Νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση : Για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ

Μόλις τη Δευτέρα που μας πέρασε, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008. Πρόκειται για έναν ακόμα βαθιά ταξικό προϋπολογισμό στο σύνολό του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στο νόμο 3029/02 για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, η ετήσια χρηματοδότηση του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό την περίοδο 2003-2008 καθοριζόταν κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ. Το ποσό όμως αυτό δε δόθηκε ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ με τους πέντε προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του φετινού προϋπολογισμού συγκριτικά και με τους προηγούμενους, προκύπτουν τα εξής:

  • Στο 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η επίσημη κλοπή του κράτους σε βάρος του ΙΚΑ την εξαετία 2003-2008 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Το 2003, το ΠΑΣΟΚ στέρησε από το ΙΚΑ 127 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2004, η ίδια κυβέρνηση δεν απέδωσε 230 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ.
  • Το 2005, η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεψε 210 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2006, 250 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2007, 300 εκατομμύρια ευρώ.

Με τον προϋπολογισμό του 2008, θα έπρεπε να αποδοθούν στο ΙΚΑ τόσο το ποσό που του αναλογεί για το νέο έτος, όσο και τα υπόλοιπα που δεν είχαν αποδοθεί την προηγούμενη πενταετία. Ομως, όπως αποδεικνύεται με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ για το 2008 υπολείπεται κατά 324 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το ΑΕΠ της χώρας θα ανέλθει το 2008 στα 223,917 δισ. ευρώ.
  • Με βάση τη σχετική νομοθεσία, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ θα έπρεπε να είναι 2,224 δισ. ευρώ.
  • Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση περιορίζει τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού για το 2008 στα 1,9 δισ. ευρώ.

Είναι καθαρό ότι ακόμα και αν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ, τα κονδύλια που προβλέπονται είναι ανεπαρκέστατα για να ανταποκριθεί το ταμείο στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Πόσο μάλλον για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του. Η υποχρηματοδότηση τέλος του ΙΚΑ έρχεται να προστεθεί στην τεράστια εισφοροδιαφυγή, στην απαλλαγή των εργοδοτών από τα χρέη προς τα Ταμεία και στις απώλειες από το τζογάρισμα των αποθεματικών που στο άθροισμά τους ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ, με τις πιο επιεικείς εκτιμήσεις. Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να κινδυνολογεί προκλητικά για τη «βιωσιμότητα» δήθεν των Ταμείων, προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ασφαλιστικό, κοινωνική ασφάλιση. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση : Για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ
Αρέσει σε %d bloggers: