Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέτρο διασφάλισης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

 

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση ΚΚ στο Κίεβο, με θέμα «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ασφάλεια στην Ευρώπη»

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αλλά και προς Νότο στα Βαλκάνια, έχει ως βασικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των αστικών τάξεων στις χώρες που ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, αλλά και να εμποδίσει τη διείσδυση και αύξηση της επιρροής της ανερχόμενης καπιταλιστικής δύναμης της Ρωσίας», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στο Κίεβο της Ουκρανίας με θέμα: «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ασφάλεια στην Ευρώπη» και συνεχίζοντας υπογράμμισε:

«Επιδιώκει να προσδέσει στο «ευρωατλαντικό άρμα» αυτές τις χώρες και να περιορίσει την πολιτική και στρατιωτική επιρροή της Ρωσίας στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα επιδιώκει να δημιουργήσει αίσθηση αβεβαιότητας και για τα οικονομικά σχέδια με τους αγωγούς, που προωθεί η Ρωσία στις περιοχές αυτές, προωθώντας τις ανταγωνιστικές στις ΗΠΑ και την ΕΕ λύσεις».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Η «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, η άρνηση των χωρών του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν την αναθεωρημένη συνθήκη για τα τακτικά όπλα στην Ευρώπη και οι νέες στρατιωτικές βάσεις σε Κόσσοβο, Βουλγαρία, Ρουμανία, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν στη Ρωσία, είναι στοιχεία ακριβώς αυτού του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, με σαφή στόχο του αμερικανικού και ευρωενωσιακού κεφαλαίου να «στριμώξουν» στρατιωτικά τη Ρωσία. Οπως άλλωστε και τα σχέδια στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Σχέδια που φτάνουν έως και το στόχο της απόκτησης τέτοιας στρατιωτικής υπεροχής που να επιτρέπει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να καταφέρουν πυρηνικό πλήγμα, χωρίς να υποστούν συνέπειες. Στη σκέψη τους βέβαια βρίσκεται η προσπάθεια μείωσης της διαπραγματευτικής ικανότητας του Κρεμλίνου στις διεθνείς υποθέσεις».

«Πρόκειται – επισήμανε ο ομιλητής – για εξελίξεις στενά δεμένες με τον ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς, για την απόκτηση καλύτερων θέσεων στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, μέσα στο οποίο εμφανίζονται και οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των χωρών που στηρίζονται στις αρχές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής».

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ λειτουργεί και ως προθάλαμος για την ένταξη στην ΕΕ

«Η ενιαία ιμπεριαλιστική στρατηγική – συνέχισε ο ομιλητής – εκδηλώνεται ακριβώς και στην παράλληλη πορεία διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ταυτόχρονη διεύρυνση όχι μόνο δεν αναιρεί τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά και τις αναπαράγει και τις δυναμώνει. Δυναμώνει και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις και τα κράτη – μέλη της. Πλέον έχει καταρρεύσει και ο γνωστός μύθος ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέση με την ΕΕ, η οποία δήθεν είναι μόνο «οικονομική ένωση των λαών»!

Ετσι κι αλλιώς, νομίζουμε, πρέπει να είναι καθαρό ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι ενώσεις που υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα. Συχνά η ΕΕ αναλαμβάνει να κάνει και τη «βρώμικη δουλειά» του ΝΑΤΟ, όπως έδειξε η υπόθεση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, όπως και τώρα με την υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, που έρχονται σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Καταλήγοντας ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Αναμφίβολα, η ΕΕ έχει και επιμέρους διαφορές και ανταγωνισμούς με τις ΗΠΑ, αλλά είναι και η ίδια «αρπακτικό», που, από κοινού με τις ΗΠΑ, στρέφεται κατά των λαών, κατά πιο αδύνατων στόχων και αντιμάχεται τις ΗΠΑ μόνο στη μοιρασιά της «λείας». Η δημιουργία του ευρωστρατού, που αποτελεί το επόμενο βήμα της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ και η στενή συνεργασία του, όπως εξαρχής προβλέπεται, με το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν αποτελεί αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για την ασφάλεια των λαών της Ευρώπης, όπως ορισμένοι διακηρύσσουν. Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ, ως ενώσεις φτιαγμένες να υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορούν να αλλάξουν την ουσία τους, τον προσανατολισμό και την αποστολή τους με μια απλή κυβερνητική εναλλαγή των κλασικών συντηρητικών αστικών πολιτικών δυνάμεων με κάποιες άλλες πιο «προοδευτικές», «κεντροαριστερές». Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την ενεργό συμμετοχή που είχαν οι κεντροαριστερές και «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις π.χ. της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, την περίοδο που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία το 1999».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Ε.Ε., ΝΑΤΟ, αντιϊμπεριαλιστικό μέτωπο, διεθνή. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέτρο διασφάλισης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων
Αρέσει σε %d bloggers: