ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Καμιά συμμετοχή στον προσχηματικό «διάλογο»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκληση που απέστειλε χτες ο υπουργός Απασχόλησης προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

«Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να έχει κανενός είδους συμμετοχή στον προσχηματικό «διάλογο», που στήνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, αλλά με όλες του τις δυνάμεις θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί έγκαιρα μια μαζική, ενωτική λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση στα νέα προαποφασισμένα, αντιασφαλιστικά μέτρα, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που είναι και απαιτήσεις της πλουτοκρατίας».Την παραπάνω ξεκάθαρη απάντηση δίνει δημόσια το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την πρόσκληση συμμετοχής στον «κοινωνικό διάλογο» σχετικά με το Ασφαλιστικό. Τη σχετική πρόσκληση απέστειλε χτες ο υπουργός Απασχόλησης προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, σημαίνοντας και επίσημα την έναρξη του προσχηματικού «διαλόγου» για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν και πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» τονίζει το ΚΚΕ. Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Οι «κοινωνικοί διάλογοι» και η ταξική συναίνεση αποδείχτηκαν οδυνηρές παγίδες για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστες και εχθρικές ακόμα και με τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το κεφάλαιο δεν είναι κοινωνικός εταίρος, είναι ταξικός αντίπαλος. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, αλλά μόνο όξυνση της ταξικής πάλης.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, χωρίς καθυστέρηση, να συσπειρωθούν στη γραμμή της πάλης: Καμιά συμμετοχή στο διάλογο, κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Να διεκδικήσουν μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, από το 1992 και μετά. Λαϊκή συμμαχία και ανυπακοή στον «ευρωμονόδρομο» του κεφαλαίου, για να γίνει νόμος το δίκιο του εργάτη».

Η επιστολή Μαγγίνα

Στην επιστολή του προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ – είναι πανομοιότυπη με αυτή που απέστειλε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. – ο υπουργός Απασχόλησης επαναλαμβάνει την προκλητική κυβερνητική επιχειρηματολογία για «στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές» που χαρακτηρίζουν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην ατζέντα του «διαλόγου» ο αρμόδιος υπουργός επί της ουσίας επαναλαμβάνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες ορίζοντας σαν θέματα προς συζήτηση «τη χρηματοδότηση του συστήματος, την ενοποίηση των Ταμείων, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, την εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων, τη θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων». Σπεύδει, ωστόσο, να προσφέρει στους πρόθυμους και το καρότο της ανοιχτής συζήτησης σχετικά με «κάθε άλλο σχετικό θέμα, που θα προτείνατε και θα συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση του όλου ζητήματος», διαβεβαιώνοντας ότι «η Κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο αυτό με ειλικρίνεια και ευθύνη. Προσέρχεται με τις καλύτερες των προθέσεων».

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να θολώσει τα νερά, ο Β. Μαγγίνας επαναλαμβάνει «τη διαβεβαίωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με τα όρια ηλικίας, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις». Τέλος, προτείνεται «ο διάλογος να διεξαχθεί στα πλαίσια λειτουργίας των αρμοδίων Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, σε κοινές ή μη συνεδριάσεις που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται προς το σκοπό αυτό».

Σήμερα στους «κοινωνικούς εταίρους»

Ο υπουργός Απασχόλησης αναμένεται σήμερα να αποστείλει τις προσκλήσεις για το «διάλογο» και στους «κοινωνικούς εταίρους». Η παράδοση της σχετικής επιστολής στη διοίκηση της ΓΣΕΕ θα γίνει αυτοπροσώπως από τον Β. Μαγγίνα, σε συνάντηση που έχει καθοριστεί για σήμερα το πρωί.


Καπάρωσε την καρέκλα του το ΠΑΣΟΚ

Τη θέση του στον αντιασφαλιστικό «κοινωνικό διάλογο» με το «καλημέρα», έσπευσε να καπαρώσει το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας χτες στο σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις απόψεις του για το Ασφαλιστικό Σύστημα από το καλοκαίρι του 2005 και στη συνέχεια με το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Είναι αυτονόητο ότι, με αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις θα προσέλθει και στις συνεδριάσεις των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων, όπως εξάλλου πράττει παγίως. Ωστόσο, είναι επίσης αυτονόητο ότι, ένας αξιόπιστος διάλογος προϋποθέτει καθαρές θέσεις εκ μέρους όλων των συντελεστών του».

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να καταθέσει μόνο τις προτάσεις του, που ταυτίζονται ακόμα και φραστικά με αυτές της ΝΔ, αλλά και τα πεπραγμένα του για την Κοινωνική Ασφάλιση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον 3029/02, που σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία με τη ΝΔ κάτω από δήθεν καταγγελίες για «τετραπλασιασμό του χρέους του Δημοσίου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία». Ισχυρίζεται μάλιστα ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επισήμως και εγκύρως επί του θέματος» και την καλεί δημαγωγικά «να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δε θα συμμετάσχει στο διάλογο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάστηκε να προηγηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις για να καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και να καθορίσει τη στάση του (!) «Με τις τοποθετήσεις τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, αποσαφήνισαν ότι πρόθεσή τους είναι η περικοπή δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και κυρίως των σημερινών τριαντάρηδων και σαραντάρηδων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ. μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση Μαγγίνα και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.


Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Επιβεβαιώνει τις προειλημμένες αποφάσεις

«Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι ατέρμων. Πρέπει να έχει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώνει με το Ασφαλιστικό, πριν ακόμα ο κόσμος και οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει. Στην ίδια συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός υποστήριξε ότι ο «διάλογος» έχει ξεκινήσει από το 2005 και ότι λίγο – πολύ έχουν τοποθετηθεί και οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και τα κόμματα. Οι τοποθετήσεις αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και ότι σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στα Ταμεία το 2008 είναι αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Για τα Ταμεία που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ο υπουργός είπε ότι αυτά που έχουν περιουσιακά στοιχεία πρέπει να τα ρευστοποιήσουν. «Δεν μπορείς να έχεις αποθεματικά την ώρα που δεν έχεις να πληρώσεις. Θα μειώσεις και τα αποθεματικά…». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των ασφαλισμένων τα βάρη που αναλογούν στην κυβέρνηση. Ενώ μειώνει τη χρηματοδότηση απαιτεί να ξεπουληθεί η όποια περιουσία διαθέτουν σήμερα τα Ταμεία.

Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, ΛΑ.Ο.Σ, Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, εργατικά, ιδιωτικοποιήσεις, καπιταλισμός, κοινωνική ασφάλιση. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αρέσει σε %d bloggers: