Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο για τις 16 του Απρίλη

 

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Νέες δυνάμεις στη μάχη, με αποφάσεις διοικήσεων και Γενικών Συνελεύσεων

 

Η αφίσα των Ομοσπονδιών για την απεργία

Με νέες αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων απ’ όλη τη χώρα διευρύνεται καθημερινά το απεργιακό μέτωπο για τις κλαδικές συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση στις 16 του Απρίλη. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ολοκληρώνοντας τις συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χτες απόφαση για την κήρυξη απεργίας πήραν οι Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου και Θεάματος Ακροάματος. Επίσης, το Σωματείο Πετρούπουλης – Καματερού – Ανω Λιοσίων, (στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλα σωματεία των ΟΤΑ που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των ΟΤΑ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τα Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας και Λευκάδας. Τις επόμενες μέρες και τα Εργατικά Κέντρα Κω, Λευκάδας, Ρόδου και Νάουσας.

Χτες, οι αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, στην ετήσια γενική συνέλευση αποδέχτηκαν το ψήφισμα των αντιπροσώπων της ΔΑΣ που ασκούσαν μεταξύ άλλων κριτική στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και περιείχε το αίτημα για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 16 Απρίλη.

Κάλεσμα στα πρωτοβάθμια όργανα των εκπαιδευτικών να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στις 16 Απρίλη απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ο εκπρόσωπός του στο ΔΣ της ΔΟΕ κατέθεσε πρόταση για συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται εκείνη την ημέρα, ωστόσο οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ την απέρριψαν, ενώ δε δέχτηκαν ούτε καν την κήρυξη στάσης εργασίας.

Επί ποδός βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις και στον Πειραιά, όπου η Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στις 8 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Προχτές το απόγευμα η γενική συνέλευση των ηλεκτρολόγων πλοίων αποφάσισε ομόφωνα 24ωρη απεργία για τις 16 του μήνα. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και ΠΕΣ ΝΑΤ (Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ), την Πέμπτη 10 Απρίλη διοργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 μ.μ. στην πλατεία Τερψιθέας. Οπως αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου η κινητοποίηση αυτή «θα σηματοδοτήσει την απόφαση για την κλιμάκωση των αγώνων και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Απρίλη».

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Τσάκισαν το κλίμα της τρομοκρατίας

Παρά τη μανιώδη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στη χτεσινή συγκέντρωση στο ΥΕΝ, παρέδωσαν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και την ασφάλιση συνεχίζεται και κλιμακώνεται στις 16 του Απρίλη

Οι εργατοτεχνίτες ανακοινώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν με νέες κινητοποιήσεις και απεργιακή κλιμάκωση στις 16 του Απρίλη

 

Αμέτρητες δυνάμεις καταστολής «έπεσαν» με μανία πάνω στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μετατρέποντας χτες το μεσημέρι σε πεδίο μάχης το λιμάνι γύρω από το καινούριο κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα. «Ράμπο» του Λιμενικού Σώματος, διμοιρίες των ΜΑΤ και ασφαλίτες σε διατεταγμένη υπηρεσία, επί ώρα ποδοπατούσαν εργάτες, άνοιγαν κεφάλια, τσάκιζαν πλευρά, χέρια και πόδια, ρίχνοντας ταυτόχρονα βροχή από χημικά. Δύο εργάτες μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ο ένας αιμόφυρτος με ανοιγμένο κεφάλι, ο δεύτερος με δύσπνοια. Αλλους τέσσερις εργάτες τους συνέλαβαν και τους «έχωσαν» εν ριπή οφθαλμού στις κλούβες.

Η άγρια επίθεση των «Ράμπο» φάνηκε από την αρχή ότι ήταν προσχεδιασμένη. Η αποστολή τους, που έφερε ατόφια τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκη, ήταν να ποδοπατήσουν τους εργάτες της Ζώνης, για να στείλουν δύο βδομάδες πριν την απεργία του ΠΑΜΕ, στις 16 του Απρίλη, το μήνυμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Αποστολή που απέτυχε παταγωδώς.

Οι εργάτες από τις 12.30 το μεσημέρι και στο πλαίσιο παύσης εργασιών, άρχισαν να καταφτάνουν στο λιμάνι, στις δεξαμενές Βασιλειάδη. Στη 1 μ.μ. είχαν σχηματίσει μία ογκώδη συγκέντρωση που εξελίχθηκε σε τεράστια πορεία. Συγκροτημένα, πίσω από τα πανό των ταξικών σωματείων τους, διαδήλωναν την απόφασή τους να υπερασπίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, βροντοφωνάζοντας «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», διεκδικώντας μέτρα για τη Ζώνη που να τους εξασφαλίζουν το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Εξω από το ΥΕΝ, καθώς οι συνδικαλιστές ετοιμάζονταν να εισέλθουν για να συναντηθούν με τον υπουργό, ξεκίνησε η απρόκλητη και άγρια επίθεση. Τα χημικά και ο άγριος ξυλοδαρμός δεν κατάφεραν να διαλύσουν τους εργάτες. Κάθε φορά που έκαναν να τους διαλύσουν, οι εργάτες με τα συνθήματα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ανασύντασσαν τις δυνάμεις τους. Στο τέλος γκρέμισαν τα σιδερόφραχτα «τείχη» του ΥΕΝ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις καταστολής να οπισθοχωρήσουν, να αφήσουν ελεύθερους τους 4 συλληφθέντες, και τον Γ. Βουλγαράκη να τους δεχτεί.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, απευθυνόμενος στους εργάτες ξεκαθάρισε: «Με τους εργάτες της Ζώνης δεν ξεμπερδεύουν εύκολα. Εμείς, οι ταξικές δυνάμεις, δεν είμαστε σαν τους ξεπουλημένους της ΓΣΕΕ. Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται». Εξήγγειλε την απόφαση των σωματείων για 24ωρη απεργία στις 16 του Απρίλη, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει ξανά παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τρομοκρατική και προσχεδιασμένη επίθεση κατά των εργατών της Ζώνης, που έγινε με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει ότι «τα μέτρα καταστολής, τρομοκρατίας της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να σταματήσουν την αντεπίθεση των εργαζομένων, δε μας λυγίζουν». Ανάλογες ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν χτες και άλλα συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση
Για την επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που διαδήλωναν στο υπουργείο Ναυτιλίας κατά των αντιασφαλιστικών νόμων και της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Αποτέλεσμα της άγριας επίθεσης ήταν να τραυματιστούν δεκάδες εργάτες και δύο να καταλήξουν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στο ταξικό εργατικό κίνημα που αναπτύσσεται στους χώρους δουλειάς, διεκδικεί μαχητικά, με συνέπεια και όχι στα λόγια τα δικαιώματα των εργαζομένων, αντιπαρατίθεται με την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και με την ίδια την καπιταλιστική εργοδοσία. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αντεργατικής επίθεσης που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Με τη συμμετοχή τους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία, να τα κάνουν δραστήρια, εργαλεία της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν αντιπαλεύουν την καπιταλιστική εργοδοσία και υπογράφουν απαράδεκτες συμφωνίες με αυτή. Σε κάθε χώρο εργασίας πρέπει να οργανωθεί η συμμετοχή στην απεργία στις 16 Απρίλη, που διοργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για τα σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα, για πραγματικές αυξήσεις. Αυτό το κίνημα υπολογίζει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Απεργία, ΓΣΕΒε, Π.Α.ΜΕ, ασφαλιστικό. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο για τις 16 του Απρίλη
Αρέσει σε %d bloggers: