Η νέα πορεία του ΚΚΕ προς το λαό: ΕΒΡΟΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΦΤΩΧΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ

Ρημάζει η γη…

Διπλό χτύπημα βιώνουν οι αγρότες του Εβρου από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σκόπιμη εγκατάλειψή τους στο έλεος των πλημμυρών

Το νερό στο ποτάμι έχει κριθεί ακατάλληλο για πόση εδώ και τρεις μήνες, με απόφαση του Τμήματος Υγείας της Νομαρχίας Εβρου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Διαρκές είναι το έγκλημα σε βάρος των αγροτών του Βόρειου Εβρου. Σχεδόν κάθε χρόνο χωράφια εξαφανίζονται από τις πλημμύρες, καλλιέργειες καταστρέφονται, οι αγροτικές οικογένειες περιμένουν τις αποζημιώσεις από το Μάη και το Νοέμβρη του 2007. Το κανάλι του Πυθίου είναι μολυσμένο και το νερό που πίνουν οι κάτοικοι έχει κριθεί ακατάλληλο απ’ το Δεκέμβρη.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα απ’ όσα μπόρεσε να δει ο «Ρ» για την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής, σε συνθήκες εγκατάλειψης κι ερήμωσης του τόπου τους.

Ολα αυτά από την αδιαφορία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουν πολύ καλά πως τα προβλήματα που δημιουργούνται απ’ το ποτάμι μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά υπηρετούν άλλες προτεραιότητες. Επί της ουσίας, το συμπέρασμα είναι ένα: Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ένα έργο που δεν είναι ανταγωνιστικό για το κεφάλαιο και γι’ αυτό αφήνουν την αγροτιά να αργοπεθαίνει.

Διπλό χτύπημα

Οι Εβρίτες δηλώνουν πως δέχονται διπλό «χτύπημα». Πρώτο «χτύπημα», η αγροτική πολιτική της ΕΕ που καταδικάζει ένα εύφορο έδαφος, το οποίο θα μπορούσε να δώσει καρπούς στους ντόπιους και γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Δεύτερο χτύπημα, η σκόπιμη εγκατάλειψή τους στο έλεος των φυσικών φαινομένων, που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τη ζωή τους την περιέγραψε με δύο λόγια ο 51χρονος Παναγιώτης Χατζής, αγρότης, που συναντήσαμε στο Πύθιο: «Ανύπαρκτο παρόν – αβέβαιο μέλλον».

Οι κάτοικοι στο Πύθιο βλέπουν τον τόπο τους να ρημάζει

Μια γη που έβγαζε καλαμπόκι, σιτηρά, τεύτλα, βαμβάκι τώρα ρημάζεται. Χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους, τονίζει στον «Ρ» ο Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείου Εβρου του ΚΚΕ, Σταμάτης Γκατζίδης: «Διάφορα προγράμματα της ΕΕ που λένε αφήστε τα χωράφια μην τα καλλιεργείτε και θα σας πληρώσω, βάλτε ακακίες, λεύκες κι άλλα τέτοια. Αυτό γίνεται για να τους διώξει απ’ την παραγωγή. Τα χωριά δεν έχουν ζωή, η πλειοψηφία είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας».

Εγκυμονεί ο κίνδυνος πλημμύρας

Χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο 38χρονος Αντώνης Πολυσάκης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Πυθίου στο καφενείο του χωριού: «Είμαστε 500 άτομα. Φύγαν όλοι. Τι να κάνουν εδώ; Εχουμε μείνει 10 -15 άτομα απ’ όλο το χωριό που είμαστε 40-45 χρονών και ασχολούμαστε με τα χωράφια. Οι υπόλοιποι μεγαλύτεροι. Ετσι και στα γύρω χωριά». Η συζήτηση πάει στο θέμα που καίει άμεσα την περιοχή τις πλημμύρες και τις αποζημιώσεις.

Μας εξηγεί πως, ενώ έχει έρθει η ώρα για να προετοιμάσουν τα χωράφια για τη νέα σπορά τα αναχώματα παραμένουν ανοιχτά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας πλημμύρας. Κι όλα αυτά ενώ, όπως μας είπε, δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για τις καταστροφές του Νοέμβρη, ούτε γι’ αυτές του Μάη! Οσο για αντιπλημμυρικά έργα: «Μόνο λόγια. Αυτά τα λένε όταν είναι να δώσουν καμιά συνέντευξη» και προσθέτει: «Μπαλώνουν τα σπασμένα και δε γίνονται σοβαρά έργα». Σαν να μην έφταναν αυτά, προσθέτει, υπάρχει μεγάλη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων και τους σπόρους, τα διάφορα εφόδια και το πετρέλαιο.

Ακατάλληλο νερό

Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με αγρότες στο Πύθιο

Η συζήτηση συνεχίζεται και ο καφετζής μας φέρνει νερό εμφιαλωμένο. Ο λόγος; Το νερό του χωριού έχει κριθεί ακατάλληλο! Το κανάλι που περνά μπροστά από το Πύθιο είναι γεμάτο απόβλητα από τα σφαγεία και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, προκαλεί αφόρητη δυσοσμία βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Περνά δίπλα από τη γεώτρηση του δικτύου ύδρευσης του χωριού!

Το νερό έχει κριθεί ακατάλληλο για πόση, με απόφαση του Τμήματος Υγείας της Νομαρχίας Εβρου, μετά από δειγματοληψίες που πραγματοποίησε τον Δεκέμβρη του 2007. Το γεγονός είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να παρθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα.

Στη διαδρομή για να φτάσουμε στο Πύθιο έχουμε ήδη διαπιστώσει πως το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Οπως μας επισήμανε ο Α. Πολυσάκης: «Ολοι οι δρόμοι είναι χάλια, όπως, τους άφησε το νερό. Μόνοι μας προσπαθούμε. Ο,τι μπορούμε κάνουμε μόνοι μας».
 

Καταστροφές κάθε χρόνο

Motion Team

Κάθε χρόνο οι καταστροφές στον Εβρο απ’ τις πλημμύρες είναι τεράστιες. Κάθε χρόνο, οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν πληγές. Σύμπτωση συνεχιζόμενη, όμως, παύει να είναι σύμπτωση, όπως λέει και ο λαός. Πρόκειται για διαχρονικό πολιτικό έγκλημα, αφού οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν εγκαταλείψει τα ουσιαστικά και αποτελεσματικά έργα υποδομής προς όφελος του λαού και των εργαζομένων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδοθεί σε ένα κύμα εξαγγελιών και υποσχέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις πλημμύρες του 1998, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε πακέτο «έκτακτων μέτρων», ύψους 2,1 δισ. δραχμών, που όμως δεν υλοποιήθηκε πλήρως. Το 2003 εξαγγέλθηκε – και πάλι με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – ένα «ειδικό πρόγραμμα έκτακτων μέτρων» προϋπολογισμού 10 δισ. δρχ., εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα 6 δισ. Το 2005 εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ έργα. Το 2006, μετά τις πλημμύρες, η κυβέρνηση της ΝΔ έταξε και άλλα 30 εκατ. ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ για την κατασκευή φραγμάτων.

Τι έγινε μετά από όλα αυτά; Τον Αύγουστο του 2007, νέες, ακόμη σφοδρότερες, πλημμύρες! Στους οικισμούς Δικέλλων, Μάκρης και Μεσημβρίας, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Τα δρομολόγια του ΟΣΕ στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή διακόπηκαν για τρεις μέρες. Τότε, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ έλεγε: «Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρόνια τώρα, ενθαρρύνουν την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση, το κλείσιμο των ρεμάτων και την απουσία κάθε σύγχρονου έργου υποδομής, προστασίας και πρόσβασης στην περιοχή».

Και σα να μην έφτανε αυτό, το Νοέμβρη του 2007 έρχονται νέες πλημμύρες. Περίπου 30.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων πλημμυρίζουν στο Τρίγωνο, στη Νέα Βύσσα και το Διδυμότειχο. Αυτή τη φορά διακόπτονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη σιδηροδρομική γραμμή Διδυμότειχου – Ορεστιάδας.
 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Χωρίς οφθαλμίατρο και δερματολόγο

Αν και υπάρχει αξονικός τομογράφος, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού «στέλνει» κόσμο στα ιδιωτικά κέντρα

Η εγκατάλειψη που υπάρχει στην περιοχή αποτυπώνεται και στο χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο του Διδυμότειχου.

Το νοσοκομείο, αν και εξυπηρετεί πάνω από 70.000 ανθρώπους δεν έχει οφθαλμίατρο, όταν στην περιοχή ζουν πολλοί υπερήλικοι. Επίσης, δεν έχει δερματολόγο, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος που εξυπηρετείται είναι στη μεγάλη του πλειοψηφία αγρότες. Υπάρχει μόνο ένας πνευμονολόγος και οι ελλείψεις δε σταματάνε εδώ. Υπάρχουν ελλείψεις σε αναισθησιολόγο, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, νευρολόγο κ.ά.

Ο «Ρ» συζήτησε με τον Κώστα Βαφειάδη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες και στον εξοπλισμό μηχανημάτων στα χειρουργεία. Για παράδειγμα, πρέπει να αντικατασταθεί εξοπλισμός και σε επίπεδο αναπνευστήρων. Ενα άλλο ζήτημα είναι αυτό του αξονικού τομογράφου. Ενώ υπάρχει μηχάνημα, δεν υπάρχει ο γιατρός και το ειδικευμένο προσωπικό. Εδώ και χρόνια, χρησιμοποιείται ιδιωτικός αξονικός τομογράφος που έχει κάνει σύμβαση το νοσοκομείο.

Στην πράξη λοιπόν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει το νοσοκομείο την υπηρεσία αυτή, εντούτοις, με την πάγια τακτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύονται τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα με αξονικό τομογράφο.

Οπως εξήγησε στο «Ρ» ο Κ. Βαφειάδης, το πρόβλημα με τους γιατρούς είναι πως, ενώ υπάρχουν θέσεις, δεν υπάρχει προσέλευση γιατρών. Το ίδιο ισχύει – πρόσθεσε – και στα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν ειδικά κίνητρα, θεσμικά κίνητρα. Τέλος, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει το εξής ζήτημα: Το νοσοκομείο φαίνεται στο υπουργείο ότι έχει πληρότητα που αγγίζει το 100%. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, λείπουν αλλού, με… αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες. Το πραγματικό ποσοστό πληρότητας είναι 50% με 60%!

Συμβολικός αποκλεισμός για δημιουργία κόμβων

Το πρόβλημα με τους δρόμους στην περιοχή έχει οξυνθεί σε τραγικό σημείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιτίας της άθλιας κατάστασης που επικρατεί έχουν χαθεί ζωές, ιδιαίτερα στους κόμβους της Νότιας Ορεστιάδας. Οι κάτοικοι ζητούν νέους ανισόπεδους κόμβους για την είσοδο και την έξοδο της νότιας πλευράς της πόλης. Γι’ αυτό το λόγο θα πραγματοποιήσουν, τη Δευτέρα 7 Απρίλη, συμβολικό αποκλεισμό σε αυτό το σημείο.
 

ΕΒΡΟΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η νέα πορεία προς το λαό του ΚΚΕ βάζει επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα εργασίας και ζωής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η «εκστρατεία» αυτή έχει στόχο την παρουσίαση της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης του Κόμματος και αποτελεί κάλεσμα προς το λαό σε κοινό αγώνα, ώστε με συντονισμένη πάλη να αλλάξει ριζικά η κατάσταση.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιεί περιοδεία σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Ο «Ρ», σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιεί αποστολή στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, των ακριτικών αυτών περιοχών.

Απ’ την πρώτη κιόλας μέρα, εκείνο που αντικρίσαμε ήταν η εγκατάλειψη. Κάθε χρόνο, ο Εβρος πλημμυρίζει. Αλλά, πριν τις πλημμύρες, έχουν προηγηθεί οι εγκληματικές παραλείψεις με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Ξεκινούν απ’ την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και φτάνουν μέχρι και το παράδειγμα του Πυθίου, όπου το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, από το …Δεκέμβρη, αφού βρέθηκε μολυσμένο με απόβλητα!

Είναι, επιπλέον, τα προβλήματα των φτωχών αγροτών που, σε κάθε πλημμύρα, βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται. Και σα να μην έφτανε αυτό, δε «βλέπουν» ποτέ τις αποζημιώσεις που οι εκάστοτε κυβερνώντες υπόσχονται μετά τις καταστροφές.

Ο «Ρ», επισκέφτηκε και το νοσοκομείο στο Διδυμότειχο, όπου διαπίστωσε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχει οφθαλμίατρος σε μια περιοχή με πολλούς υπερήλικες…
 

Σε Αλεξανδρούπολη – Καβάλα η Αλέκα Παπαρήγα

Το πρόγραμμα της περιοδείας σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, που πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο 5 Απρίλη και την Κυριακή 6 Απρίλη, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει ως εξής:

Το Σάββατο:

  • Ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Δημαρχείο, στις 8 μ.μ.

Την Κυριακή:

  • Συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη, στο ξενοδοχείο «ΝΑΤΑΣΑ», στις 11 π.μ.
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού στην Καβάλα, στη 1 μ.μ.
  • Συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα, στο ξενοδοχείο «ΩΚΕΑΝΙΣ», στις 6 μ.μ.
  • Ομιλία στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας, στις 8 μ.μ.
Advertisements
Αναρτήθηκε στις Θέσεις του ΚΚΕ, ΚΚΕ, Κάλεσμα στο Λαό, To KKE προτείνει. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η νέα πορεία του ΚΚΕ προς το λαό: ΕΒΡΟΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αρέσει σε %d bloggers: