«Αντισεισμική προστασία – δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, για τη λαϊκή οικογένεια»

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ με θέμα «Αντισεισμική προστασία – δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, για τη λαϊκή οικογένεια», με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων μαζικών φορέων, στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μια εκδήλωση που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει το Κόμμα για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως το θέμα των σεισμών, με κύριο στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων για τη διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων αντισεισμικής προστασίας, με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Οπως τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Β. Δημόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «είναι ασφαλώς μεγάλοι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η σεισμική δράση, αλλά κυρίως είναι τεράστιοι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η έλλειψη μιας διαρκούς και συνεχώς βελτιούμενης πολιτικής αντισεισμικής προστασίας από τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας. Για το ΚΚΕ η αντισεισμική προστασία και θωράκιση δεν είναι απλά ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, που απαιτεί μόνο επιστημονική και τεχνολογική γνώση και προσεγγίζεται με τεχνικούς μόνο όρους».

Στις σημερινές συνθήκες του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και της κυριαρχίας του κεφαλαίου και των κομμάτων του – συνέχισε – τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν ριζικά. Η διέξοδος για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της αντισεισμικής προστασίας βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στη λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Το ΚΚΕ – κατέληξε – καλεί όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να απαιτήσουμε αγωνιστικά και μαχητικά όχι μόνο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων αντισεισμικής προστασίας, αλλά και να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση, ανοίγοντας το δρόμο για το λαϊκό μέτωπο εξουσίας.

Ακόμα, παραβρέθηκαν ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευάς και Ελ. Μπέλλου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο καθηγητής του ΕΜΠ Π. Καρύδης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί κ.ά.
 

Πρόταση που πατάει στις λαϊκές ανάγκες

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της εκδήλωσης

«Η πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, η γραμμή της συμμαχίας, αλλά και η εναλλακτική πρόταση εξουσίας που προτείνουμε, πατάει γερά στα καθημερινά λαϊκά προβλήματα του χώρου δουλειάς και τόπου κατοικίας. Καθορίζεται από τις σύγχρονες ανάγκες, τα επιτεύγματα της επιστήμης που αν τεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου, τότε η ζωή θα γίνει καλύτερη, ασφαλής».

Αυτό τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανοίγοντας τις εργασίες της χτεσινής εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη «απόκρουσης κάθε προσπάθειας αποπροσανατολισμού σε μια περίοδο που εξυφαίνονται σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο να αλλάξουν πολλά αλλά να μην αλλάξει η στρατηγική επίθεσης στο λαϊκό κίνημα».

Συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων

Αναλυτικά, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2005, χρονιά παραμονής των τοπικών εκλογών, το ΚΚΕ έκανε ένα διακριτό σημαντικό βήμα προς την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη μελέτη μεγάλων λαϊκών προβλημάτων που αφορούν στις κοινωνικές υπηρεσίες και την υποδομή της χώρας, θέματα περιβάλλοντος, ελεύθερων χώρων, πολιτικής προστασίας, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχει το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης.

Αξιοποιήσαμε μελέτες που έχουν γίνει είτε από πανεπιστημιακά ιδρύματα, που δυστυχώς είναι λίγες, με την έννοια ότι πολλές αφορούν σε στενά τοπικά ζητήματα, είτε μελέτες επιστημόνων, αλλά και τις εμπειρίες των μαζικών φορέων και μεμονωμένων επιστημόνων. Βεβαίως, αξιοποιήσαμε τις εμπειρίες των Κομματικών Οργανώσεων, αλλά και επιστημόνων μελών του Κόμματος, φίλων και οπαδών».

«Το σημαντικό – συνέχισε – δεν ήταν ότι διαμορφώσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων, το οποίο έκτοτε το επεξεργαζόμαστε συνεχώς και το αναπτύσσουμε. Το σημαντικό είναι ότι το ΚΚΕ αποκάλυψε τη σύνδεση αυτών των θεμάτων με την ταξική πολιτική των αναδιαρθρώσεων, τη στρατηγική της ΕΕ, και πιο ειδικά τις αρνητικές αλλαγές που έγιναν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, συνδέουμε τα παραπάνω προβλήματα με το νέο κύμα που έρχεται με τον «Καποδίστρια 2″, το νέο χωροταξικό σχέδιο, σε συνδυασμό με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και τη νέα επέλαση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα. Ολα αυτά έχουν σχέση με την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου στην περιφέρεια.

Η πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, η γραμμή της συμμαχίας, αλλά και η εναλλακτική πρόταση εξουσίας που προτείνουμε, πατάει γερά στα καθημερινά λαϊκά προβλήματα του χώρου δουλειάς και τόπου κατοικίας. Καθορίζεται από τις σύγχρονες ανάγκες, τα επιτεύγματα της επιστήμης, που αν τεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου, τότε η ζωή θα γίνει καλύτερη, ασφαλής».

«Προσπαθούμε – πρόσθεσε – και είμαστε βέβαιοι ότι κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Αποφεύγουμε τις γενικολογίες, τα μεγάλα λόγια, τα γενικά συνθήματα που ειδικά στις μέρες μας επιδέχονται πολλές και εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες.

Αυτό που μας απασχολεί είναι να αναπτύσσουμε ταυτόχρονα, με σταθερότητα και συνέχεια, ένα συνδυασμένο πρόγραμμα δράσης αυτοτελώς αλλά και στις γραμμές του κινήματος που να αγκαλιάζει το σύνολο των ανθρώπινων αναγκών. Να μην αφήνουμε στη μέση αυτό που αρχίσαμε κάτω από την πίεση της επικαιρότητας, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή».

«Δεν είμαστε εύκολη λεία σε αντιλαϊκά σενάρια»

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε αναλυτική αναφορά στα αντιλαϊκά σενάρια που εξυφαίνονται την τελευταία περίοδο. «Οφείλουμε – υπογράμμισε – να επαγρυπνούμε ενεργητικά, να μην υπάρξει κάτι που δεν έγινε από την πλευρά μας. Είναι ζήτημα ανθρωπισμού, είναι ζήτημα πολιτικής, είναι ζήτημα συσπείρωσης δυνάμεων. Είναι ζήτημα απόκρουσης κάθε προσπάθειας αποπροσανατολισμού σε μια περίοδο που εξυφαίνονται σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού με στόχο να αλλάξουν πολλά αλλά να μην αλλάξει η στρατηγική επίθεσης στο λαϊκό κίνημα.

Εμείς, για άλλη μια φορά, υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε ώστε να είμαστε πιο αξιόμαχοι, πιο ετοιμοπόλεμοι, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε μια ενέργεια, ακόμα και συμβολική, που να αφήνει υποψία ότι μπορεί να είμαστε εύκολη λεία σε αντιλαϊκά σενάρια.

Είναι γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων δεν έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ελπίζει σε σωτήρες. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό, και πριν απ’ όλα στον πρωτοπόρο και ανατρεπτικό ρόλο της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία που χαράξαμε, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ικανότητα και αποφασιστικότητα, ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα και ταξική επιδεξιότητα».

«Αποτελεσματικότητα στην πίεση»

Και η Αλ. Παπαρήγα συνέχισε σημειώνοντας: «Η αντισεισμική θωράκιση, λόγου χάρη, δεν είναι μικρότερο πρόβλημα από το Ασφαλιστικό. Πολύ σωστά σήμερα συγκεντρώνουμε την προσοχή στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που σημειώνουμε με έμφαση ότι αφορά και τις συντάξεις και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και την Υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ στο υπόβαθρό του βρίσκεται η ανεργία και οι ελαστικές, περιστασιακές εργασιακές μορφές απασχόλησης».

Για να τονίσει στη συνέχεια: «Ομως, το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα δε θα αποκτήσει δύναμη και αποτελεσματικότητα στην πίεση, δε θα καταφέρει να αποσπά κάποιες κατακτήσεις αν βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη απέναντι στο ένα ή το άλλο πρόβλημα, και τρέχει να καλύψει το χαμένο χρόνο στις παραμονές του ενός ή του άλλου νομοσχεδίου, ή όταν γίνει ένας σεισμός και έχουμε νέες ΡΙΚΟΜΕΞ και ΦΑΜΑΡ.

Κάπως έτσι έγινε με την περίπτωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ερχεται το κείμενο ιδεών Γιαννίτση, ξεσηκώνεται κίνημα, για να πέσει μετά στην αδράνεια με ευθύνη βεβαίως της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για να πέσει στα μαλακά ο εξίσου αντεργατικός νόμος «Ρέππα». Για να έρθει ο «διάλογος Μαγγίνα» και στη συνέχεια το νομοσχέδιο «Πετραλιά». Την ίδια ώρα τρέχουν νέα μέτρα, νέες στρατηγικές επιλογές, για τις οποίες δε γίνεται πολύς λόγος, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει προετοιμασία των εργαζομένων, με ευθύνη πάλι των ίδιων δυνάμεων».

Ανάλογη εμπειρία στην Παιδεία

«Ανάλογη – συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα – είναι η εμπειρία στο μεγάλο ζήτημα της Παιδείας. Ολη η συζήτηση στριμώχνεται κυριολεκτικά στο ζήτημα του άρθρου 16, κάτι που βολεύει όλα τα άλλα κόμματα ανεξαρτήτως των όποιων διαφορών περισσότερο ή λιγότερο επιδερμικά έχουν, ενώ ο νόμος – πλαίσιο μένει στο απυρόβλητο από την πλευρά τους. Το ίδιο σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς και γενικότερα στις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, την ενίσχυση και ανάπτυξη των μονοπωλίων παντού, στην οικονομία αλλά και στο εποικοδόμημα.

Απομονώνεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η πώληση ενός τμήματος μετοχών, π.χ., στην ΕΤΕ, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ σε μια ή άλλη ξένη εταιρεία και γίνεται πολιτική φασαρία λες και τώρα γίνεται για πρώτη φορά ιδιωτικοποίηση. Λες και το θέμα είναι η εθνικότητα του ξένου επενδυτή ή αγοραστή. Απομονώνονται υπαρκτά προβλήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, ενώ μένει στο απυρόβλητο η πολιτική γης, το ζήτημα της ιδιοκτησίας της γης».

«Να μην εγκλωβιστεί ο ριζοσπαστισμός»

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Αυτή η στρατηγική συμφέρει τη ΝΔ, έστω και αν στο ένα ή το άλλο πρόβλημα δέχεται πυρά, γιατί της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις αντιφάσεις των άλλων κομμάτων, που συνιστούν ζήτημα στρατηγικής και όχι τακτικής, όπως εμφανίζεται. Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με συνειδητή επιλογή να διαχωριστεί η πολιτική από το πεδίο της οικονομίας, να ενσωματωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, να αναχαιτιστεί και να εγκλωβιστεί ο ριζοσπαστισμός στην επιλογή της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ «είδαν το φως τους» μπροστά σε προβληματισμούς που ήδη γίνονται στα διεθνή καπιταλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα στα οικονομικά, για το αν είναι δυνατόν να αμβλυνθούν ορισμένες δυσκολίες που περνά το καπιταλιστικό σύστημα με ολίγον Κέυνς. Είναι και αυτό απόδειξη ότι η διαχείριση των δυσκολιών του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να βρει καμία νέα λύση, δεν μπορεί να έχει καμία πρωτοτυπία. Να γιατί το ΚΚΕ θέτει ως πυρήνα του ζητήματος το ζήτημα της ιδιοκτησίας και της εξουσίας.

Οι προτάσεις που γίνονται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ περί ανάπτυξης της κρατικής παρέμβασης δεν περιέχουν ούτε κόκκο ελπίδας για τα λαϊκά στρώματα».

«Να κάνουμε προληπτικό αγώνα»

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη της αγωνιστικής ετοιμότητας: «Το ότι η Ελλάδα είναι χώρα σεισμογενής είναι πασίγνωστο. Κάποτε μαθαίναμε στα θρανία ότι η Αττική είναι απαλλαγμένη από έναν τέτοιο κίνδυνο. Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι όλη η Ελλάδα, και η Αττική, είναι εκτεθειμένη στο φυσικό αυτό φαινόμενο που είναι τρομακτικό αλλά είναι δυνατόν να μην αποβεί μοιραίο σε μεγάλη έκταση και σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε υλικές καταστροφές.

Με τη σημερινή μας εκδήλωση – ανάλογες έχουν πραγματοποιήσει και άλλες Κομματικές Οργανώσεις – κάνουμε ένα νέο βήμα. Φεύγουμε από την κατάσταση εκείνη να παρεμβαίνουμε και να δρούμε όταν χτυπά ο Εγκέλαδος. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε προληπτικό αγώνα, και όταν δεν υπάρχει καμία άμεση πρόβλεψη για την περιοχή μας».

«Είμαστε πιο έτοιμοι»

«Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι, γιατί τα τελευταία χρόνια αξιοποιήσαμε μελετητές και μελετητικές προσπάθειες, σκύψαμε, όσο εξαρτάται από εμάς, στη βαθύτερη γνώση του προβλήματος, στις πολιτικές του πλευρές αλλά και στις τεχνικές του.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Δε μας ταιριάζει να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων, να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Δεν αρκεί η διαμαρτυρία πίσω από την κάμερα, ούτε οι φιλανθρωπικοί μαραθώνιοι.

Εχει σημασία να προλάβουμε, ώστε όπου και αν χτυπήσει ένας νέος σεισμός να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Αυτό μας ενδιαφέρει σήμερα. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα αστικά κέντρα και η πολιτική γης, όπως έχει γίνει η οικοδόμηση, δεν είναι εύκολο να υπάρξουν άμεσες ριζικές λύσεις. Πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει πολιτική βούληση γι’ αυτές.

Δεν εννοούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν γενικά ενδιαφέρον για την αντισεισμική προστασία. Το ζήτημα είναι ότι η στρατηγική τους είναι συγκεντρωμένη στο κύριο και το βασικό, την κερδοφορία του κεφαλαίου, τη δημιουργία ελεύθερου εδάφους για την απρόσκοπτη εξέλιξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια. Επομένως, χώρος και κυρίως χρήμα για τις υποδομές, για την αντισεισμική θωράκιση δεν υπάρχει.

Βεβαίως, είναι μεγάλος ο κίνδυνος, καθώς θα φουντώνει η πίεση για την αντισεισμική θωράκιση, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που όμως θα πληρωθούν πάλι από την τσέπη των εργαζομένων.

Με τη σημερινή ημερίδα θα αναπτυχθούν οι συνολικές θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και τα άμεσα αιτήματα πάλης και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν χωρίς να επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι που καθημερινά χάνουν σε οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Υποσχόμαστε να μη μείνουμε στην ημερίδα αυτή. Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής, και πανελλαδικά, οφείλουν να εντάξουν το ζήτημα αυτό στην καθημερινή δράση ανεξαρτήτως επικαιρότητας, να γίνει υπόθεση πριν απ’ όλα των εργατοϋπαλληλικών σωματείων, των μαζικών οργανώσεων στη γειτονιά».
 

Η εμπειρία από την Κούβα

Στοιχεία για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, παρουσίασε ο Κουβανός πρέσβης

Ο Ερμες Ερέρα

Την εμπειρία της χώρας του σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικά φαινόμενα, ανέλυσε ο Ερμες Ερέρα, πρέσβης της Σοσιαλιστικής Κούβας στην Ελλάδα.

«Μπορούμε να βεβαιώσουμε – τόνισε χαρακτηριστικά – ότι τα μέτρα πολιτικής άμυνας έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των συχνών τυφώνων που μαστιγώνουν το νησί και των αναρίθμητων βιολογικών επιθέσεων των οποίων η Κούβα έχει γίνει στόχος στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, με πιο δραματική την επιδημία αιμορραγικού πυρετού που εισήχθη με προσχεδιασμένο τρόπο το 1981 και η οποία προσέβαλε 344.203 άτομα και κόστισε τη ζωή σε 158, εκ των οποίων τα 101 ήταν παιδιά. Επίσης, υπήρξαν πολλές επιθέσεις ενάντια σε φυτά και ζώα με σκοπό να βλάψουν σοβαρά την οικονομία».

Σε άλλο σημείο, ο Κουβανός πρέσβης υπογράμμισε ότι «ο προβληματισμός για τα φυσικά φαινόμενα είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κούβα, με δεδομένα τη γεωγραφική της θέση, τη μόνιμη επίθεση κατά των συστημάτων της, απειλώντας τον πληθυσμό και την εθνική οικονομία, είτε από φυσικά φαινόμενα ή ατυχήματα μεγάλων διαστάσεων, επιδημίες ή πολέμους, κατά τη διάρκεια εργασιών διάσωσης ή επειγουσών αποκαταστάσεων ζημιών».

«Στη διαδικασία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών – σημείωσε ο Ε. Ερέρα – είναι ουσιαστικός ο συνδυασμός ενεργειών αξιολόγησης με προγράμματα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και άμεσα όπως κατασκευαστικών κανόνων, μελετών εφαρμοσμένων σε κανάλια γλυκού νερού ή σε ακτές και γειτονικές θαλάσσιες εκτάσεις, μαζί με τη σωστή πληροφόρηση και τον διοικητικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνονται στη σχετική νομοθεσία, τα οικονομικά μέτρα, τις προβλέψεις και τη συνεχή αξιολόγηση».

Αφού αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στη χώρα από το 1966 σε θέματα πολιτικής άμυνας, επισήμανε ότι «το σύστημα μέτρων πολιτικής άμυνας αποτελεί έναν στρατηγικό παράγοντα για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Οργανώνεται σε όλη τη χώρα και οι ενέργειές του στηρίζουν τη χρήση του ανθρώπινου δυναμικού και υλικών των κρατικών οργάνων και οργανισμών, των οικονομικών εταιρειών και των κοινωνικών ιδρυμάτων. Ανάμεσα στα μέτρα πολιτικής άμυνας που παίρνονται για την προστασία του πληθυσμού, είναι η προειδοποίηση, η προστασία με μηχανικά έργα και με ατομικά μέσα, η εκκένωση και μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές, η παρατήρηση και ο έλεγχος για χημική, ραδιενεργό και βιολογική μόλυνση».

Ξεχωριστή σημείωση έκανε για το εθελοντικό σώμα, σημειώνοντας ότι «η Κούβα στηρίζεται στη συνεργασία 22.418 εθελοντών του εθνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι προσφέρουν τη βοήθεια και αλληλεγγύη τους ανιδιοτελώς οπουδήποτε μπορεί να φανούν χρήσιμοι».

Τέλος, αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Σεισμολογικών Ερευνών, που διαθέτει η χώρα του και το οποίο «αποτελεί εγγύηση στην πρόληψη καταστροφών, παρότι δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα στις συνέπειες των οποίων αναφερόμαστε. Η πρόβλεψη του κινδύνου και ο εξοπλισμός των αρχών με επιστημονικά μέσα για την αντιμετώπισή του, είναι η λογική του να είναι συλλογικά τα όργανα που το αποτελούν, αφού ο χαρακτηρισμός των φυσικών φαινομένων είναι καθοριστικός για την υιοθέτηση στρατηγικών, στην κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης των συνεπειών ακραίων καταστάσεων».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Θέσεις του ΚΚΕ, ΚΚΕ, Καπιταλιστικά Κέρδη, Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, Πολιτική Κοροϊδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, καπιταλισμός, To KKE προτείνει. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αντισεισμική προστασία – δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, για τη λαϊκή οικογένεια»
Αρέσει σε %d bloggers: