ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ – ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΛΙΑ ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ

Η τρίτη εκδήλωση του τετράπτυχου αφιερώματος στη σοβιετική Τέχνη πραγματοποιείται την Τετάρτη (7μ.μ.), στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Το αφιέρωμα στον επαναστάτη συγγραφέα – δημοσιογράφο Ιλία Ερενμπουργκ, διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Αγνός επαναστάτης δημιουργός

Ο Ερενμπουργκ υπήρξε αγνός μαχητής των σοσιαλιστικών ιδανικών. Τα έργα του αποτελούν «θησαυρό» της Ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρωτοεμφανίζεται στα Γράμματα το 1916 ως ποιητής. Γράφει μέχρι το θάνατό του, απεικονίζοντας στο έργο του την εξέλιξη της ιστορικής πραγματικότητας. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ο αποφασιστικός ρόλος των απλών ανθρώπων στις μεγάλες καμπές της Ιστορίας, τα βιώματά του από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και η κριτική του στην αστική ηθική μετατρέπονται σε υψηλής αισθητικής τέχνη.

Την επιλογή των κειμένων και την έρευνα στο αφιέρωμα έκανε η Αννεκε Ιωαννάτου, η οποία τονίζει: «Σε όλο το έργο του, η τέχνη και η αποστολή της τον απασχολούν ιδιαίτερα, θίγοντας διαχρονικά ερωτήματα, όπως το γιατί η λογοτεχνική δημιουργία παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στην πορεία της Ιστορίας. Στη μελέτη του «Η δουλειά του συγγραφέα» μέσα από τη σοβιετική πραγματικότητα αναπτύσσει τις σκέψεις του για το πώς αντανακλάται η κοινωνία στη λογοτεχνία».

Διασκευή – σκηνική επιμέλεια Κωστή Μαλκότση. Βίντεο Κώστα Σταματόπουλου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Κάτια Γέρου (βίντεο), Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Μαρία Καψή, Αντρέας Κουτσουρέλης, Χάρης Εμμανουήλ, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Σώχος (βίντεο), Ελένη Φιλιούση. Χορεύει ο Ερμής Μαλκότσης. Ακούγεται το τραγούδι του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος», σε διασκευή – εκτέλεση του «Τριφώνου».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΚΚΕ, ΚΝΕ, Πολιτισμός. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ – ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΛΙΑ ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ
Αρέσει σε %d bloggers: