Τους θέλουν στο περιθώριο

 

Κάθε πρόσχημα και επίφαση «κοινωνικής ευαισθησίας» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταρρίπτει η θλιβερή κατάσταση που επικρατεί και φέτος στον τομέα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Με την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, κανένα ειδικό σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τα Ειδικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), δεν ξεκίνησε μαθήματα. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες είδαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους. Η ίδια βάρβαρη πολιτική που οδηγεί τους ανθρώπους με αναπηρίες και τις οικογένειές τους στο περιθώριο της ζωής, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, είναι αυτή που τους στερεί συνειδητά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Με ευθύνη των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων διαχρονικά βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης πάνω από το 90%, δηλαδή 200.000 ανάπηρα παιδιά. Αλλά και τα ελάχιστα, μπροστά στις ανάγκες, ειδικά σχολεία και ΕΕΕΕΚ οδηγούνται συνειδητά στην υποβάθμιση και στο μαρασμό. Πλείστες είναι οι κενές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού – πάνω από 200 μόνο σε Αθήνα και Πειραιά – και ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Τα ΕΕΕΕΚ της χώρας συμπληρώνουν πέντε χρόνια λειτουργίας, χωρίς να έχουν ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού προσωπικού! Οι θέσεις αυτές δεν έχουν προβλεφτεί από το υπουργείο Παιδείας και έτσι οι ανάγκες καλύπτονται μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές.

Σε αυτές τις συνθήκες και η ίδια η επαγγελματική εκπαίδευση τείνει να χάσει το νόημά της. Απουσιάζουν οι αναγκαίες υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχουν ελάχιστα προστατευόμενα εργαστήρια, που και αυτά φθίνουν γιατί αντίκεινται στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς». Στην κοινωνία που θεοποιεί τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει θέση για τους ανθρώπους με αναπηρία. Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους φτάνει το 80%. Οι κυβερνήσεις θέλουν τη ζωή και το μέλλον των αναπήρων αλλιώς. Στις συντάξεις και στα επιδόματα της πείνας, στη φιλανθρωπία, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και την ελεημοσύνη, που ξεκινάει σχεδόν πάντα απ’ τη δημόσια διαπόμπευση των πιο ανθρώπινων αναγκών.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι «ατύχημα». Είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, οι γονείς και κηδεμόνες, οι μαθητές με αναπηρία δίνουν μια πρώτη απάντηση στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την ερχόμενη Τρίτη 2 του Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή. Μέσα απ’ το πλαίσιο που προβάλλουν το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των ανθρώπων με αναπηρία, δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, Παιδεία. Για το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, στη δουλιά, στη ζωή.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Τους θέλουν στο περιθώριο”

 1. erythros Says:

  Περιμένουμε και τους αρτιμελής στην συγκέντρωση και την πορεία μας σύντροφοι.

  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
  (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)
  Χαλκοκονδύλη 37, 2ος ορ.
  Τηλ. & φαξ: 210- 52 21 411
  Τηλ. Επικ.: 6977 325 257, 6938 798 329,
  6948 940 746

  Αθήνα 28 Νοέμβρη 2007

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
  ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  5:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ
  ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  Οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρίες, οι νέοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αρνούνται να γίνουν το decor στις φιέστες και στα σώου κυβέρνησης, μεγαλοφιλανθρώπων και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.
  Παίρνουν την υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους.
  Στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου και των ποικιλώνυμων εμπόρων της αναπηρίας αντιτάσσουμε τον ενωμένο αγώνα μας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των αναπήρων και των οικογενειών τους.
  Είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο να σταματήσει η χώρα μας να είναι χώρα παραγωγής αναπήρων.
  Είναι ρεαλιστικό να βρουν το δικό τους σχολείο τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που είναι σήμερα εκτός ειδικής αγωγής.
  Είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο να σταματήσουν οι οικογένειες των αναπήρων να πουλούν ότι έχουν και δεν έχουν για τη θεραπεία, την εκπαίδευση και αποκατάσταση του ανάπηρου μέλους τους.
  Είναι περισσότερο από αναγκαίο και επιτακτικό περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ιδρυθούν δημόσια κέντρα στήριξης ανοιχτής ή κλειστής, προσωρινής ή μόνιμης περίθαλψης για τους βαριά αναπήρους και τις οικογένειές τους.
  Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει δουλειά στις δεκάδες χιλιάδες νέους άνεργους αναπήρους.
  Πλούτος υπάρχει, η επιστήμη έχει κάνει γιγαντιαία βήματα όμως η ανάπτυξή τους είναι προς όφελος των ολίγων. Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν κάθε συμφέρον να συμπαραταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις για μια άλλη ανάπτυξη που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όπου ο πλούτος και η επιστήμη θα είναι προς όφελος της ευτυχίας των ανθρώπων.
  Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.
  Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.), μαζί με την Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ και την Επιτροπή Νέων Αναπήρων ήταν χτες και προχτές στους δρόμους ενάντια στη διάλυση των ειδικών σχολείων, ενάντια στην ανεργία, ενάντια σε όλα αυτά που ρημάζουν τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας.
  Θα είμαστε στο δρόμο και στις 3 του Δεκέμβρη
  στις 5:30 μ.μ στην πλατεία Κάνιγγος.
  Θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και στις 12 Δεκέμβρη στα μπλοκ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης που με τη στήριξη της λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών θέλουν να δώσουν ακόμα ένα χτύπημα στα ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
  Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους.

  Για τη Γραμματεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ., της Επιτροπής Νέων
  & της Επιτροπής Γονέων & Κηδεμόνων

  Χουρδάκης Χάρης Καμακάρης Μάριος Μελέτσης Γιάννης Βρουλιδάκης Βαγγέλης


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: