Να βουλιάξουν οι δρόμοι στις 19 του Μάρτη!

 

Κρίσιμη η απεργιακή αναμέτρηση της Τετάρτης. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις, με κεντρική αυτήν της Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας

Η απεργία στις 19 του Μάρτη αποτελεί την πιο κρίσιμη ταξική αναμέτρηση στη μάχη που το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δίνει το τελευταίο διάστημα με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι μεγάλη ευθύνη κάθε εργάτη και εργάτριας να αξιοποιήσει τις ώρες που απομένουν μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ώστε οι δρόμοι σε κάθε μεγάλη πόλη να βουλιάξουν στην κυριολεξία. Να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς. Να βρεθούν όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με την οικογένεια και τα παιδιά τους. Να εκφραστεί μυριόστομα η απαίτηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ακριβώς την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 20 του Μάρτη, ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή.

Τούτη την ώρα, αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη χιλιάδες εργαζόμενοι να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους και τους στυλοβάτες τους: Σας πήραμε χαμπάρι! Να δείξουν τα δόντια τους σ’ αυτούς που προσπαθούν με προκλητικά και χυδαία επιχειρήματα να τους πείσουν πως οι αντιασφαλιστικές αντεργατικές μεταρρυθμίσεις είναι για το καλό της εργατικής τάξης (!). Αλλά και σ’ αυτούς που φόρτωσαν τους εργαζόμενους με νόμους βαθιά αντιδραστικούς, έφτιαξαν το αναγκαίο «σκαλοπάτι» για τα νέα μέτρα και τώρα προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, καμώμενοι πως είναι τάχα με το μέρος των εργαζομένων.

Αυτό πρέπει να αναδείξει η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, άσχετα με το αν θα ψηφιστεί ή όχι το νομοσχέδιο: τη δυνατότητα που έχει το λαϊκό κίνημα να αλλάζει τους συσχετισμούς προς όφελός του, να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του. Τη δύναμη που κρύβει ο ενιαίος και ταξικά προσανατολισμένος αγώνας των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το στοιχείο που θα καθορίσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, άσχετα από την κοινοβουλευτική τύχη του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και κάθε άλλου νόμου που έφερε ή ετοιμάζεται να φέρει η όποια κυβέρνηση.

Μπροστάρης στη μάχη το ΠΑΜΕ

Η συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της νέας επίθεσης και στο αντιπάλεμά της ήταν και παραμένει καθοριστική. Με πυρήνα το διεκδικητικό πλαίσιο και με την αξιοποίηση κάθε μορφής πάλης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε ακατάπαυστα τη μάχη της οργάνωσης στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, της συμπόρευσης των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία. Μια μικρή μόνο αναδρομή σε κεντρικούς σταθμούς της δράσης του ΠΑΜΕ το τελευταίο πεντάμηνο, μπορεί να επιβεβαιώσει τα παραπάνω:

 • 18 Οκτώβρη 2007: Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό αποκλεισμό της πύλης της Βουλής στην οδό Β. Σοφίας, λίγη ώρα πριν καταφτάσουν οι «κοινωνικοί εταίροι» για την πρώτη συνεδρίαση της αντιασφαλιστικής «συμμαχίας των προθύμων». Ανάλογο αποκλεισμό πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.
 • 2 Νοέμβρη 2007: Σε μαζική πανεξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας, κατέληξε ο αποκλεισμός από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ της «εταιρείας εύρεσης εργασίας» «Μανπάουερ», στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη.
 • 7 Νοέμβρη 2007: Ενα σταθερό και αποφασιστικό βήμα στην πορεία κλιμάκωσης της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων κατέγραψαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.
 • 1 Δεκέμβρη 2007: Πλατιά εξόρμηση – πικετοφορία από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.
 • 11 Δεκέμβρη 2007: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην καρδιά του αντιασφαλιστικού στρατηγείου, έξω από την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.
 • 12 Δεκέμβρη 2007: Με επιτυχία έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα τη μάχη της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας, ενώ οργάνωσαν απεργιακές συγκεντρώσεις σε 63 πόλεις της χώρας.
 • 21 Γενάρη 2008: Σε μια συμβολική κίνηση ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο, κάλυψαν με ένα τεράστιο γιγαντοπανό το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην περιοχή. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα.
 • 22 Γενάρη: Το ΠΑΜΕ διοργανώνει με επιτυχία συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.
 • 13 Φλεβάρη: 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της, ενώ οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε 63 πόλεις της χώρας.
 • 27 Φλεβάρη: Κατάληψη του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων από τα σωματεία του κλάδου και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ με ξεκάθαρο αίτημα «Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση».
 • 6 Μάρτη: Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί δεκάδες πικετοφορίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 • 11 Μάρτη: Κατάληψη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα.
 • 12 Μάρτη: Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε στην Αθήνα και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας.
 • 13 Μάρτη: Σε 57 συνολικά πόλεις της χώρας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με την πραγματοποίηση μαζικών και δυναμικών συλλαλητηρίων κλιμακώνουν τη μάχη ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα.
 • 14 Μάρτη: Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, εργαζόμενοι καταλαμβάνουν συμβολικά το κτίριο που στεγάζεται το ΤΕΑΥΦΕ.

Νέα ώθηση στους αγώνες

Οι παραπάνω δράσεις, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, η επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, ήταν αυτά που συντέλεσαν ώστε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να κερδίσει νέες δυνάμεις, να πατήσει πόδι σε χώρους όπου πριν υπήρχαν δυσκολίες. Αυτό εκφράστηκε στις απεργιακές αποφάσεις με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια, στη μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων με εγγραφές νέων μελών. Είναι ένα αισιόδοξο και σοβαρό στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, να δώσει ώθηση στο κίνημα.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ συνεχίζει και κλιμακώνει τα επόμενα 24ωρα τη δράση του, δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που θα διοργανώσει στις πρωτεύουσες όλων των νομών και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να βουλιάξουν οι δρόμοι στις 19 του Μάρτη!
Αρέσει σε %d bloggers: