του Οκτώβρη και πανεργατικό συλλαλητήριο το επόμενο διάστημα, ενώ θα γίνουν περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις σωματείων για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά το «διάλογο» της απάτης και συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ αποφασιστικά να βγουν στους δρόμους του αγώνα κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων και γενικότερα της αντιλαϊκής λαίλαπας που έρχεται.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.


 

Κλιμακώνεται η κυβερνητική προπαγάνδα

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ν. Αναλυτής συνέχισε και χτες να πρωτοστατεί στην προετοιμασία του εδάφους για το αντιδραστικό πόρισμα και το «διάλογο» που επίκειται. Χτες, μάλιστα, το πρωί είχε συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Μιλώντας αργότερα στο ραδιόφωνο του «9,84», ο Ν. Αναλυτής επανέλαβε την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης από την τελευταία πενταετία που ισχύει σήμερα στην τελευταία τουλάχιστον 15ετία, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση των συντάξεων. Ενώ ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν αντικειμενικές αδυναμίες που εμποδίζουν την πάταξη της εισφοροδιαφυγής». Σε μια προσπάθεια, τέλος, να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συναίνεση για να προχωρήσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια, ο Ν. Αναλυτής είπε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε να είναι ένα εθνικό συμβόλαιο. Να συμφωνήσουν τα κόμματα και οι φορείς, όχι με αποστροφές, αλλά με επιχειρήματα».

Σε συνέντευξή του στον «Real FM», ο Γ. Αλογοσκούφης προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, κάνοντας λόγο για «προτεραιότητες» που σχετίζονται με την ενοποίηση των ταμείων, όπως προβλέπεται από το νόμο Ρέππα, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι κάτι τέτοιο δεν οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Χρησιμοποίησε μάλιστα το ατυχές παράδειγμα των τραπεζοϋπαλλήλων, όπου μετά την ένταξη στο ΙΚΑ χιλιάδες εργαζόμενοι είδαν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 7 έως και 15 χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ, τέλος, χωρίς να αναφερθεί στην ουσία της αντιασφαλιστικής επίθεσης, αρκέστηκε χτες στο να σχολιάσει τη συγκρότηση επιτροπής για το ασφαλιστικό των γυναικών στο Δημόσιο. Σε δήλωσή του ο Γ. Ραγκούσης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο στους «κοινωνικούς εταίρους», προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των λανθασμένων επιλογών της».

Οι «ανησυχίες» της ΓΣΕΕ

 

Πριν από 15 περίπου μέρες, καθώς κλιμακωνόταν η προεκλογική περίοδος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δήλωνε διατεθειμένη να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, ώστε αυτά να εξομοιωθούν με τα όρια που ισχύουν για τους άντρες, όπως επιτάσσει η ΕΕ. Το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν απάντηση σε σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, τελικά, παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ζήτημα.

Με μια λάβρα ανακοίνωση, τότε, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είχε καταφερθεί ενάντια στην κυβέρνηση και τα «λάθη» που είχε διαπράξει στο χειρισμό του θέματος. Σε δήλωσή του, μάλιστα (12/9/2007), ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σημείωνε χαρακτηριστικά: «Οπως είναι φυσικό, αυτή η «επιχειρηματολογία» μάς εμβάλλει σε ανησυχία αν πραγματική κυβερνητική στόχευση είναι η διατήρηση ή αν εμμέσως υποκρύπτεται διάθεση αλλαγής των υφιστάμενων ορίων ηλικίας». Αυτά λέγονταν και γράφονταν τότε, που προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ απαιτούσαν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να «ξεσπαθώνει».

Χτες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αντικείμενο τη «νομική τεκμηρίωση και τη διαμόρφωση υποστηρικτικής γραμμής θέσεων και επιχειρημάτων, για την αντιμετώπιση ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της παραπομπής της χώρας, σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο». Πέραν όλων των άλλων, στην επιτροπή συμμετέχουν και από δυο εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Είναι φανερό ότι η «ανησυχία» της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης πήγε περίπατο σε διάστημα μικρότερο των δυο βδομάδων. Εξέλιξη καθ’ όλα αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα να χωρίσει με την κυβέρνηση. Αλλωστε, για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο μετά το 1993 τα όρια συνταξιοδότησης έχουν ήδη αυξηθεί στα 65 χρόνια με το νόμο Σιούφα. Ενώ στα πλαίσια της ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, όπως αυτές ενσωματώνονται και στο νόμο Ρέππα, η τάση αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι κεντρικό στοιχείο κάθε νομοθετικής παρέμβασης.

Οπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ διατήρησε το νόμο Σιούφα και έφερε το νόμο Ρέππα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνένοχοι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε αυτή αφορά τα γενικά όρια, είτε αυτά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είτε τις γυναίκες, είτε τους άνδρες. Και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έρχεται απλά να το επιβεβαιώσει. Ας το πάρουν σοβαρά υπόψη τους οι εργαζόμενοι, τώρα που «ζεσταίνεται» το ζήτημα του Ασφαλιστικού και κάποιοι ανεβάζουν δημαγωγικά ξανά τους τόνους, καμωνόμενοι τους υπερασπιστές των εργαζομένων. Η μπογιά τους είναι πολύ ξεφτισμένη για να «πιάσει»…

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: