Ψήφος αξιοπρέπειας, ψήφος προοπτικής!

 

«Ψήφος στην Πανσπουδαστική είναι η μόνη ψήφος που δίνει δύναμη στην πάλη για τα δικαιώματά μας, μπορεί να δώσει δύναμη στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα! Βάλε τέλος στη μοιρολατρία, στους εκβιασμούς, στην εξαγορά και το ρουσφέτι! Χαμένος είναι ο αγώνας που δε γίνεται»!

 

Μ’ αυτή την προτροπή, η ΠΚΣ απευθύνεται πλατιά σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή καλώντας τον στις 9 Απρίλη, στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές να κάνει την επιλογή της ρήξης και της αντεπίθεσης, να κάνει τη φωνή του δύναμη ανατροπής.

Η ΠΚΣ είναι η δύναμη εκείνη που «προειδοποιούσε για τις αντιδραστικές αλλαγές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ εδώ και χρόνια. Δεν ήρθε σήμερα, ως μετά Χριστόν προφήτης, να πουλήσει αγώνες. Είναι στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση του αγώνα των φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στη ρίζα που γεννά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα».

Παράλληλα, αποκαλύπτει τις άλλες παρατάξεις και αντιπαλεύει τις λογικές τους: «ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στηρίζουν ωμά τη συνολική επίθεση στα δικαιώματά σου. Το νόμο – πλαίσιο, την ιδιωτικοποίηση, τα αντιασφαλιστικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια, τη μερική απασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία.

ΣΥΝ και ΕΑΑΚ δεν αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα. Μιλάνε μόνο για το άρθρο 16 και κάνουν γαργάρα ότι οι επιχειρηματίες μπαίνουν στα ιδρύματα από τις πόρτες και τα παράθυρα, ότι ιδιωτικοποιούνται όλοι οι τομείς, από τη φοιτητική μέριμνα έως τα μεταπτυχιακά. Μιλάνε για αγώνες, καλώντας τους φοιτητές να γίνουν ακροατήριο των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, ενώ μεγάλο μέρος των καθηγητών τους στήριξαν τον αντιδραστικό νόμο – πλαίσιο».

Για ποιο φοιτητικό κίνημα

Η ΠΚΣ είναι η μόνη δύναμη που καλεί φοιτητές και σπουδαστές να παλέψουν για συνολική ανατροπή και για άλλο δρόμο εξέλιξης. Και εξηγείται, μιλάει με «ανοιχτά χαρτιά» για το τι σημαίνει ανατροπή, τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται σήμερα:

«Φοιτητικό κίνημα που δε θα είναι άθροισμα και συναλλαγή κάποιων παρατάξεων! Θα βασίζεται στη γνώμη και τη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών και σπουδαστών. Κίνημα που θα είναι προσανατολισμένο στους αγώνες για δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για να φύγουν έξω οι εταιρείες από τα ιδρύματα! Θα κρατάει μέτωπο με τα κυκλώματα συναλλαγής. Κίνημα που θα παλεύει για την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση όλων των φοιτητών που είναι στην ανώτατη εκπαίδευση. Που θα διεκδικεί την ουσιαστική μέριμνα για όλους τους φοιτητές και ιδιαίτερα για όσους συναντούν οικονομικές ή άλλες δυσκολίες, διεκδικώντας τώρα εστίες, δωρεάν μεταφορά, δωρεάν σίτιση.

Φοιτητικό κίνημα που θα συμμετέχει δραστήρια και ενεργά στους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας. Θα στρέφεται ενάντια στα προνόμια των λίγων, με διεκδίκηση μισθών, δικαιωμάτων στη δουλειά, ελεύθερο χρόνο, πολιτισμό στο ύψος των σημερινών αναγκών. Θα στρέφεται ενάντια στις επιλογές των ιμπεριαλιστών για την ανάπτυξη της πάλης όλων των λαών και της νεολαίας απέναντι στον κοινό εχθρό.

 

Πραγματική ανατροπή σημαίνει φοιτητικό κίνημα που θα δώσει σήμερα δυνατή απάντηση στο δικομματισμό, αλλά και στα σχέδια για κάλπικες αλλαγές. Που θα βάλει στον τοίχο την προσπάθεια των συγκροτημάτων του Τύπου και των επιχειρηματιών να χρησιμοποιήσουν τις φοιτητικές εκλογές, για να προωθήσουν το μασκάρεμα και τη διαιώνιση του πολιτικού τους συστήματος. Θα είναι πραγματική ψήφος μομφής στην κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν, και σήμερα, προωθούν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Θα πετάξει στο καλάθι τα επικοινωνιακά κόλπα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρόθυμος να μακιγιάρει την αντιλαϊκή πολιτική, να την πλασάρει ανανεωμένη».

Σ’ αυτή τη βάση, η ΠΚΣ απευθύνει το κάλεσμα για τις 9 Απρίλη ακόμα και σ’ εκείνους τους φοιτητές και σπουδαστές που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί της, αλλά θέλουν να συγκρουστούν και να παλέψουν.

ΔΑΠ – ΠΑΣΠ

Στο φόρτε τους οι μηχανισμοί

Είναι πια κοινός τόπος ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ αξιοποιεί λυτούς και δεμένους, μηχανισμούς και ρουσφέτια προκειμένου να εκβιάσει τη φοιτητική ψήφο. Οπως είναι κοινός τόπος ότι στη δράση της αυτή έχει και τις «πλάτες» διοικήσεων και παραγόντων που τάσσονται στο πλευρό της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπου, σύμφωνα με καταγγελία των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο χώρο, οι ΔΑΠίτες της σχολής χρησιμοποιούν τα γραφεία της Κοσμητείας ως «στρατηγείο εκλογικού αγώνα»! Τηλέφωνα, ταξίματα, και όλα τα συναφή… Ολα, εκτός από την ανάδειξη της ευθύνης της κυβέρνησης της ΝΔ και της παράταξής της στα πανεπιστήμια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φοιτητής στη σχολή του και δε λύνονται με κανενός είδους ρουσφέτι.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, «σε συνάντησή μας με τον κ. κοσμήτορα απαιτήσαμε να μη χρησιμοποιεί καμία παράταξη γραφεία της διοίκησης ή καθηγητών για προεκλογικούς ή άλλους σκοπούς. Επίσης, να πρωτοστατήσει ο ίδιος στην εξάλειψη φαινομένων ρουσφετιού (κύρια στο Γεωλογικό και το Μαθηματικό Τμήμα) με την προκλητική εμπλοκή γνωστών μελών ΔΕΠ». Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «λάβαμε την πρωτοφανή απάντηση ότι η χρήση των τηλεφώνων της Κοσμητείας είναι «δική» του υπόθεση… και η διασύνδεση μελών ΔΕΠ με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι θεμιτή και ότι προσκαλούνται «όλες οι παρατάξεις να εξυπηρετηθούν σε χώρους της Κοσμητείας»».

«Εμείς, ως Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δε θα αξιοποιήσουμε τέτοιου είδους «διευκολύνσεις», τις καταγγέλλουμε στους φοιτητές και θα πρωτοστατήσουμε στην εξάλειψή τους», ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση.

Στο ΤΕΦΑΑ

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του ΤΕΦΑΑ Αθήνας. Οπως καταγγέλλουν μέλη της ΠΚΣ στη σχολή, χτες – και όχι μόνο – μέλη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, απευθυνόμενα σε φοιτητές προκειμένου να εξασφαλίσουν την ψήφο τους, ανάμεσα σε άλλα τους ρωτούσαν αν χρωστάνε συγκεκριμένα μαθήματα της σχολής! Ζητώντας από τους φοιτητές και τον αριθμό μητρώου (!) τους καλούσαν να ψηφίσουν, με το επιχείρημα ότι θα τους περάσουν μαθήματα…

Είναι γνωστές οι πρακτικές των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, να εξασφαλίζουν την ψήφο των φοιτητών με ανταλλάγματα. Αλλωστε, ανά την Ελλάδα το …ρουσφέτι και ο εκβιασμός της φοιτητικής ψήφου από τις παρατάξεις του δικομματισμού πάνε σύννεφο. Το μόνο που «διαφοροποιείται» είναι το απτό αντάλλαγμα… Εφόσον δεν μπορούν να πείσουν με τις θέσεις τους – γιατί αυτές είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των φοιτητών – επιστρατεύουν τα μέσα του «ταξίματος»…

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΠΚΣ, νεολαία. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψήφος αξιοπρέπειας, ψήφος προοπτικής!
Αρέσει σε %d bloggers: