Να μην εφαρμοστεί ούτε μια πλευρά του νόμου – πλαισίου

 

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας

 

Με δεδομένη την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα που σηματοδότησε την περασμένη χρονιά, μέσα και έξω από τις σχολές, για να μην εφαρμοστεί – να αποσυρθεί ο νόμος – πλαίσιο και να μην υιοθετηθεί η κοινοτική οδηγία 36/05, σήμερα, στις 12.30 μ.μ., φοιτητές προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχουν πάρει οι σύλλογοι φοιτητών Οικονομικού Νομικής, Παιδαγωγικού, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Γεωπονικής, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ. Ακόμα, οι σύλλογοι φοιτητών Νομικής και Νηπιαγωγών έχουν πάρει αποφάσεις που καταδικάζουν το νόμο – πλαίσιο και την κοινοτική οδηγία.Οι φοιτητικοί σύλλογοι με το άνοιγμα των σχολών δηλώνουν αγωνιστικό «παρών», επαναλαμβάνουν ότι ο νόμος – πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί. Ολο το προηγούμενο διάστημα, μέσα στις σχολές φοιτητές και σπουδαστές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις κόντρα στην επιχείρηση εφαρμογής πλευρών του νόμου: Δυναμικές παρεμβάσεις σε συνελεύσεις τμημάτων για την εφαρμογή της «αξιολόγησης», κινητοποιήσεις ενάντια στην περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, διαμαρτυρίες για την εφαρμογή του ορίου φοίτησης… Με τη σημερινή τους κινητοποίηση, φοιτητές και σπουδαστές δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, διακηρύττουν ότι δεν επαναπαύονται και συνεχίζουν τον αγώνα καθημερινά, για να μην εφαρμοστεί ούτε μια πλευρά του νόμου, για να αποσυρθεί ο νόμος – πλαίσιο.

Ακόμα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές ξεκαθαρίζουν την εναντίωσή τους στην κοινοτική οδηγία 36/05, που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων και τα εξισώνει με εκείνα των αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

«Θα απειθαρχήσουμε στο νόμο – πλαίσιο»

«Εχουμε κάθε δικαίωμα να απειθαρχήσουμε στο νόμο – πλαίσιο γιατί θίγει τα δικαιώματα και θα το κάνουμε», έγραφε η απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής και ξεκίνησε να γίνεται πράξη. Αρχισαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εφαρμογή του νόμου – πλαισίου, που η κυβέρνηση θέλει να περάσει κομμάτι – κομμάτι στα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές της Γεωπονικής πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη της σχολής για να σταματήσει η εφαρμογή της ρύθμισης για τους επί πτυχίω φοιτητές που ούτε λίγο ούτε παρουσιάζονται σαν «χαραμοφάηδες».

Απαίτησαν να σταματήσουν να διακινούνται οι αιτήσεις που πρέπει να υπογράφουν οι φοιτητές εάν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γ. Ζέρβας, είπε πως δε θα μαζεύονται αιτήσεις απ’ τη λίστα των φοιτητών επί πτυχίω. Απ’ την άλλη, βέβαια, ήταν «ειλικρινής» και είπε πως δε δεσμεύεται ότι θα αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο. Στην αρχή, μάλιστα, αρνήθηκε πως οι γραμματείες της σχολής μοιράζουν τέτοια δήλωση. Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν κατατεθεί στις γραμματείες μόνο κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις φοιτητών που έφεραν οι ίδιοι!

Η πραγματικότητα τον διέψευσε, αφού οι φοιτητές εμφάνισαν μια δήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με θέμα την «εγγραφή φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3549/2007». Και δίπλα: «Δηλώνω ότι επιθυμώ να συνεχίσω τις σπουδές μου στο τμήμα σας»… Το μήνυμα των φοιτητών ήταν σαφές: Κανένα κομμάτι του νόμου – πλαισίου δε θα εφαρμοστεί γιατί είναι ενάντια στα δικαιώματά τους. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνουν, «είναι προάγγελος νέων αντιδραστικών αλλαγών στα προγράμματα σπουδών, στους εσωτερικούς κανονισμούς και συνολικά στη λειτουργία των πανεπιστημίων» με βάση τα σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας και επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μέσω του νόμου – πλαισίου.

Παρέμβαση στο ΑΠΘ

«Φρένο» στις διαδικασίες του νόμου – πλαισίου για ένα μήνα περίπου από σήμερα έβαλαν οι φοιτητές στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σημαντική συμβολή σε αυτή την απόφαση είχε η πρόταση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, η οποία απαίτησε να έχει λόγο στις όποιες εξελίξεις ο φοιτητικός σύλλογος της Ιατρικής, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε.

Η Γενική Συνέλευση της σχολής δεσμεύτηκε ότι δε θα πάρει καμία απόφαση σχετικά με την Αξιολόγηση της Σχολής και την εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (θέματα και τα δύο της χτεσινής ημερήσιας διάταξης) μέχρι να αποφασίσει και η γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της Ιατρικής Σχολής για το θέμα. Ο φοιτητικός σύλλογος της Ιατρικής θα συγκληθεί σε γενική συνέλευση στις 6 Νοέμβρη.

  • Αύριο, φοιτητές του Πολυτεχνείου προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, όπου συζητιέται η πρόθεση του ΕΙΝ να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι για τη φύλαξη των νέων φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη.


 

Καμία επανάπαυση

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το νόμο -πλαίσιο και την ευρωπαϊκή οδηγία

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου – πλαισίου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«

Με αφορμή σημερινά (σ.σ. χτεσινά) δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνηση να αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου – πλαισίου και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την επαγγελματική εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, σημειώνουμε τα παρακάτω:

Από τις προγραμματικές δηλώσεις προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά και χωρίς χρονοτριβές στην πολιτική για την «απελευθέρωση της αγοράς» στην ανώτατη εκπαίδευση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τον εξαναγκασμό των δημόσιων να λειτουργούν σαν ιδιωτικά.

Ηδη ξεκινά η υλοποίηση βασικών πλευρών αυτής της κατεύθυνσης όπως: Η διάσπαση της ενότητας των σπουδών με το σύστημα των πιστωτικών μονάδων, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων με κριτήρια της αγοράς, τα φοιτητικά δάνεια, οι διαγραφές φοιτητών και άλλα.

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει ότι η πιθανολογούμενη για διαδικαστικούς λόγους χρονική μετατόπιση στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως και στην υλοποίηση ορισμένων διατάξεων του νόμου – πλαισίου, μπορεί να σημαίνουν παραίτηση της κυβέρνησης από τους διακηρυγμένους στόχους της. Αντίθετα, αποσκοπούν στην καλύτερη προετοιμασία του εδάφους για την αποδοχή των μέτρων από μερίδες των πανεπιστημιακών και στην αναστολή της αγωνιστικής επαγρύπνησης του λαού και της νεολαίας.

Οι φοιτητές – σπουδαστές, οι πανεπιστημιακοί, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις αποφάσεις τους να εμποδίσουν με τον αγώνα τους, μέσα και έξω από τις σχολές, την εφαρμογή της αντιδραστικής αυτής πολιτικής, για να ακυρώσουν στην πράξη το νόμο – πλαίσιο και όλα τα συνοδευτικά του νομοθετήματα, που υποβαθμίζουν κατάφωρα τον μεγάλο όγκο των ΑΕΙ – ΤΕΙ και μετατρέπουν την ανώτατη εκπαίδευση σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις παιδεία, ΚΚΕ, νόμος πλαίσιο, νεολαία. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να μην εφαρμοστεί ούτε μια πλευρά του νόμου – πλαισίου
Αρέσει σε %d bloggers: